Forum » Myślenice

Parafia św. Brata Alberta w Myślenicach

• 10 sie 2012

droga CEBULO
    Ciekawe kim jesteś dla osób o których tu mowa??? Synem, córka?
    My tam swoje wiemy i swoje zrobimy- tace będą puste!!!
    A ty wzorem babek, które rencine oddają ojcu Rydzykowi oddaj im nawet cały majatek!!!

10 3 Cytuj
  • 10 sie 2012

Żenada! oszczerstwa i obrażanie drugiego człowieka - zdanie po zdaniu, i to jest forum?! nagonka, która komuś lub czemuś służy; mam tylko nadzieję, że ktoś, kto rozpętał to "piekło" doczeka się sprawiedliwej kary, a wszyscy, którzy temu kibicują podobnych przykrości...
    PS Dziwię się, że właściciele forum nie reagują na to obrażanie drugiego człowieka (wielu osób, o których tu mowa).

Ks. Józef
    Z jednej strony - leniwy: spóźniał się na Msze św., odprawiał Msze i nabożeństwa na wyścigi (im szybciej, tym lepiej...), "z ministrantami grał pod publikę", więcej czasu spędzał poza parafią niż w parafii (za mało w kancelarii, za mało w konfesjonale, za mało pracy duszpasterskiej z grupami parafialnymi), ostatnio nieobecny na wielu uroczystościach nawiedzenia obrazu i relikwii w poszczególnych parafiach (w przeciwieństwie do innych kapłanów), itd. itp.
    Z drugiej strony - mówi dobre homilie czy kazania, jest otwarty do ludzi.

Ale to nie o ten ludzki sąd czy osąd tu chodzi; oby ten Boży był bardziej na niebo...

Zapraszam do merytorycznej dyskusji, opartej na faktach...

6 25 Cytuj
  • 11 sie 2012

mhmhm no tak proboszcz to wcielenie cnót: nikt jak on nie kierował ministrantami, nie prowadził grup parafialnych, nie organizował drogi krzyżowej po Myślenicach, nie miał długich i jakże "ciekawych" mszy na których gadanie o byle czym miało zapełnić czas, bo przecież krótka i konkretna msza to się nie godzi, nikt jak on nie brał udział w uroczystościach parafialnych po których a propos zawsze czekała jakaś feta przy obiadku, toż to pracownik miesiąca zwłaszcza jak nad morzem co roku przez miesiąc na koloniach się opala, a jego godziny w kancelarii łatwo można przeliczyć na liczbę zamówionych mszy czyt.dukatów. Tak! Teraz to do mnie dotarło to ksiądz proboszcz jest jedynym, słusznym i wielmożnie nam panującym kapłanem!

14 3 Cytuj
  • 11 sie 2012

Fakty są takie że parafia jest za Józefem i tak łatwo tego nie odpuści. Jest to jeden z najlepszych księży z jakimi miałem w swoim życiu do czynienia. Kościelnego nie będe osądzał, nie jestem od tego. trzymaj się ! Osiedle z Tobą :)

Ps. Mam jeszcze nadzieje że z nami zostanie !

19 2 Cytuj
  • 11 sie 2012

[quote=gość: albert]

Ks. Józef
    Z jednej strony - leniwy: spóźniał się na Msze św., odprawiał Msze i nabożeństwa na wyścigi (im szybciej, tym lepiej...), "z ministrantami grał pod publikę", więcej czasu spędzał poza parafią niż w parafii (za mało w kancelarii, za mało w konfesjonale, za mało pracy duszpasterskiej z grupami parafialnymi), ostatnio nieobecny na wielu uroczystościach nawiedzenia obrazu i relikwii w poszczególnych parafiach (w przeciwieństwie do innych kapłanów), itd. itp.

[/quote]

To jesteś aż tak blisko parafii, że wiesz, jaki jest?

8 Cytuj
  • 11 sie 2012

Żenada! oszczerstwa i obrażanie drugiego człowieka - zdanie po zdaniu, i to jest forum?! nagonka, która komuś lub czemuś służy; mam tylko nadzieję, że ktoś, kto rozpętał to "piekło" doczeka się sprawiedliwej kary, a wszyscy, którzy temu kibicują podobnych przykrości...
    PS Dziwię się, że właściciele forum nie reagują na to obrażanie drugiego człowieka (wielu osób, o których tu mowa).

To pisze osoba z otoczenia wspaniałego Kościelnego!!!!!!! Są dowody na to co robił i powinien wylecieć z Parafii a jak nie to go sami wyrzucimy!!! Co do Ks Józefa to nasz proboszcz nie ma szans. A ludzie zawsze fałszywi byli i pamiętajcie NIE DAJEMY NA TACĘ
    Ks. Józef
    Z drugiej strony - mówi dobre homilie czy kazania, jest otwarty do ludzi.

Ale to nie o ten ludzki sąd czy osąd tu chodzi; oby ten Boży był bardziej na niebo...

