Forum » Wolne Myśli Zapomniane smakołyki.

  • 23.01.2010 - 21:10
    To że świnia lubi dobrze zjeść to każdy wie. Ale nie będe w błedzie jeśli stwierdze że dotyczy to każdego nas. Zwłaszcza potrawy gotowane w domu. Myśle o zebraniu takich zapomnianych i odchodzących w zapomnienie smakołyków w Małą Ksiązkę Lokalnych Smakołyków. Podejrzewam że każdy z Was posiada w zanadrzu przepis "po babci", którym być może podzieli się z nami. Potrawy codzienne, odświętne i te na specjalną okazję. Z góry dziękuje za propozycje.
    PS. Prosze nie zamieszczać przepisu na pieczoną sowę, itp. ;)
    2 Cytuj Zgłoś
  • 23.01.2010 - 21:32
    ZNOWU PIECZONA SOWA! PADŁEM :d :d :d
    1 1 Cytuj Zgłoś
  • 19.02.2010 - 23:12
    A czy przepis na czekoladę może być?
    1 Cytuj Zgłoś
  • 20.02.2010 - 14:33
    Oczywiście ;)
    1 Cytuj Zgłoś
  • 20.02.2010 - 22:56
    Czekolada
    SKŁADNIKI:
    0,5kg mleka w proszku, 3 łyżki kakao, 2 szklanki cukru, 25dkg masła lub margaryny, 0,75dkg szklanki wody, 0,75dkg szklanki orzechów.
    Przyrządzanie:
    Mleko, kakao wymieszać, cukier z wodą zagotować aby się rozpuścił cukier i mieszać. Margarynę lub masło rozpuścić. Rozpuszczony tłuszcz wymieszać z rozpuszczonym cukrem i wlać gorące do mleka z kakaem. Mieszając dosypać orzechów przelać do tortownicy i dać do zimna.
    S M A C Z N E G O
    1 Cytuj Zgłoś
  • 20.02.2010 - 23:00
    Czekoladki na choinkę
    Składniki:
    Kostka ceresu pół kg mączki cukrowej 10dkg kakao 28dkg mąki 1 kieliszek spirytusu garść orzechów posiekanych.
    Przyrządzenie:
    Ceres roztopić wsypać mąkę mieszając 5 minut kakao. mączkę, rozkruszyć dodać pozostałe składniki wlewać do foremek wynieś do zimna następnie wytrzepać jak będą twarde.
    S M A C Z N E G O
    4 1 Cytuj Zgłoś
  • adzygmunt 20.02.2010 - 23:37
    Ceres? a gdzie to teraz można dostać?
    Dawniej było tak: "margaryna i ceres usztywnia interes".
    Dzisiaj zamieniłbym na plantę ale się nie rymuje :P
    Cytuj Zgłoś
  • 20.02.2010 - 23:42
    Ceres nie wiem gdzie można go znaleźć. Znalazłam taki stary przepis to napisałam. Ale poszukam gdzie można go kupić i napisze.
    2 Cytuj Zgłoś
  • 21.02.2010 - 1:20
    Jak już będziesz szukała to spytaj jeszcze o kiełbaski leszczyńskie, marzą sie mojemu znajomemu. Był by w szoku że można je jeszcze gdzieś kupić.
    1 Cytuj Zgłoś
  • 21.02.2010 - 22:08
    Na allegro poszukam tam ponoć wszystko można kupić.
    Cytuj Zgłoś
  • 21.02.2010 - 23:23
    Ale żywność wysyłkowo i to pocztą, no nie wiem czy to dobry pomysł. W przypadku tych moich kiełbasek nie bardzo , bo to mrożonki.
    Cytuj Zgłoś
  • adzygmunt 22.02.2010 - 12:18
    E...zima jest dojdą tylko lekko odmrożone. Ale jakby ten ktoś wybrzydzał, nakarmię nimi parę osieroconych kotów. Albo jak Słodowy "zrób to sam" :P
    Cytuj Zgłoś
  • 22.02.2010 - 12:22
    Jest odwilż, będą całe miekkie;) Z tego to już nic...
    Cytuj Zgłoś
  • 22.02.2010 - 15:31
    Dosyć, że człowiek chce pomóc to jeszcze wybrzydzają.
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 0:27
    Ciężko dogodzić mężczyźnie, ale trzeba próbować i próbować;)
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 0:34
    Mam ochotę na krokiety. ;) Muszę wygrzebać stary przepis babuni na pyszne krokieciki z kapustką i grzybami, z mięskiem też. Oj idę zaraz poszukać :D
    Cytuj Zgłoś
  • adzygmunt 23.02.2010 - 9:09
    Sam "pichcisz"? czy masz kogoś do pomocy?
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 9:15
    zacytuję mojego św. pamięci znajomego kucharza który zeby zdarł w dobrych knajpach w krakowie że do restauracji idzie się tylko na "setkę" to można spożyć bez obaw i coś w tym jest staram się jeść wyłącznie w domu:)
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 9:49
    Szczypte zaufania jednak trzeba mieć, najlepiej sie nie zastanawiać co i jak jest zrobione. Ja jak na razie nie zraziłem sie do jedzenia po za domem.
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 11:15
    Zbliżają się Święta Wielkanocne podaje przepis na Babę Drożdżową.
    Pyszna Babka Drożdżowa
    Składniki:
    4 jaja, 35dkg. cukru, kostka masła lub margaryny, 5dkg. drożdży, cukier waniliowy, 60dkg. mąki, szklanka mleka, 5dkg. Rodzynek.
    Przygotowanie:
    Mąkę przesiać do miski. Dodać stopiony tłuszcz. Drożdże rozprowadzić w niewielkiej ilości mleka. Do mąki z tłuszczem dodać całe jajka, drożdże cukier waniliowy, reszkę mleka i sparzone rodzynki. Ciasto (dość rzadkie) dokładnie wymieszać i przykryć odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Najlepiej przygotować ciasto wieczorem a piec rano lub odwrotnie. Formę do bab wysmarować tłuszczem, posypać tartą bułką i przełożyć do niej ciasto. Gdy wyrośnie włożyć do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piec 30-40 minut.
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 13:46
    Ogórki na słodko

