Forum » Myślenice

Parafia św. Brata Alberta w Myślenicach

• 31 lip 2011

a ilu tam ksiezy pracuje w ogole? proboszcza kojarze, bylam tam z rok temu bylo jeszcze dwoch , nadal tam sa??

2 Cytuj
  • 31 lip 2011

dwóch

1 1 Cytuj
  • 1 sie 2011

Słuchajcie, temat jest tendencyjny...Okazja, by kilku gości wykorzystało księży z Osiedla do wylania gorzkich żali na kler i kościół. Trochę żałosne...Ja tam od paru lat chodzę do parafii na Osiedle, msze ładnie i sprawnie odprawiane, miejsca sporo, księżą kultura,podoba mi sie. A że dobre auta mają? Przecież sobie na nie zarobili. Nie mają żony i dzieci na utrzymaniu, więc dlaczego nie mogą miec auta. A jak im zazdrościcie, to proszę bardzo, poślijcie syna do seminarium. Zobaczycie, jaki to "łatwy" chleb. Mam kumpla księdza i coś o tym wiem. I skończcie ten sztucznie podtrzymywany wątek !

7 11 Cytuj
  • 1 sie 2011

Ja nikomu nie zazdroszczę i nie osądzam. Nikogo do koscioła na siłę nie ciągną a i kasy z kieszeni siłą nie wyciągają. Niech sobie latają nawet samolotami- ich sprawa. Do kościoła na osiedlu chodzę, bo zawsze wiem że 35-40 min to max Adam czasami opwiada kazania w formie bajek dla dzieci co mnie drażni ale może wówczas dzieci sa zadowolone(ja nie). Jeden idzie do kościoła pooglądac fury księży, drugi posłuchac słowa Bożego- stąd mamy tu posty, jakie mamy.

10 8 Cytuj
  • 2 sie 2011

święte slowa....

5 5 Cytuj
  • 2 sie 2011

Racja zero tolerancji dla tych którzy mają inne zadanie!
    Zaprawdę powiadam wam:
    dla biedaków - głód
    dla kleru - limuzyny

5 5 Cytuj
  • 2 sie 2011

a dla antyklerykałów- plucie naokoło, choć sami mają pieniedzy od groma, ale sie nie dzielą...

4 5 Cytuj
  • 2 sie 2011

[quote=gość: konski] a dla antyklerykałów- plucie naokoło, choć sami mają pieniedzy od groma, ale sie nie dzielą... [/quote]

rozejrzyj się dookoła siebie to zobaczysz samych bogatych ludzi...

http://www.newsweek.pl/artykuly/sekcje/spoleczenstwo/badanie--2-miliony-polskich-dzieci-zyje-w-nedzy,77621,1
    http://wiadomosci.wp.pl/kat,1347,title,Co-czwarte-dziecko-w-Polsce-zyje-w-biedzie,wid,13467514,wiadomosc.html

[quote=gość: Gertych] Racja zero tolerancji dla tych którzy mają inne zadanie!
    Zaprawdę powiadam wam:
    dla biedaków - głód
    dla kleru - limuzyny [/quote]

jak to mawiają: które grabie grabią od siebie?

4 4 Cytuj
  • 2 sie 2011

Polskie rodziny są coraz biedniejsze. wg. danych 2 miliony polskich dzieci żyje w nędzy!!!

1. czy ktoś słyszał o jakimś księdzu czy zakonnicy żyjących w nędzy?

2. czy ktoś słyszał o przedstawicielach kościoła żyjących w luksusie?

ludzie oszukujcie się dalej jeśli chcecie. uczciwi wiedzą jakie są odpowiedzi na te pytania

4 6 Cytuj
  • 13 sie 2011

Nie wiem jak kto, ale ja do kościoła chodzę się pomodlić, dla Boga a nie dla księży.
    Przyjdzie czas i na nich, zostaną osądzeni z tego życia "w ubóstwie" nie przez Was a przez Najwyższego.

10 1 Cytuj
  • 14 sie 2011

Mądre słowa ale większość wychowana na michnikowszczyźnie tylko krytykuje księży .
    Fakt łamania prawa nie można tolerować ale to czym kto jeździ i jak mieszka nie powinno nas interesować.
    Tylko jak zwykle za autorytety robiły szuje a z uczciwych media się naśmiewają,najwięcej do powiedzenia i pouczania miał TW "Filozof" i jemu podobni.

