więc ile wynosi teraz dniówka murarza? bo całość to i tak jest raczej zależna od wielkości domu lub kondygnacji,chyba że w przybliżeniu to dom ma 130m kw.
a orientujecie się jaki styropian wybrać do ocieplenia ? mam wątpliwości, bo słyszałem, że generalnie dodają czasem jakieś zamienniki czy coś a nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto. polecacie jakieś marki?
Tak, wełna lepsza, lecz z zewnątrz trzeba ją solidnie zabezpieczyć przed wilgocią, a to już nie na każdą kieszeń, więcej też montażowej dłubaniny; biorąc to i owo pod uwagę styropian pozostaje niezastąpiony. Może być tradycyjny 10 cm lub grubszy, a może być styrodur, który ma zdecydowanie najlepsze właściwości termoizolacyjne, oczywiście styrodur w tej sytuacji byłby cieńszy niż tradycyjny i.... dużo droższy.
Styropian zwłaszcza na ociepleniu dachów lubią kuny Sezon dwa i trzeba na nowo robić dach. KONIECZNIE trzeba robić bardzo szczelnie, na ścianach czasem mszczą się myszy!
Uszczelnienie to podstawa!
Wełna mineralna jest tylko innym materiałem do ścielenia gniazd!!!
dokładnie sprawdzone marki z certyfikatami i nie będzie problemu, ja mogę polecić termo organike spełnił wszystkie moje 'wymogi' , ocieplałem jakieś 3 lata temu i jestem zadowolony
W myślenicach nie kupisz tanio !!! Ja woziłem z Krakowa ul. Zawiła skład ATTIC jedź tam ze spisem materiałów i poproś o całkowitą wycenę. Transport gratis odbiór nierozpoczętych palet/opakowań gratis. W Myślenicach to KPINA jest na składach budowlanych i to od lat. Już o tym było pisane na tym forum.
Czy ktoś może polecić gdzie kupić dobrą blachodachówkę?
POLBRUK na Kazimierza Wielkiego, za tym małym wiaduktem. Można się dogadać na dobrą cenę.
Dzięki koleżanko:)
Mam pytanko gdzie najtaniej stal w Myślenicach kupić? chodzi mi o żebrówkę 8,10,12
stal mają albo u łabiaka albo na kazimierza wielkiego tam gdzie kostka POLBRUK
Skład Jędrocha na Słowackiego
Ja też polecam Jędrochę na Słowackiego
a dachówkę ceramiczna Robena gdzie kupię najtaniej ?
czy może ktoś wie i mógłby powiedzieć ile mniej więcej bierze teraz murarz i jak liczy? czy od metra czy jakoś inaczej?
murarz nigdy nie brał od metra, zwykle dniówka albo - co popieram - od całości..
więc ile wynosi teraz dniówka murarza? bo całość to i tak jest raczej zależna od wielkości domu lub kondygnacji,chyba że w przybliżeniu to dom ma 130m kw.
Pewnie ma mieć ;-)
A murarza to tylko z polecenia.
no właśnie:) ma mieć:) czyli orientacyjnie nikt mi nie powie czego mam się spodziewać?
Jeśli znajdziesz w cenie 14-15 zł/godzinę, to będzie dobrze..
dziękuję bardzo:)
[quote=gość: brukarz] Kostka brukowa gdzie najtaniej kupić??? [/quote]
Kostka najtaniej na Słowackiego u Jędrochy. Można się dogadać bez rachunku więc jest taniej o vat.
[quote=gość: mok] a dachówkę ceramiczna Robena gdzie kupię najtaniej ? [/quote]
Rozglądałam się i najtaniej dachówkę zaoferowali mi u Jędrochy na Słowackiego
[quote=gość: Aśka] gość: mok napisał/a: a dachówkę ceramiczna Robena gdzie kupię najtaniej ?
Rozglądałam się i najtaniej dachówkę zaoferowali mi u Jędrochy na Słowackiego [/quote]
A dają też bez vat-u?
a orientujecie się jaki styropian wybrać do ocieplenia ? mam wątpliwości, bo słyszałem, że generalnie dodają czasem jakieś zamienniki czy coś a nie chciałbym wyrzucić pieniędzy w błoto. polecacie jakieś marki?
Pierwszy raz słyszę o zamiennikach styropianu..
Jeśli już kupujesz to kup sprawdzonej firmy i nie będzie niespodzianek.
Moim zdaniem wełna mineralna lepsza bo oddychająca. Tylko trzeba umiejętnie zrobić aby nie ciągła wilgoci.
Tak, wełna lepsza, lecz z zewnątrz trzeba ją solidnie zabezpieczyć przed wilgocią, a to już nie na każdą kieszeń, więcej też montażowej dłubaniny; biorąc to i owo pod uwagę styropian pozostaje niezastąpiony. Może być tradycyjny 10 cm lub grubszy, a może być styrodur, który ma zdecydowanie najlepsze właściwości termoizolacyjne, oczywiście styrodur w tej sytuacji byłby cieńszy niż tradycyjny i.... dużo droższy.
Styropian zwłaszcza na ociepleniu dachów lubią kuny Sezon dwa i trzeba na nowo robić dach. KONIECZNIE trzeba robić bardzo szczelnie, na ścianach czasem mszczą się myszy!
Uszczelnienie to podstawa!
Wełna mineralna jest tylko innym materiałem do ścielenia gniazd!!!
dokładnie sprawdzone marki z certyfikatami i nie będzie problemu, ja mogę polecić termo organike spełnił wszystkie moje 'wymogi' , ocieplałem jakieś 3 lata temu i jestem zadowolony
Nadeszła wiosna więc zaczynamy budowę i odświeżam temat.Gdzie w Myślenicach kupimy tanio stal zbrojeniową,porotherma i beton ???
W myślenicach nie kupisz tanio !!! Ja woziłem z Krakowa ul. Zawiła skład ATTIC jedź tam ze spisem materiałów i poproś o całkowitą wycenę. Transport gratis odbiór nierozpoczętych palet/opakowań gratis. W Myślenicach to KPINA jest na składach budowlanych i to od lat. Już o tym było pisane na tym forum.