Forum » Wolne Myśli Dacie przepis na flaki?

  • 08.10.2017 - 11:46
    obiecalam mezowi ze zrobie flaki.
    bede robic 1 raz.
    skladniki wszytkie mam.
    2 Cytuj Zgłoś
  • @gmail.com 09.10.2017 - 1:34
    Ja przygotowuje flaczki tak:
    Flaczki wołowe 1 kg
    Wołowina około 50 gram
    Pietruszka 1 szt
    Por 1 szt
    Czosnek 2-3 ząbki
    Marchewka 2 szt
    Seler średni 1 szt
    Gałka muszkatałowa mielona pół łyżeczki od herbaty
    Majeranek 1 łyżka stołowa
    Słodka papryka mielona 1 łyżeczka
    Sól i pieprz do smaku
    Liść laurowy 2 szt
    Ziele angielskie mielone 2 szt

    Przygotowanie:

    Flaki w całości należy pokroić w paski, oczyścić i obgotować. Przed gotowaniem płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymienając wodę) po około 10 minut.
    Ważne - po każdym obgotowaniu należy flaki jeszcze raz przepłukać.
    W międzyczasie przygotowuję wywar z mięsa gotując je na średnim ogniu 25-30 min. Tak przygotowanym wywarem zalewam flaki (razem z mięsem), dodaje ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiam na małym gazie pod przykryciem. Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy, wrzucamy je do garnka i wszystko razem gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania mieso wołowe wyjmujemy i odstawiamy. Flaki doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Nasze flaczki są gotowe. Podajemy gorące najlepiej ze świeżym chlebkiem.
    Przepis na około 6-8 porcji.
    4 Cytuj Zgłoś
  • 13.10.2017 - 8:13
    Nic prostszego: https://www.przepisy.pl/blog/jak-ugotowac-flaki - na stronie jest kilka porad. Każdy ma swój sposób gotowania flaków. osobisćie uwazam,że najsmaczniejsze flaki to tradycyjne z zoładków wołowych. Chociaż niezłe są również flaki z żołądków wieprzowych.
    A i najlepiej jesli ugotujesz trochę więcej Potem warto jest o zapasteryzować w słoikach. Będzie na potem :)
    Cytuj Zgłoś
Poinformuj o odpowiedziach

Odpowiedz