6 2 Cytuj
  • 15 sie 2011

ceniłem proboszcza do dzisiejszego kazania! To kazanie o ściąganiu krzyży w Birmingham oraz noszeniu prześcieradeł z wyciętą dziurą...no comments! Jak ktoś chociaż trochę zna życie i co się dzieje w około, to świetnie wie co było powodem konfliktu w Angli. Takie opowieści to gdzieś na końcu świata na wsi można opowiadać, a nie kumatym, wykształconym ludziom.
    Ciekawe czy proboszcz pamięta jak chrześcijanie organizowali wyprawy krzyżowe w imię miłości Chrystusa z krzyżem na szyi... Jak pokazuje historia to nie wystarcza. Lekka kompromitacja... ale cóż, nikt nie jest doskonały.

8 4 Cytuj
  • 18 sie 2011

dla mnie to kazanie bylo dobre i mocne...a ten mlody co w niedziele mowil to kto?

5 1 Cytuj
  • 18 sie 2011

jestem wierzący ale m. in. dlatego nie chodzę do kościoła, nie lubię być zmuszany do wysłuchiwania pierdół

6 5 Cytuj
  • 19 sie 2011

To załóż swój"kościół" będziesz zadowolony.Są inne parafie gdzie można chodzić na mszę jeżeli nie odpowiada Ci miejscowa.
    "Jestem wierzący ale m.in dlatego nie chodzę do kościoła"
    To coś w stylu
    W słonecznym cieniu,na miękkim kamieniu
    usiadła piętnastoletnia staruszka
    nie mówiąc rzekła ,jestem bezdzietna
    mam ośmioro dzieci.....itd

6 4 Cytuj
  • 19 sie 2011

nie dajmy się zwariować. chyba nie jesteście aż tak obłudni, żeby zupełnie nie zwracać uwagi na to jak zachowuje się ksiądz i czy żyje zgodnie z nauką Jezusa? jeśli nie zwracacie uwagi i jest wam to obojętne, to ciekawe jak sami się zachowujecie? też co innego mówicie, a co innego robicie? w jakim celu w takim razie chodzicie do kościoła? żeby was tam sąsiedzi widzieli? żeby się pochwalić nowymi ciuchami czy nową bryką? żeby pooglądać innych? z przyzwyczajenia?

"modli się pod figurą a diabła ma za skórą" - takie czasy

6 5 Cytuj
  • 28 sie 2011

wg. mnie to nie powinno mieć miejsca, żeby wszyscy obywatele ze wspólnych podatków utrzymywali kościół! jeśli ktoś ma takie życzenie, to powinien sam przekazywać darowizny, bo kwestia wyznania jest osobistą sprawą każdego człowieka. jesteśmy naprawdę ubogim krajem i powinniśmy mądrze dysponować naszymi środkami budżetowymi, a kościół jest wystarczająco bogaty, by sam się utrzymywał. moim zdaniem kwestia przekazywania podatku na kościół powinna być indywidualną decyzją każdego z nas.

7 3 Cytuj
  • 28 sie 2011

caramba, chcesz się utożsamiać z hiszpanami ?

1 2 Cytuj
  • 28 sie 2011

Caramba ma całkowitą racje.

4 2 Cytuj
  • 28 sie 2011

[quote=gość: caramba] moim zdaniem kwestia przekazywania podatku na kościół powinna być indywidualną decyzją każdego z nas [/quote]
    tak jak kwesta przekazywania podatków na inwestycje typu Strzelnica, hala, Kino 3D.
    Jestem przeciw temu i co ?

6 Cytuj
  • 28 sie 2011

[quote=gość: POdatnik] gość: caramba napisał/a:

moim zdaniem kwestia przekazywania podatku na kościół powinna być indywidualną decyzją każdego z nas

tak jak kwesta przekazywania podatków na inwestycje typu Strzelnica, hala, Kino 3D.
    Jestem przeciw temu i co ? [/quote]

może kiedyś dojdziemy do takiego stopnia demokracji i wtedy nie będzie inwestycji dla wąskiej grupy wybrańców, tylko dla większości, która zechce przeznaczyć na ten cel swoje podatki!

9 2 Cytuj
  • 29 sie 2011

Ja się tylko boję, czy od tego nadmiaru demokracji nie porypie się ludziom w głowach. Żeby nam ona bokiem nie wyszła.

3 5 Cytuj
  • basia 30 sie 2011

sprowadźmy na osiedle ks. Natanka - przynajmniej będzie śmiesznie

4 9 Cytuj

Odpowiedz