Ja przygotowuje flaczki tak:
Flaczki wołowe 1 kg
Wołowina około 50 gram
Pietruszka 1 szt
Por 1 szt
Czosnek 2-3 ząbki
Marchewka 2 szt
Seler średni 1 szt
Gałka muszkatałowa mielona pół łyżeczki od herbaty
Majeranek 1 łyżka stołowa
Słodka papryka mielona 1 łyżeczka
Sól i pieprz do smaku
Liść laurowy 2 szt
Ziele angielskie mielone 2 szt
Przygotowanie:
Flaki w całości należy pokroić w paski, oczyścić i obgotować. Przed gotowaniem płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymienając wodę) po około 10 minut.
Ważne - po każdym obgotowaniu należy flaki jeszcze raz przepłukać.
W międzyczasie przygotowuję wywar z mięsa gotując je na średnim ogniu 25-30 min. Tak przygotowanym wywarem zalewam flaki (razem z mięsem), dodaje ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiam na małym gazie pod przykryciem. Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy, wrzucamy je do garnka i wszystko razem gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania mieso wołowe wyjmujemy i odstawiamy. Flaki doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Nasze flaczki są gotowe. Podajemy gorące najlepiej ze świeżym chlebkiem.
Przepis na około 6-8 porcji.
Nic prostszego: https://www.przepisy.pl/blog/jak-ugotowac-flaki - na stronie jest kilka porad. Każdy ma swój sposób gotowania flaków. osobisćie uwazam,że najsmaczniejsze flaki to tradycyjne z zoładków wołowych. Chociaż niezłe są również flaki z żołądków wieprzowych.
A i najlepiej jesli ugotujesz trochę więcej Potem warto jest o zapasteryzować w słoikach. Będzie na potem :)
obiecalam mezowi ze zrobie flaki.
bede robic 1 raz.
skladniki wszytkie mam.
Ja przygotowuje flaczki tak:
Flaczki wołowe 1 kg
Wołowina około 50 gram
Pietruszka 1 szt
Por 1 szt
Czosnek 2-3 ząbki
Marchewka 2 szt
Seler średni 1 szt
Gałka muszkatałowa mielona pół łyżeczki od herbaty
Majeranek 1 łyżka stołowa
Słodka papryka mielona 1 łyżeczka
Sól i pieprz do smaku
Liść laurowy 2 szt
Ziele angielskie mielone 2 szt
Przygotowanie:
Flaki w całości należy pokroić w paski, oczyścić i obgotować. Przed gotowaniem płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą i co najmniej dwa razy gotujemy (wymienając wodę) po około 10 minut.
Ważne - po każdym obgotowaniu należy flaki jeszcze raz przepłukać.
W międzyczasie przygotowuję wywar z mięsa gotując je na średnim ogniu 25-30 min. Tak przygotowanym wywarem zalewam flaki (razem z mięsem), dodaje ziele angielskie, listek laurowy, pokrojony czosnek, majeranek i wszystko stawiam na małym gazie pod przykryciem. Warzywa kroimy jak do zwykłej zupy, wrzucamy je do garnka i wszystko razem gotujemy, cały czas na małym ogniu, co najmniej godzinę. Pod koniec gotowania mieso wołowe wyjmujemy i odstawiamy. Flaki doprawiamy solą, pieprzem, papryką. Nasze flaczki są gotowe. Podajemy gorące najlepiej ze świeżym chlebkiem.
Przepis na około 6-8 porcji.
Nic prostszego: https://www.przepisy.pl/blog/jak-ugotowac-flaki - na stronie jest kilka porad. Każdy ma swój sposób gotowania flaków. osobisćie uwazam,że najsmaczniejsze flaki to tradycyjne z zoładków wołowych. Chociaż niezłe są również flaki z żołądków wieprzowych.
A i najlepiej jesli ugotujesz trochę więcej Potem warto jest o zapasteryzować w słoikach. Będzie na potem :)