Forum » Wolne Myśli Zapomniane smakołyki.

  • 24.02.2010 - 15:32
    Mniam mniam jadłam polecam teraz puszki mleka można kupić w różnych smakach np. krówkową
    1 Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 24.02.2010 - 19:35
    Mon-max, co powiesz na Tęczowego pstrąga z czosnkiem na ostro?
    Składniki dla 2 osób.
    Dwa średnie pstrągi tęczowe
    4-6 żąbków czosnku
    1 cytryna
    1 mała lub 1/2 dużej cebuli
    1 papryka jalapenio (zielona, bardzo ostra)
    1/4 kostki masła
    1 łyżka stołowa soli morskiej lub soli czosnkowej

    Przygotowanie;
    Rozgrzewamy piekarnik do 200C. Cebulę i czosnek siekamy drobniutko, z papryki usuwamy łodyżkę i nasiona, kroimy w podłóżne paski. Umyte i wypatroszone pstrągi wypełniamy wewnątrz mieszaniną czosnku, cebuli i soku z wyciśniętej cytryny. Po wierzchu nacieramy pstrągi dokładnie masłem i kładziemy na podwójnej folii aluminiowej. Sól i pieprz do smaku. Następnie przykrywamy pstrągi paskami papryki. Jeżeli ktoś nie lubi na ostro, można użyć papryki czerwonej. Całość przykrywamy folią i żawijamy całość szczelnie. Pieczemy 25 min lub aż do miekkości ryby. Osobiście podaję z brokułami, gotowanym groszkiem i marchewką i oczywiście doskonałym winem. Szybka i łatwa potrawa na kolacje we dwoje po ciężkim dniu pracy. ;) Sprawdzone, działa jak afrodyzjak. Smacznego!


    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 22:27
    Takiego cuda jeszcze nie skosztowałam. Popróbuje.
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 22:58
    Jedyna słuszna ryba to karp;) Oprócz walorów smakowych, kojarzy sie z miłą atmosferą, no może najmniej zadowolony z tego jest karp, ale raczej tylko przez chwile.
    1 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 23:01
    Karp za dużo ma ości.
    Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 24.02.2010 - 23:11
    Sandacz? Szczupak? Mam pyszny przepis na szczupaka zapiekanego w śmietanie :D
    Steki z sandacza, suszi z tuńczyka i wiele innych :D Świnia lubi dobrze zjeść :D
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 23:14
    Przez te wszystkie Wigilie ćwiczyłem oddzielanie ości od mięsa i nie stanowi to dla mnie problemu. Smak ma taki jak lubię i mitem jest to, że smierdzi mułem. Nigdy na takiego nie trafiłem.
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 23:18
    Mysleniczanin007 napisał/a:
    Sandacz? Szczupak? Mam pyszny przepis na szczupaka zapiekanego w śmietanie :D
    Steki z sandacza, suszi z tuńczyka i wiele innych :D Świnia lubi dobrze zjeść :D
    Ja bardzo proszę o przepis jeżeli nie na się wkleić na to forum zapraszam na swoje.
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 23:20
    cygnus napisał/a:
    Przez te wszystkie Wigilie ćwiczyłem oddzielanie ości od mięsa i nie stanowi to dla mnie problemu. Smak ma taki jak lubię i mitem jest to, że smierdzi mułem. Nigdy na takiego nie trafiłem.
    Ja nie mam tyle cierpliwości z tymi ościami albo za mało ćwiczyłam.
    Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 25.02.2010 - 0:09
    400-600 g filetów ze szczupaka
    3 łyżki masła
    1 mała cebula, pokrojona w kostkę
    1/2 zielonej papryki, pokrojonej w kostkę
    1 łodyga selera naciowego, pokrojona w kostkę (może być i mniej)
    1/2 szkalnki pomidorów bez nasion, obranych i pokrojonych
    1 1/2 szklanki gęstej śmietany
    1 szlklanka tartego sera szwajcarskiego (sam stosuje gruyer ze względu na smak)
    1/2 szklanki bułki tartej
    1/2 łyżeczki morskiej soli

    Nagrzewamy piekarnik do 180C. Rybę płuczemy i osuszamy. Tak przygotowane filety kładziemy w brytfance i lekko osalamy. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cebulę, paprykę i seler, podduszamy do miękkości. Dodajemy następnie pomidory i gotujemy na małym ogniu aż zgęstnieje. Tak przygotowane jarzyny układamy na filety następnie polewamy warstwą śmietany. Na to wszystko sypiemy starty ser i bułkę tartą. Pieczemy 30-40 min.