    Pół litra octu na 4 litry wody. Niepełna szklanka cukru. Mniej jak pół szklanki soli liść laurowy, trochę pieprzu ziarno ziela angielskiego suchy koper marchewkę. Zalać w słoikach gorącym włożyć do ciepłej wody zagotować nie przykrywać garnka.

    Kokosanki
    Składniki:
    0,5 szklanki mleka, 2 łyżki miodu, 5dkg masła, 1 jajko, 0,5 proszku do pieczenia małego, 20dkg mączki cukrowej, 25dkg mąki.

    Przygotowanie:
    Mleko, masło, miód, cukier podgrzać żeby się rozpuściło wystawić i dodać jajko proszek i mąkę dobrze wymieszać i wylać na brytfankę, upiec na złoty kolor.

    Polewa do kokosanek
    25dkg masła, 0,75 szklanki mleka, 20dkg cukru, 5dkg kakao, 1 kieliszek spirytusu, 30dkg kokosu, Gotować około 3 minut.
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 14:40
    Babeczka palce lizac!!! Mniam. To ja dorzuce od siebie przepis na lukier ;)
    Składniki;
    1 Szklanka Cukru pudru
    Sok z 1/2 Cytryny
    1 Łyżka gorącej wody
    1 Żółtko

    Przygotowanie;
    Wsypujemy składniki do miski, i ucieramy do skarmelizowania. Można użyć mikser. Aby uzyskać jasny kolor lukru nie dodajemy żółtka.
    Lukier jest uniwersalny, pasuje do wszystkich domowych wypieków. Tylko od naszej inwencji cukierniczej zależy jaki smak zechcemy osiągnąc. Można dodać sok z malin, wiśni, owoców cytrusowych itp. Ja jednak uważałbym z ilościami dodatków. Lukier który przeważy smakiem samo ciasto, może zepsuć nam cały wypiek. ;)
    Smacznego !
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 14:43
    Placek makowo-serowy
    Ciasto I
    25dkg maku, 6 jaj, 30dkg cukru pudru, 4 łyżki mąki pszennej, 1 łyżka proszku do pieczenia.
    Przygotowanie:
    Mak sparzyć i zemleć. Żółtka utrzeć z cukrem dodając do nich mak ucierać dalej dodać mąkę i ubitą pianę z białek.
    Ciasto II
    60dkg sera, 15dkg masła, 6 jaj, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 30dkg cukru.
    Przygotowanie:
    Ser zmielić przez maszynkę, masło utrzeć z cukrem dodać po jednym żółtku potem po łyżce sera. Dodać mąkę, ubić na sztywno pianę i razem wymieszać.
    Blachę wysmarować tłuszczem wyłożyć pergaminem. Nakładać na zmianę łyżkę sera, łyżkę maku, a na wierzch, tam gdzie ser kłaść mak, a na mak ser. Piec.
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 14:50
    Wstyd się przyznać ale zawsze miałem problem z ciastem kruchym na szarlotkę. :( Czy może ktos podać jakiś przepis na takie ciasto które gwarantuje sukces? Poddałem się i od dluższego czasu kupuje szarlotkę. :(
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 14:52
    Zbliża się sezon grypy. Podaje przepis na Syrop Czosnkowy.
    Syrop Czosnkowy
    Składniki:
    2 średnie pałki czosnku, 2 cytryny, 4 łyżki miodu, 0,5 l wrzątku.
    Przygotowanie:
    Trzymać 10 dni zlać do ciemnych butelek lub słoika pić po 2 łyżeczki dziennie.
    Cytuj Zgłoś
  • Zdzichó Kowal PJN 23.02.2010 - 14:57
    Piw i kiełbasa.
    Zakupić piw i kiełbasa z musztardą. Poczymać piw w loduwce a kiełbasa ósmażyć w patelni. Wylać musztardy na kiełbase i otworzyć piw. Najlepi od razu dwa.
    pozdrawiam
    Zdzichó
    3 3 Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 14:58
    Mam placek bardzo łatwy dla każdego zawsze się udaje. Ale szarlotki nie mam.
    Placek Zebra
    Składniki:
