Forum » Myślenice

Parafia św. Brata Alberta w Myślenicach

• 11 sie 2012

[quote=gość: blackrose]
    P.S. jak przeprowadzić to głosowanie kto jest za proboszczem, a kto za Ks. Józefem? [/quote]

właśnie jak ?

7 2 Cytuj
  • 11 sie 2012

Co do sprawy ks. Józefa to już nic nie zmienicie. On tutaj nie chce zostać mimo,że będziecie postulować nawet do biskupa. On sam powiedział, że chce stąd odejsć. Więc i tak go nie zatrzymamy. Podziękujmy mu i stawmy się na msze na Mikołaju. oraz sprowadźmy na ziemię sprawiedliwośc i ukarajmy złodzieja !

24 Cytuj
  • 11 sie 2012

To bardzo przykre że odchodzi z naszej parafii w takiej atmosferze Był 8 lat i nie zasłużył na to Można kogoś lubić lub nie ale nie wolno krzywdzić A jego skrzywdzono Uważam , że róże na Mikołaju to dobry pomysł

18 Cytuj
  • 11 sie 2012

Proboszcz jeszcze dłużej tutaj siedzi i mógłby już odejść !
    Co za chore przepisy, że proboszcz jest przyrośnięty do parafii. Powinien również podlegać rotacji !

Myślę, że w ten sposób skutecznie zniechęcają parafian do siebie. TO są działania na szkodę !

19 2 Cytuj
  • 11 sie 2012

czytam i czytam i nic nie rozumiem Może ktos napisać o co chodzi? Dlaczego KS Józef ma odejść?

10 3 Cytuj
  • 11 sie 2012

[quote=gość: profil] czytam i czytam i nic nie rozumiem Może ktos napisać o co chodzi? Dlaczego KS Józef ma odejść? [/quote]
    Zapytaj kościelnego- on jak na menagera przystalo wszystko wie najlepiej:P

19 Cytuj
  • 11 sie 2012

Jutro tace puste :) Pamietajcie!

17 2 Cytuj
  • 11 sie 2012

takie to ciekawe że aż warto przyjść do kościoła i zobaczyć te puste tace :D

15 Cytuj
  • 11 sie 2012

[quote=gość: to ja odpisa%u0142am] Jutro tace puste :) Pamietajcie! [/quote]
    Wszędzie byłoby to możliwe tylko nie w tym kościele !

Górniewieś jutro NORMALNIE będzie walić na tace.

11 4 Cytuj
  • 12 sie 2012

nie ma to jak nie dawać na tacę :) każdy dawal :) i co ?

1 6 Cytuj
  • 12 sie 2012

dajcie film na którym jest kościelny na youtuba, niech wszyscy zobaczą co jest grane, i przestańcie w końcu dawać pieniądze na tacę, niech kościelny weźmie się do roboty a nie podpiera się na słupku przed kościołem tylko weźmie miotłę i sprząta a nie od sprzątania tacy!!!!!! a nasz wielmożnie panujący proboszcz niech przestanie rżnąć głupa i sam się przyzna jakie ma majątki z naszych pieniędzy. Żenada i tyle, tym powinna zająć się prokuratura.

17 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

był ktoś w kościele i jak? dawali na tacę?

10 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

Droga Bello tak się składa że wszyscy ci ludzie to moi dość bliscy sąsiedzi znam ich od podszewki i wiem co reprezentują poza kościołem i doprawdy płakać mi się chce jak wiedzę jednego z drugim klęczącego co niedziela i przyjmującego komunię św ponieważ doskonale wiem co robią na co dzień.

Kolega Marcinecki napisał ze to temat zastępczy przykrywający prawdziwy problem a mnie się zdaje że prawdziwy problem to wszechobecna obłuda panująca w polskim kościele poczynając od kapłanów którym się pomyliły role i zamiast służyć panują a kończąc na zwykłych ludziach którzy zamiast się modlić zaliczają niedzielną msze po to aby uspokoić swoje sumienie oraz sąsiada który czujnym okiem sprawdza czy też byliśmy w kościele.

Problem który został poruszony w tym temacie jest tylko jednym z niewielu o których słyszy się coraz częściej.

I na nic wasze posty do Dziwisza czy jakieś tam zbieranie podpisów bo i tak nasi duszpasterze nie liczą się z niczym i nikim a w hierarchii kościelnej panują układy i układziki i to od nich zależy czy zasłużony kapłan pójdzie na gównianą parafie gdzie będzie przymierał głodem a nowo wyświęcony kapłan z Górnego Przedmieścia dostaje się do parafii gdzie szybko stanie na nogi i nauczy się doić stare babcie.

