Forum » Społeczeństwo

FORUM PODRÓŻNIKA

  • 3 lip 2024

    Czytam że dla Czechów staliśmy się drugą Chorwacją.
    Ma być nawet pociąg Praga Gdynia.

    4 2 Cytuj
  • Janek Sal 25 lis 2024

    Wlepka z wyprawy z Albionu - siedzac na promie można zgłodniec wiec do baru czas wejsc.

    Jest menu wiec czytam i co widze , sa potrawy jest cena ale zaraz powyzżej ceny jest ilosc CO2 jaką wyemitowano przy wytworzeniu tej potrawy - Nie przesada???

    6 Cytuj
  • 10 sty

    Te drewniane wille w Beverly Hills, płoną jak kiedyś drewniany Kraków czy drewniane Myślenice.
    Wszyscy marzyli o budownictwie murowanym po takich pożarach.
    To drewniane Beverly Hills to oszczędność, styl czy tradycja?

    2 2 Cytuj
  • Janek Sal 10 sty

    drewniana Floryda tez przestaje byc drewniana - buduje sie teraz osiedla murowane z automatycznymi roletami huraganowymi . California w duzej mierze tez była murowana ,. Przy tym ogromie ognia to nawet metal by sie stopił . Pamietam jak płoneła hala tagrowa w Hucie Nowej w stanie wojennym . stalowe dżwigary stopiły sie i opadły do ziemi . Po prostu zywioł , tylko ciekawe ze co roku tak sie dzieje . a nawiasem mówiąc szyszka z sekwoi wykiełkuje dopiero po spaleniu kokona

    3 2 Cytuj
  • 19 sty

    Narty we Włoszech .
    Za pizzę na stoku płacimy 8-10€
    za kawę na stoku 2€.
    Hotel fajny, śniadania naprawdę super, kolacja szwedzki bufet z dodatkami,
    a ciepłe. bez cudów bo nie jestem wielbicielem włoskiej kuchni
    ( spaghetti i takie tam).

    A jak tam u nas w górach bo nie byłem już dawno.?

    5 5 Cytuj
  • 27 sty
    Prawicowiec napisał/a:

    Narty we Włoszech .
    Za pizzę na stoku płacimy 8-10€
    za kawę na stoku 2€.
    Hotel fajny, śniadania naprawdę super, kolacja szwedzki bufet z dodatkami,
    a ciepłe. bez cudów bo nie jestem wielbicielem włoskiej kuchni
    ( spaghetti i takie tam).

    A jak tam u nas w górach bo nie byłem już dawno.?

    Mam wrażenie, że największe podniecenia wynika z tego , że było się we "Włoszech" i zjadło taniej niż w Polsce.
    Jak ktoś kocha narty/snowbaord to po prostu jeździ cały rok, głownie w PL bo najbliżej. Jeśli dodatkowo wpadnie wyjazd do Austrii lub Włoch to super bo to żadne odkrycie, że jest taniej i lepiej.

    2 Cytuj
  • 27 sty
    Maggie_Brown napisał/a:

    Mam wrażenie, że największe podniecenia wynika z tego , że było się we "Włoszech" i zjadło taniej niż w Polsce.
    Jak ktoś kocha narty/snowbaord to po prostu jeździ cały rok, głownie w PL bo najbliżej. Jeśli dodatkowo wpadnie wyjazd do Austrii lub Włoch to super bo to żadne odkrycie, że jest taniej i lepiej.

    Podniecenie wynika z waluty.
    Mamy PLN a drożej niż u tych na euro.
    A pln miał być gwarancją niskich cen..
    Z resztą się zgadzam.

    2 2 Cytuj
  • 7 cze

    https://www.travelandtourworld.pl

    „W ciągu ostatnich trzech lat sektor turystyczny Chorwacji odnotował znaczny wzrost kosztów, co uczyniło go jednym z najdroższych kierunków śródziemnomorskich. Ceny dla turystów w Chorwacji wzrosły o około 50%, znacznie przewyższając inne kraje śródziemnomorskie, gdzie wzrosty cen wahały się od 15% do 20% w tym samym okresie. Rosnące koszty skłoniły podróżnych z kluczowych rynków — w tym Niemiec, Czech, Austrii i Włoch — do poszukiwania bardziej przystępnych cenowo alternatyw Grecja, Hiszpania co spowodowało spadek przychodów z turystyki w szczycie sezonu.

    Veljko Ostojić, szef Chorwackiego Stowarzyszenia Turystycznego, przyznał, że rosnące wydatki przewyższają wzrost przychodów, Eksperci z branży ostrzegają, że ciągłe podwyżki cen mogą osłabić konkurencyjność Chorwacji na międzynarodowym rynku turystycznym, ponieważ sąsiednie kraje przyciągają podróżnych dbających o budżet.”

    Moje doświadczenie z tego rynku:
    Ceny w sklepach prócz alkoholi zbliżone do polskich, ale gastronomia do polskich odpowiedników x 2.
    Dlatego Czesi zamieniają Chorwację na Polskę..
    Polska oferuje szerszą gastronomię cenowo i asortymentowo; drobne budżetowe bufety i różnorodność od placków ziemniaczanych czy zapiekanek, stołówek po drogie restauracje, międzynarodowe kuchnie.

    4 1 Cytuj
  • 10 cze

    108 restauracji na liście Michelin w Polsce

    https://www.forbes.pl/life/wydarzenia/przyznano-gwiazdki-michelin-kultowy-przewodnik-w-tym-roku-wyroznil-az-108-polskich/82l7wzx

    Najtańsze restauracje w Europie z gwiazdkami Michelin (ceny za osobę):
    1. „L’Antic Molí”, Ulldecona (Hiszpania) – 20 euro
    2. „La Robe”, Montaigu, (Francja) – 24 euro
    3. „Hostellerie la Montagne”, Colombey-les-Deux-Églises (Francja) – 25 euro
    4. „Les Clefs d’Argent”, Mont-de-Marsan (Francja) – 25 euro
    5. „Essência”, Budapeszt – 25 euro

    3 1 Cytuj
  • 29 cze

    Efekt cappuccino
    Nazwa efektu wzięła się od mechanizmu podwyżki cen kawy (tu cappuccino) w kawiarniach we Włoszech, które przed zmianą waluty kosztowały ok. 1500 lirów (równowartość 0,77 euro), a po zmianie 1 euro, co dało ok. 30%

    Co tam na szlaku turystycznym?

    2 Cytuj
  • 30 cze

    „W 2002 roku, cena cappuccino w Polsce mogła się różnić w zależności od miejsca (kawiarnia, bar, sklep) i konkretnej lokalizacji, ale ogólnie można przyjąć, że kosztowało od 4 do 7 złotych.”

    We Włoszech w 2002 cappuccino 1€

    W dniu 2 stycznia 2002 roku, średni kurs euro (EUR) w stosunku do złotego polskiego (PLN) wynosił 3,5496, zgodnie z tabelą kursów średnich NBP.

    Cena cappuccino we Włoszech 2025 zazwyczaj waha się od 2 do 3 euro,

    Cena cappuccino w Costa Coffee w Polsce wynosi 17,00 zł.

    czyli 17zl : 4.25= 4€
    a 2002 kosztowała :
    7 : 3.50 = 2€

    Czyli efekt cappuccino zadziałał w Polsce i we Włoszech tak samo.

    W Polsce była droższa w 2002 r
    I w 2025 jest podobnie.

    Na Krupówkach jajecznica z trzech jaj na maśle 67 zł a cappuccino 44 zł.
    To odpowiednio 15.70 € i 10,35€

    1 1 Cytuj

Odpowiedz