co do zakwasu-unia skutecznie zniechęciła piekarzy, szczegółowych informacji nie mam ale jeśli piekarnia ma tzw HACCAp to nie piecze na zakwasie. Uniory stwierdziły,że mające po kilka,kilkadziesiąt lat zakwasy są szkodliwe dla mieszkańców uni i nakazała się ich pozbyć. Dawniej często jeździłam do łodzi, bywałam 2 razy w tygodniu, tam w Radomskukupowałam prawdziwy bochen na zakwasie (piekarnia kempa) był ciężki, twardy, pęknięty przezśrodek, można go było jeść cały tydzień bo nic nie tracił na swoich walorach
Unia jest dla urzędników i korporacji, nie dla małych zjadaczy chleba. Dla tych w Brukseli, dla tych w W-wie i dla tych w M-cach. Nie chcę pieniędzy z Unii jeśli mają one służyć do robienia prytwatnych fortun i zadłużania budżetów. Z chlebem jest podobnie - ktoś miał interes w takich idiotycznych regulacjach i to zrobił.
ja jeżdze po ten chleb do lubnia. Jak go przywożę do domu to znika w godzinę, jest tak pyszny.
Ale co najwazniejsze to jest twardy, ma popekaną skórkę i przystosowany do krojenia!!
gisa zgadzam się w 100%, takie spulchniacze kosztują a każdy dobry piekarz zakwas zrobi sobie sam, kasa kasa kasa a potem ciało ludzkie rozkłada się 200 lat
To szkoda że nigdzie nie można go w M-cach dostać, sam czasem bym się po taki chlebek wybrał, lecz po 1 bochenek to się nie opłaca, gdybym miał pewność że co najmniej z 10 bochenków stale ktoś będzie ode mnie zabierał to jechałbym tym chętniej.
Ten kierownik co przyjeżdża do dziewczyn w STESKALu na rynku i koło kerfura ma jakieś problemy z głową chyba! Kika razy byłem świadkiem jak przyjechał do nich i zaczął takie pierdoły opowiadać do dziewczyn, czepiać się niewiadomo czego i drzeć japę przy kliencie. Sam miałem ochotę zwrócić mu uwagę.
Nie ma tego chleba z lubnia w mc trzeba sie pofatygowac do piekarni u slowiaka po niego. Ja po ten chleb wiejski trdycyjny jezdze tam od swieta ale warto :) a w myslenicach pewnie nie bedzie mozna go kupic kiedys rozmawialam z wlascicielem i powiedzial ze w myslenicach jest piekarnia na piekarni i poprostu sie nie oplaca ... A szkoda :/
Dzisiaj dobry ok! Ale ja chcę kupić chleb, który jutro będzie dobry - np po wyjęciu z zamrażarki.
Nie spotkałem chleba, który na drugi dzień jest dobry, a co dopiero po rozmrożeniu.
Może namiary na taki dobry chleb ktoś ma?
Tylko nie w Sulejówku pod W-wą za daleko. Dlaczego w Sulejówku?, bo tam nie mogłem nadziwić się, że można piec taaaki chleb! /z autopsji/
to proszę nie trzymać chleba zamkniętego w szafkach czy foliach bo w tedy chleb się "gotuje" chlebuś kupujemy z chrupiącą skórką zanosimy do domu zostawiamy w szafce a pózniej? zdiwko! że zrobiło się to co się zrobiło! kupuję chleb na 2 dni i nie narzekam!!!
[quote=gość: znaFFca][quote=gość: PĄCZEK] TYLKO GS MYŚLENICE-CHLEB NA ZAKWASIE ,A STAROPOLSKI -BAJKA [/quote]
Raczysz żartować !?
W Myślenicach ani okolicach NIE MA piekarni, która piecze na zakwasie ![/quote]
oczywiście,że w GS piecze się chleb na zakwasie i mące,a nie żadnej chemii,można przecież sprawdzić na piekarni,koło biedronki,i kupić taki chleb na zakwasie!
U Sidora zniechęca brak higieny sprzedaży pieczywa (ktoś już pisał, że jak jest przy wypieku - nie wiadomo, prawdopodobnie tak samo, skoro właściciela to nie razi).
a znacie kogoś z okolicy kto piecze prawdziwy wiejski chleb w piecu??ja znam...to nie daleko wiele osób tak jak i ja ma to szczęście żeby go jeść...wypieka go kobieta na wsi zupełnie naturalnie, z mąki pszenna...bez żadnych spulchniaczy..co mogę osobiście zagwarantować...jak za dawnych dobrych...co jest rzadkością teraz...mam nawet numer
co do zakwasu-unia skutecznie zniechęciła piekarzy, szczegółowych informacji nie mam ale jeśli piekarnia ma tzw HACCAp to nie piecze na zakwasie. Uniory stwierdziły,że mające po kilka,kilkadziesiąt lat zakwasy są szkodliwe dla mieszkańców uni i nakazała się ich pozbyć. Dawniej często jeździłam do łodzi, bywałam 2 razy w tygodniu, tam w Radomskukupowałam prawdziwy bochen na zakwasie (piekarnia kempa) był ciężki, twardy, pęknięty przezśrodek, można go było jeść cały tydzień bo nic nie tracił na swoich walorach
Unia jest dla urzędników i korporacji, nie dla małych zjadaczy chleba. Dla tych w Brukseli, dla tych w W-wie i dla tych w M-cach. Nie chcę pieniędzy z Unii jeśli mają one służyć do robienia prytwatnych fortun i zadłużania budżetów. Z chlebem jest podobnie - ktoś miał interes w takich idiotycznych regulacjach i to zrobił.
ja jeżdze po ten chleb do lubnia. Jak go przywożę do domu to znika w godzinę, jest tak pyszny.
