Forum » Okolice

Gmina Pcim - zachować, czy sprzedać?

• 8 wrz 2011

Czerwona kontrolka się zapala: drastycznie spada poziom merytoryczny dyskusji. W kwestii kontroli uwaga zasadnicza: CBA badało wyłącznie dokumentację i procedury dotyczące budowy boiska http://www.rp.pl/artykul/529017.html
    Prośba o nie manipulowanie faktami. Po zawiadomieniu przez CBA w prokuraturze, śledztwo przejęła Prokuratura Rejonowa w Myślenicach, która ostatecznie go umorzyła.

6 Cytuj
  • Marzena 8 wrz 2011

[quote=gość: MIESZKANIEC GMINY] SZANOWNA PANI JA RÓWNIERZ BYŁAM NA TEJ SESJI, JAKOS NIE SŁYSZAŁAM ZEBY WÓJ KRZYCZAŁ N A KOGOKOLWIEK! NATOMIAST JESLI PANI NIE ZNA PRAWA W DZIEDZINIE DZIERŻAWIENIA MIENIA GMINNEGO, TO NIECH PANI SIE NA TEN TEMAT NIE WYPOWIADA! PONIEWAŻ DZIAŁAK TA OD 2 LAT BYŁA DO WYDZIERŻAWIENIA OFERTA WISIAŁA NA WSZYSTKICH TABLICACH INFORMACYJNYCH NA TERENIE GMINY, JAK RÓWNIEŻ W PRASIE I NA TA DZIERZAWE ZGŁOSIŁA SIE JEDNA OSOBA KTÓRA, W POZNIEJSZYM CZASIE ZREZYGNOWAŁA! PO PEWNYM CZASIE ZGŁOSIŁA SIE DRÓGA OSOBA KTÓRA CHCIAŁA WYDZIERZAWIC DZIAŁKĘ NA 10 LAT,BIORĄC POD UWAGE TAKI OKRES DZIERŻAWY ZGODNIE Z PRZEPISAMI RADA MÓSI PODJĄC TAKĄ UCHWAŁAE, PONIEWARZ WÓJ MORZE PODPISAC DZIERZAWE NA OKRES 3 LAT. A DRÓGA RZECZ Z TEGO CO WIEM PEWNO PANI PRZYBYŁA DO NASZEJ GMINY I NIEWIDZIAŁA PANI RÓŻNICY JAK GMINA ZMIENIŁA SIE OD KIEDY WOJTEM ZOSTAŁA PAN DANIEL OBAJTEK! WIDZE ZE MÓSI PANI ZMIENIĆ TOWARZYSTWO, MIN CHODZI TU O JACKA.R PONIEWAZ JEST POMPOWANA ZŁOŚCIĄ, I NIE MA PANI JASNEGO OBRAZU GMINY [/quote]

Po tej wypowiedzi coraz bardziej mi się obraz wyostrza !
    Droga Pani, proszę się nie kompromitować, bardzo Panią o to proszę.
    Teraz wiadomo,że napisała to jedna z radnych.
    Bardzo Panią proszę, żeby nie redagowała Pani żadnych pism.
    Proszę przeczytać wcześniejsze posty.
    To o czym Pani teraz wspomniała, zostało już wcześniej napisane, nie odkryła Pani ameryki.
    Problem w tym, że należy zastanowić się głębiej nad decyzją, ale z tego co widziałam jest Pani od tego daleka.Nie ma Pani wyobraźni.

I jeszcze raz apeluję , proszę się nie kompromitować, bardzo o to Panią proszę :)

6 1 Cytuj
  • Marzena 8 wrz 2011

[quote=homar] Czerwona kontrolka się zapala: drastycznie spada poziom merytoryczny dyskusji. W kwestii kontroli uwaga zasadnicza: CBA badało wyłącznie dokumentację i procedury dotyczące budowy boiska http://www.rp.pl/artykul/529017.html
    Prośba o nie manipulowanie faktami. Po zawiadomieniu przez CBA w prokuraturze, śledztwo przejęła Prokuratura Rejonowa w Myślenicach, która ostatecznie go umorzyła. [/quote]

Ale ta Pani nie kłamie. Ta Pani jest przekonana, że jest tak jak Ona napisała.

