Forum » Wolne Myśli

MARSZ W OBRONIE WOLNYCH MEDIÓW

• 18 cze 2013

Panie Def Ibrylatorze, CZYTANIE ZE ZROZUMIENIEM się kłania, proszę przeczytać mój poprzedni post jeszcze raz. Wyraźnie napisałem o TELEWIZJI, nie o Internecie do którego nie każdy przecież ma dostęp albo zagląda codziennie w przeciwieństwie do Wiadomości w TV.

Z tego co przeleciałem, tylko pierwszy link dotyczy MARSZU W KRAKOWIE, o którym pisałem, co obchodzą mnie wcześniejsze Marsze albo z poprzedniego roku albo z innych miast ?

Także proszę następnym razem się zastanowić co się wkleja ...

11 6 Cytuj
  • Def Ibrylator 18 cze 2013

[quote=Pizzaro]

Takie mamy "wolne i obiektywne" media w Polsce ...[/quote]

"Media - Środki masowego przekazu (mass media, publikatory) – środki społecznego komunikowania o szerokim zasięgu, czyli prasa, radio, telewizja, Internet, a w szerszym znaczeniu także książka, film, plakat, kino. Środki masowego przekazu to element kultury masowej."

[http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Arodki_masowego_przekazu ]

Słoneczko, podałem Ci przykłady z telewizji (panorama, TVP1, TVP Info), z Internetu oraz z gazet. Z radia mi się już nie chce szukać, z całym szacunkiem. Ktoś tu się obraża o błędną interpretację ? Oj, oj...

3 11 Cytuj
  • 18 cze 2013

Proszę zacytować cały mój tekst a nie słowa wyrwane z kontekstu.

[quote=Pizzaro]Oczywiście wracając do domu pomyślałem, że chociaż zobaczę jakieś urywki albo relację z Marszu, ale oczywiście ani w Polscacie (Wydarzenia) ani w TVP1 (Wiadomości) nie usłyszałem ani zdania o kilkunastotysięcznym Marszu w Krakowie...

Ale o wiele mniejszej paradzie zboczeńców w Warszawie media trąbiły kilka dni ...

Specjalnie pogrubiłem Panu słowa które odnoszą się do telewizji a nie do Internetu czy radia ...

Nikt się nie obraża :-) Oglądał Pan w niedzielę wyżej wymienione stacje ?

Bo ja tak i w żadnej nie usłyszałem nawet zdania. Ale o Paradzie zboczeńców mówiło się od kilku dni i to o czymś świadczy ..

11 6 Cytuj
  • 18 cze 2013
    WKibic napisał/a:

ziomal1, ja tylko z uwagą czytam i chcę zrozumieć. Ciebie, Pizzara i Wam podobnych. Daleki jestem od plucia, emocje tu nie grają roli. Opisując rzeczywistość, nie chcę ubliżać ani " pluć". Tak po prostu jest. Czemu? Warto się zastanowić. Wasze poglądy, których nie podzielam, dominują w powiecie, chcę je zrozumieć. Nie pozwala mi na to ani wykształcenie, ani doświadczenie, ani przyzwoitość. Podobnie jak przedmówca czuję się osobą spełnioną, mam zajęcie, mam przyjaciół, mam rodzinę, kocham ten kraj, takim jakim jest, nie narzekam na wszystko i wszystkich, staram się szukać pozytywów w każdym działaniu i tego , co dobre w drugim człowieku, pomaga mi w tym doświadczenie, wiem, że świat nie jest czarno - biały. Nazywam rzeczy po imieniu i krytykuję konkretne postawy i konkretnych ludzi wskazuję. razi mnie obłuda. W waszych i Wam podobnych wypowiedziach jest jej dużo, odmawianie innym polskości, katolickości, to rozpacz granicząca z pychą. To Wasz problem. Ja tego problemu nie mam. Wiem, kim jestem. Nie szamocą się sam ze sobą i nie wykorzystuję Polski i Kościoła do brudnej walki podjazdowej między PO i PiS-em, czyli w polityce. Nie wchodzę na ambony. Przez szacunek dla wartości. Te wartości pozwalają mi spokojnie patrzeć na rzeczywistość. Głosuję na PO z braku laku. piS , nie mówię o programie, lecz o realizacji, czyli ludziach jest dla mnie nie do przyjęcia. Cynizm, obłuda, cwaniactwo, kombinatorstwo to kojarzy mi się z pisowcami w powiecie. Znam ich dobrze. i tyle. Pozdrawiam. chcę was zrozumieć, powtarzam. Cwaniaków macie wśród siebie. Nieraz te nazwiska wymieniałem w postach.

