Forum » Okolice

Zmiana proboszcza w parafii Krzczonów

• 28 cze 2016

Bardzo śmieszne twym wszystkim jest to ze "zwolennicy" ksJ jak tu napisano. Jakolwiek zarzut na ks J jest u was atakowaniem poprzednika. Bo sprzedał pola ... Nikt z was nie powie ze źle robi zachowujecie sie i utwierdzacie ksJ w tym ze może bez żadnych obiekcji gadać bzdury!!!!!!robic bzdury!!!!! Zreszta jeśli ma taki fanclub trudno sie dziwić. ciemnogrod!!!!! Zal

35 102 Cytuj
  • Andrzej 28 cze 2016
    glos napisał/a:

Niewiem jak przyjmowanie ciała Chrystusa może być porównywane do aktu seksualnego!!!!!! To mówi ksiądz!!!!

A co Wy takiego złego w tym seksie widzicie? Macie z tym jakis problem? W piśmie świętym pełno jest seksu, że o Pieśni nad pieśniami nie wspomnę.

Lepiej porównać przyjmowanie Eucharystii z kanibalistyczną orgią, gdzie wierni spożywają ciało swojego Boga, który stał się dla nich człowiekiem, w kilka/kilkanaście minut po jego zabójstwie?

Poza tym, [i]nie z czasownikami[/i] piszemy osobno.

89 33 Cytuj
  • 28 cze 2016
    Endrju napisał/a:

A co Wy takiego złego w tym seksie widzicie? Macie z tym jakis problem? W piśmie świętym pełno jest seksu, że o Pieśni nad pieśniami nie wspomnę.

Lepiej porównać przyjmowanie Eucharystii z kanibalistyczną orgią, gdzie wierni spożywają ciało swojego Boga, który stał się dla nich człowiekiem, w kilka/kilkanaście minut po jego zabójstwie?

Poza tym, nie z czasownikami piszemy osobno.

Nie osłabiaj mnie ! Ks mówi to do 15-16 latków , którzy z takich rzecZy sie śmieją i raczej nie na poważnie podchodZa do Eucharystii! Czy nie tak? 16 może współżyć? Owszem ale czy jest to wedle praw kościoła? Nie ukrywajmy ze seks przed małżeński istnieje! Ale cZy katecheta ksiądz powinien młodzież-dzieci zachęcać? Ze już mogą!Bez przesady! RacZej nie o to chodZi! MOZE FAKTYCZNIE 16 -15 MOZE UPRAWIAC SEKS BO karze podlega ten kto współżyje z małoletnim poniżej 15 lat!!!!!

26 92 Cytuj
  • 28 cze 2016

I dalej cisza!Nikt nie potafi mi odpowiedzieć na tak proste pytanie?Z kąd jest ten nasz "dobry pasterz"???W parafii ponad 2000 osób i nikt nie zna odpowiedzi?Przecież już rok jest z nami!

29 88 Cytuj
  • 28 cze 2016
    jjjj2 napisał/a:

I dalej cisza!Nikt nie potafi mi odpowiedzieć na tak proste pytanie?Z kąd jest ten nasz "dobry pasterz"???W parafii ponad 2000 osób i nikt nie zna odpowiedzi?Przecież już rok jest z nami!

KRAKÓW-nowa huta

78 21 Cytuj
  • 28 cze 2016

dzięki.jesteś chyba jedyną osobą która to wiedziała

20 88 Cytuj
  • 28 cze 2016
    glos napisał/a:

Bardzo śmieszne twym wszystkim jest to ze "zwolennicy" ksJ jak tu napisano. Jakolwiek zarzut na ks J jest u was atakowaniem poprzednika. Bo sprzedał pola ... Nikt z was nie powie ze źle robi zachowujecie sie i utwierdzacie ksJ w tym ze może bez żadnych obiekcji gadać bzdury!!!!!!robic bzdury!!!!! Zreszta jeśli ma taki fanclub trudno sie dziwić. ciemnogrod!!!!! Zal

Piszą ze sprzedał pola bo chcą uświadomić niektorym ze tamten nie był święty robił grube przekręty Ale nikt go za to nie rozliczal. I zwolennicy i przeciwnicy siedzieli cicho. A teraz przyszła pora na nowego proboszcza to teraz strasznie nie którzy będą go rozliczać i oczerniać. Naprawdę dajcie spokój

102 30 Cytuj
  • 28 cze 2016

Teologowie się znaleźli to może was na ołtarzu ustawiamy skoroscie tacy mądrzy i święci. lekcji religii nauczycie. Po co wam święcenia jak bez nich jestescie prorokami na ziemi , ! Bez ambicji i honoru jesteście a o wychowaniu szkoda gadać i wy macie wiarę! Nawet najgorszemu wrogowi nie życzy się źle bo może to Ciebie spotkać! Zmowcie sobie różaniec może Matka Boska was opamieta bo naprawdę wam tego trzeba.!