6 1 Cytuj
  • Marzena 8 wrz 2011

[quote=gość: życie!!!] APEL!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jestem osobą która straciła męrza, zostałam z czwórką dzieci,i nawet od swojej rodziny nie miałam tyle pomocy co od tego człowieka ( wójta Obajtka) który pomógł stanąc mi na nogi bezinteresownie! i nie tylko mi w karzdy piatek od 5 lat jedzdzi po gminie do ludzi dotknietych chorobami, biedą, i stara sie zawsz tym ludziom pomów jako wójt, człowiek. Nie siedzi wypasionych fotelach , jak inni wójtowi , tylko wchodzi tam gdzie nie którzy bynie byli by wstanie wejsc. i nigdzie nie słyszałam by w prasie sie tym chwalił. jestem pełna podziwu i szacunku dla Pana Obajtka. [/quote]

Mimo,iż mam wrażenie, że pisze to jedna i ta sama osoba, to powiem szczerze, że jest to pierwsza wypowiedź pozytywna na temat wójta, którą ja dostrzegłam. Bardzo miły gest ! Bardzo dobrze, że dba o dzieci i o starsze osoby ! Nic tylko pochwalić i prosić o więcej takich akcji :)
    Nie musi o tym pisać w gazetach, bo i tak na wsi lepiej się roznoszą takie wiadomości niż ogłoszenie w dzienniku, tygodniku czy w jakimkolwiek innym piśmie.

6 1 Cytuj
  • 8 wrz 2011

Z relacji mieszkańców wiem że gmina Pcim się rozwija. Powstają kilometry nowych dróg, przebudowano centrum, robiąc z zapyziałego zaścianka całkiem przyjemne dla oka miejsce.
    Trwają prace projektowe nad kanalizacją, powstają boiska sportowe, w tym orlik.
    Nowo powstające firmy świadczą o przyjaznym dla przedsiębiorczości klimacie.
    Wójt jest otwarty na mieszkańców i zawsze ma dla nich czas.

Czego Wy jeszcze chcecie?
    Nieruchomości gminne dzierżawi się i sprzedaje w całej Polsce, tak jak w prywatnych firmach wysprzedaje się niepotrzebne składniki majątku by pieniądze ulokować w czymś pożyteczniejszym.

1 10 Cytuj
  • 8 wrz 2011

Kolego lubov, mieszkańcy tej gminy nie są idiotami.Jasne że pisząc takimi wielkimi ogólnikami prezentuje się ludowi zamazany obraz, tu trza zbliżeń i rzucenia światła na konkretne sprawy.Kto jest dzierżawcą gminnych nieruchomości,jakie firmy,jakie relacje z wójtem i radnymi szefów tych firm?Dlaczego znowu pojawia Interbau?Przypominamy sobie sprawę stadionu "Wicher" w Stróży o który firma troszczy się przy każdym wylewie bo boisko zostało tak niefortunnie umiejscowione że mieszkańcy po podniesieniu stanu Raby mają kolejny niemały wydatek (?) Takich zagadnień jest całe mnóstwo.Wiele ludzi wie o co w tym wszystkim biega.Otwórz oczy na to co się dzieje a jeśli ty tkwisz również w calym tym układzie to wam mówię: przejedziecie się

9 1 Cytuj
  • 8 wrz 2011

[quote=gość: list] min CBA bo oczywiscie osby które nie wygrała wyborów, mszcza sie pisząc do takich instutucj, ze cos tam jest nie tak i panowie w czerni przyjerzdzają, sprawdzają, i pukaja sie po głowie zeby wierzyc takim którzy pisza takie donosy!!!! [/quote]