Zapraszam do merytorycznej dyskusji, opartej na faktach... [/quote]

8 Cytuj
  • 11 sie 2012

fakty są takie że jest film, o czym wy tu jeszcze chcecie dyskutować, co będziecie mówić jak ktoś zaniesie film na policję albo wrzuci na youtuba i zobaczycie
    odwracacie kota do góry ogonem i mówicie że czarne jest białe a białe jest czarne
    wg ludzi z otoczenia ks. Józefa jest film na którym kościelny dopuszcza się czynu zabronionego

9 Cytuj
  • 11 sie 2012

[quote=gość: marcinecki] jest film na którym kościelny dopuszcza się czynu zabronionego [/quote]
    Myślę, że ktoś takiej wiadomości nie wyssał z palca, jeśli to jest prawda to natychmiast powinny się tym zająć odpowiednie służby.

Czas utrącić ten szaleńczy wyścig kościelnego bo jeszcze golfa VII nie wyprodukowali a on już na niego zbiera........

12 Cytuj
  • 11 sie 2012

mam pytanie odnośnie anteny GSM T-Mobile na kościele - kto wie jakie są dla parafii z tego profity??
    bo nie powiecie mi że jest to charytatywna działalność

6 1 Cytuj
  • jeden język a dwoje uszu 11 sie 2012

[quote=gość: Ewa co się wylewa]Byłam już w co najmniej kilku różnych kościołach na Mszach Św. i wszędzie kościelny zostawia koszyk z "tacą" pod ołtarzem.
    Nie we wszystkich. W parafii "matce" też nie zostawiają.Osobiście podoba mi się praktyka zostawiania koszyka ze składką pod ołtarzem ze względów liturgicznych.
    PS. Po zakończeniu Mszy i tak zwykle kościelny zabiera tacę z pod ołtarza do zakrystii ...

4 1 Cytuj
  • 11 sie 2012

Myślę, że umieszczenie filmu w internecie zamknęłoby usta wielu "ślepym i głuchym" zwolennikom kościelnego

14 1 Cytuj
  • 11 sie 2012

Do dtura:
    sam się zdemaskowałeś, człowieku...Albo jesteś z otoczenia kościelnego albo proboszcza np. ze stacji Caritas...Bo skad niby wiesz, że ks. Józef nie jeździł z obrazem po parafiach? Tego nie może zweryfikować zwykly parafianin, np. ja. Że się spóźniał..może. Co do mszy na wyścigi nie zgadzam się, mi się jego msze podobały. A pisząc, że ks. Józef z ministrantami działał po publikę sam oczerniasz, bo niby jakie masz ku temu dowody.
    Widac, ze sie boisz o swój stołeczek, bo czas sądu nad Osiedlem jest bliski....

13 Cytuj
  • 11 sie 2012

Myśle sobie, że gdyby wierni wiedzieli o całej sparwie tydzień temu to słowa ks. Józefa przytoczone na kazaniu niedzielnym "... trzeba zejść ze sceny niepokonanym, wśród TANDETY lśniąc jak diament.. byłyby w pełni zrozumiałe bo trafnie oddają sytuację (TANDETA), która od dawna panuje w naszej parafii.

17 Cytuj

Telewizja czy prasa to ostateczność.
    Czy faktycznie jest coś na rzeczy czy nie wiem. Cała dyskusja opiera się na słowie jednej czy drugiej osoby oraz wiary lub niewiary w to co ktoś anonimowy pisze. Czy wierzyć w to co piszecie czy nie nie wiem. Jest jednak coś takiego jak domniemanie niewinności. Czego jestem pewien tego, że wpływy do kasy parafialnej teraz się zmniejszą i to niezależnie od tego czy ww oskarżenia są prawdziwe czy i niezależnie od tego co tu piszecie.
    A co na to Jezus? To w następnym poście. Niemniej ja te słowa naszego Pana rozumiem tak, że nie godzi się wołać telewizji dopóki się nie podejmie wysiłków mających na celu wyjaśnienie sprawy najpierw lokalnie a potem u biskupa.

4 2 Cytuj

Ewangelia wg św. Mateusza rozdział 18

15 Gdy brat twój zgrzeszy , idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. 16 Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa7. 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!

Ewangelia wg św Łukasza rozdział 17

3 Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu! 4 I jeśliby siedem razy na dzień zawinił przeciw tobie i siedem razy zwróciłby się do ciebie, mówiąc: "Żałuję tego", przebacz mu!»

5 3 Cytuj
  • 11 sie 2012

[quote=sh_ma] Ewangelia wg św. Mateusza rozdział 18

15 Gdy brat twój zgrzeszy , idź i upomnij go w cztery oczy. Jeśli cię usłucha, pozyskasz swego brata. 16 Jeśli zaś nie usłucha, weź z sobą jeszcze jednego albo dwóch, żeby na słowie dwóch albo trzech świadków oparła się cała sprawa7. 17 Jeśli i tych nie usłucha, donieś Kościołowi! A jeśli nawet Kościoła nie usłucha, niech ci będzie jak poganin i celnik!

