od 30 lat nie jadłem prawdziwego chleba. no okazjonalnie jak moja ciocia upiekła taki jak babci. kobieta ma ponad 70 lat i przepis pewnie zniknie. szukam pieczywa wszędzie gzie jestem. to co nazywają chlebem nie leżało nawet przy chlebie. po tygodniu z pułki był smaczny. duże bochny z pieca chlebowego w starym domu. jedyny chleb jaki jem w miarę to "beskidzki". dom chleba jak zaczynali to pierwsze wielkie bochenki były dobre ale się skończyło.
Sidor ma pyszne pieczywo ale panie w piekarni niby uzywaja rekawiczek foliowych ale biora tez do nich pieniadze lub dotykaja chleb gloymi dlonmi. To mi sie nie podoba
www.polityka.pl/rynek/gospodarka/ile dziś mamy chleba w chlebie /nie umiem wklejać linków/.
Cytat jak ktoś nie ma czasu przebrnąć przez ten długi choć ciekawy tekst:
".. Chleb na zakwasie zawiera błonnik oraz pałeczki kwasu mlekowego, które zapobiegają nowotworom. Jest pozbawiony toksyn pleśniowych i związków rakotwórczych, które giną w procesie fermentacji"
Lubię chleb z piekarni "Rogalik" z Trzemeśni. Sklep mają na osiedlu 1000-lecia w tych drewnianych budkach.
jagienka50, ten chleb jadam codziennie, szczególnie polecam wiejski lub pszenno - żytni z mąką. I ceny maja nie wygórowane, chleb opisany, jest skład, minimalna data do spożycia - chyba niewiele piekarni opisuje swoje pieczywo.
Co do składu muszę przyznać, każdy pszenno - żytni i pszenny chleb jest na zakwasie, tak powstaje zaczątek chleba, później zależy jaką mąką do niego damy, no i oczywiście większość chlebów ma dodatek polepszacza, zaznaczam każdy - w piekarniach używa się mąki STANDARYZOWANEJ - tzn. podczas każdej dostawy jest ta sama mąka o tych samych właściwościach a od jakiegoś czasu mąkę wzbogaca się również w kwas foliowy.
Chleb fitness, słowiański, i inne takie wynalazki o super nazwach to chleb z proszku dodajesz mąkę, wodę, sól mieszasz i masz chleb - nie polecam.
Ja polecam staropolski w sidorze, jakoś najlepiej nam podchodzi. Jest również w Kurdeszu (ale mniej świerzy) i w Janie po lewej. Najlepszy jak ma kruchą skórkę zaraz po zakupie :-)))
Ja kiedyś kupowałam super chleb i był na zakwasie i podobno bez polepszaczy!! Sklepik był na ul. kazimierza ale go zlikwidowali :( teraz co jakiś czas musze jechac po ten chleb do Lubnia do piekarni słowiak zamiast jechac gdzieś tam do krakowa czy andrychowa lepiej do lubnia skoczyc naprawde warto polecam!!
[quote=gość: justi] Ja kiedyś kupowałam super chleb i był na zakwasie i podobno bez polepszaczy!! Sklepik był na ul. kazimierza ale go zlikwidowali :( teraz co jakiś czas musze jechac po ten chleb do Lubnia do piekarni słowiak zamiast jechac gdzieś tam do krakowa czy andrychowa lepiej do lubnia skoczyc naprawde warto polecam!! [/quote]
Nie musisz jeżdzić do Lubnia, bo mimo ze ich sklep sie zlikwidował to dostarczają chleb do sklepu spożywczego na przeciwko dawnej ich siedziby.
A chleb pyszny, potwierdzam!
[quote=gość: Olaf] Steskal - ta żółta przyczepa naprzeciwko TESCO, chlebek rewelka. Mają też pieczywa na zakwasie i rewelacyjne gotowe kanapeczki. Mniam. [/quote]
polecam z pomidorami i oliwą mniam mniam
Z Lubnia faktycznie najbardziej przypomina dobry chleb z tych które dostać można w Myślenicach(choć do andrychowskiego, śląskiego i itp mu daleko. Ale jak pamiętam to sprzedawany był tylko w wersji krojonej i trzymany w ...worku. Dobre chleby na zakwasie mają ta właściwość, że są dobre dopiero po paru godzinach do wypieku jak dojrzeją, ostygną itp.
