Forum » Myślenice

System kaucyjny

• 1 paź 2025

Może warto zrobić wątek z listą punktów odbioru ?
    Ktoś już korzysta ?

4 Cytuj
  • Janek Sal 22 paź 2025

Podbijam temat - ktoś juz widział automaty na butelkii puszki w okolicy??

2 Cytuj
  • 22 paź 2025
    Buffalo napisał/a:

Może warto zrobić wątek z listą punktów odbioru ?
    Ktoś już korzysta ?

Ale jak chcesz korzystać? Z tego co mi wiadomo to jeszcze żaden producent nie wprowadził do obrotu butelki plastikowej kaucyjnej.

1 Cytuj
  • 23 paź 2025

Jest taki automat w Kauflandzie.

• Janek Sal 23 paź 2025

Tak z niego korzystam - ale chodzi mi o plastiki - a z tego co poprzednik pisze to jeszcze butelek nie produkują tych do automatów .

2 Cytuj
  • Pietja 22 sie

Ja się naprawdę dziwię wszystkim którzy głosowali na KO i przybudówki, że popierają nadal tą patologię. Zrobili ze zwykłych ludzi śmieciarzy, którzy magazynują i wożą własnymi samochodami śmierdzące butelki i puszki i jeszcze bronią tej władzy. Pewnie będą jeszcze mieli pretensje że gmina będzie podnosić ceny śmieci? Pretensje oczywiiście do Szlachetki.

4 9 Cytuj
  • 22 sie

Nie da się ukryć, że w zamieszczonym przez ostatniego członka spopularyzowanego przez J. F. Coopera indiańskiego plemienia - zruszczonego, jak sądzić można po zamieszczonym wyżej imieniu - coś jest.

Ja zaś się dziwię, ze są tacy którzy popierają patologię jaką wypadło nam tolerować poprzednio. Czy to aby nie przedstawiciele "... ciemnego ludu, który wszystko kupił ..." wspomnianego przez jednego z grona czołowych "arbitrów elegancji" (przyjemniaczków) zasiadających we władzach poprzednich - J. Kurskiego ??

4 1 Cytuj
  • 22 sie

Zmienię ten temat na napiwki.
    Byłem w szpitalu i dałem napiwek lekarzowi i pielęgniarce, mówi do mnie poznany na wakacjach.
    Jaki napiwek mówię, to łapówka.
    Człowieku, odpowiada -taką łapówkę daje codziennie w restauracji.
    Ostatnio w kolejnej knajpie dopisali mi nawet serwis 15%.
    Więc jak ja zostawiłem serwis lekarzowi i pielęgniarce to zwykły napiwek.
    Prawdę mówiąc bardziej cenię usługę lekarza o pielęgniarki niż kelnera.
    Malarzowi dałem napiwek i mechanikowi, dentyście też.
    Wydaje się, że usługa kelnera jest najmniej specjalistyczna, a jednak otrzymuje, a część wymusza więc wymuszona płatność nigdy nie powinna nazywana być napiwkiem, tylko nieopodatkowaną prowizją.
    Wiesz muszę to przemyśleć , odrzekłem.

4 2 Cytuj
  • 23 sie

A to nie czasem syn Geslerowej publicznie stwierdził, że napiwki powinny być obowiązkowe?

3 Cytuj
  • 23 sie
    Mecenas napisał/a:

A to nie czasem syn Geslerowej publicznie stwierdził, że napiwki powinny być obowiązkowe?

Wydaje mi się że prowizję od ilości obsłużonych czyli od obrotu danego sprzedawcy ( kelnera) powinien wypłacać mu pracodawca.

A ten wynagrodzenie kelnera ceduje na klienta.

Ale jeżeli jest to zawodowy kelner i żyje głównie z napiwków, to jaką będzie miał emeryturę.

5 Cytuj
  • 23 sie

Cytat całości wpisu Mecenas (-a) - pozdrawiam:
    "A to nie czasem syn Geslerowej publicznie stwierdził, że napiwki powinny być obowiązkowe?".

