Ponieważ troszkę ucichło pozwolę sobie troszkę zmienić pod temat. W swoim kościele na nowym osiedlu św. Brata Alberta macie jedno małe okno, które mnie urzekło. Nie przypominam sobie abym gdzieś w innym kościele spotkał podobne. Szkoda tylko że nie jest ono zagospodarowane odpowiednio. Aby tylko proboszczowi nie wpadło na pomysł zakładać do niego witraży.
Kto wie o którym oknie mówię?
Dość pokrętny argument, jeżeli mówimy o ekonomii.
Znam państwa bez Pana Jezusa, do których jeżdżą na saksy nasi wierni z Panem Jezusem.
Ale to nie oni do nas jeżdżą szukać szczęścia.!
Może nad nimi popracujesz, bo u nas sami wierzący.
Mówiłem o oknie obok tabernakulum. Może metr albo dwa od niego. Piękne okno bo przez niego idąc ścieżką od strony zachodniej kościoła widać wieczną lampkę i rozświetlone przez nią miejsce w którym jest ukryty Pan Jezus. Gdyby uporządkować odpowiednio teren obok to było by to piękne miejsce na chwilę modlitwy wieczorową porą...
Jako przerywnik w dyskusji polecam wspaniałą sztukę teatralną ze świetną obsadą aktorską. Brawurowe role m.in. Anny Seniuk i Janusza Gajosa! Myślę, że znajdziecie tam wiele powiązań z rzeczywistością;) Życzę dobrej zabawy:)
"Zapomniany diabeł (czes. Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert) -- sztuka teatralna czeskiego prozaika i dramaturga Jana Drdy.
W miasteczku Długie Kabaty ukrywa się zaginiony diabeł. Piekło postanawia go odnaleźć.
Sztuka przeniesiona została na deski Teatru Telewizji w 1985 r. (premiera 30 grudnia 1985 r.). W przedstawieniu w reżyserii Tadeusza Lisa zagrała doborowa obsada aktorska."
Zastanawia mnie dla czego dali nam starego księdza, z naszej parafii wyszło 2 młodych wikarych, a w zamian otrzymaliśmy księdza sporo po 40, dodatkowo niezwykle nudnego, dziś na mszy bardziej przypominał szamana niż księdza, oj odbiją się ludzie z naszej parafii odbiją ....
Zastanawia mnie dla czego dali nam starego księdza, z naszej parafii wyszło 2 młodych wikarych, a w zamian otrzymaliśmy księdza sporo po 40, dodatkowo niezwykle nudnego, dziś na mszy bardziej przypominał szamana niż księdza, oj odbiją się ludzie z naszej parafii odbiją ....
Czego oczekujesz , że ksiądz ci zatańczy i zaśpiewa abyś miał show ?
seba napisał/a:Zastanawia mnie dla czego dali nam starego księdza, z naszej parafii wyszło 2 młodych wikarych, a w zamian otrzymaliśmy księdza sporo po 40, dodatkowo niezwykle nudnego, dziś na mszy bardziej przypominał szamana niż księdza, oj odbiją się ludzie z naszej parafii odbiją ....Czego oczekujesz , że ksiądz ci zatańczy i zaśpiewa abyś miał show ?
Obejdzie się bez tańców i show ale jakby miał do powiedzenia coś bardziej porywającego i dającego do myślenia to nie miałabym nic przeciwko temu. Ode mnie ma plusa, za błogosławienie dziec np. podczas komunii.
piękny maryjan napisał/a:seba napisał/a:Zastanawia mnie dla czego dali nam starego księdza, z naszej parafii wyszło 2 młodych wikarych, a w zamian otrzymaliśmy księdza sporo po 40, dodatkowo niezwykle nudnego, dziś na mszy bardziej przypominał szamana niż księdza, oj odbiją się ludzie z naszej parafii odbiją ....Czego oczekujesz , że ksiądz ci zatańczy i zaśpiewa abyś miał show ?Obejdzie się bez tańców i show ale jakby miał do powiedzenia coś bardziej porywającego i dającego do myślenia to nie miałabym nic przeciwko temu. Ode mnie ma plusa, za błogosławienie dziec np. podczas komunii.
Tańce i śpiewy jakieś dziwne, nie są liturgiczne!!!
Więc nie można ich uprawiać podczas Mszy!
Jest kodyfikacja Najświętszej Ofiary,
więc jej się trzymajmy my i Księża - wszelakie
dodatki "natchnionych" księży czy parafian, profanują Mszę,
robiąc z niej cyrk - stało się tak, po Soborze II Watykańskim,
gdy na nowo kodyfikowano Mszę - wdarły się protestanckie
motywy, i stąd nie ma tego Sacrum, gdyż większość uczestniczy na "odczep się",
gdyż księża chcąc "Być fajni i nowocześni" łamią kanony - a to czyni Mszę
niegodziwą...
Niestety, takie są realia!
Chwała Bogu, że są jeszcze Księża z powołaniem, którzy kultywują tradycję
Kościoła, będąc wzorowymi kapłanami,. a przede wszystkim Ludźmi!