    Jak na danie główne jest to danie mało sycące, jednak wspaniale nadaje się na wszelakie entrées. Osobiście przygotowuje szczupaka lub sandacza według tego przepisu na business meetings. Robi wrażenie, śmiało polecam :D
    1 Cytuj Zgłoś
  • 25.02.2010 - 9:53
    Dziękuje skosztuje.
    Cytuj Zgłoś
  • 25.02.2010 - 11:08
    mon-max ja używam automatu do pieczenia chleba
    Cytuj Zgłoś
  • 25.02.2010 - 11:22
    mon-max ja używam automatu do pieczenia chleba
    A masz może jakieś sprawdzone przepisy na ciasto lub chlebek?? To napisz na forum przepisy dla smakoszy. A ja podam jakie ja mam sprawdzone.
    Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 20.06.2010 - 15:55
    Wczoraj byłem zaproszony na obiad do znajomych którzy przygotowali na tę okazję koronę jagnięcą. Zestaw tak doskonały kompozycyjnie i smakowo że aż poprosiłem panią domu o ten wspaniały przepis, którym chciałbym się z Wami podzielić.

    Korona jagnięca z rozmarynem.

    Do przygotowania potrawy będą nam potrzebne;
    Dwie duże (8-12 osób) lub dwie średnie (4-6 osób) kawałki karkówki jagnięcej.
    Musztarda stołowa Dijon (Bardzo ważne! Dijon daje specyficzny smak marynowanemu miesu!)
    4 łyzki stołowe swieżego lub 2-3 łyżki stołowe suszonego rozmarynu.
    1/2 natki swieżej lub 4 łyżki stołowe suszonej pietruszki.
    4 ząbki czosnku.
    Oliwa z oliwek.

    Przygotowanie;
    Mięso odkrajamy od kości, tak aby kości pozostały przy mięsie. Kładziemy kawałki mięsem do góry i ostrym nożem nacinamy delikatnie mięso wzdłóż kości formując poszczególne "kotlety" nie za głęboko żeby nie przerwać kawałka, wystarczająco głeboko by marynata mogła wsiąknąć w każdy "kotlet". Przygotowujemy marynatę; W miseczce mieszamy razem 2 łyżki stołowe oliwy z oliwek, musztardę Dijon, bardzo drobno posiekany rozmaryn i pietruszkę. Dodajemy rozgniecione lub posiekany drobno czosnek. Przygotowane kawałki mięsa kładziemy na folii aluminiowej i nacieramy mięso przygotowaną marynatą. Tak przygotowane mięso owijamy szczelnie w folię i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny. Idealnie mięso możemy zostawić do marynaty na całą noc.

    Następnie nagrzewamy piec do 180 stopni. W międzyczasie wyciągamy mięso z lodówki i układamy na płytkiej brytwance kośćmi do góry formując koronę. Najlepiej używając dratwę wiążemy oba kawałki ze sobą formując je w okrąg. Do wnętrza "korony" wkładamy ćwiartki słodkich ziemniaków. Folią aluminiową z marynaty owijamy wystające z mięsa kości aby zapobiec przypalaniu podczas pieczenia. Tak przygotowane mięso wkłądamy do piekarnika i pieczemy od 25-40 min. W zależności od wielkości kawałków mięsa. Po upieczeniu odstawiamy na 10 min do ostygnięcia. Następnie kroimy wdłóż wcześniej przygotowanych nacięć i serwujemy z ćwiartkami słodkich ziemniaków, gotowaną i podsmażaną marchewką, szparagą lub brokułami.
    Wspaniale komponuje się z ciemnym Guinessem lub też Cabernet Sauvignon, Syrah lub też moim ulubionym Merlot. Bon appetit!