Ewangelia wg św Łukasza rozdział 17

3 Jeśli brat twój zawini, upomnij go; i jeśli żałuje, przebacz mu! 4 I jeśliby siedem razy na dzień zawinił przeciw tobie i siedem razy zwróciłby się do ciebie, mówiąc: "Żałuję tego", przebacz mu!» [/quote]

gościu przestań bredzić bo yo staje się nudne.

5 5 Cytuj
  • 11 sie 2012

A ja proponuję wrzucić kopertę na tacę z karteczką w środku z napisem: "A kuku."

14 3 Cytuj
  • 11 sie 2012

e moze nie róbmy tak:(nie dajmy na tace ani do kopert!!

moze na mszy 19 na mikołaju jak ktoś moze przyniesie transparenty z jakimś napisemnp;;Józef nie zostawiaj nas,zginiemy bez Ciebie!!''

7 6 Cytuj
  • 11 sie 2012

dobrze mówisz!!!musimy coś z tym zrobić:))

9 1 Cytuj
  • 11 sie 2012

Za kim jesteście by odszedł ?

5 1 Cytuj
  • 11 sie 2012

[quote=gość: pazimirek] Myśle sobie, że gdyby wierni wiedzieli o całej sparwie tydzień temu to słowa ks. Józefa przytoczone na kazaniu niedzielnym "... trzeba zejść ze sceny niepokonanym, wśród TANDETY lśniąc jak diament.. byłyby w pełni zrozumiałe bo trafnie oddają sytuację (TANDETA), która od dawna panuje w naszej parafii. [/quote]

Tandetę oglądam parę razy do roku - w postaci tych pożal się Boże informatorów/zaproszeń na rekolekcje, odpusty, święta itp - oczywiście z kopertą zwrotną... Ulotki okropne i brzydkie, a "tradycja" kopert wręcz smutna... i może właściwa wiele lat temu kiedy kościół rzeczywiście wymagał nakładów by móc w nim się gromadzić... ale teraz?

11 1 Cytuj
  • 11 sie 2012

Nie tylko nie to ! Dlaczego Ks.Józefie odchodzisz :) my pragniemy abyś został :) nie chcemy abys odchodził :) MUSIMY COŚ ZROBIĆ ! wszystko jeszcze nie jest przesądzone :) a więc masz zostać ks.Józefie ! NIe odchodz!

13 Cytuj
  • 11 sie 2012

to jest racja

5 Cytuj
  • 11 sie 2012

Jeżeli pozwolimy że ks. Józef odejdzie to ministranci i lektorzy nie będą występowali w różnych rozgrywkach, nie będą rozsławiali parafii tak jak to narazie było w gdańsku czy częstochowie, a niektórzy parafianie nie będą chodzić do nas do kościoła!!!!!

Ks.Józef nie może odejść kto jest za tym ???? !!!!!!!

13 Cytuj
  • 11 sie 2012

Nie wiem kto tam kradnie a kto nie kradnie za to wiem jedno kościelny od zawsze był osobą która miała za zadanie usługiwać księdzu jeśli zaś nasz kościelny jak to napisał cebula jest bardzo dobrym managerem naszej parafii to nie dziwcie się że brał za to sowite wynagrodzenie przecież dobry manager zarabia krocie.
    Nie dziwi mnie również fakt takiego czy innego postępowania ks.Józefa ponieważ w kościele panuje hierarchia jak w wojsku tak więc w każdej sprawie obowiązuje droga służbowa a nie od dzisiaj wiemy że kościół niestety ukrywa przed opinią publiczną sporo swoich grzeszków tak wiec o powiadomieniu policji nie ma co marzyć.
    Dlatego też drodzy parafianie spodziewajcie się ostrej bury ze strony proboszcza pt "kto jest bez winy niech pierwszy rzuci kamień" i na tym w zasadzie moim zdaniem sprawa się zakończy ponieważ każde inne postępowanie było by przyznaniem się do sprzeniewierzania parafialnych finansów oraz ukrywania paskudnego procederu zwanego przez niektórych złodziejstwem.

Cieszy mnie jedno nareszcie niektórzy parafianie przejrzą na oczy a może w końcu i do hierarchii kościelnej dotrze że średniowiecze już dawno minęło ludzie są wykształceni potrafią liczyć oraz logicznie myśleć kojarząc pewne fakty.

Chociaż nasza parafia wraz z miłościwie panującym nam ks. Adamem dalej tkwi w średniowieczu mając na każde skinienie Koło Gospodyń Wiejskich, Ochotniczą Straż Pożarną oraz całkiem sporą grupkę fanatyków którzy zrobią wszystko aby tylko przypodobać się księdzu.

Ci ludzie zdaje się zapomnieli o pierwszym przykazaniu które brzmi: Nie będziesz miał bogów cudzych /czyt. ks.Adama/ przede mną.

11 1 Cytuj

Odpowiedz