Wypowiedź, która zainspirowała mnie do napisania w tym temacie. Z WKibcem zgadzam się w wielu aspektach ale pomijam wątek polityczny. Od 20 lat wszyscy "wielcy" ze świeczników mówią to samo, robią to samo i efekty każdej opcji przy władzy mamy takie same. Każda opcja walczy o elektorat o poparcie w dążeniu do władzy. I każda opcja walczy chce oddziaływać na ludzi. I to w prosty sposób - poprzez media. Nie tylko poprzez posiadanie tychże mediów, ale także różnych chwytów marketingowych, imprez, happeningów, marszów i innych imprez propagowanych czy transmitowanych przez media. I oprócz polityków te działania są stosowane przez różne towarzystwa, mniejsze lub większe grupy społeczne czy grupy wyznaniowe. Chcą dla własnych mniej czy bardziej ważnych idei zaistnieć, chcą pozyskać członków, wielbicieli, wyznawców. A po co?
    Dla splendoru? Zaistnienia? Zobaczenia się na ekranie telewizora, czy zdjęciu w gazecie? Może i tacy się znajdą. Reszta zainspirowana jest władzą tak świecką jak i światopoglądowa a co za tym idzie zyskami, mamoną. Zebraniem jak największej ilości oddanych dusz.
    W tzw. wolnej Polsce odrodziło się wiele ruchów społecznych, politycznych, religijnych. Każdy z nich ma prawo do samostanowienia działania, oczywiście w ramach przyjętego prawa.
    Każda zorganizowana "społeczność" ma prawo do działania, propagowania swoich idei, czy występowania na forum publicznym poprzez własne media (wydawnictwa, prasę, radio, czy nawet TV). Kwestia pozostaje odbiór przez poszczególnych ludzi. Ja nauczyłem nie korzystać z różnych "propozycji". Ale skręca mnie, jak ktoś stara się mnie uszczęśliwić na siłę, jak stara się wpoić we mnie swoją ideologię lub narzucić jakieś wartości konsumpcyjne. Odrzuca mnie, jak ktoś w imię własnych przekonań obraża innych ludzi, np:

Pizzaro napisał/a:

... Ale o wiele mniejszej paradzie zboczeńców w Warszawie media trąbiły kilka dni ...
    Takie mamy "wolne i obiektywne" media w Polsce ...

Panie Pizzaro. Chyba nie tędy droga i chyba nie zgodne z drogowskazem przykazania miłości bliźniego.

4 8 Cytuj
  • 18 cze 2013

[quote=Pizzaro]Oczywiście wracając do domu pomyślałem, że chociaż zobaczę jakieś urywki albo relację z Marszu, ale oczywiście ani w Polscacie (Wydarzenia) ani w TVP1 (Wiadomości) nie usłyszałem ani zdania o kilkunastotysięcznym Marszu w Krakowie...

Ale o wiele mniejszej paradzie zboczeńców w Warszawie media trąbiły kilka dni ...

Ta obsesja prześladowcza w waszych szeregach wciąż trwa. Traktujecie ten marsz jak news, który powinien znajdować się we wszystkich możliwych kanałach informacyjnych.
    Dla mnie tych informacji, było wystarczająco, jeżeli wzorem informacji dla tego marszu ma być "parada zboczeńców", jak to ująłeś, to wysokich aspiracji nie macie, zboczenie w tę czy w tę stronę, dla ludzi normalnych, czyli szanujących inność to każda z tych odchyłek jest siebie warta.
    I mam takie do Ciebie pytanie a jak taki "zboczeniec" chodzi do kościoła, to ma takie prawo, czy nie powinien być do niego wpuszczany?
    I jeszcze jedno, czy leming może chodzić do kościoła, czy powinien chodzić ale stać tylko w wyznaczonym miejscu (w kozie) jako niepełnosprawny ( tzn. małej wiary)?
    Celowo sprowadzam moje teksty do absurdu, bo z o wiele większym spotykam się na co dzień, mi. czytając Twoje teksty.

