Forum » Myślenice

Naprawa wiązki haka holowniczego

• 22 cze

Gdzie mógłbym zlecić w Myślenicach (lub okolicach) naprawę wiązki haka? Tester gniazda pokazuje, że działa tylko stałe zasilanie +12 V a nie działają kierunkowskazy i światła stop.
    Ponieważ samochod potrzebny mi jest na co dzień, chciałbym całą akcję przeprowadzić w następujący sposób:
    - przygotowuję samochód tak, żeby był swobodny dostęp do wiązki i modułu
    - przyjeżdżam do (no właśnie - elektryka?), który mierzy, co trzeba i stawia diagnozę
    - ja albo on kupujemy potrzebne części
    - przyjeżdżam jeszcze raz na montaż
    Niestety, jedyny moment, kiedy mogę zostawić samochód w warsztacie, to z piątku na sobotę.

1 Cytuj
  • 23 cze
    okiurm napisał/a:

Gdzie mógłbym zlecić w Myślenicach (lub okolicach) naprawę wiązki haka? Tester gniazda pokazuje, że działa tylko stałe zasilanie +12 V a nie działają kierunkowskazy i światła stop.
    Ponieważ samochod potrzebny mi jest na co dzień, chciałbym całą akcję przeprowadzić w następujący sposób:
    - przygotowuję samochód tak, żeby był swobodny dostęp do wiązki i modułu
    - przyjeżdżam do (no właśnie - elektryka?), który mierzy, co trzeba i stawia diagnozę
    - ja albo on kupujemy potrzebne części
    - przyjeżdżam jeszcze raz na montaż
    Niestety, jedyny moment, kiedy mogę zostawić samochód w warsztacie, to z piątku na sobotę.

I na co liczysz tym postem, że elektrycy przeczytają i złożą ci oferty?
    Na to bym nie liczył.

1 1 Cytuj
  • 23 cze

Przecież to do ogarnięcia przez srednio zaawansowanego kierowce , a pozycyjne masz? Jakie auto ? czy podzielone pozycyjne czy jak dawniej jeden obwód? przeciwmgłowe ? Piszesz ze tylko kierunkowskaz i stop nie działa . do ogarnięcia

1 1 Cytuj
  • 23 cze
    Prawicowiec napisał/a:

I na co liczysz tym postem, że elektrycy przeczytają i złożą ci oferty?
    Na to bym nie liczył.

W takie cuda to nie wierzę. Liczę raczej na podpowiedź w stylu jedź tam, bo ten montuje haki i się na tym zna, tam i tam nie robią takich rzeczy, jeszcze gdzie indziej by to zrobili, ale z reguły są zawaleni pracą więc nie próbuj.
    Ewentualnie podpowiedź, co mógłbym zrobić, żeby ułatwić prace.

1 Cytuj
  • 24 cze
    okiurm napisał/a:

W takie cuda to nie wierzę. Liczę raczej na podpowiedź w stylu jedź tam, bo ten montuje haki i się na tym zna, tam i tam nie robią takich rzeczy, jeszcze gdzie indziej by to zrobili, ale z reguły są zawaleni pracą więc nie próbuj.
    Ewentualnie podpowiedź, co mógłbym zrobić, żeby ułatwić prace.

Robiłem przed laty hak w nowym samochodzie na Dobrego Pasterza 8 w Krakowie .
    Specjalizowali się w tym, ale montaż robili w hali w której obok malowali inne akcesoria samochodowe.
    Smród lakieru zabił przyjemny zapach nowości i towarzyszył mi przez pół roku a nowości zapachu samochodu już nie odzyskałem.
    Ale montują do dzisiaj.

1 Cytuj
  • 24 cze
    Bronek napisał/a:

Przecież to do ogarnięcia przez srednio zaawansowanego kierowce , a pozycyjne masz? Jakie auto ? czy podzielone pozycyjne czy jak dawniej jeden obwód? przeciwmgłowe ? Piszesz ze tylko kierunkowskaz i stop nie działa . do ogarnięcia

Coś dziwnego się stało, napisałem wczoraj odpowiedź, ale jej nie widzę; może zapomniałem kliknąć "Dodaj komentarz"?

Może i jest to do ogarnięcia, ale kiedy próbowałem z pomocą sztucznej inteligencji pomierzyć ciągłość i rezystancję, to nic z tego nie wyszło. Okazało się jedynie, że kolory przewodów nie zgadzają się z instrukcją.
    Samochód to Kia Sportage z 2013 roku. Wiązka z modułem EHConnector 3500-0043 była montowana w Szwecji. Pisząc, że nie działają kierunkowskazy i stop użyłem skrótu - oprócz stałego zasilania nie działa nic.
    Co do świateł, to nie wiem o co chodzi :-)

• 23 godz.

Witam, na pewno masz moduł haka uszkodzony, możesz kupić na allegro tylko sugeruj się opiniami o module i sam sobie poradzisz. Ewentualnie samo gniazdo szwankuje. Trzeba rozebrać gniazdo i sprawdzić i od tego zacznij.

1 Cytuj

Odpowiedz