    4jajka, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Przygotowanie:
    Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu wlewać wodę i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Do I części dodać 3 łyżki kakao, do II 3 łyżki mąki, wlewać na przemian I i II ciasto.
    S M A C Z N E G O
    1 Cytuj Zgłoś
  • PatrycjA 23.02.2010 - 20:59
    Piernik

    Składniki:
    3 szklanki mąki
    przyprawa do piernika
    2 łyżeczki sody
    szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru kryształu
    4 jajka
    szklanka miodu sztucznego
    szklanka przestudzonej herbaty (musi być mocna, z dwóch torebek)

    Przygotowanie:
    ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, później dodajemy żółta i dalej ubijamy. Później dodajemy stopniowo miód, herbatę, olej - cały czas mieszając. Na koniec dodajemy, przesiewana przez sitko mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Mieszamy delikatnie. Wylewamy wkładamy do piekarnika.

    Udanych wypieków :)
    Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 21:32
    Kurde balans , ale sie dziewczyny nakręciły z tym gotowaniem.
    Nie bede gorszy i będe bronił honoru męskiej częsci forum.

    Uwaga notujcie podaje przepis na herbatę na sznurku z cytryną i cukrem w wersji popularnej.

    Zagotować wodę, ok. 0,5l, może być w czajniku bezprzewodowym.
    Do uprzednio "umytej" i czystej szklanki lub kubka włozyć torebke z herbatą na sznurku.
    Zalać torebkę wrzątkiem (wystarczy 90'C) odczekać aż woda nabierze odpowiedniego koloru(brąz), usunąc torebkę chwytając za sznurek.
    Następnie wkrawamy plasterek cytryny najlepiej z ziarenkami smaku, odczekać az zszokowana cytryna odda sok po czym posłodzić delikatnie wsypując półtora łyżeczki cukru. Mieszamy w prawo, wyjmujemy łyżkę i podajemy herbatę na gorąco.

    Herbate można jeszcze wzbogacić o sok lub tzw. prąd w wersji po góralsku.




    4 1 Cytuj Zgłoś
  • PatrycjA 23.02.2010 - 22:35
    a jak zamieszany w lewo to pewnie nie będzie już tak smakowała? ;)
    1 1 Cytuj Zgłoś
  • 23.02.2010 - 23:22
    To jest stary przepis mojej babki, nikt do tej pory nawet nie pomyślał żeby zrobić to wbrew tradycji. Achhh ta dzisiejsza młodzież....;)
    2 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 10:14
    Mam pytanie czy ktoś używa maszyny do pieczenia chleba?
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 11:16
    Przepis na szarlotkę podaje poniżej.
    Tradycyjna szarlotka domowa
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
    3 żółtka
    1 całe jajko
    Jabłka:
    2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
    około 12 łyżeczek cukru
    1 cukier waniliowy
    5 -10 dag rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu

    Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
    Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    S M A C Z N E G O
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 11:23
    Dla odmiany.
    Szarlotka z dużą ilością jabłek
    Jabłka:
    2 kg jabłek szara reneta
    1/2 szklanki rodzynek
    10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
    3 łyżeczki cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła roślinnego
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    Przygotowanie jabłek:
    Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.

    Przygotowanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150stopni. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180stopni. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    S M A C Z N E G O
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 11:26
    Szarlotka z migdałami
    Składniki:
    4 jabłka golden delicjusz
    1,5 szklanki mąki pszennej
    5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    8 dag masła
    1,75 szklanki brązowego cukru
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki soli

    Do tortownicy:
    1 łyżka masła
    2 łyżki bułki tartej
    Do posypania ciasta:
    cukier puder, zrumienione płatki migdałowe

    Wykonanie:
    Jabłka obieram, usuwam środki, kroję w grubą kostkę. Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi.
    Cytuj Zgłoś
  • Zdzichó Kowal PJN 24.02.2010 - 11:41
    Golonka z mósztardą.
    Nakupić piw i golonke z mósztardą. Uwarzyć golonke i podawać z musztardą. Do golonki popijać piw. Najlepi dwa albo czy.
    pozdrawiam
    Zdzichó
    1 2 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 12:50
    Takiego golonka jeszcze nie robiłam muszę spróbować.
    Cytuj Zgłoś
  • adzygmunt 24.02.2010 - 12:54
    I do tej golonki zasmażka , ZASMAŻKA ... "cholesternie' tłusta obrzydliwość!!!
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 14:12
    Odnośnie golonki i piwa, bo widzę że wraca jak bumerang ;) Mam dla Was jeden z moich najstarszych przepisów na golonkę wieprzową. Przepis sięga jeszcze czasów kiedy Bursztynowyn Traktem podróżowali kupcy którzy spragnieni i głodni stołowali sie w największym szynkwasie w Myśleniach; :D
    Golonka wieprzowa w piwie.
    Składniki;
    Golonka wieprzowa ok 1-1,5kg sztuka.
    0,5 l piwa
    Marynata wstępna;
    3-4 ziarna jałowca
    0,5 łyżeczki cząbru
    1 soli morskiej
    0,5 łyżeczki papryki
    1 łyżeczkę majeranku
    3-4 ząbki czosnku
    3 liśćie laurowe
    1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek

    Ziarna jałowca rozgniatamy i ucieramy, czosnek rozgniatamy i siekamy na drobne kawałeczki. W miseczce dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Golonkę/ki Dokładnie płukamy, ewentualne pozostałości włosów opalamy uważając by nie przypalić skórki. Suszymy dokładnie i ostrym nożem nacinamy skórkę golonki w szachownicę, uważając by nie przeciąć ostatniej, najgłębszej warstwy skórki. Tak przygotowaną golonkę smarujemy dokładnie przygotowaną marynatą owijamy w bawełnianą serwetą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12h.
    Następnie golonkę rozwijamy i razem z marynatą (bez bawełnianej serwety) wsadzamy do garczka wielkości pozwalającej wodzie na przykrycie golonki.
    Dodajemy marchew, pora naciowego, pietruszkę, 2-4 sztuki ziela angielskiego, solimy do smaku. Gorujemy od 2-4 godzin adekwatnie do wagi golonki. Nie dolewamy wody do momentu aż poziom wygotowanego wywaru osiągnie 3/4 wysokości golonki. Utrzymujemy poziom 3/4 aż do końca gotowania.
    W międzyczasie przygotowujemy marynatę drugą;
    1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek
    1 łyżka stołowa majeranku
    0/5 łyżki stołowej papryki
    2 ząbki czosnku
    W miseczce mieszamy roztarte składniki.
    Po ugotowaniu, golonka musi być miekka, przekładamy mięso do brytfanki, smarujemy marynatą i wbijamy 2-4 goździków w nacięcia skórki. Na dno brytfanki kładziemy przekrojoną na pół cebulę, 4-6 całych ziaren jałowca, 3-4 ząbków czosnku w osłonkach, podlewamy całość połową szklanki rosołu z gotowania.
    Nagrzewamy piekarnik do 200C. Tak przygotowaną golonkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy 45-60 min polewając co 15 minut golonkę 1/4 szklanki piwa. Gdy skórka zacznie się przypalać, przykrywamy folią aluminiową. Golonka jest gotowa gdy skórka jest przypieczona a w środku miekka.
    Tak przygotowaną golonkę podajemy w całości najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami, buraczkami na zimno, chrzanem i oczywiście zimnym jasnym piwem!
    Smacznego!!! ;)
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 14:15
    Zasmażka to tak ale do pierogów z mięskiem, ruskich. Do mięsnych i ruskich polecam zasmażkę z cebulki nie lubię skwarków ponoć są najlepsze. A najlepsza zasmażka to ze śmietany wiejskiej.
    Bierzemy słoik ze śmietaną. Wcześniej przygotowaliśmy sobie już patelnie na palniku. Dajemy na tą patelnie 4 łyżki lub więcej jak kto lubi i cały czas mieszamy po kilku minutach wychodzi wspaniała zasmażka.
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 14:22
    Errata;
    Zauważyłem że nie napisałem ile soli morskiej do pierwszej marynaty miało być 1 łyżka stołowa soli morskiej. ;) Wybaczcie.
    1 Cytuj Zgłoś
  • Zdzichó Kowal PJN 24.02.2010 - 14:24
    Kaszanka z piw.
    Nakupić piw i kaszanke. Kaszanke dać do patelnie i grzać. W czasie grzania można na przygotowanie wypić pierszy piw. Przy zakończeniu picia zamieszać. Po wypiciu wyłoźyć do talerza i otworzyć drugi piw. Po zjedzeniu można jeszcze czeci w zalerzności nawet i czwarty.
    pozdrawiam
    Zdzichó
    1 3 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 14:31
    Znam inny przepis na golonko w piwie to co podałeś muszę spróbować zrobić.
    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 14:41
    Na pytanie jakie piwo polecam do golonki;
    1. Clausthaler
    2. Kronenbourg Cold Premier
    3. Krombacher
    2 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 14:55
    Golonka w piwie
    Składniki:
    2 średniej wielkości (po około 700g świeże golonki),
    3 łyżki smalcu,
    szklanka jasnego piwa,
    tymianek,
    pieprz,
    sól.
    Sposób przyrządzenia:
    Golonki opalić i oskrobać, umyć natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. W głębokim rondlu mocno rozgrzać smalec i zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, dodać do mięsa i chwilę razem smażyć (cebula powinna się zrumienić). Następnie wlać wodę 3 szklanki) i piwo. Golonki dusić na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut. Podawać z ziemniakami i z chrzanem.
    1 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 15:03
    Żeberka zapiekane w cebuli

