Forum » Społeczeństwo

Ostrzeżenie dla starszych ludzi.

• 6 lis

Moja mocno starsza mama odebrała dzisiaj serię niepokojących telefonów. Najpierw osoba podająca się za pracownika poczty, poinformowała ją o tym, że przybędzie o określonej godzinie pracownik poczty z ważną przesyłką z ZUS, którą musi odebrać.
    Po ok. dwóch godzinach dostała kolejny telefon. Tym razem z policji. Została ostrzeżona, ze telefon który odebrała wcześniej nie był z poczty tylko od zorganizowanej grupy przestępczej, która wyłudza pieniądze i okrada domy. Została zapytana, czy posiada w domu oszczędności i czy posiada konto bankowe. Odpowiedziała zgodnie z prawdą, szczerze. Trzeci telefon był dramatyczny. Płacząca kobieta poddająca się za mamy córkę (moją siostrę) poinformowała mamę, że mieli z mężem wypadek, potrącili na pasach ciężarną kobietę, która w ciężkim stanie została przewieziona do szpitala i oni również. Rzekoma siostra ubłagała męża ciężarnej kobiety, żeby nie zeznawał przeciwko nim i oczywiście, że potrzebne są pieniądze...
    Wiem, że moja mama nie była jedynym przypadkiem takich podchodów, dlatego apel do wszystkich - ostrzegajcie kogo możecie w Waszym otoczeniu.
    A tym, którzy doprowadzają starszych, bezbronnych ludzi do stanu zagrażającego ich życiu życzę "miłej", "spokojnej" starości...

13 Cytuj

Odpowiedz