Osobiście polecam książki biograficzne.Bardzo mnie interesują i muszę przyznać, że przeczytałam już nie jedną.Książką, która również mnie zainteresowała był ''Zmierzch''.Oglądałam film lecz książka jest na pewno lepsza.
Bardzo lubię czytać książki różnego rodzaju ;).
Dla fanów `Zmierzchu` polecam `Akademia wampirów` - Richelle Mead.
Świetna jest twórczość Nicholasa Sparksa oraz Paula Coelho.
Inne książki które mnie zaciekawiły (bardzo zróżnicowane) to :
- `Gorzka czekolada` - Lesley Lokko
- `Sezon meduz` - Christopher Frank
- `Oskar i pani Róża` - Eric-Emmanuel Schmitt
- `Stowarzyszenie Umarłych Poetów` - Nancy Kleinbaum
- `Rok 1984` - George Orwell
- `Przyjdź i zgiń` - Agatha Christie
- `Tamtego lata na Sycylii` - Marlena de Blasi
- ` Wichrowe wzgórza` - Bronte Emily
- `Anna Karenina` - Lew Tołsoj
"Dzikie łabedzie. Trzy córy Chin" /Jung Chang/ - światowy bestseller z dziedziny literatury faktu.
W/w tytuł to autobiograficzna saga obejmująca 80 lat historii Państwa Środka. To spojrzenie od wewnątrz na proces tworzenia sie współczesnych Chin przez pryzmat losów kochającej się rodziny. To także opowieść o niezwykłej odwadze i wytrwałości w obliczu wojny, totalitaryzmu, represji, tortur i osobistych tragedii. Losy babki, matki i córki na tle zachodzących w ich kraju przemian: od schyłku cesarstwa chińskiego, okres japońskiej okupacji, poprzez rządy Mao Zedonga i Rewolucję Kulturalną, do masakry na placu Tien'anmen.
Ja klasycznie "Twój Weekend" lekka lektura w pracy, po pracy przed snem na kibelku i werandzie wciąga kilkanaście tomów już przeczytanych od deski ech deski.
[quote=Marla] "Bóg urojony" Richard Dawkins [/quote]
Skąd tyle minusów, bardzo dobra książka, ale nie jest ona dla wszystkich. Skoro uraża ona czyjeś uczucia religijne jest jeden prosty sposób, nie czytać. A jeśli ktoś jest ciekaw i mu to nie przeszkadza to czemu nie.
A co do książek, dla miłośników fantasy: "Pieśń lodu i ognia" ostatnio czytałem też "Pięcioksiąg Cadderly'ego" z Forgotten Realms. "Smocze królesto" Knaaka, "Lewa ręka Boga", "Igrzyska Śmierci". Jak ktoś chce coś lekkiego przed snem to sagę DragonLance się bardzo dobrze czyta.
moje typy, kolejność taka jak mi się przypominało :)
1. za poprzednikiem - Suworow "Żołnierze przyjaźni" taki chyba tytuł był,
2. zdecydowanie Terry Pratchett - ktoś kiedyś wspominał, cały cykl opowiadań ze świata dysku
- wg mnie rewelacyjne lektury na każdą pogodę i nastrój, silnie uzależnia.
3. Haruki Murakami, można zacząć od "Kroniki ptaka nakręcacza", jak komuś siądzie to przeczyta pozostałe, które wydano
4. Tadeusz Konwicki - klasyka literatury polskiej
5. Pilipiuk - długo omijałem szerokim łukiem aż w końcu złapałem ten klimat :) seria o Jakubie Wędrowyczu - trochę banalne ale jest pomysł i poprawia nastrój, poza tym "Dzienniki Norweskie",
6. Karol Olgierd Borchardt - "Znaczy kapitan" - książka stara jak świat, do znalezienia chyba tylko w antykwariatach i na allegro, pozycja kultowa dla "maryniarzy" ;) ale nie tylko, opisuje miniony już w zasadzie świat żaglowców, wypraw, zasad i honoru - oparta na faktach,
7. Janusz Zajdel - klasyka polskiej SF,
8. Mariusz Szczygieł - wnikliwe reportaże "Niedziela, która zdarzyła się w środę" lata 90 w Polsce, "Gottland" i "Zrób sobie raj" - oparte na obserwacji i rozmowach próby zrozumienia narodowości czeskiej, wg mnie jeden z lepszych współczesnych pisarzy w swoim gatunku,
9. Jacek Hugo-Bader - "Dzienniki kołymskie", "Biała gorączka" literatura reporterska, podróżnicza - wciągające i przerażające reportaże z podróży autora na daleki wschód
10. trzeba słuchać radiowej trójki, często emitują fragmenty nowo ukazujących się książek, można wyhaczyć coś dla siebie, poza tym chyba w każdą ostatnią niedzielą miesiąca jest program "Książki z najwyższej półki" - recenzje tego co się ukazuje, można wygrać jedną z prezentowanych książek
pozdro dla czytających książki ;)
P.S.