Ja osobiście do "syna Geslerowej" to nic nie mam - nie wiem nawet kto zacz - ale jej samej to strasznie nie lubię za wyjątkową pretensjonalność i udawanie zjedzenia wszystkich rozumów przez tego babsztyla.

3 Cytuj
  • 23 sie

Czy krytykujacym ten rząd KO nawet za butrelki , tak juz zjadło szare komórki że nawet to im przeszkadza . Fotka tego od indian to wyraznie swiadczy o jedynie słusznej nacji tego świata - tez podobno nieomylnej .

1 3 Cytuj
  • Pietja 23 sie
    Bronek napisał/a:

Czy krytykujacym ten rząd KO nawet za butrelki , tak juz zjadło szare komórki że nawet to im przeszkadza . Fotka tego od indian to wyraznie swiadczy o jedynie słusznej nacji tego świata - tez podobno nieomylnej .

Jak komuś nie przeszkadza, że się z niego robi śmieciarza i że gmina musi podnieść ceny śmieci, to po co strzępić język.
    Wszystko w temacie :
    https://youtu.be/TIcnjuv6XzU

4 1 Cytuj
  • 23 sie
    Mohikanin napisał/a:

Jak komuś nie przeszkadza, że się z niego robi śmieciarza i że gmina musi podnieść ceny śmieci, to po co strzępić język.
    Wszystko w temacie :
    https://youtu.be/TIcnjuv6XzU

Ja mam joba na punkcie recyklingu po tym jak lata temu spod schnącej tuji wyciągnąłem worek foliowy.
    Zgniatałem wszelkie plastiki i pilnowałem recyklingu. Ale byli tacy którzy mówili mi że śmieciarzami nie będą i wrzucali wszystko do kosza.
    I przez takich lewusów musieli zrobić kaucje.

6 1 Cytuj
  • Janek Sal 24 sie

ten mohikanin nie chce byc śmieciarzem? przecież jest największym śmieciarzem na tym forum.skoro ma takie podejscie do tematu
    Śmieciarzem nie jest ten co zbiera smieci bo to jest pracownik oczyszczający ze śmieci -natomiast śmieciarzem jest ten kto produkuje śmieci i ich nie segreguje ,czasem wyrzuci do lasu ,podrzuci sąsiadowi bądz do rzeki wrzuci ....

4 Cytuj
  • Pietja 24 sie
    jaskokrakow napisał/a:

ten mohikanin nie chce byc śmieciarzem? przecież jest największym śmieciarzem na tym forum.skoro ma takie podejscie do tematu
    Śmieciarzem nie jest ten co zbiera smieci bo to jest pracownik oczyszczający ze śmieci -natomiast śmieciarzem jest ten kto produkuje śmieci i ich nie segreguje ,czasem wyrzuci do lasu ,podrzuci sąsiadowi bądz do rzeki wrzuci ....

Człowieku, o czym ty piszesz? W Myślenicach segreguje się śmieci od lat. Kompromitujesz się waląc taką niewiedzą na forum. Więc wytłumaczę jak tępakowi.

Przed wprowadzeniem systemu kaucyjnego zbiórka i handel odpadami w Polsce opierały się na tradycyjnym systemie gminnym oraz wolnym rynku surowców wtórnych.

Firmy wywozowe i sortownie: Odbierały odpady komunalne i przewoziły je do instalacji przetwarzania (RIPOK/RSO). Tam strumień z żółtych pojemników trafiał na taśmy sortownicze – ręcznie lub za pomocą separatorów optycznych i magnetycznych wydzielano czyste frakcje: PET (z podziałem na kolory: transparentny, niebieski, zielony) oraz puszki aluminiowe.

Belowanie i sprzedaż: Przesortowane plastikowe butelki oraz puszki zgniatano w wielkie bele i sprzedawano recyklerom (przetwórcom tworzyw oraz hutom aluminium).

Odpady komunalne składają się z surowców o różnej wartości. Papier, szkło czy zmieszane plastiki mają bardzo niską cenę, a ich zagospodarowanie często wymaga dopłaty. Z kolei butelki PET i puszki aluminiowe stanowiły tzw. „złoto” w strumieniu odpadów komunalnych

Puszki aluminiowe: Posiadają wysoki i stabilny rynkowy koszt skupu.