Panowie z CBA przyjechali sami bez donosu i skierowali podejrzenie o popełnienie przestępstwa do prokuratury, która umorzyła śledztwo, bo nie znalazła dowodów. Jak było naprawdę z tym Orlikiem w Trzebuni dalej nie wiadomo. Podzielam zdanie homara, trzymajmy się faktów. RIO sprawdza tylko papiery, ktoś o tym pisał. To kontrole rutynowe , co 4 lata i nikt nie donosił, tym bardziej przegrani. A pomocą dla uboższych Obajtek się w prasie chwalił i czyni to tak, aby wszyscy wiedzieli, że to on pomaga zastępując pracowników pomocy społecznej, podczas, gdy ta pomoc winna być dyskretna i z urzędu , a nie od wójta, robi sobie tanią propagandę za pieniądze z pomocy społecznej publiczne, łamiąc zasady przyjęte w Ustawie o pomocy społecznej. Dyskretna pomoc, nie nastawiona na populistyczny polityczny zysk, była domena poprzednich wójtów, którzy czuli administrację. Czekoladami się O. wręcz chwłpił w kilku mediach, teraz zajął sie czym innym. Nikt nie kwestionuje, że są osoby, które od gminy pomoc uzyskały i niech im ona służy. Gmina Pcim rozwija się od czasów Kazimierza Wielkiego,obecny jej wygląd to zasługa wielu, wielu ludzi z poprzednimi władzami na czele. Poziom dyskusji istotnie spada. wdarł się wątek osobisty, który nie wnosi nic nowego. Podstawowe problemy nie zostały wyjaśnione i pytania pozostają.

6 1 Cytuj
  • 8 wrz 2011

A czy przez wątek osobisty Clinton nie miał problemów ? Jeśli się myśli ..em zamiast głową to tak jest.
    Odpowiedzialny człowiek tak się nie zachowuje.

Co jak co, ale PiSowiec powinien dawać przykład prawości.

6 Cytuj
  • 8 wrz 2011

5 lat temu gmina pcim to był ciemnogród!!!! teraz błyszczy infrastrukturą i nowoczesnościa.

2 9 Cytuj
  • 8 wrz 2011

[quote=gość: zzzzz] 5 lat temu gmina pcim to był ciemnogród!!!! teraz błyszczy infrastrukturą i nowoczesnościa. [/quote]
    i długami, zaciągniętymi na świetliki i małą architekturkę, ale układ interesiki zrobił.... to się liczy, nieprawdaż. Niech żyje Interbau

8 3 Cytuj
  • 8 wrz 2011

Popieram MIESZKANCA GMINY, a dla nieświadomych, za takie obrażanie innych się siedzi!!!! konczy sie era zatruwania zycia innyCH w sieci, teraz kazdego można odnaleźć, STRĘCZYCIELSTWO !!! Piszcie dalej to sobie później porozmawiacie nie w sieci, ale Z PROKURATURĄ. POWODZENIA, NIE znajomośc prawa-SZKODZI!!!!

10 Cytuj
  • Marzena 8 wrz 2011

[quote=gość: prawo] Popieram MIESZKANCA GMINY, a dla nieświadomych, za takie obrażanie innych się siedzi!!!! konczy sie era zatruwania zycia innyCH w sieci, teraz kazdego można odnaleźć, STRĘCZYCIELSTWO !!! Piszcie dalej to sobie później porozmawiacie nie w sieci, ale Z PROKURATURĄ. POWODZENIA, NIE znajomośc prawa-SZKODZI!!!! [/quote]

Stręczycielstwo ? człowieku ! co ty (celowo z małej litery ) piszesz ?
    Nieznajomość prawa nie tłumaczy ! tak to brzmi !

Rany ! Kto siedzi w tej radzie ? z kim mi przyszło tutaj dyskutować ? Co tu się dzieje ?

Nie wiem jak reagować na te wpisy ?
    Zostawię to i już !nie widzę innego wyjścia.

Z dziećmi mi się lepiej rozmawia ..................... dramat..........