11 4 Cytuj
  • 12 sie 2012

Zgadzam się z miskiem. Tez mieszkam w poblizu tych osób i wiem co to za jedni.
    Nie tak powinni sie zachowywac !!!

6 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

uważam, że trzeba coś z tym zrobić, bo boję się ze cała sprawa przycichnie tak samo jak "wybryk" naszego "duszpasterza" kilka lat temu, który miał finał w myślenickim szpitalu a potem miał on czelność wyjść przed ołtarz i głosić swoje kazania. Kompletny brak honoru panie Adamie. A co do pana kościelnego to jak się nie wstydził chodzić dzisiaj po składce. Coś nieprawdopodobnego.

16 Cytuj
  • 12 sie 2012

to co robimY???

7 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

uważam, że ten kto jest w posiadaniu filmu powinien go udostępnić w internecie i konsekwentnie nie dawać na składkę. Poza tym dobrze by było napisać do kurii - chociaż i tak pewnie nic z tego nie wyjdzie bo nasz "duszpasterz" musi mieć ładne plecy. Jak ktoś ma jakieś pomysły to niech pisze, trzeba się zebrać i działać bo jak teraz nic z tym nie zrobimy to damy im ciche przyzwolenie na oszukiwanie nas.

11 Cytuj
  • 12 sie 2012

I TO SĄ KATOLICY :)

6 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

Usuwamy proboszcza.... Jest przecież rada kościelna, koło gospodyń, straż niech coś zrobią. Na mszy jak gdyby nigdy nic. Ks Adam p-okazał dziś na co go stać !!!! Kościelny po składce łazi dalej i sie śmieje z ludzi co mu dalej wrzucają na tace!!!

13 2 Cytuj
  • 12 sie 2012

puste tace hehe na mszy o 9:00 coś tego nie było widać :P

9 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

Komisja Rewizyjna Finansów Kościoła złożona z parafian co najmniej w składzie 10 osób i przy udziale 50% osoby z wykształceniem ekonomicznym, dokładnie kontrolująca stan kasy parafialnej z tacy, opłat za dzierżawę wieży kościoła pod usługi GSM i internetu WiFi, komisja ta również by ustalała wynagrodzenie organisty, kościelnego, zarządzała mieniem parafii.
    Kościół to zgromadzenie ludzi i to oni tworzą wspólnotę. Jak widać są osoby które to potrafiły wykorzystać i trwonią kasę parafian. Trzeba się tym zająć.
    Ja wiem że świat teraz jest zabiegany i każdy machnie na to ręką dlatego "oni" się czują pewni i brną dalej jakby nic się nie stało. Dlatego dziś na mszach jest taki czeski film, że oni udają że nic się nie stało a parafianie po mszy szepczą że nic się nie zmienia itd. Potrzeba kilku osób które wystarczająco się zorganizują. Proboszcz jest dla parafian a nie odwrotnie. Dzięki mu za trud pracy przy budowie ale czas żeby wszystko było transparentne i osoby audytowały finanse parafii.
    Jest jeszcze sprawa filmu. Nie ujawnienie przestępstwa jest również przestępstwem. Apeluję do posiadających film o poinformowanie organu ścigania o podejrzeniu popełnienia przestępstwa osobę która się dopuszcza czynu zabronionego na tym filmie

12 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

Proboszcz zapowiedział 19 sierpnia o godz 15.00 msze na Mikołaju jako tradycyjną , coroczną msze parafialną . Słowem nie wspomniał o ks. Józefie???

17 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

Ksiądz Józef powinien zostać a pan adam z kościelnym won

20 1 Cytuj
  • 12 sie 2012

ks. proboszcz stosuję zasadę że milczenie jest złotem i słowa nie szepnął o zaistniałej sytuacji
    a kościelny gdyby był niewinny jak widzi co się tu pisze to jak to bywa w cywilizowanym świecie wystosował by oświadczenie i zajął stanowisko w sprawie
    ale jest problem bo jest film i nie ma się jak wymigać że on tam na nim jest

15 Cytuj
  • 12 sie 2012

Proponuję pomału wyciszyć już emocje. Dzisiejsze kazanie- kto słuchał- nie ma sytuacji bez wyjścia- tylko teraz trzeba oddać to Bogu i pozwolić działać tym, którzy powinni się tym zająć- ew. wesprzeć ich modlitwą o mądre decyzje. Pochopne postępowanie może zrobić złą robotę dla ks. Józefa na nowej parafii. Myślicie, że tam nie interesują się- kto przychodzi?
    Tylko pamiętajmy o naszym poparciu obecnością na Mikołaju za tydzień- a żeby to podkreślić- to z różą, choćbyśmy je mieli zostawić po prostu pod kapliczką. Myślę ,że zainteresowani będą wiedzieć co ona oznacza.

7 1 Cytuj

Odpowiedz