    Na talerzu wygląda to mniej więcej tak;

    zdjecie
    7 2 Cytuj Zgłoś
  • 11.04.2011 - 9:10
    Zapomniany królik

    Składniki:
    1 królik podzielony na części / nie muszę pisać, że bez futerka?/
    1 wino białe wytrawne
    1 duży pęczek rozmarynu koniecznie świeżego
    ok 50 ml oliwy

    Wykonanie:
    Królika obsmażamy na gorącej oliwie na złoty kolor, przekładamy do garnka /najlepiej z grubym dnem/ zalewamy winem, wrzucamy rozmarym uprzednio oberwany z gałązek i dusimy do czasu kiedy wino odparuje a mięso bedzie miękkie. Najczęściej uzskujemy to w tym samym czasie.
    Bardzo proste i bardzo smaczne a mało pracochłonne. Podawać z miksem zielonych sałat z sosem winegret i ewentualnie pieczywem czosnkowym.
    3 Cytuj Zgłoś
  • 11.04.2011 - 11:01
    Kiełbaski Leszczyńskie można(było) kupić w Starej Cegielni na stoisku z tradycyjnymi wędlinami i serami, naprzeciw stoiska mięsnego. Kilka miesięcy temu tam je kupowałam, nie wiem czy obecnie są w sprzedaży. Jednak smak tych z dawnych lat był dużo lepszy.
    Cytuj Zgłoś
  • 12.04.2011 - 8:31
    Proponuję przepis na bardzo dobre ciasto na PIZZĘ lub calzone.

    0,5 kg mąki /550-650/
    3 dkg świeżych drożdży
    250 ml ciepłego ale nie gorącego mleka
    1 jajko
    1/2 łyżeczki soli
    3 łyzki oliwy
    ewentualnie pół łyżeczki ziół/ bazylia, oregano, tymianek/ wg upodobania, może być bez ziół

    Rozpuścić drożdże w ciepłym mleku, dosypać troszkę mąki /konsystencja śmietany/ zostawić w ciepłym miejscu na 15 minut. Połączyć z resztą składników. Wyrobić np malakserze /ok 3 min/ lub mikserem/ hakami ok 10 min/ lub rękami/ ale po co sobie dokładac pracy/
    Zostawić w ciepłym miejscu na ok 40 min. Generalnie jak jest chłodniej też wyrośnie tylko to potrwa dłużej. Ciasto ma podwoic swoją objętość.
    Przenieść na stolnicę lub blat i uformować. Jesli ktoś lubi cienką pizzę to ta proporcja wystarcza na 1 wielkości formy klasycznej z piekarnika + 2 ok 28 cm. Jeśli ktoś lubi na grubszym to tylko forma z piekarnika. Jeśli calzone to okrąg ok 30 - 35 cm na grubość ok1,5 cm.
    Nałożyć wg uznania sos pomidorowy bądź smietanowy i składniki co kto lubi.

    Piec krótko 10- 15 min w najwyższej temeraturze na jaką możemy nastawić swój piekarnik.
    Pieróg po złożeniu posmarować za pomocą pędzelka oliwą. Można posypać morską grubą solą bądź ziołami. Ja lubię np czarnuszkę.

    Ciasto to można wykorzystać tez do chlebków typu ciabatta.

    Ps Ciasto ma być elastyczne nie za twarde i niezbyt klejące. To zależy od rodzaju użytej mąki. Wtedy dodajemy mleka lub odrobinę maki aby uzyskać taką konsystencję.
    1 Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 06.06.2011 - 18:21
    Na zbliżający się sezon grzybowy chciałbym polecić przepis z mniej popularnego ale jakże smacznego grzybka - Pieprznika Jadalnego (Cantharellus cibarius ) popularnie zwanego Kurką lub Liszką. Grzyb ten mimo jego coraz większej rzadkości występowania nie ustępuje walorami smakowymi grzybom szlachetnym. Kurkę można spotkać w czystych lasach liściastych i iglastych, często na podłożu piaszczystym, lubi towarzystwo świerków i mchu.