    Składniki

    1 kg żeberek
    2 x 0,25 kg cebuli
    mały słoik ketchupu pikantnego
    sól
    pieprz
    majeranek
    3 łyżki oleju
    papryka słodka, mielona
    Przygotowanie:
    Cebulę pokroić w plasterki; 25 dag wrzucić do naczynia żaroodpornego;
    żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem; obsmażyć z obu stron; przełożyć na cebulę do naczynia żaroodpornego i przykryć drugą warstwą cebuli;
    na wierzch wyłożyć ketchup i przykryć naczynie,zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 min

    Smacznego;)

    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 15:21
    Szukałam coś na kolacje.
    Sałatka dla Kozy

    Składniki
    10 dkg makaronu ryżowego Tao Tao (nitki)
    20 g kiełbasy salami
    50 g zielonego ogórka
    50 g czerwonej słodkiej świeżej papryki
    1 grecka oliwka nadziewana migdałem
    2 konserwowe szparagi
    50 g papryki marynowanej z miodem
    2 rzodkiewki
    5 paseczków skórki cytrynowej
    1/10 liścia kapusty pekińskiej (na kły)
    Sos:
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu
    5 marynowanych pieczarek
    3 marynowane cebulki
    Etapy przygotowania
    Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Układamy na talerzu formując głowę smoka. Z pozostałych składników robimy oczy, nos, kły, rogi, grzywę itd.

    Składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy przez 30 sekund. Sos podajemy osobno.
    Chciałam dodać zdjęcie ale nie umiem jeżeli ktoś by chciał zobaczyć podaje http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_dla_kozy

    1 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 15:21
    Aż mi cholesterol skoczył przez te wasze przepisy.


    Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 15:25
    Poszukuje coś dobrego z ryby. Ma ktoś jakiś dobry przepis?
    1 Cytuj Zgłoś
  • 24.02.2010 - 15:29
    Andrut z masa kakaowa:
    -andrut
    -puszka mleka skondensowanego
    -3-4 lyzki kakao
    Puszkę mleka wkładamy do rondla z woda i gotujemy ok 1 godz. Po wystudzeniu puszki, otwieramy i masę przekładamy do miski.Do masy mlecznej dodajemy kako.Wszystko dokładnie mieszamy i przekladamy wafle masa.Można polać dekoracyjnie polewą.
    Cytuj Zgłoś
Poinformuj o odpowiedziach

Odpowiedz