92 27 Cytuj
  • Andrzej 28 cze 2016

Jednak nic tak nie dzieli, jak polityka i religia.

85 11 Cytuj
  • 28 cze 2016

"Wasze" (nie tylko Ciebie miałem na myśli) odpowiedzi to albo obrazić bezczelnie kogoś na forum albo pola, pola, ...

24 87 Cytuj
  • 28 cze 2016
    Mikasa napisał/a:

Teologowie się znaleźli to może was na ołtarzu ustawiamy skoroscie tacy mądrzy i święci. lekcji religii nauczycie. Po co wam święcenia jak bez nich jestescie prorokami na ziemi ,chamy! Bez ambicji i honoru jesteście a o wychowaniu szkoda gadać i wy macie wiarę! Nawet najgorszemu wrogowi nie życzy się źle bo może to Ciebie spotkać! Zmowcie sobie różaniec może Matka Boska was opamieta bo naprawdę wam tego trzeba.!

Brawo!!!

87 21 Cytuj
  • 28 cze 2016

[cytat=Mikasa]Teologowie się znaleźli to może was na ołtarzu ustawiamy skoroscie tacy mądrzy i święci. lekcji religii nauczycie. Po co wam święcenia jak bez nich jestescie prorokami na ziemi ,chamy! Bez ambicji i honoru jesteście a o wychowaniu szkoda gadać i wy macie wiarę! Nawet najgorszemu wrogowi nie życzy się źle bo może to Ciebie spotkać! Zmowcie sobie różaniec może Matka Boska was opamieta bo naprawdę wam tego trzeba.!

TAK....ODPRAWCIE JESZCZE MSZE ZA NAS . NIE TRUDNO ZAUWAZYC ZE TWOJE WYCHOWANIE TUTAJ WYCHODZI. GDZIE TWOJA WIARA? ZMOWIMY ZA WAS ZEBYSCIE SIE WCZAS OPAMIETALI!!!!

23 90 Cytuj
  • 28 cze 2016
    look87 napisał/a:

"he he he..." - tak mogę skomentować to co tutaj piszecie :)

wszyscy anonimowi i "kozaczków" zgrywają przed komputerem bo nikt im za to co piszą nie zrobi - jedynie usunie wpis lub zablokuje konto ale założy taki jeden z drugim kolejne konto i tak w koło Macieju :)

jedni młodzi a drudzy zarzekają się co to swojego wieku ale powiem krótko - wszyscy jak dzieci - najlepiej obrazić i tyle, ktoś ma swoje zdanie a inne niż ktoś i właśnie ten ktoś atakuje bo ktoś ma inne zdanie.

prać brudy publicznie jest najlepiej a jeszcze anonimowo kogoś obrażać to już w ogóle rewelacja! ciekawe ilu z tych "mądrych" miałoby odwagę się upublicznić i spotkać się twarzą w twarz z tymi, o któryś piszą różne dziwactwa i powtórzyć im to prosto w oczy?!

mieszkam w Krzczonowie od niedawna bo 2 lata ale zgodzę się z kilkoma opiniami na temat społeczności krzczonowskiej - większość to zwykli zazdrośnicy, którym żal d**ę ściska, że ktoś ma lepszy samochód, dobry interes, dom itp. właśnie tacy się najwięcej udzielają w dyskusji o księdzu bo mają ku temu okazję - wyrazić nie zadowolenie z życia i prać brudy publicznie ale anonimowo.

w kwestii księdza i sporu na jego temat:

*ktoś pisał wcześniej, że obecna rada nie dała rady (co to w ogóle za rada, która nie daje rady i nie potrafi sobie radzić w sprawach dotyczących parafii i jej mieszkańców?!?!?!) a ksiądz i tak wydaje pieniądze parafii to w czym problem powołać osoby odpowiedzialne za finanse parafii - nie dawać na tacę a jedynie rozmawiać z księdzem o potrzebach bieżących parafii i inwestycjach długoterminowych i publicznie ogłosić zbiórkę na dane potrzeby np. prąd - wychodzi 1000,- za rok to ludzie robią zbiórkę i płacą i wtedy nie ma problemów, że ksiądz wydaję i zadłuża parafię :) (pisze to co myślę a nie zwolennik czy przeciwnik proboszcza)