7 1 Cytuj
  • Marzena 8 wrz 2011

[quote=gość: bieg] To jest strona miasta Myslenic, i nie życzymy sobie -jego mieszkańcy- zaśmiecania wątkami zakompleksinych, leniwych Pcimioków!, widac jak w waszej gminie ma sie czas na głupoty i marnotrastwo czasu! !! Lepiej sie zajmijcie własnym życiem, albo pogimnastykujcie. Na świeżym powietrzu mózg lepiej pracuje!!!
    My mamy swojego burmistrza i radnych. Waszych bajkowych postaci nam tu nie potrzeba. [/quote]

Słuszna uwaga ! bajkowych postaci :)
    Ale już mnie nie zrazisz do tego forum :)

8 1 Cytuj
  • 9 wrz 2011

To co zrobili i robią Ci ludzie bez wykształcenia u władzy to prawdziwy CYRK, czuć ten klimat nawet po wpisach. Żenada że radni mylą ustawy z uchwałami (naprawdę zwykłym obywatelom się nie dziwię jeśli czasem się pomylą, ale oni?), wstyd za tych co piszą gorzej niż dzieci w podstawówce, a rączki podnoszą prawie jednomyślnie na każdą propozycję wuja (o czym to świadczy?) Żenada że mamy wuja który wprowadził klimat "komicznego dramatu" swoim zachowaniem, gestami. Żenada za pomysły jak z konkursu "dziwnych kroków", żal za zmarnowane lata bo fachowość żadna, poza wydawaniem potężnych sum z kredytów (czyli NAJŁATWIEJSZEGO PIENIĄDZA), z których wszak coś powstać widocznego musiało; pytania o koszty społeczne i o to, o ile sumy mogły być mniejsze w przypadku chęci do ruszenia głową i skorzystania z innych źródeł finansowania. Wstyd Panowie i Panie!

8 Cytuj
  • 9 wrz 2011

ten cyrk już był na blogu , cały tydzień przed wyborami paru obronców Obajtka, bojąc się opozycji i utraty pozyskanych pozycji lub obiecanych korzyści siedziało i pisało różne knoty, podpisywało oświadczenia znanych osób,itp, autor nie nadążał kasowac wulgaryzmów i wpisów mających znamiona przestępstwa, poziom żałosny. Mimo wykasowania, reszta wpisów jest w stanie oddać klimaty ludzi najbliższych Obajtkowi, Żenada, szanuję tych, co na tym forum próbują przeciwdziałać tym szaleństwom, ale przez internet nic nie zdziałacie, przykład bloga o tym świadczy, mimo merytorycznej zasadnej krytyki nie dotarł on do przeciętnego wyborcy, radni i Obajtek robili zebrania po domach prywatnych w małych grupkach, gdzie wciskali kit i obiecywali cuda, bloga mało kto czytał, choć i blog sugerował, aby Obajtka zostawić, aby posprzątał po sobie, bo szkoda następcy, który musiałby przycisnąc pasa i naprawiać zepsute doszczętnie standardy administracyjne i moralne, ludzie zagłosowali, bo mieli jednego kandydata, obiecanki też skusiły, ale to wcale nie znaczy , że sporo z nich nie myśli, środowiska, z którymi ja się stykam, opiniotwórcze i o dużym znaczeniu w gminie wstydzą się za takiego Wójta, ale nie chciały schodzić do poziomu przedwyborczych populistycznych igrców, aby przeciwdziałać, dopoki kredyty są, pieniądze ze sprzedaży majątku i po trosze środki unijne [ bo tych gmina pozyskała niewiele w stosunku do możliwości w porównaniu z innymi gminami wokół], to prosty wyborca nawet nie związany układem z Obajtkiem nie reaguje, a powiązanych jest dużo, ogromny wzrost zatrudnienia w urzędzie i podległych jednostkach przy głodzie szukających pracy związał z Obajtkiem bardzo dużo wyborców, całe rodziny, dotąd obajtek jechał na tym , co poprzenicy wypracowali, kończąc inwestycje i uznając za swoje, a także korzystając ze ścieżek dojścia do grosza unijnego choćby Leader [ pieniądze na Centra wsi ], bez tego mizeria, Orliki powstały w każdej gminie. Merytoryczna ocena rządów Obajtka pod każdym względem jest miażdżąco negatywna. I nie ważne, czy mówi to Jacek, czy Andrzej, tak mówi wielu, bardzo wielu rozsądnych ludzi w Pcimiu, którzy się wstydzą przed świattem za ten pythonowski cyrk i klimaty "dziwnych kroków" miast rozsądku i rozwagi. Wiele uwag tu już podałem, powtyarzać nie muszę. Pozdrawiam i proszę o merytorykę, mając świadomość, że trafi ona do niewielu.