[quote=gość: xxxzsdaa] gość: Olaf napisał/a: Steskal - ta żółta przyczepa naprzeciwko TESCO, chlebek rewelka. Mają też pieczywa na zakwasie i rewelacyjne gotowe kanapeczki. Mniam.
polecam z pomidorami i oliwą mniam mniam [/quote]
jak również na przeciwko gimnazjum nr 1 i na piłsudskiego
[quote=gość: smakoszka] gość: xxxzsdaa napisał/a: gość: Olaf napisał/a: Steskal - ta żółta przyczepa naprzeciwko TESCO, chlebek rewelka. Mają też pieczywa na zakwasie i rewelacyjne gotowe kanapeczki. Mniam.
polecam z pomidorami i oliwą mniam mniam
jak również na przeciwko gimnazjum nr 1 i na piłsudskiego [/quote]
To nie jest to samo pieczywko. Z tego co pytałem pani która sprzedaję w tej żółtej budzie naprzeciwko tesco, jest to jedyna buda w Myślenicach. Tamte dwie co piszesz mają o wiele gorsze wyroby i mniejszy wybór (przynajmniej ten sklep przy gimnazjum nr 1).
Podobno to bracia którzy, którzy ze sobą konkurują i widać za sobą nie przepadają, obaj z Jabłonki.
bułeczko mylisz się co do braci ze Steskala( tzn. jedna pani drugiej pani) a co do wyboru to zwłaszcza w rynku mają bardzo dużo różnego rodzaju krojonego pieczywa, nie wspominając już o słodkościach mniam mniam i rewelacyjnych kanapkach
[quote=gość: chlebozanawca] Z Lubnia faktycznie najbardziej przypomina dobry chleb z tych które dostać można w Myślenicach(choć do andrychowskiego, śląskiego i itp mu daleko. Ale jak pamiętam to sprzedawany był tylko w wersji krojonej i trzymany w ...worku. Dobre chleby na zakwasie mają ta właściwość, że są dobre dopiero po paru godzinach do wypieku jak dojrzeją, ostygną itp. [/quote]
A czy te andrychowskie można gdzieś u nas dostać, czy w którymś sklepie zaopatrują się tam?
od 30 lat nie jadłem prawdziwego chleba. no okazjonalnie jak moja ciocia upiekła taki jak babci. kobieta ma ponad 70 lat i przepis pewnie zniknie. szukam pieczywa wszędzie gzie jestem. to co nazywają chlebem nie leżało nawet przy chlebie. po tygodniu z pułki był smaczny. duże bochny z pieca chlebowego w starym domu. jedyny chleb jaki jem w miarę to "beskidzki". dom chleba jak zaczynali to pierwsze wielkie bochenki były dobre ale się skończyło.
Najlepszy chleb był z piekarni "Magda" niestety został przeniesiony do Jasła ;( a szkoda bo takiego chlebusia to już nigdzie nie kupię
Big mama a co sądzisz u Sidora ?
Sidor ma pyszne pieczywo ale panie w piekarni niby uzywaja rekawiczek foliowych ale biora tez do nich pieniadze lub dotykaja chleb gloymi dlonmi. To mi sie nie podoba
www.polityka.pl/rynek/gospodarka/ile dziś mamy chleba w chlebie /nie umiem wklejać linków/.
Cytat jak ktoś nie ma czasu przebrnąć przez ten długi choć ciekawy tekst:
".. Chleb na zakwasie zawiera błonnik oraz pałeczki kwasu mlekowego, które zapobiegają nowotworom. Jest pozbawiony toksyn pleśniowych i związków rakotwórczych, które giną w procesie fermentacji"
Lubię chleb z piekarni "Rogalik" z Trzemeśni. Sklep mają na osiedlu 1000-lecia w tych drewnianych budkach.
jagienka50, ten chleb jadam codziennie, szczególnie polecam wiejski lub pszenno - żytni z mąką. I ceny maja nie wygórowane, chleb opisany, jest skład, minimalna data do spożycia - chyba niewiele piekarni opisuje swoje pieczywo.
Co do składu muszę przyznać, każdy pszenno - żytni i pszenny chleb jest na zakwasie, tak powstaje zaczątek chleba, później zależy jaką mąką do niego damy, no i oczywiście większość chlebów ma dodatek polepszacza, zaznaczam każdy - w piekarniach używa się mąki STANDARYZOWANEJ - tzn. podczas każdej dostawy jest ta sama mąka o tych samych właściwościach a od jakiegoś czasu mąkę wzbogaca się również w kwas foliowy.
Chleb fitness, słowiański, i inne takie wynalazki o super nazwach to chleb z proszku dodajesz mąkę, wodę, sól mieszasz i masz chleb - nie polecam.
bardzo dobre są bułki chłopskie, staropolski chlebek w sidorze :)
[quote=gość: peterbeste666] Big mama a co sądzisz u Sidora ? [/quote]
Kupowałam tam kiedyś bagietki ale się popsuły co do chleba to nie wiem bo jeszcze mnie nie skusiło to spróbowania :)
Ja polecam staropolski w sidorze, jakoś najlepiej nam podchodzi. Jest również w Kurdeszu (ale mniej świerzy) i w Janie po lewej. Najlepszy jak ma kruchą skórkę zaraz po zakupie :-)))
Ja kiedyś kupowałam super chleb i był na zakwasie i podobno bez polepszaczy!! Sklepik był na ul. kazimierza ale go zlikwidowali :( teraz co jakiś czas musze jechac po ten chleb do Lubnia do piekarni słowiak zamiast jechac gdzieś tam do krakowa czy andrychowa lepiej do lubnia skoczyc naprawde warto polecam!!