1 9 Cytuj
  • 19 cze 2013

definicja leminga:
    Człowiek, który bezkrytycznie wierzy w to, co usłyszy w telewizji, albo przeczyta w Internecie i przyjmuje to wszystko bez żadnego zastanowienia; uważa się przy tym za mądrego. Głupek.

Jak z tej definicji wyróżnić leminga publikatorów Rydzyka, od pozostałych lemingów?
    Może tym:
    Człowiek, który bezkrytycznie wierzy w to, co usłyszy w telewizji, w radiu, albo usłyszy na kazaniu i przyjmuje to wszystko bez żadnego zastanowienia; uważa się przy tym za mądrego. Głupek.

1 10 Cytuj
  • Def Ibrylator 19 cze 2013
    bono napisał/a:

definicja leminga:
    Człowiek, który bezkrytycznie wierzy w to, co usłyszy w telewizji, albo przeczyta w Internecie i przyjmuje to wszystko bez żadnego zastanowienia; uważa się przy tym za mądrego. Głupek.

Jak z tej definicji wyróżnić leminga publikatorów Rydzyka, od pozostałych lemingów?
    Może tym:
    Człowiek, który bezkrytycznie wierzy w to, co usłyszy w telewizji, w radiu, albo usłyszy na kazaniu i przyjmuje to wszystko bez żadnego zastanowienia; uważa się przy tym za mądrego. Głupek.

Jest jedna prawda w tym całym zamieszaniu - Jeśli chcemy dzielić społeczeństwo na głupich i mądrych, to podział powinien wyglądać następująco :

Upośledzeni to Ci, którzy bezkrytycznie słuchają mediów podporządkowanych pod jeden, ściśle określony elektorat,

Mądrzy są Ci, którzy słuchają wszystkich mediów i potrafią dokonać krytycznej analizy sytuacji opierając się o własną mądrość.

I szybko się okaże, kto głupi a kto mądry :)

2 9 Cytuj
  • jeden język a dwoje uszu 20 cze 2013

[quote=Pizzaro]
    Bardziej to stereotyp który ktoś kiedyś powiedział i tak już zostało, że "Na Platformę głosują ludzie młodzi, wykształceni z dużych miast" , teraz powoli to się zmienia chociaż wciąż w dużych miastach większość jest za Platformą, ale mam nadzieję, że w 2015 roku będzie inaczej :-)[/quote]
    Większość z nas chciała by czuć się młodo i być dobrze wykształcona. Niezależnie od tego w jaki sposób powstał ten stereotyp, na pewno w jakimś (pewnie niewielkim ale jednak) stopniu przyczynia się do poparcia dla PO.

7 1 Cytuj

Ten twój podział defibrylatorze na upośledzonych i mądrych jest niepełny. Ja na przykład wg niego zdecydowanie nie kwalifikuję się ani do mądrych ani do upośledzonych.

Jeżeli chcemy ułatwić ludziom bycie mądrymi wg twojej definicji, czyli takimi "którzy słuchają wszystkich mediów i potrafią dokonać krytycznej analizy sytuacji opierając się o własną mądrość", to dużym ułatwieniem było by dla nich umieszczenie TV Trwam na multipleksie. A skoro jeszcze nie znalazł się na nim to wniosek nasuwa mi się sam: Albo dyrekcja fundacji Lux Veritatis zawaliła swoją robotę, albo komuś u władzy zależy na tym aby nie było mądrych w społeczeństwie.

8 1 Cytuj

[quote=Pizzaro]... ani w Polscacie (Wydarzenia) ani w TVP1 (Wiadomości) nie usłyszałem ani zdania o kilkunastotysięcznym Marszu w Krakowie...
    [/quote]

Temu stwierdzeniu nikt nie zaprzeczył dotychczas, więc zakładam że jest to prawda. Co natomiast z krakowską Kroniką na TVP Regionalne? Czy tam pojawiła się relacja z marszu?

6 1 Cytuj
  • Def Ibrylator 20 cze 2013
    sh_ma napisał/a:

Ten twój podział defibrylatorze na upośledzonych i mądrych jest niepełny. Ja na przykład wg niego zdecydowanie nie kwalifikuję się ani do mądrych ani do upośledzonych.