    Moim ulubionym daniem z Kurek są Kurki zasmażane z boczkiem w śmietanie. Poniżej podam łatwy i wykwintny obiad dla dwojga z kurek w śmietanie i szparadze z frykadelkami.
    Składniki;


    Frykadelki (swojsko- sznycle z mielonego mięsa)
    1 cebula
    400 g mieszanego mielonego mięsa
    4 łyżki bułki tartej
    1 łyżeczka musztardy
    1 jajko
    sól
    swieżo mielony pieprz

    Fasolka z kurkami:
    200 g kurek
    500 g zielonej fasolki szparagowej
    1 łyzka sklarowanego masła (lub oliwy)
    1 cebula
    50 g wędzonego boczku (bardzo ważne żeby był wędzony!)
    1/8 l białego wytrawnego wina
    4-5 gałazek świeżego tymianku
    50 g śmietany kremowki

    Przygotowania frykadelek nie będę opisywał, każdy powinien wiedziać jak przyrządzić i usmażyć pyszne sznycelki ;) Zaczne więc od szparagi i sosu z kurek;

    zdjecie

    Fasolkę szparagową czyścimy, myjemy i gotujemy przez 10-15 min. w lekko osolonej wodzie.
    W miedzyczasie rozgrzewamy na patelni sklarowane masło lub oliwę i smażymy frykadelki po 6-8 min. z każdej strony.
    Pokrojony na małe kawałki boczek podsmażamy na drugiej patelni lub płaskim rondelku, bez dodatku tłuszczu. Dodajemy umyte i wysuszone kurki i drobno posiekaną cebule, smażymy razem ok. 5 min. Ja staram się ten czas ograniczyć do 4 i pół, lub nie więcej niż 5 minut, zapobiega to stwardnieniu kapeluszy i wystygnięciu sznycelków ;) Dodajemy białe wino i doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Świeży tymianek płukamy, suszymy, odrywamy listki od gałązek i drobno siekamy nie zapominając o zostawieniu kilku gałązek do dekoracji ;) Na patelnię z kurkami wlewamy smietanę wraz z posiekanym tymiankiem. Całość zagotowujemy i na małym ogniu dusimy przez 3-4 min. Przed podaniem możemy doprawić nasze kurki pieprzem i solą. Ugotowaną fasolkę odsączamy na sicie, dodajemy ja do kurek w smietanie i dokładnie mieszamy. Doskonałym dopełnieniem obiadu może być ziemniaczane puree. Ja jednak ograniczam podawanie kurek i szparagi saute tylko z mięsem. Kurki ze szparagą doskonale komponuje sie z mielonym mięsem, polędwicą i dziczyzną.
    Bon apetit!
    2 Cytuj Zgłoś
  • 06.06.2011 - 20:07
    Myśleniczanin
    I Ty to naprawdę gotujesz czy chwalisz się tu przepisami żony?Jesli to pierwsze to jestem pod wrażeniem:)
    1 Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 06.06.2011 - 22:02
    Sam gotuje, dużo i często dla siebie i znajomych. Wyszukuje ciekawe, proste i atrakcyjne smakowo przepisy by zaskakiwać nie tylko podniebienia ;) Co najważniejsze, staram się ograniczać do minimum wszelakie "dodatki" smakowe typu Knory, Vegety i inne dopalacze. Wokół nas są nieraz lepsze i smaczniejsze potrawy niż oblatane domowe kotlety kapustą czy bigos. Zauważyłem też że ulegamy trendowi grillowania kiełbas, karkówek, steków itp. zapominając o znacznie smaczniejszych potrawach pieczonych na otwartym ogniu z dodatkami ziól i produktów mącznych o ktorych napiszę już wkrótce. ;)
    3 Cytuj Zgłoś
  • 06.06.2011 - 22:04
    załóż bloga z przepisami to byłoby fascynujace. tez jestem pasjonatka gotowania i chetnie "podbieralabym" ci przepisy :)
    3 1 Cytuj Zgłoś
  • 06.06.2011 - 22:34
    kurczę jaki super facet:)
    4 2 Cytuj Zgłoś
  • 07.06.2011 - 10:37
    To musi być przepyszne..:-) Nie ukrywam,że chciałabym to sprawdzić na własnym podniebieniu, tylko jest jeden mały problem M007….hmm przyznaj się gdzie Ty zbierasz te kurki, cooo ??!!;-)
    1 Cytuj Zgłoś
  • 07.06.2011 - 19:34
    A wcinał z was ktos kiedys bogracza?? :)
    2 Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 07.06.2011 - 22:23
    Kasiu przecież już Ci dałem namiary... W innym wątku ;)
    Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 07.06.2011 - 22:25
    gość: julia*** napisał/a:
    załóż bloga z przepisami to byłoby fascynujace. tez jestem pasjonatka gotowania i chetnie "podbieralabym" ci przepisy :)
    A nie wystarczą przepisy tutaj? ;)
    Cytuj Zgłoś
  • 09.06.2011 - 14:15
    W sumie myślałam o okolicznych lasach, ale z tego co widzę nie jest aż tak daleko do tej Ochotnicy.Wiec może w tym roku odpuszczę sobie Sułkowice, gdzie kurki to ja nigdy na oczy nie widziałam...(zresztą z innymi grzybami też jest tam dość krucho)