- nie przeczytać opowiadań Pratchetta to duża strata ;) zachęcam!
Ja ostatnio czytam Stephena Kinga. Przeczytałem jak na razie:
- Lśnienie
- Miasteczko Salem
- Wielki Marsz
- Nocna Zmiana
- Wszystko jest względne
- Szkieletowa Załoga
Każdą z nich szczerze wszystkim polecam, szczególnie jeśli jest się fanem horrorów. Wszystkie czytałem z wypiekami na twarzy. Do tego w naszych pięknych Myślenicach, bez problemu znajdziecie każdą z nich ;)
Einstein polecam Ci "Pod kopułą" i " Ręka mistrza" autorstwa Kinga. Gwarantuję Ci, że nawet do toalety będziesz z nimi chodził, bo nie będziesz się w stanie oderwać. Pozdrawiam ;)
Osobiście polecam książki biograficzne.Bardzo mnie interesują i muszę przyznać, że przeczytałam już nie jedną.Książką, która również mnie zainteresowała był ''Zmierzch''.Oglądałam film lecz książka jest na pewno lepsza.
Bardzo lubię czytać książki różnego rodzaju ;).
Dla fanów `Zmierzchu` polecam `Akademia wampirów` - Richelle Mead.
Świetna jest twórczość Nicholasa Sparksa oraz Paula Coelho.
Inne książki które mnie zaciekawiły (bardzo zróżnicowane) to :
- `Gorzka czekolada` - Lesley Lokko
- `Sezon meduz` - Christopher Frank
- `Oskar i pani Róża` - Eric-Emmanuel Schmitt
- `Stowarzyszenie Umarłych Poetów` - Nancy Kleinbaum
- `Rok 1984` - George Orwell
- `Przyjdź i zgiń` - Agatha Christie
- `Tamtego lata na Sycylii` - Marlena de Blasi
- ` Wichrowe wzgórza` - Bronte Emily
- `Anna Karenina` - Lew Tołsoj
Polecam.
"Dzikie łabedzie. Trzy córy Chin" /Jung Chang/ - światowy bestseller z dziedziny literatury faktu.
W/w tytuł to autobiograficzna saga obejmująca 80 lat historii Państwa Środka. To spojrzenie od wewnątrz na proces tworzenia sie współczesnych Chin przez pryzmat losów kochającej się rodziny. To także opowieść o niezwykłej odwadze i wytrwałości w obliczu wojny, totalitaryzmu, represji, tortur i osobistych tragedii. Losy babki, matki i córki na tle zachodzących w ich kraju przemian: od schyłku cesarstwa chińskiego, okres japońskiej okupacji, poprzez rządy Mao Zedonga i Rewolucję Kulturalną, do masakry na placu Tien'anmen.
Naprawdę warto.
Robert Ludlum- " Protokół Sigmy" i "Zdrada Tristana", Dean Konntz " Cieniste ognie"
Naprawdę polecam :)
"Bóg urojony" Richard Dawkins
Bardzo dobra lektura Marla. Polecam przy okazji obejrzeć sobie ten filmik
Dawkins nie może pisać prawdy, ponieważ jest ewolucjonistą. Zamiast pisać, powinien pobujać się na lianach!
Ja lubie ksiazki Ewy Stec
sa smieszne namietne wciagajace i polecam jeszcze ksiazki Emiily Giffin.!
Ja klasycznie "Twój Weekend" lekka lektura w pracy, po pracy przed snem na kibelku i werandzie wciąga kilkanaście tomów już przeczytanych od deski ech deski.
odpowiednia lektura dla Marly, w końcu to zadeklarowany ateista i krytyk religii
zlapalam faze na ksiazki clarksona-wszystkie po kolei
Witam.W którym miejscu jest ta nowa biblioteka i czy jest już czynna?
Skąd tyle minusów, bardzo dobra książka, ale nie jest ona dla wszystkich. Skoro uraża ona czyjeś uczucia religijne jest jeden prosty sposób, nie czytać. A jeśli ktoś jest ciekaw i mu to nie przeszkadza to czemu nie.
A co do książek, dla miłośników fantasy: "Pieśń lodu i ognia" ostatnio czytałem też "Pięcioksiąg Cadderly'ego" z Forgotten Realms. "Smocze królesto" Knaaka, "Lewa ręka Boga", "Igrzyska Śmierci". Jak ktoś chce coś lekkiego przed snem to sagę DragonLance się bardzo dobrze czyta.