Jeżeli chcemy ułatwić ludziom bycie mądrymi wg twojej definicji, czyli takimi "którzy słuchają wszystkich mediów i potrafią dokonać krytycznej analizy sytuacji opierając się o własną mądrość", to dużym ułatwieniem było by dla nich umieszczenie TV Trwam na multipleksie. A skoro jeszcze nie znalazł się na nim to wniosek nasuwa mi się sam: Albo dyrekcja fundacji Lux Veritatis zawaliła swoją robotę, albo komuś u władzy zależy na tym aby nie było mądrych w społeczeństwie.

To pierwszy bardzo dobry i przemyślany argument przeciwko moim poglądom w tej całej 6 stronicowej rozmowie. Prawie zamknąłeś mi usta, ale...

Zacząłem się zastanawiać nad jednym - czy telewizja publiczna powinna być wyposażona w skrajny kanał, w którym często propagowany jest antysemityzm, wrogość do innych ras, fundamentalistyczny katolicyzm i otwarcie wspieranie pewnej partii rządzącej ? W telewizji publicznej nie ma skrajnie lewicowego kanału, a chcą tam wpakować skrajną prawicę (to nie jest fair-play). Jeśli coś jest publicznie dostępne i sygnowane przez Państwo, powinno iść "neutralnym torem", jako media uniwersalne - gdyż to co Państwowe, winno być uniwersalne. Czy to jest dyskryminacja TV Trwam ? A kto broni kupić dekoder i podłączyć sobie w domu TV Trwam ? Ano nikt tego nie broni. Czyli dostęp do tejże telewizji jest i to zupełnie bezproblemowy.

Idąc dalej - dlaczego zwolennicy TV Trwam walczą przeciwko Religia.tv ? Czyżby jedna wiara katolicka była gorsza od drugiej ? Czy przypadkiem ślepi posłańcy Tv Trwam nie tworzą już odłamu w katolicyzmie walcząc z... katolickimi mediami ? Czy nie tak tworzą się największe sekty ?

(Niektórzy teraz zaczną się śmiać, bo w innym temacie przyznałem się, że jestem w pewnym sensie antysemitą [kulturowym, gdyż szanuję wszystkich ludzi]. I to jest przykład, że będąc takim człowiekiem nadal walczę o usuwanie skrajności z mediów Państwowych [nie z prywatnych ! Prywatne są wolne i mogą robić co chcą]).

Polecam : TV Trwam vs Religia.TV
    http://natemat.pl/25629,wojna-telewizji-tv-trwam-i-religia-tv-ktora-z-nich-zdobedzie-miejsce-na-multipleksie-ks-sowa-wygramy

"Ostatnio ks. Sowa komentując pielgrzymkę słuchaczy Radia Maryja do Częstochowy mówił na przykład, że kiedyś jeździło się tam, żeby modlić się do nieba, a dzisiaj, by "modlić się o biznesy albo o jakąś prywatną telewizję"."

3 6 Cytuj
  • 20 cze 2013

Fanatyzm rządzi się swoimi prawami.
    Jeżeli papież wystąpi przeciw fanatykom, to usłyszymy, że to zły papież, błądzi, małej wiary.
    To samo mówią już o księżach, którzy nie utożsamiają się z linią programową i doktryną wiary Rydzyka, Pieronku, Bielanskim, Lemaniaku czy Zalewskiemu i wielu innym, którzy jak wychylą szyję od razu dostają od sprzedawczyków i nie prawdziwych katolików, ot Kowalczyk, Dziwisz, Nycz,
    za to Głódź, który pił z komunistami jest wzorem prawdziwego katolika, no i oczywiście jego świętobliwość Rydzyk, guru, taki polski Jan Chrzciciel a ja bym go nazwał Jerzym Urbanem kościoła. Na pewno się z tego porównania ucieszy, bo jest równie pyszny i cyniczny.

3 6 Cytuj

Religia.tv to zdecydowanie nie kanał katolicki ba nawet nie chrześcijański. W nim są programy o różnych religiach. Raz oglądałem program o wierzeniach bodajże któregoś afrykańskiego plemienia, który tak naprawdę ukazywał działanie złych duchów, choć nigdzie to nie było tak nazwane.