    Mysleniczanin007 napisał/a:
    gość: julia*** napisał/a: załóż bloga z przepisami to byłoby fascynujace. tez jestem pasjonatka gotowania i chetnie "podbieralabym" ci przepisy :)

    A nie wystarczą przepisy tutaj? ;)
    Wystarczą, wystarczą...
    Czekamy w takim razie na nowe przepisy i oczywiście na informację kiedy będzie wysyp grzybów;-)
    Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 11.06.2011 - 18:15
    Pierwszą recepturą z cyklu Zdrowy Grill jaką chciałem Wam przedstawić to zdrowy obiad z grilla dla dwojga:
    Filety z Kury na Szparagach w Sosie Truskawkowym

    Składniki; (2 porcje)
    2 podwójne filety z kurczaka
    250 g szparagi (asparagus)
    250 g białego groszku w strączkach
    200 g mlodego groszku zielonego w strąkach
    2 łyżki stołowe stołowe świeżego soku z cytryny
    1 łyżka jw. oleju orzechowego lub lnianego
    2 łyżki jw. oleju rzepakowego
    50 g orzechów włoskich (najlepiej prażonych)
    100 g szalotek
    2 duże truskawki do dekoracji
    Swieży sos truskawkowy

    Przygotowanie;
    Sos truskawkowy (ok 300 g)
    6-8 truskawek opłukanych bez listków i rdzenia
    1 łyżka stołowa balsamicznego octu
    1/2 łyżki jw. cukru
    3-4 szczypty soli (najlepiej morskiej)
    2 łyżki jw. oleju orzechowego lub lnianego

    Składniki miksujemy w mikserze do konsystencji puree, dbając by nasz sos był równomiernie rozdrobniony i wolny od krup i niezmiksowanych kawałków. Tak przygotowany sos przechowujemy w lodówce do dwóch dni przed podaniem. Przygotowanie sosu dużo wcześniej pozwala na osiągnięcie pełnego aromatu truskawek, orzechów z nutką pieprzu.

    Przygotowanie warzyw i filetów;
    Rozpalamy grilla lub rozgrzewamy piekarnik do +/- 300 C
    Szparagi - płukamy, obcinamy końcówki łodyżek i kroimy na 4 cm kawałki
    Groszki - płukamy obcinamy końcówki strączków
    W dużym garczku zagotowujemy wodę do którego wrzucamy przygotowane warzywa i gotujemy na wolnym ogniu ok 2 minuty. Następnie odcedzamy i "hartujemy" zimną wodą. Następnie dokładnie odsuszamy (metody skarpety nie polecam ;) ) i w misce do sałat mieszamy razem z sokiem z cytryny, olejem orzechowym, solą, pieprzem i posiekanymi drobno szalotkami. Mieszamy składniki.

    Filety z kurczaka myjemy, usuwamy ścięgna i tłuszcz, myjemy i odsuszamy. Nacieramy olejem rzepakowym posypując pieprzem i dodajemy sok z cytryny. Na grill kładziemy folię aluminiową którą pędzelkiem rozprowadzamy pozostały olej. Na tak przygotowaną folię kładziemy filety i grillujemy ok 5-6 minuty i obracamy na drugą stronę, pieczemy kolejne 5-6 min. Kiedy mięso jest złoto - brązowe ściągamy z grilla i dajemy mu ostygnąć (ok 5 min)
    Alternatywnie procedura jest podobna dla pieczenia w piekarniku - pieczemy w ten sam spósób na najwyższej półce piekarnika 5-6 min na stronę aż do uzyskania złoto brązowego koloru miesą. Odstawiamy do wystygnięcia.
    Następnie filety kroimy w poprzek na kawałki ok centymetrowej grubości, warzywa dzielimy na dwa talerze i układamy na nich pokrojone filety. Polewamy potrawę sosem z truskawek, posypujemy pozostałymi orzechami i przystrajamy truskawką i podajemy!