Ja osttanio czytalam "Szeptem". Fajna ksiązka polecam:)
Wiktor Suworow "Akwarium"
moje typy, kolejność taka jak mi się przypominało :)
1. za poprzednikiem - Suworow "Żołnierze przyjaźni" taki chyba tytuł był,
2. zdecydowanie Terry Pratchett - ktoś kiedyś wspominał, cały cykl opowiadań ze świata dysku
- wg mnie rewelacyjne lektury na każdą pogodę i nastrój, silnie uzależnia.
3. Haruki Murakami, można zacząć od "Kroniki ptaka nakręcacza", jak komuś siądzie to przeczyta pozostałe, które wydano
4. Tadeusz Konwicki - klasyka literatury polskiej
5. Pilipiuk - długo omijałem szerokim łukiem aż w końcu złapałem ten klimat :) seria o Jakubie Wędrowyczu - trochę banalne ale jest pomysł i poprawia nastrój, poza tym "Dzienniki Norweskie",
6. Karol Olgierd Borchardt - "Znaczy kapitan" - książka stara jak świat, do znalezienia chyba tylko w antykwariatach i na allegro, pozycja kultowa dla "maryniarzy" ;) ale nie tylko, opisuje miniony już w zasadzie świat żaglowców, wypraw, zasad i honoru - oparta na faktach,
7. Janusz Zajdel - klasyka polskiej SF,
8. Mariusz Szczygieł - wnikliwe reportaże "Niedziela, która zdarzyła się w środę" lata 90 w Polsce, "Gottland" i "Zrób sobie raj" - oparte na obserwacji i rozmowach próby zrozumienia narodowości czeskiej, wg mnie jeden z lepszych współczesnych pisarzy w swoim gatunku,
9. Jacek Hugo-Bader - "Dzienniki kołymskie", "Biała gorączka" literatura reporterska, podróżnicza - wciągające i przerażające reportaże z podróży autora na daleki wschód
10. trzeba słuchać radiowej trójki, często emitują fragmenty nowo ukazujących się książek, można wyhaczyć coś dla siebie, poza tym chyba w każdą ostatnią niedzielą miesiąca jest program "Książki z najwyższej półki" - recenzje tego co się ukazuje, można wygrać jedną z prezentowanych książek
pozdro dla czytających książki ;)
P.S.
- nie przeczytać opowiadań Pratchetta to duża strata ;) zachęcam!
"Obudź w sobie olbrzyma" Anthony Robbins :)
Ja najbardziej polecam:
1.HARRY POTTER (cała seria) - J.K.ROWLING
2.Ania z Zielonego Wzgórza (cała seria o Ani) - Lucy Maud Montgomery
3.Dziewczyna Ameryki (1 i 2 część) - Meg Cabot
4.Pamiętnik księżniczki (cała seria) - Meg Cabot
5.Emma - Jane Austen
6.Lolita - Vladimir Nabokov
7.Rebecca - Nie Pamiętam Autora
8.Falbanki - Krystyna Siesicka
9.Woal - Ana Veloso
10.Amandine - Marlena de Blasi
11.Hołd - Nora Roberts
12.Replika (cała seria) - Marlin Kaye
13.Twórcy Marzeń - Nora Roberts
14.Na Wagę Złota - Nora Roberst
15.Intruz - Stephenie Meyer!!
Zapytaliśmy myśleniczan czy i jak często czytają książki. Sonda wideo dostępna jest tutaj: http://miasto-info.pl/myslenice/5836,czytacie-jaka-ksiazke-mieliscie-w-rekach-ostatnio-wideo
Ja polecam genialne kryminały Nory Roberts (pseudonim J.D. Robb) - szczególnie "Słodką śmierć" i "Zapłacisz krwią"
Ja gorącą polecam wszystkie pozycje J.Murphy, zwłaszcza "Magia wiary"
Ja ostatnio czytam Stephena Kinga. Przeczytałem jak na razie:
- Lśnienie
- Miasteczko Salem
- Wielki Marsz
- Nocna Zmiana
- Wszystko jest względne
- Szkieletowa Załoga
Każdą z nich szczerze wszystkim polecam, szczególnie jeśli jest się fanem horrorów. Wszystkie czytałem z wypiekami na twarzy. Do tego w naszych pięknych Myślenicach, bez problemu znajdziecie każdą z nich ;)
ja polecam " Niebo jest wszędzie" Jandy Nelson:)
Einstein polecam Ci "Pod kopułą" i " Ręka mistrza" autorstwa Kinga. Gwarantuję Ci, że nawet do toalety będziesz z nimi chodził, bo nie będziesz się w stanie oderwać. Pozdrawiam ;)