8 Cytuj
  • 9 wrz 2011

[quote=gość: prawo] Popieram MIESZKANCA GMINY, a dla nieświadomych, za takie obrażanie innych się siedzi!!!! konczy sie era zatruwania zycia innyCH w sieci, teraz kazdego można odnaleźć, STRĘCZYCIELSTWO !!! Piszcie dalej to sobie później porozmawiacie nie w sieci, ale Z PROKURATURĄ. POWODZENIA, NIE znajomośc prawa-SZKODZI!!!! [/quote]

Nie znajomość zasad ortografii w twoim wypadku jest koszmarna.
    Trzeba było się uczyć w szkole podstawowej.
    WSZYSTKIE TE POSTY NAPISANE SĄ PRZEZ JEDNĄ I TĄ SAMĄ OSOBĘ.

9 Cytuj
  • 9 wrz 2011

[quote=Marzena] gość: prawo napisał/a:Popieram MIESZKANCA GMINY, a dla nieświadomych, za takie obrażanie innych się siedzi!!!! konczy sie era zatruwania zycia innyCH w sieci, teraz kazdego można odnaleźć, STRĘCZYCIELSTWO !!! Piszcie dalej to sobie później porozmawiacie nie w sieci, ale Z PROKURATURĄ. POWODZENIA, NIE znajomośc prawa-SZKODZI!!!! Stręczycielstwo ? człowieku ! co ty (celowo z małej litery ) piszesz ?Nieznajomość prawa nie tłumaczy ! tak to brzmi !Rany ! Kto siedzi w tej radzie ? z kim mi przyszło tutaj dyskutować ? Co tu się dzieje ?Nie wiem jak reagować na te wpisy ? Zostawię to i już !nie widzę innego wyjścia. Z dziećmi mi się lepiej rozmawia ..................... dramat.......... [/quote]

Opisanie pracy radnych to świetna propozycja. Niech ludzie prawdy się dowiedzą.

7 Cytuj
  • Marzena 9 wrz 2011

Opiszę później, chciałam tego uniknąć, ale cóż jak trzeba to trzeba.
    Szkoda czasu :)
    Wróćmy do tematu :)

Mnie interesuje, jakim cudem, obowiązująca uchwała nie obowiązuje Wójta i Radnych.

goraczka piniondza , zwykły obywatel wie jaka jest różnica pomiędzy uchwałą i ustawą :) W momencie pisania tego postu czytałam :http://lex.pl/bap/samorzad/Dz.U.2001.142.1591.html i stąd ten bezmyślny błąd :(

6 1 Cytuj
  • 9 wrz 2011

wójtowi wszystko można ... do czasu

7 Cytuj
  • 9 wrz 2011

Ups, nie zauważyłam Marzeno akurat Twojego przejęzyczenia, ale to żadna ujma.Ujmą jest kiedy radni nie wiedzą co robią ani o czym mówią.................

6 Cytuj
  • 9 wrz 2011

Chętnie przeczytam o tym co nasi radni robią w UG.

7 Cytuj
  • Marzena 9 wrz 2011

http://www.gminapcim.pl/tresci/radni.html#top_strony

Bardzo proszę.
    Będę się posiłkowała listą ( link podałam wyżej ).
    Proszę jednak pamiętać, że nie znam tych osób. Z całą pewnością są One cudownymi ludźmi prywatnie. Opiszę wyłącznie zachowanie Radnych na sesji, które zaobserwowałam podczas mojej obecności - przypominam, że opuściłam salę w trakcie trwania zebrania.

1. Pani prowadziła zebranie.
    Wychodziło jej to bardzo dobrze, jednak własnego zdania - brak. Nie podejmowała dyskusji, której zresztą i tak nie było.

