"Chciałabym mieć taki charakter, żeby jeśli ktoś mi przyśle kiedyś gówno końskie w paczce, nie krzyknąć z odrazy, tylko się ucieszyć, że konik tu był."
"Bo żyć to znaczy być radością na świecie.
Chcieć radości. Podtrzymywać ją.
Nie pozwolić sobie na zagłuszenie przez szarą trawę
smutku.
Życie oznacza zobowiązanie się do działania.
Żyć znaczy również:
spotykać się i kochać.
Potwierdzać i zaprzeczać.
Życie jest tworzeniem.
Życie nakazuje nam tworzyć."
" Są ludzie, których życiu nadaje kształt strach przed śmiercią. I są ludzie, których życiu nadaje kształt radość i zadowolenie z tego, że żyją. Ci pierwszi żyjąc umierają; ci drudzy umierając żyją. Wiem, że los może zabrać mnie jutro, ale śmierć jest nieistotną ewentualnością. Kiedykolwiek przyjdzie, mam zamiar umrzeć żyjąc. "
"Wojownik skupia się na maleńkich cudach codzienności. Jeśli potrafi w nich dojrzeć to, co piękne, znaczy to, że i on nosi w sobie piękno, bowiem świat jest zwierciadłem, w którym odbija się twarz każdego człowieka. I choć wojownik dobrze zna swoje wady i ograniczenia, robi co w jego mocy, by zachować pogodę ducha w trudnych sytuacjach."
"Wiedza jest wtedy, gdy o czymś nie tylko wiesz, lecz możesz to zobaczyć, opisać, zdefiniować, a nawet dotknąć. A wiara, gdy nie widzisz, nie zobaczysz, nie dotkniesz, a mimo to jesteś pewien, że jest."
"Jedynie w uszkodzonej muszli rodzi się perła."
- Gottfried Keller
"Jedynie w uszkodzonej muszli rodzi się perła."
- Gottfried Keller
"Żyje się tylko chwilę, a czas jest przezroczystą perłą wypełnioną Twoim oddechem."
- Halina Poświatowska
Czas jest larwą wieczności.
/ Jean Paul /
"Kariera jest koniem, który bez jeźdźca zjawia się przed bramą wieczności."
- Karl Kraus
"Kto żyje wiecznością
ten gardzi podłością."
- Edward Wiekiera
"Ożenić się bez miłości jest rzeczą tak samo podłą i niegodną człowieka, jak odprawiać mszę bez wiary w Boga."
- Antoni Czechow
Chcesz się żenić, winszuję, ale nie zazdroszczę.
/ I. Krasicki /
"Ludzie i pięknego pogrzebu potrafią zazdrościć."
— Władysław Grzeszczyk
...jeśli chodzi o wydobywanie z ludzi ich najgorszych cech, to pogrzeby ustepują jedynie weselom.
/ W.Whartom. " Nigdy, nigdy mnie nie złapiecie"/
"Chciałabym mieć taki charakter, żeby jeśli ktoś mi przyśle kiedyś gówno końskie w paczce, nie krzyknąć z odrazy, tylko się ucieszyć, że konik tu był."
Katarzyna Grochola — Nigdy w życiu!
Uczucie wdzięczności jest ciężarem, który mogą znieść tylko silne charaktery.
/Marie von Ebner-Eschenbach/
" Pamięć serca unicestwia złe wspomnienia, wyolbrzymiając dobre, [...] dzięki temu mechanizmowi udaje nam się znosić ciężar przeszłości. "
- Gabriel García Márquez
"Bo żyć to znaczy być radością na świecie.
Chcieć radości. Podtrzymywać ją.
Nie pozwolić sobie na zagłuszenie przez szarą trawę
smutku.
Życie oznacza zobowiązanie się do działania.
Żyć znaczy również:
spotykać się i kochać.
Potwierdzać i zaprzeczać.
Życie jest tworzeniem.
Życie nakazuje nam tworzyć."
- Martin Gray "Księga życia"
" Są ludzie, których życiu nadaje kształt strach przed śmiercią. I są ludzie, których życiu nadaje kształt radość i zadowolenie z tego, że żyją. Ci pierwszi żyjąc umierają; ci drudzy umierając żyją. Wiem, że los może zabrać mnie jutro, ale śmierć jest nieistotną ewentualnością. Kiedykolwiek przyjdzie, mam zamiar umrzeć żyjąc. "
- Horace Kallen
"Nie pójdę do piachu, gdy ktoś mi powie: czas umierać brachu. Nie dam się uśpić śmierci słowom, pójdę do grobu z podniesioną głową."
— Bob Dylan
"Gdzie kto będzie po śmierci, za życia odgadnie:
Gdzie chylił się za życia, tam po śmierci wpadnie."
- Adam Mickiewicz
Każdy jest przekonany, że jego śmierć będzie końcem świata. Nie wierzy, że będzie to koniec tylko i wyłącznie jego świata...
"Kto jutra dożył,
wielkich cudów dożył."
- Adam Mickiewicz
"Jeśli już mam wierzyć w coś, czego nie widać, to wolałbym wierzyć w cuda niż w bakterie."
- Karl Kraus
"Wojownik skupia się na maleńkich cudach codzienności. Jeśli potrafi w nich dojrzeć to, co piękne, znaczy to, że i on nosi w sobie piękno, bowiem świat jest zwierciadłem, w którym odbija się twarz każdego człowieka. I choć wojownik dobrze zna swoje wady i ograniczenia, robi co w jego mocy, by zachować pogodę ducha w trudnych sytuacjach."
- Paulo Coelho "Podręcznik wojownika światła"
"Wiara w człowieka
też czyni cuda."
- Urszula Zybura
"Wiedza jest wtedy, gdy o czymś nie tylko wiesz, lecz możesz to zobaczyć, opisać, zdefiniować, a nawet dotknąć. A wiara, gdy nie widzisz, nie zobaczysz, nie dotkniesz, a mimo to jesteś pewien, że jest."
— Dorota Terakowska "Tam gdzie spadają anioły"
" Spacerek po szpitalu dla obłąkanych pokazuje, iż sama wiara nie dowodzi niczego."
- Fryderyk Nietzsche
"Nie można logicznie udowodnić, że coś jest piękne, trzeba to po prostu odczuć."
- Antoni Kępiński "Lęk"