Ale Pana Jezusa "daje" i nie tylko
Ponieważ troszkę ucichło pozwolę sobie troszkę zmienić pod temat. W swoim kościele na nowym osiedlu św. Brata Alberta macie jedno małe okno, które mnie urzekło. Nie przypominam sobie abym gdzieś w innym kościele spotkał podobne. Szkoda tylko że nie jest ono zagospodarowane odpowiednio. Aby tylko proboszczowi nie wpadło na pomysł zakładać do niego witraży.
Kto wie o którym oknie mówię?
Dość pokrętny argument, jeżeli mówimy o ekonomii.
Znam państwa bez Pana Jezusa, do których jeżdżą na saksy nasi wierni z Panem Jezusem.
Ale to nie oni do nas jeżdżą szukać szczęścia.!
Może nad nimi popracujesz, bo u nas sami wierzący.
Nie pokrętna bo tu nie mówimy jedynie o pieniądzach...
Ale bez nich kościół też nie będzie funkcjonował.
i temat sie zakonczyl - widzicie grzesznicy juz nie obrazacie ksiezy. wszyscy zaslugujecie na pieklo
Paulinko ale ty jesteś urocza :)
Mówiłem o oknie obok tabernakulum. Może metr albo dwa od niego. Piękne okno bo przez niego idąc ścieżką od strony zachodniej kościoła widać wieczną lampkę i rozświetlone przez nią miejsce w którym jest ukryty Pan Jezus. Gdyby uporządkować odpowiednio teren obok to było by to piękne miejsce na chwilę modlitwy wieczorową porą...
Jako przerywnik w dyskusji polecam wspaniałą sztukę teatralną ze świetną obsadą aktorską. Brawurowe role m.in. Anny Seniuk i Janusza Gajosa! Myślę, że znajdziecie tam wiele powiązań z rzeczywistością;) Życzę dobrej zabawy:)
"Zapomniany diabeł (czes. Dalskabáty, hříšná ves aneb Zapomenutý čert) -- sztuka teatralna czeskiego prozaika i dramaturga Jana Drdy.
W miasteczku Długie Kabaty ukrywa się zaginiony diabeł. Piekło postanawia go odnaleźć.
Sztuka przeniesiona została na deski Teatru Telewizji w 1985 r. (premiera 30 grudnia 1985 r.). W przedstawieniu w reżyserii Tadeusza Lisa zagrała doborowa obsada aktorska."
część pierwsza, resztę znajdziecie sami;)
http://www.youtube.com/watch?v=5iOuAqnfYz4&feature=related
Tutaj wymieniona sztuka w całości:
http://www.youtube.com/watch?v=OmC9Tt-b5JI&feature=related
sh_ma
Wczoraj 22:10
Ty masz zadatki na księdza, nigdy nie jest za późno. A może już jesteś.
http://www.youtube.com/watch?v=K2isBQSYTl0
ha nie pierwszy takie sugestie mi mówisz.
No nigdy nie jest za późno o ile papież da specjalne pozwolenie....
Co by miał nie dać, księży coraz mniej.
nie da
oj oj oj... ale tu ucichło odkąd wprowadzili rejestrację :D
Da, da. We Francji z braku księży cywile odprawiają msze.
Na pewno znasz ten temat.
to jeszcze mloda parafia wiec musi sie dotrzec, dlatego jestem dumny ze naleze do wiekowej parafii w rynku
Kościół = Sejm , Księża = Posłowie :)
Zostań księdzem będziesz miał merola :) heee już mi przypominasz znanego już Piotr Natanka dużo ci do nie brakuje.
Czego oczekujesz , że ksiądz ci zatańczy i zaśpiewa abyś miał show ?
Obejdzie się bez tańców i show ale jakby miał do powiedzenia coś bardziej porywającego i dającego do myślenia to nie miałabym nic przeciwko temu. Ode mnie ma plusa, za błogosławienie dziec np. podczas komunii.
Po drugie oby stawał się coraz lepszy,
a po pierwsze trzeba się cieszyć że w ogóle jest. Jak każdy człowiek ma wady i zalety...
Tańce i śpiewy jakieś dziwne, nie są liturgiczne!!!
Więc nie można ich uprawiać podczas Mszy!
Jest kodyfikacja Najświętszej Ofiary,
więc jej się trzymajmy my i Księża - wszelakie
dodatki "natchnionych" księży czy parafian, profanują Mszę,
robiąc z niej cyrk - stało się tak, po Soborze II Watykańskim,
gdy na nowo kodyfikowano Mszę - wdarły się protestanckie
motywy, i stąd nie ma tego Sacrum, gdyż większość uczestniczy na "odczep się",
gdyż księża chcąc "Być fajni i nowocześni" łamią kanony - a to czyni Mszę
niegodziwą...
Niestety, takie są realia!
Chwała Bogu, że są jeszcze Księża z powołaniem, którzy kultywują tradycję
Kościoła, będąc wzorowymi kapłanami,. a przede wszystkim Ludźmi!
Pozdrawiam
INKWIZYTOR