Z kanałem Religia.tv jest o tyle ciekawie, że dostęp do niej został utrudniony.
    Niby jest w tańszych ofertach telewizji satelitarnej, ale w tych ofertach jeszcze początkiem tego roku (nie wiem jak teraz) sprzedawane lub zalecane były dekodery SD czyli takie które nie odbierają kanałów HD. Problem w tym, ze od 2 kwietnia trzeba praktycznie mieć dekoder HD aby odbierać program Religia.TV nawet jak w pakiecie nie mamy ani jednego kanału HD.

5 1 Cytuj

Nie bardzo rozumiem czemu zacząłeś pisać o telewizji publicznej w tym temacie. Telewizja publiczna to zdecydowana mniejszość na multipleksach.

4 Cytuj
    def_ibrylator napisał/a:

A kto broni kupić dekoder i podłączyć sobie w domu TV Trwam ? Ano nikt tego nie broni. Czyli dostęp do tejże telewizji jest i to zupełnie bezproblemowy.

Po pierwsze napisałem: "dużym ułatwieniem było by dla nich umieszczenie TV Trwam na multipleksie." Nie pisałem o umożliwieniu, tylko o ułatwieniu.
    Po drugie dostęp nie jest zupełnie bezproblemowy.
    W domu może i nie (jeszcze), ale w blokach coraz częściej obowiązuje w Polsce zakaz wieszania anten satelitarnych. Kolega z pracy (dużo starszy i znacznie różniący sie poglądami ode mnie) opowiadał, że nie raz widywał w Niemczech anteny satelitarne ustawione przy oknie wewnątrz pokoju. Dlaczego? Ano bo nie wolno wieszać na scianie, a ktoś jest np. obcokrajowcem i jego ojczystych programów nie ma w kablówce.

5 Cytuj
  • 21 cze 2013

To co piszesz może mieć nieobliczalne konsekwencje w przyszłości.
    Jeżeli państwo będzie mieć obowiązek nadawać programy religijne, to np. w Niemczech muzułmanie zażądają aby nadawać programy robione przez ich duchownych i zaczną jątrzyć
    (jak Rydzyk) i zwalczać rząd. I to samo w Anglii np. buddyści, hinduizm a w końcu Polacy się tam się tak rozmnożą, że taki tamtejszy Rydzyk utworzy radio i TV i zacznie zapraszać katolickich polityków aby mówili o rządzących i zmienili władze.
    A w przyszłości i w Polsce, będziemy przyjmować przybyszów ze wschodu (prawosławnych) aby wyrównać demografię kraju i oni zażądają stacji "prawosławnego Rydzyka" dla siebie i będą kontestować rząd i jego działanie i będą promować swoich prawosławnych na premiera itd.
    Każdy kij ma dwa końce. Konsekwencje pojawiają się po czasie.
    Tak , że uważałbym z przywilejami dla religii i ich duchownych.
    Czy duchowny czy cywil, władza jest strasznie zaraźliwa, posła można negatywnie zweryfikować i go nie wybrać, w przypadku księży nie mamy takich możliwości.
    Religia w salkach przykościelnych, zaś TV i radio religijne tylko prywatne (państwu nic do tego)

1 6 Cytuj
  • Def Ibrylator 21 cze 2013
    sh_ma napisał/a:

Religia.tv to zdecydowanie nie kanał katolicki ba nawet nie chrześcijański. W nim są programy o różnych religiach. Raz oglądałem program o wierzeniach bodajże któregoś afrykańskiego plemienia, który tak naprawdę ukazywał działanie złych duchów, choć nigdzie to nie było tak nazwane.

Religia.TV (wiem, bo oglądam) jest kanałem poświęconym ogólnie zagadnieniom religijnym, ale w głównej mierze skupiającym się na religii katolickiej, z tego względu, że jest to u nas religia dominująca. Można obejrzeć na jej kanale wiele stricte katolickich programów, dywagacji na temat wiary, nauki kościoła katolickiego, zapisów live z wielu mszy świętych. Telewizja ta ukazuje również inne religie, gdyż stara się łączyć, a nie dzielić (jak Rydzyki). Nie ma tu polityki, nie ma tu miejsca na nienawiść, oskarżenia, kłamstwa, podjudzania społeczeństwa do grzechu i zbrodni (przypominam dosłowne słowa Rydzyka na antenie Radia oraz później TV Trwam o konieczności przeprowadzenia bojowego szturmu na sejm i morderstwa niewiernych, który działają przeciwko Polsce [brzmi znajomo ? http://pl.wikipedia.org/wiki/D%C5%BCihad ]).

