"Miałem oczywiście zasady, na przykład, że żony przyjaciół są nietykalne. Po prostu z całą szczerością przestawałem czuć przyjaźń dla mężów kilka dni wcześniej."
"Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostaje, drudzy dmą jak wichry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakies drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba. Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata..."
- Krystyna Siesicka "Ludzie jak wiatr" (serdecznie polecam)
"Nie zatwardzajmy serc, gdy słyszymy krzyk biednych. Starajmy się usłyszeć to wołanie. Starajmy się tak postępować i tak żyć, by nikomu w naszej Ojczyźnie nie brakło dachu nad głową i chleba na stole, by nikt nie czuł się samotny, pozostawiony bez opieki."
"Plotka - to plotka, ale dwie plotki - to już legenda."
- Władysław Grzeszczyk
"Plotka rośnie rozchodząc się."
- Wergiliusz
"Największa na świecie jest prędkość światła; porównywalna chyba tylko z prędkością rozchodzenia się pieniędzy."
- Andrzej Majewski
"Pieniądze albo życie - złodziej zostawia nam wybór, żona żąda jednego i drugiego."
- Samuel Butler
"Miałem oczywiście zasady, na przykład, że żony przyjaciół są nietykalne. Po prostu z całą szczerością przestawałem czuć przyjaźń dla mężów kilka dni wcześniej."
- Albert Camus
"Kobieta bardziej kocha dziecko niż męża. Bo dziecko jest na pewno jej, a mąż nie zawsze."
- Józef Jotem
"Życie - to okres czasu, którego jedną połowę zatruwają nam rodzice, a drugą dzieci."
— Julian Tuwim
"Życie bez radości jest jak długa podróż bez gospody."
- Demokryt
"Ileż ludzi podróżuje poza własne horyzonty!"
- Stanisław Jerzy Lec
"Prawdziwa podróż odkrywcza nie polega na poszukiwaniu nowych lądów, lecz na nowym spojrzeniu."
- Marcel Proust
"Podróż kosmiczna jest triumfem rozumu i klęską rozsądku."
- Max Born
"Zdarzają się sytuacje, w których być rozsądnym znaczy być tchórzem"
- Marie von Ebner-Eschenbach
"Namiętność leci, przyjemność biegnie, rozsądek idzie. Nic dziwnego, że przybywa zawsze spóźniony."
- Albert Samain
"Lepiej spóźnić się na tym świecie, niż przedwcześnie zjawić się na tamtym."
— Graham Masterton
"Ludzie są jak wiatr. Jedni lekko przelecą przez życie i nic po nich nie zostaje, drudzy dmą jak wichry, więc zostają po nich serca złamane, jak jakies drzewa po huraganie. A inni wieją jak trzeba. Tyle, żeby wszystko na czas mogło kwitnąć i owocować. I po tych zostaje piękno naszego świata..."
- Krystyna Siesicka "Ludzie jak wiatr" (serdecznie polecam)
"Gdy się komuś trzęsą spodnie - to jeszcze nie znaczy, ze wieje wiatr."
- Władysław Grzeszczyk
"Są ludzie, którzy noszą kapelusz po to, by się mieć czym kłaniać. Nie wiadomo jednak po co oni noszą spodnie."
- Janina Ipohorska
"Kapelusz to naleśnik, mogę go sobie kupić u Zimmermana; natomiast tego, co się kryje pod kapeluszem, tego, co kapelusz osłania - tego już nie kupię!"
- Fiodor Dostojewski
"Najpiękniejsze, co możemy odkryć, jest tajemniczość."
- Albert Einstein
"Tajemniczy oksymoron oddechu: dmuchasz na zupę, by ją schłodzić, dmuchasz na dłonie, by je ogrzać."
- Jonathan Carroll "Oko dnia"
"Czasami podaje się komuś pomocną dłoń, żeby mieć go w garści."
- Wiesław Trzaskalski
"To niesamowite, jak garść pieniędzy czyni nędzę znośną."
- George Bernard Shaw
"Nie zatwardzajmy serc, gdy słyszymy krzyk biednych. Starajmy się usłyszeć to wołanie. Starajmy się tak postępować i tak żyć, by nikomu w naszej Ojczyźnie nie brakło dachu nad głową i chleba na stole, by nikt nie czuł się samotny, pozostawiony bez opieki."
- Jan Paweł II
"Krzywdy i cudzych łez nie daruje samo Miłosierdzie. "
- Ludwika Godlewska
"Jaki by nie był powód łez, w końcu i tak trzeba wytrzeć nos."
- Heinrich Heine