2. Ten Pan zasługuje na uwagę. Jako jeden z dwóch Radnych zadawał konkretne pytania, był przygotowany do pracy i z uwagą śledził wszystko co dzieje się na sali.

3. Co do tego Pana mam duży problem, wydaje mi się, że to jest właśnie drugi Pan, który podobnie do wyżej opisanego zasługuje na uznanie.

4. Absolutny brak zainteresowania, jedynym wysiłkiem było podniesienie ręki.
    5. Był niewidzialny/niesłyszalny.
    6. j/w
    7.Na temat tego Pana nic nie napiszę , nie wiem czy nie pomyliłam Go z Panem opisanym w pkt.3
    8.niewidzialny/niesłyszalny.
    9.Tego pana w ogóle nie kojarzę.
    10. Był niewidzialny/niesłyszalny.
    11. Był niewidzialny/niesłyszalny.
    12. Był niewidzialny/niesłyszalny.
    13. Był niewidzialny/niesłyszalny.
    14. Ten Pan wypowiedział 2 zdania - no, niech będzie, dwa zdania złożone - powtórzył dokładnie to co sekundę wcześniej powiedział Wójt.
    15.He ! Ta Pani była wyjątkowo rozbawiona. Nie słuchała co się mówi.Jak ktoś próbował coś powiedzieć, to sprawiała wrażenie bardzo zniecierpliwionej. Dlaczego tak ukaraliście tę Panią?
    słowa wypowiedziane przez Radną brzmiały mniej więcej tak : dobra wydzierżawiajmy , wydzierżawiajmy ( na zasadzie , a co mnie to obchodzi ).

Jak widać nie miałam zbyt wiele pracy :)

Na uwagę zasługuje też pewien Sołtys - niestety nie jestem w stanie napisać, którego mam na myśli ponieważ nie dysponuję zdjęciami sołtysów.

Prawda jest taka, że te dwie osoby nie zrobią NIC ! nie mają siły przebicia.Inni radni przychodzą na posiedzenie tylko po to , żeby podnieść rękę.

Każdy zabrany głos był w sekundzie zduszony przez wójta no i przez zniecierpliwioną resztę radnych.

6 Cytuj
  • 9 wrz 2011

Wytumaczcie mi po co gmina ma trzymać i dokładać do działki na lipinach, skoro niech znajdzie sie inwestor i niech zainwestuje bedą przynajmniej nowe miejsca pracy i coś sie bedzie działo, a nie tak jak przez ostatnie kilka lat, nic sie tam nie działo, próbowały poprzednicy to rozruszać ale nie wyszło..
    Myśle ze nie miejmy pretensji do wójta, myśle że robi dobrze. tylko jedna zasada niech Klasyfikacja działki pozostanie taka jak jest teraz zapisane :
    Cytat:
    Nieruchomość zgodnie z obwiązującym Planem Zagospodarowania Przestrzennego Gminy Pcim oznaczona symbolem 10UTk – tereny koncentracji obiektów i urządzeń obsługi ruchu turystycznego. Możliwość realizacji obiektów kubaturowych związanych z obsługą ruchu turystycznego typu: motel, zajazd pensjonat, hotel, schronisko z możliwością usług gastronomicznych i innych komercyjnych oraz różnorodnych obiektów sportowych wraz z koniecznym zapleczem gospodarczo-technicznym. W terenach tego użytkowania obowiązuje zakaz realizacji indywidualnej zabudowy letniskowej.

1 9 Cytuj
  • 9 wrz 2011

Zwolennicy byłego wójta chcieliby zrobić z Pcimia skansen. Pięknie przebudowane centrum im nie pasuje, fontanna jest głównym tematem żartów na tym ich blogu.
    Wszystkie chwyty dozwolone byleby tylko dokopać D.O.
    Żal to czytać.
    Znajdzcie sobie własne forum.

1 10 Cytuj
  • 9 wrz 2011

Pani Marzeno proponuję terapeutę. Widząc po wpisach sądzę, że jest Pani bezrobotna. I przyznam szczerze wcale się nie dziwię...

3 11 Cytuj

Odpowiedz