NIE dla fundamentalistów,
    TAK dla kanału religijnego.

Dla tych pierwszych mam małe ostrzeżenie i wyrazy współczucia:
    http://natemat.pl/63155,fundamentalisci-religijni-w-szpitalu-psychiatrycznym-medycyna-wkrotce-poradzi-sobie-z-radykalnymi-pogladami

Z tym, że najgorsze jest to, że im bardziej świat będzie udowadniał fundamentalistom, że są odklejeni od rzeczywistości i prawdziwej wiary, tym bardziej będą oni wojowniczo nastawieni... I tym więcej marszy będą robić. Może trzeba zmienić taktykę ?

2 6 Cytuj
  • 21 cze 2013

Zaraz Cię obsmarują, że powołujesz się na media nie cytowane z ambon.
    Powołujesz się na obcy program polityczny.
    Kler, ( nie mylić z kościołem, bo kościół to wierni, którzy w większości Rydzyka ignorują)
    ma swój program polityczny, taki aby przez niego wyznaczeni (czyt. namaszczeni) ludzie przejęli w kraju władzę, czy to nie jest polityka? a jeżeli tak to kler powinien zarejestrować się jako partia polityczna.
    Program polityczny mają, swoje radio ,TV i gazety mają, propagandę mają, trybuny do agitacji politycznej mają (Częstochowa), walkę z rządem uprawiają, rząd obalić chcą.
    Gdybyśmy byli państwem nie demokratycznym, ta grupa już by dawno straciła głowy, albo poszłaby z dyktaturą, jak wszędzie, że wymienię Amerykę Południową i Środkową i bliżej nas gen Franco.
    Przecież to nie było, przed wiekami, tylko współcześnie.

1 6 Cytuj
  • jeden język a dwoje uszu 23 cze 2013

Ponieważ co poniektórzy mimo że już to im kilkakrotnie powtarzałem nie chcą przyjmować pewnych sprawdzalnych faktów do swojej głowy posłużę się zacytowaniem przepisów prawa:

Kodeks Prawa Kanonicznego napisał/a:

Kan. 285 - § 3. Duchownym zabrania się przyjmowania publicznych urzędów, z którymi łączy się udział w wykonywaniu władzy świeckiej.

3 1 Cytuj
  • 24 cze 2013

Zostawcie ich. Oni się wkrótce pozagryzają. Paradoksalnie podzielą ich media. Rydzykowe media, biskupów media, Wildsteina media, Sakiewicza media. "Reżimowe" media były tarczą dla nich, wszystko co złe , to na nie. Podobnie jak, co złe to komuniści. Wspólny wróg jednoczył. Teraz się tak pokłócą, że żal będzie patrzeć. Autorytet Kościoła się obniża. Chyba, że biskupi zmądrzeją. na razie na to sie nie zanosi. Pizzaro i pozostali też z jedną grupka osłabieni zostaną. mają problem. na razie szarżują, nie wiedząc, co ich czeka.

2 5 Cytuj
  • 24 cze 2013
    sh_ma napisał/a:

Ponieważ co poniektórzy mimo że już to im kilkakrotnie powtarzałem nie chcą przyjmować pewnych sprawdzalnych faktów do swojej głowy posłużę się zacytowaniem przepisów prawa:
    Kodeks Prawa Kanonicznego napisał/a:
    Kan. 285 - § 3. Duchownym zabrania się przyjmowania publicznych urzędów, z którymi łączy się udział w wykonywaniu władzy świeckiej.

Ci niektórzy wiedzą, że duchowni oficjalnie nie są politykami, ale wchodzą w buty polityków, za pośrednictwem wyborców ( ambona, radio, telewizja) narzucają swoich ludzi a później nimi sterują.
    Albo jesteś z innego wyidealizowanego świata, albo rżniesz głupa.

1 2 Cytuj

Odpowiedz