Butelki PET: Czysty, jednorodny plastik transparentny lub niebieski był bardzo poszukiwanym surowcem na rynku recyklingu, osiągającym wysokie ceny za tonę.

Przychody ze sprzedaży tych dwóch frakcji pozwalały zakładom gospodarki odpadami subsydiować przetwarzanie mniej opłacalnych śmieci (np. folii, plastików wielomateriałowych) i ograniczać koszty całego systemu komunalnego.

W wyniku Tuskowych gniotów legislacyjnych firmy odpadowe i gminy ponoszą z tego powodu odczuwalne straty finansowe.

Wraz z uruchomieniem kaucji i butelkomatów większość czystych puszek i Butelek PET trafiła bezpośrednio do operatorów systemu kaucyjnego (do sklepów i automatów), omijając tradycyjne żółte pojemniki.
    Wiele instalacji odpadowych zanotowało spadek strumienia PET i puszek w żółtych pojemnikach o kilkadziesiąt procent. Oznacza to bezpośrednią utratę przychodów ze sprzedaży tych surowców.
    Śmieciarki nadal muszą jeździć po żółte pojemniki z tą samą częstotliwością, a instalacje muszą działać, choć trafia do nich mniej wartościowy materiał. Koszt stały odbioru odpadów nie spadł, a przychody ze sprzedaży surowców gwałtownie zmalały
    Ze względu na wyrwę w budżetach zakładów komunalnych, samorządy oraz firmy śmieciowe wskazują na konieczność podnoszenia stawek za odbiór śmieci (opłaty śmieciowej na mieszkańca), aby zrekompensować brak zysków z PET i puszek

Podsumowują. Przejęcie butelek PET i puszek przez system kaucyjny pozbawiło dotychczasowy system komunalny jego najbardziej rentownej części, przekierowując te zyski, które zostawały w gminach do branży napojowej i operatorów kaucyjnych, czyli jak zwykle za Tuska zyski przetransferowano do zagranicznych firm.

Chcesz polemizować to słucham, bo bredzić, jak ty, każdy potrafi

2 2 Cytuj
  • 16 godz.

1. 🇩🇪 Niemcy – ok. 69% odpadów komunalnych poddawanych recyklingowi/kompostowaniu
    2. 🇦🇹 Austria – ok. 63%
    3. 🇸🇮 Słowenia – ok. 59%
    4. 🇳🇱 Holandia – ok. 58%
    5. 🇱🇺 Luksemburg – ok. 56%
    6. 🇧🇪 Belgia – ok. 55%
    7. 🇮🇹 Włochy – ok. 53%
    8. 🇱🇻 Łotwa – ok. 50%
    9. 🇸🇰 Słowacja – ok. 50%
    10. 🇱🇹 Litwa – ok. 49–50

Zwrot opakowań

🥇 🇩🇪 Niemcy ok. 98%

🥈 🇫🇮 Finlandia ok. 96%

🥉 🇩🇰 Dania ok. 93%

4 🇳🇴 Norwegia ok. 92%

5 🇭🇷 Chorwacja ok. 91%

6 🇱🇹 Litwa ok. 90%

7 🇪🇪 Estonia ok. 89%

8 🇸🇪 Szwecja ok. 88%

Rumunia zrobiła ogromny skok. Jej system działa dopiero od listopada 2023 r., a w niektórych miesiącach 2025 r. zwracano nawet 94% opakowań. To jeden z najbardziej spektakularnych sukcesów w Europie.

A Polska?

Polski system jest jeszcze bardzo młody — działa od 1 października 2025 r., więc nie można go uczciwie porównywać z Niemcami czy Finlandią, które mają systemy od wielu lat.