    zdjecie

    Fantastyczne niskokaloryczne (320 kalorii) danie na letnie popołudnia. Aromatyczne i smaczne. Łatwe i proste w przygotowanie (ok 30 min plus 30 min na sos). Powstało dwa lata temu w wyniku "błędu w sztuce" a okazało się hitem lata 2009. Wynik mojego zamiłowania do letnich potraw szparagowych (asparagus). Dla dopełnienia bukietu smaków polecam serwować schłodzone półsłodkie różowe wino lub biały zinfandel (akcent truskawkowy).
    Bon apetit!
    2 Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 11.06.2011 - 18:27
    Zapomniałem nadmienić że wszystkie prezentowane przepisy posiadają patenty na wyłączność komercyjną, oznacza to że wolne dla domowego użytku posiadają klauzule wyłączności i nie mogą być wprowadzone do menu w sposób komercyjny bez wcześniejszego zezwolenia.
    3 Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 19.06.2011 - 22:31
    Na jutrzejsze śniadanie polecam moje ulubione Śniadanie Mistrza ;)

    Omlet z Pomidorami i Serem.

    Składniki (1 omlet)
    2-3 jajka
    Jeden mały lub pół średniego pomidora.
    10-20 g żółtego sera (Im chudszy tym lepiej ;)
    Natka pietruszki (świeża lub suszona)
    Pieprz i sól


    Jajka wbijamy do naczynia, jedno całe i dwa białka. Lekko ubijamy aż uzyskamy jednolitą konsystencje. Natkę pietruszki siekamy drobno, zcieramy na tarce ser. Pomidora kroimy na kilka cienkich plasterków.

    Rozgrzewamy niestykową średniej wielkości patelnię na którą wylewamy równomiernie wymiksowane jajka. Posypujamy częscią pietruszki i serem. Na połowę omleta kładziemy pokrojonego pomidora. Solimy i pieprzymy do smaku. Na pomidory kładziemy drugą warstwę sera. Po ok 2 min. Podważamy drugą stronę omleta i nakrywamy pomidory. Pieczemy tak jeszcze około 1 min.
    zdjecie