Ale co najwazniejsze to jest twardy, ma popekaną skórkę i przystosowany do krojenia!!
gisa zgadzam się w 100%, takie spulchniacze kosztują a każdy dobry piekarz zakwas zrobi sobie sam, kasa kasa kasa a potem ciało ludzkie rozkłada się 200 lat
To szkoda że nigdzie nie można go w M-cach dostać, sam czasem bym się po taki chlebek wybrał, lecz po 1 bochenek to się nie opłaca, gdybym miał pewność że co najmniej z 10 bochenków stale ktoś będzie ode mnie zabierał to jechałbym tym chętniej.
W sklepie w Krzyszkowicach jest bardzo dobry chleb i bułki, można same jeść. Nie wiem niestety z jakiej to piekarni.
Ten kierownik co przyjeżdża do dziewczyn w STESKALu na rynku i koło kerfura ma jakieś problemy z głową chyba! Kika razy byłem świadkiem jak przyjechał do nich i zaczął takie pierdoły opowiadać do dziewczyn, czepiać się niewiadomo czego i drzeć japę przy kliencie. Sam miałem ochotę zwrócić mu uwagę.
ja kupuje w domu chleba!! jeszcze się na nich nie przejechałem!!! złotemu kłosowi nie dziękuje chleb się strasznie kruszy!!!!
Nie ma tego chleba z lubnia w mc trzeba sie pofatygowac do piekarni u slowiaka po niego. Ja po ten chleb wiejski trdycyjny jezdze tam od swieta ale warto :) a w myslenicach pewnie nie bedzie mozna go kupic kiedys rozmawialam z wlascicielem i powiedzial ze w myslenicach jest piekarnia na piekarni i poprostu sie nie oplaca ... A szkoda :/
kupiłam dziś w domu chleba chleb bartosz i jest bardzo dobry
Dzisiaj dobry ok! Ale ja chcę kupić chleb, który jutro będzie dobry - np po wyjęciu z zamrażarki.
Nie spotkałem chleba, który na drugi dzień jest dobry, a co dopiero po rozmrożeniu.
Może namiary na taki dobry chleb ktoś ma?
Tylko nie w Sulejówku pod W-wą za daleko. Dlaczego w Sulejówku?, bo tam nie mogłem nadziwić się, że można piec taaaki chleb! /z autopsji/
to proszę nie trzymać chleba zamkniętego w szafkach czy foliach bo w tedy chleb się "gotuje" chlebuś kupujemy z chrupiącą skórką zanosimy do domu zostawiamy w szafce a pózniej? zdiwko! że zrobiło się to co się zrobiło! kupuję chleb na 2 dni i nie narzekam!!!
do adzygmunt- ja mrożę chleb ze złotego kłosa i po rozmrożeniu jest chrupiący i świeżutki
OK spróbuję ze Złotego Kłosa, który rodzaj? Pszenny jak dla mnie opada!
nigdy nie wiem jak się nazywa- taki na wagę , jest taki nierówny tzn krzywy:)
najlepszy chleb jadłem w wojsku komiśniak!
A mnie najlepiej smakuje chleb wiejski na placu imbramowskim.Ma tam gosc prawdziwe chleby wiejskie z czarnuszka ,kminkiem ,makiem ,bywa tez z sezamem.
[quote=gość: znaFFca][quote=gość: PĄCZEK] TYLKO GS MYŚLENICE-CHLEB NA ZAKWASIE ,A STAROPOLSKI -BAJKA [/quote]
Raczysz żartować !?
W Myślenicach ani okolicach NIE MA piekarni, która piecze na zakwasie ![/quote]
ręczę,że na zakwasie i mące,a nie żadnych proszkach,w GS pieką!!!
[quote=gość: znaFFca][quote=gość: PĄCZEK] TYLKO GS MYŚLENICE-CHLEB NA ZAKWASIE ,A STAROPOLSKI -BAJKA [/quote]
Raczysz żartować !?
W Myślenicach ani okolicach NIE MA piekarni, która piecze na zakwasie ![/quote]
oczywiście,że w GS piecze się chleb na zakwasie i mące,a nie żadnej chemii,można przecież sprawdzić na piekarni,koło biedronki,i kupić taki chleb na zakwasie!
U Sidora zniechęca brak higieny sprzedaży pieczywa (ktoś już pisał, że jak jest przy wypieku - nie wiadomo, prawdopodobnie tak samo, skoro właściciela to nie razi).
w sklepie...(ciekawe ile będzie minusów)
dałem plusa bo to prosta wyczerpująca odpowiedź
a znacie kogoś z okolicy kto piecze prawdziwy wiejski chleb w piecu??ja znam...to nie daleko wiele osób tak jak i ja ma to szczęście żeby go jeść...wypieka go kobieta na wsi zupełnie naturalnie, z mąki pszenna...bez żadnych spulchniaczy..co mogę osobiście zagwarantować...jak za dawnych dobrych...co jest rzadkością teraz...mam nawet numer
W Gdowie jadąc od Myślenic po lewej przed mini rondkiem a za kościołem jest świetna piekarnia.
Nie ma lepszego chleba od tego z GS-u wiem że, nikogo się nie przekona słowami, trzeba kupić 1 raz i sami się przekonacie.