1 3 Cytuj
  • 16 godz.
    Prawicowiec napisał/a:

1. 🇩🇪 Niemcy – ok. 69% odpadów komunalnych poddawanych recyklingowi/kompostowaniu
    2. 🇦🇹 Austria – ok. 63%
    3. 🇸🇮 Słowenia – ok. 59%
    4. 🇳🇱 Holandia – ok. 58%
    5. 🇱🇺 Luksemburg – ok. 56%
    6. 🇧🇪 Belgia – ok. 55%
    7. 🇮🇹 Włochy – ok. 53%
    8. 🇱🇻 Łotwa – ok. 50%
    9. 🇸🇰 Słowacja – ok. 50%
    10. 🇱🇹 Litwa – ok. 49–50

Zwrot opakowań

🥇 🇩🇪 Niemcy ok. 98%

🥈 🇫🇮 Finlandia ok. 96%

🥉 🇩🇰 Dania ok. 93%

4 🇳🇴 Norwegia ok. 92%

5 🇭🇷 Chorwacja ok. 91%

6 🇱🇹 Litwa ok. 90%

7 🇪🇪 Estonia ok. 89%

8 🇸🇪 Szwecja ok. 88%

Rumunia zrobiła ogromny skok. Jej system działa dopiero od listopada 2023 r., a w niektórych miesiącach 2025 r. zwracano nawet 94% opakowań. To jeden z najbardziej spektakularnych sukcesów w Europie.

A Polska?

Polski system jest jeszcze bardzo młody — działa od 1 października 2025 r., więc nie można go uczciwie porównywać z Niemcami czy Finlandią, które mają systemy od wielu lat.

Jeżeli podajesz jakieś dane, to dobry zwyczaj jest taki, że cytujesz ich źródło, to jest taka podstawa podstaw, zapamiętaj. Tak na marginesie, Polska nie jest typowym krajem, to jest Ukraina Europy, tutaj najpierw liczy się to ile można na boku wyciągnąć, a potem się coś wdraża. Tak wdrożono butelki - czyli na krzywy ryj. W efekcie, system jest zwyczajnie do dupy, natomiast ruska patologia (konfederusia i brauny) oraz pis złodzieje, krzyczą że to unia be. Nie, to jest problem wewnętrzny Polski.

1 1 Cytuj
  • Janek Sal 16 godz.

mOHI-----.N - o tym wszyscy wiedzą od dawna - chodzi o to ze przy tamtym systemie idąc nad rabe nie byles w stanie przejsc zeby nie trafic na walające sie pety , butelki czy pojemniki po sokach . obecnie jadac na rowerze widziałem mlodych -ok 12-15 l co mieli workii i szukali tych butelek bo to dobra kasa . i darmowa - To oni tez są smieciarzami??? Obecnie przejedz do Drogini bokiem Raby. Są miejsca grilowania ale plastikow nie znajdziesz -filozofie chłopski

1 Cytuj
  • 15 godz.
    IrekJ napisał/a:

Jeżeli podajesz jakieś dane, to dobry zwyczaj jest taki, że cytujesz ich źródło, to jest taka podstawa podstaw, zapamiętaj. Tak na marginesie, Polska nie jest typowym krajem, to jest Ukraina Europy, tutaj najpierw liczy się to ile można na boku wyciągnąć, a potem się coś wdraża. Tak wdrożono butelki - czyli na krzywy ryj. W efekcie, system jest zwyczajnie do dupy, natomiast ruska patologia (konfederusia i brauny) oraz pis złodzieje, krzyczą że to unia be. Nie, to jest problem wewnętrzny Polski.

Tak czy owak, najgorszy recynglinbg jest lepszy od jego braku.

2 2 Cytuj
  • 5 godz.

lepiej sprawdzcie kto na tym zarabia ,worki maszyny i itp , bo jakby to szło do naszych Polskich firm to ok, ale niestety zarabia na tym firma zagraniczna a druga sprawa gdzie trafiaja pieniade ludzi którzy nie oddali a wyrzucili i nikt tego nie zabrał bo były w kontenerze pozgniatane.Gdzie i ile jest tych pieniędzy zapłaconych przez ludzi i nie odebranych przez nich z powrotem.Może ktoś wie .

1 Cytuj

Odpowiedz