zastanawiam sie nad zalozeniem tematu ze zdjeciami niekoniecznie widokow, ale obiektow z terenu Myslenic i okolic :) oczywiscie z proba rozszyfrowania gdzie bylo robione zdjecie :) co Wy na to?
W pochmurny dzień. PS Po edycji w imageshak zrobiło się straszne zdjęcie, nie do przyjęcia. Nie można wykasować postu dlatego się usprawiedliwiam, adz.
Mam pytanie dla znawców , jadąc Zakopianką od strony Krakowa na wysokości Orlenu w Myśleniach bądź też przebywając na Szubiennej , na południowy - wschód od góry Uklejna wznoszą się (tak jakby za nią ) trzy góry , widoczne nawet z Rynku dwie pierwsza od lewej , nieco w kształcie kopuły , druga w środku i trzecia w tle (ją widać tylko w północnej cześci miasta np. przy Orlenie właśnie) Wie ktoś jak te góry się nazywają ?? Ja zastanwiam się czy jest to Kamiennik , Łysina , Lubomir, Grodzisko a może ta najodleglejsza Szczebel czy też Ciecień. ???
Znawca nie jestem, ale na mój pogląd.
Masz odpowiedź na pierwszej stronie.
To może być Kamiennik z dwoma szczytami południowy 818 m. północny 784 m.i za nim może być widoczny Ciecień. 835 m. Szczebel 977 m.jest chyba za daleko na południe.
Na prawo jak popatrzysz na podwójny Kamiennik /zdjęcie/ zobaczyć można Łysinę 891 m. I zaraz wzdłuż grzbietu Lubomir. 904 m.
dwq. Chyba chodzi Ci o ten widok.
W po prawej stronie jest Uklejna, za nią, w środku Łysina, po lewej Kamiennik i troszkę schowany za nim Lubomir.
Szczebel niewidoczny schowany bardziej za Chełm, a Ciecień jest bardziej po lewej stronie.
Pozdrawiam
Co można zobaczyć w obrębie miasta Myślenice (pomijając Chełm i południowy stok Uklejny) , czyli dalekie obserwacje .
Kraków , Skawina (elektrownia) z Uklejny , Chorągwica , Mietniów , Świątniki Górne (Szubienna ) Mogilany (m.in. kościół w Mogilanach z Szubiennej i Plebańskiej) , Zawada , Głogoczów , zbiornik Dobczycki , Kamiennik Północny i Południowy , Lubomir , Glichowiec , Ciecień , Luboń Wielki i Szczebel (z Dalinu ) , Tatry ( z Dalinu w dobrych okolicznościach) , Grodzisko , coś jeszcze??
To nie kapliczka, to grobowiec, na małym cmentarzu? po prawej stronie od wejścia do kościólka?
to mamy wszystko :)
1-osieczany
2-z podejscia na lubomir
3-stary cmentarz
zaraz przeszukamy zbiory :)
@fkuzi555: jak dla mnie rewelacyjne zdjęcia :)
Kolejne 3 :)
1)
2)
3)
zastanawiam sie nad zalozeniem tematu ze zdjeciami niekoniecznie widokow, ale obiektow z terenu Myslenic i okolic :) oczywiscie z proba rozszyfrowania gdzie bylo robione zdjecie :) co Wy na to?
2. Widok ze szlaku na Lubomir, na zdjęciu m.in. Śnieżnica.
W pochmurny dzień. PS Po edycji w imageshak zrobiło się straszne zdjęcie, nie do przyjęcia. Nie można wykasować postu dlatego się usprawiedliwiam, adz.
Skąd taki widok i na co?
URL=http://img196.imageshack.us/i/.jpg/] src="http://img196.imageshack.us/img196/418/.jpg" alt="zdjecie" />[/URL]
Zdjęcie "poczarowane" dla utrudnienia. Skąd taki widok i na co?
To jest widok na zalew w Osieczanach:}
Z Zalewem trafiłeś, to jednak byłaby zbyt prosta odpowiedź. To nie Osieczany. Spojrzyj na wzgórza.
Ale super, że się odezwałeś masz wiele racji!
widok na Borzęte z dolnego przedmieścia
Nie męczę Was. Oto pełna odpowiedź. Wschodnia część "cofki" zalewu dobczyckiego. Widok na Borzętę-Brzączowice z początku wału wschodniego.
Mam pytanie dla znawców , jadąc Zakopianką od strony Krakowa na wysokości Orlenu w Myśleniach bądź też przebywając na Szubiennej , na południowy - wschód od góry Uklejna wznoszą się (tak jakby za nią ) trzy góry , widoczne nawet z Rynku dwie pierwsza od lewej , nieco w kształcie kopuły , druga w środku i trzecia w tle (ją widać tylko w północnej cześci miasta np. przy Orlenie właśnie) Wie ktoś jak te góry się nazywają ?? Ja zastanwiam się czy jest to Kamiennik , Łysina , Lubomir, Grodzisko a może ta najodleglejsza Szczebel czy też Ciecień. ???
Znawca nie jestem, ale na mój pogląd.
Masz odpowiedź na pierwszej stronie.
To może być Kamiennik z dwoma szczytami południowy 818 m. północny 784 m.i za nim może być widoczny Ciecień. 835 m. Szczebel 977 m.jest chyba za daleko na południe.
Na prawo jak popatrzysz na podwójny Kamiennik /zdjęcie/ zobaczyć można Łysinę 891 m. I zaraz wzdłuż grzbietu Lubomir. 904 m.
Jeśli chodzi o zdjęcie 1 zdecydowanie typowałbym Turbacz :-)
http://www.mietnow.futuro.info.pl/foto/050507-115.jpg
dwq. Chyba chodzi Ci o ten widok.
W po prawej stronie jest Uklejna, za nią, w środku Łysina, po lewej Kamiennik i troszkę schowany za nim Lubomir.
Szczebel niewidoczny schowany bardziej za Chełm, a Ciecień jest bardziej po lewej stronie.
Pozdrawiam
Serdecznie dziękuje Wam za odpowiedź , nurtowało mnie to od kilku miesięcy :) To dokładnie to zdjęcie , tylko trochę bardziej z zachodniej perspektywy
Co można zobaczyć w obrębie miasta Myślenice (pomijając Chełm i południowy stok Uklejny) , czyli dalekie obserwacje .
Kraków , Skawina (elektrownia) z Uklejny , Chorągwica , Mietniów , Świątniki Górne (Szubienna ) Mogilany (m.in. kościół w Mogilanach z Szubiennej i Plebańskiej) , Zawada , Głogoczów , zbiornik Dobczycki , Kamiennik Północny i Południowy , Lubomir , Glichowiec , Ciecień , Luboń Wielki i Szczebel (z Dalinu ) , Tatry ( z Dalinu w dobrych okolicznościach) , Grodzisko , coś jeszcze??
+ Lanckorona z działów i sąsiednie miejscowości rzecz jasna.
Bliska Myślenicom okolica, skąd taki widok?
[quote=adzygmunt]
Bliska Myślenicom okolica, skąd taki widok? [/quote]
Trzemeśnia lub Poręba, widok chyba na kamiennik
Bingo jeśli chodzi o Kamiennik, lecz brak dalszych szczegółów - czyli: skąd taki widok?
droga na Radlanki
Wydaje mi się, że są to okolice boiska sportowego na Polanie, gdzieś nad boiskiem w kierunku płd-wsch. Na drugim planie, za krową Radlanki.
Irussus - bingo!