słoneczko u Sidora pyszny lekki z ziarenkami
A od Sawickiego drożdżówkami to się przez cały dzień odbija! Co oni tam dodają ??
najtanszy tluszcz roslinny [najpewniej oleju palmowego], rodzaj margarynay / frytury....
bardzo dobry chleb jest w Steskalu zwłaszcza duży wybór sprzedawanego na kromki przepyszne ciemne pieczywo z różnymi dodatkami
Z pieczywem trzeba czujnym.Sidor kiedys byl dobry a teraz to chyba do kazdego dmucha powietrze.
Spolem myslenicki,Kurdesz staropolski?
[quote=gość: justi] Ja kiedyś kupowałam super chleb i był na zakwasie i podobno bez polepszaczy!! Sklepik był na ul. kazimierza ale go zlikwidowali :( teraz co jakiś czas musze jechac po ten chleb do Lubnia do piekarni słowiak zamiast jechac gdzieś tam do krakowa czy andrychowa lepiej do lubnia skoczyc naprawde warto polecam!! [/quote]
Nie musisz jeżdzić do Lubnia, bo mimo ze ich sklep sie zlikwidował to dostarczają chleb do sklepu spożywczego na przeciwko dawnej ich siedziby.
A chleb pyszny, potwierdzam!
Steskal - ta żółta przyczepa naprzeciwko TESCO, chlebek rewelka. Mają też pieczywa na zakwasie i rewelacyjne gotowe kanapeczki. Mniam.
najlepszy chleb piecze moja mama w piecu chlebowym, pyszny pszenno - razowy, z chrupiącą skórką:) mmmmm.... palce lizać:)
[quote=gość: Olaf] Steskal - ta żółta przyczepa naprzeciwko TESCO, chlebek rewelka. Mają też pieczywa na zakwasie i rewelacyjne gotowe kanapeczki. Mniam. [/quote]
polecam z pomidorami i oliwą mniam mniam
Z Lubnia faktycznie najbardziej przypomina dobry chleb z tych które dostać można w Myślenicach(choć do andrychowskiego, śląskiego i itp mu daleko. Ale jak pamiętam to sprzedawany był tylko w wersji krojonej i trzymany w ...worku. Dobre chleby na zakwasie mają ta właściwość, że są dobre dopiero po paru godzinach do wypieku jak dojrzeją, ostygną itp.
[quote=gość: xxxzsdaa] gość: Olaf napisał/a: Steskal - ta żółta przyczepa naprzeciwko TESCO, chlebek rewelka. Mają też pieczywa na zakwasie i rewelacyjne gotowe kanapeczki. Mniam.
polecam z pomidorami i oliwą mniam mniam [/quote]
jak również na przeciwko gimnazjum nr 1 i na piłsudskiego
[quote=gość: smakoszka] gość: xxxzsdaa napisał/a: gość: Olaf napisał/a: Steskal - ta żółta przyczepa naprzeciwko TESCO, chlebek rewelka. Mają też pieczywa na zakwasie i rewelacyjne gotowe kanapeczki. Mniam.
polecam z pomidorami i oliwą mniam mniam
jak również na przeciwko gimnazjum nr 1 i na piłsudskiego [/quote]
To nie jest to samo pieczywko. Z tego co pytałem pani która sprzedaję w tej żółtej budzie naprzeciwko tesco, jest to jedyna buda w Myślenicach. Tamte dwie co piszesz mają o wiele gorsze wyroby i mniejszy wybór (przynajmniej ten sklep przy gimnazjum nr 1).
Podobno to bracia którzy, którzy ze sobą konkurują i widać za sobą nie przepadają, obaj z Jabłonki.
NAJLEPSZE I NAJTAŃSZE PIECZYWO JEST W BIEDRONCE
bułeczko mylisz się co do braci ze Steskala( tzn. jedna pani drugiej pani) a co do wyboru to zwłaszcza w rynku mają bardzo dużo różnego rodzaju krojonego pieczywa, nie wspominając już o słodkościach mniam mniam i rewelacyjnych kanapkach
[quote=gość: chlebozanawca] Z Lubnia faktycznie najbardziej przypomina dobry chleb z tych które dostać można w Myślenicach(choć do andrychowskiego, śląskiego i itp mu daleko. Ale jak pamiętam to sprzedawany był tylko w wersji krojonej i trzymany w ...worku. Dobre chleby na zakwasie mają ta właściwość, że są dobre dopiero po paru godzinach do wypieku jak dojrzeją, ostygną itp. [/quote]
A czy te andrychowskie można gdzieś u nas dostać, czy w którymś sklepie zaopatrują się tam?