Forum » Wolne Myśli

Leasing czy wynajem długoterminowy samochodu

• 15 cze

Jak w temacie. Co jest bardziej opłacalne? Leasing czy jednak wynajem długoterminowy samochodu? Spółka Z.oo. Auto najlepiej zwrócę oraz wezmę kolejne. Nie biorę pod uwagę wykupu auta.

2 Cytuj
  • 16 cze

Oddając samochód wynajmowany należy się liczyć z drobiazgowym rozliczeniem każdej "ryski" na karoserii. Z drugiej strony nie trzeba sobie "zaprzątać głowy" szukaniem klienta, który łaskawie taki samochód kupi - zwłaszcza, gdy jest to droższy model, bo rozumiem, że o taki chodzi.

2 Cytuj
  • 16 cze

Oj trudno jest odpowiedzieć na to pytanie. Wszystko zależy od szczegółów oraz od tego, czego konkretnie bedziesz wymagać od finansowania. Najlepiej bedzie skontaktować się z firmą, która oferuje zarówno pierwszy jak i drugi sposób finansowania powinni doradzic Ci co w Twojej sytuacji będzie najlepsze. Od siebie polecam kontakt z Masterlease. W ofercie mają leasing, wynajem długoterminowy. Jak równiez można zakupić u nich potem samochód pokontraktowy.

3 Cytuj
  • 18 cze

Pytanie jeszcze jaką masz zdolność? Jak długo istnieje dana spółka?

• 19 cze

Akurat z tym nie powinno być dużęgo problemu. Spółka istnieje już 2 lata, poza tym mamy dość spory kapitał zakładaowy (100 000 zł). Miałem brać leasing kilka miesięcy temu, przeciągneło się do teraz, poczytałem sobie jednak trochę o wynajmie i zastanawiam się czy przypadkiem wynajem nie byłby dla mnie bardziej wygodny oraz bardziej opłacalny.

• 22 cze

W takim przypadku wybrałbym wynajem. Jeśli nie chcesz kupować auta, branie leasingu z dużym wykupem sensu moim zdaniem nie ma żadnego. Wynajem ma podobne zasady, wykup jest ustawiony bliżej realnej wartości rynkowej samochodu w momencie zakończenia kontraktu - tak więc rata miesięczna będzie w tym przypadku korzystnioejsza. Brałem leasing jak i wynajmowałem auta i procedura moim zdaniem jest prostsza w przypadkku wynajmu.

• 13 godz.

A co wychodzi drożej?

• 10 godz.

Jeśl liczysz na korzyści z wykupu, to wynajem teoretycznie wychodzi nieco drożej niż leasing. Z drugiej strony auto w leasingu sporo traci na wartości. Najem jest równeiż wygodniejszy, odpadają opłaty zarejestrowania, ubezpieczenia, wszystko jest w jednej racie. Wiele osób docenia tę wygodę. Poza tym jest bardzioej opłacalny w przypadku lepszych, nowszych aut.

• 10 godz.

No dobra, ale jeśli chodzi konkretnie o koszty wynajmu oraz leasingu to co jest tańsze?

Odpowiedz