    Omleta podaję z razową bułeczką z dżemem i połowkami truskawek, no i oczywiście sokiem ze świeżych pomarańczy. ;)
    Bon apetit!
    3 Cytuj Zgłoś
  • 25.07.2015 - 11:20
    Ma ktoś dobry przepis na lody??
    Ja znalazłam taki ale do tego jest potrzebny Termomix.
    Banan pokroić na 4 cm i włożyć do lodówki zamrozić. Zamrożone owoce truskawki, borówki itd. cukru 50g. sok z połowy cytryny, obrót i 10 sekund a potem na 30 sekund pozycja 8. Smacznego
    4 Cytuj Zgłoś
  • 15.09.2015 - 13:18
    A jedliście rybę w grzybach? Ja taką jadłem pierwszy raz w Krakowie w restauracji Mekong. W domu robię ciut inaczej. Rybę smażę, to normalne na oleju- najlepszy szczupak. A grzyby leśne duszę z cebulką na małej porcji margaryny. Ja mam grzyby w słoiczkach , tylko gotowane z solą i je daję razem z małą ilością wody. Pod koniec duszenia dodaje rybkę, by smaki się połączyły. Ostrożnie zmieszaniem. U nas to danie ginie w oka mgnieniu. A do tego tylko chlebek i to bez masła.
    1 1 Cytuj Zgłoś
  • 17.09.2015 - 10:54
    Ale bym przycięła klasycznego pstrąga z frytkami - o rany narobiliście smaka...
    1 Cytuj Zgłoś
  • Andrzej 17.09.2015 - 12:42
    Beata85 napisał/a:
    Ale bym przycięła klasycznego pstrąga z frytkami - o rany narobiliście smaka...
    +1, ale bez frytek, za to ryba podwójnie.
    Cytuj Zgłoś
  • 04.10.2015 - 12:30
    A jedliście ryb z grzybami? Ja w Krakowie jadłem w restauracji Mekong. Mam zamiar trochę zmienić ten ich przepis, bo mam szczupaka i zrobię go z duszonymi grzybami leśnymi. Mam nadzieję, że będzie smaczny.
    1 7 Cytuj Zgłoś
  • 20.10.2015 - 15:03
    Z grzybkami nie próbowałam aczkolwiek nie mówię nie dopóki nie spróbuje :P
    Endrju dla Ciebie :*
    zdjecie
    1 1 Cytuj Zgłoś
  • 06.07.2017 - 12:04
    mnie sie zawsze marzyło otworzyć coś takiego :) własny bar z zapomnianymi smakami ;) nawet nazwa firmy by była dobra :D kiedyś tu przeglądałam https://rmarket.pl/pl/jak-wybrac-gotowa-nazwe-dla-firmy-lub-produktu/2,10,34 i mi się spodobało tez kilka :)
    1 1 Cytuj Zgłoś
  • ania 06.07.2017 - 14:29
    mon-max napisał/a:
    Zasmażka to tak ale do pierogów z mięskiem, ruskich. Do mięsnych i ruskich polecam zasmażkę z cebulki nie lubię skwarków ponoć są najlepsze. A najlepsza zasmażka to ze śmietany wiejskiej.
    Bierzemy słoik ze śmietaną. Wcześniej przygotowaliśmy sobie już patelnie na palniku. Dajemy na tą patelnie 4 łyżki lub więcej jak kto lubi i cały czas mieszamy po kilku minutach wychodzi wspaniała zasmażka.
    to nie zasmażka tylko omasta lub okrasa jak kto woli, zasmażka służy do zagęszczania i robi się ją z mąki i masła
    5 Cytuj Zgłoś
  • 11.07.2017 - 6:40
    W przypadku smakołyków mam słabość do sękacza. Tak tak, wiem nie jest to zapomniany smakołyk i można go kupić w sklepie, ale cóż trudno mi sobie go odmówić. Szczególnie w połączeniu z poranną kawą. Tutaj przepis na sękacz: http://beszamel.se.pl/sekacz/sekacz-jak-zrobic-w-domu-przepis,590/ tylko nie wiem czy ktoś się podejmie :) ?? W pewnym wieku trzeba też zadbać o kondycję i o to, aby smakołyki nie szły w boczki. A więc odstawienie tłuszczy na rzecz innych pokarmów typu warzywa i owoce w różnej formie... A jak patrzę na ulicy, to niewiele osób przejmuje się nadmiarowymi kilogramami. A wystarczy przyswoić sobie kilka zasad żywieniowych które np tutaj zostały opisane: http://brodatyrebel.pl/10-zasad-zdrowej-diety-ktore-powinienes-wprowadzic-zycie/ aby utrzymać wagę w ryzach.
    1 Cytuj Zgłoś
  • 11.08.2017 - 13:11
    Ooo sękacz! Nie pamiętam kiedy ostatni raz go jadłam :(.
    Cytuj Zgłoś
  • 19.09.2017 - 13:52
    Większość produktów można teraz dostać na internecie
    Cytuj Zgłoś
  • 21.09.2017 - 12:13
    Może nie jest to wyszukane, ale uwielbiam zwykłe herbatniki do gorącej kawy z mlekiem. Normalnie cymuś.
    1 Cytuj Zgłoś
  • 27.09.2017 - 11:55
    Pieczona Sowa heh :) Tego nie znałam :) Również uwielbiam herbatniki, albo maślane albo oblane czekoladą - pycha!
    Cytuj Zgłoś
  • Ania 02.10.2017 - 15:22
    Ja pamiętam jak za starych czasów jadło się takie wafelkowe misie z takim dziwnym kremem w środku. Pamiętam, że był jasny. Kurcze już nawet nie bardzo pamiętam jak smakowały, tak dawno tego nie widziałam.
    Cytuj Zgłoś
  • 25.10.2017 - 10:27
    Stare domowe przepisy, przekazywane z pokolenia na pokolenie są najlepsze. A czy ktoś może posiada dobry i sprawdzony na kruche pierogi?
    Cytuj Zgłoś
  • 25.10.2017 - 19:07
    moze ktos wie jak zrobić sledzie,ale takie jak sa w puszkach
    1 Cytuj Zgłoś
Poinformuj o odpowiedziach

Odpowiedz