Powiem ci krotko ,jeśli mieszkasz od 2 lat w Krzczonowie,to nie zajmuj proszę glosu,bo nie masz zielonego pojęcia o co tu chodzi i jak to wszystko funkcjonuje kto z kim i dlaczego, lepiej zajmij się tym na czym się znasz,pa pa

37 87 Cytuj
  • 28 cze 2016
    Hiszpan787 napisał/a:

Prawda taka, że ten ksiądz dopiero przyszedł, dajcie mu się z kościołem "obyć". Wczoraj skompromitowaliscie się zwolennicy ks. Z , za czepianie się ks. J o tak naprawdę szczegóły. Nie daliście sobie rady, na waszym miejscu wstydzilbym sie.
    Nie moze byc tak, zeby 2-3 rodzinki decydowaly o ks.J. Zauwazylem roznicę miedzy ks. Z, a ks. J. Ks. Z - msza szybciutko, spowiedz nie cala min.. czasem nie zdazy czlowiek powiedziec "wiecej grzechów nie pamietam...", a ks. Z daje juz rozgrzesznie... Natomiast ks.J jest proboszczem, takim ktorego nam trzeba, spowiedź jest dużo ciekawsza. Msza dokladnie, szczegolowo odprawiona..- nie na "odwal sie" .
    Nastepna roznica, ks.J jest sprawiedliwym proboszczem-"jestem proboszczem dla biednych, bogatych itd..."
    Ks. Z trzymal"sztamę" z bogaczami.. macie dowod na to taki, ze bogacze z Krzczonowa go bronia, bo mieli z nim pewne interesy.
    ks.Z byl z nami 30 lat- dlugo no nie?? Powinnismy byc dla niego taka ogromna rodzina wiec , dlaczego na ktoryms "polu" parafialnym nie postawil sobie malego domku? Wolal sprzedac bo jak widac pieniadze wazniejsze niz my wszyscy.
    Dobro wygra, czyli my - zwolennicy ks. J. !!

Nie czepiajcie się tych pieniędzy za pola bo za to macie kaplice pogrzebową. Wiecie jakie to są koszty daliście całą kwote żeby doprowadzić do dzisiejszego stanu??? Myśle że nie więc tu macie WASZE pieniądze za pola.

47 104 Cytuj
  • 28 cze 2016
    anonim515 napisał/a:

Widać, że dzikusy na wsi nie wiedzą co to seks i uważają rzecz czysto naturalną za temat tabu.. nie wstyd wam, że to ksiądz musi rozmawiać z dziećmi na ten temat bo sami nie potraficie? Chociaż, szczerze mówiąc to wątpię w to, żeby jakikolwiek 16latek czy 16latka nie wiedzieli co do czego służy. W tej sytuacji nie wiem skąd to oburzenie? Jak dziecko jest dobrze wychowane to albo słucha i nie ma idiotycznych myśli, albo po prostu to olewa skoro nie chce słuchać tego typu lekcji.. ale skoro ludzie wolą robić z dzieci uraźne myszki, które z wszystkim o czym to nie usłyszą lecą do mamusi czy tatusia to brawo, powodzenia w ich przyszłym życiu i w tym jak poradzą sobie z przeciwnościami losu, albo inaczej.. współczuję wam patrzenia na momenty w których sobie nie poradzą.
    Co do kobiety zgwałconej. Dopóki dana osoba lub ktoś jej bliski nie doświadczy gwałtu (czego nie życzę największym wrogom), to lepiej nie wypowiadać się na temat porównań, w prawdzie może być i tak że kobieta czuje się jak "zmięta i zdeptana kartka papieru" ale czy jest sens robić z tego taki problem? Czy on kogoś tym uraził? Nie wydaje mi się... tak jak powiedziałem wyżej, jeżeli słowo seks czy gwałt wprowadza "dziecko z gimnazjum" w poczucie dyskomfortu to nie zrzucajmy winy na księdza, a właśnie na rodzica.

Nie "KSIĄDZ" decyduje kiedy moje dziecko i w jaki sposób ma się dowiedzieć o seksie. Bynajmniej nie ma się tego dowiedzieć od niego. Skoro chce gadać o seksie to niech prowadzi wychowanie do życia w rodzinie. To poprostu jest nie dopuszczalne i tyle skoro gadanie o seksie jest na porządku dziennym do 16 - latków to tym bardziej powinien spróbować na niedzielnych kazaniach które i tak są do niczego bo tak pier....

53 102 Cytuj
  • 28 cze 2016
    jjjj2 napisał/a:

jak chcesz, to załóż nowy post na temat byłego proboszcza, a nie zmieniaj tematu tego.BO TEMATEM TEGO SĄ SKANDALICZNE ZACHOWANIA KS J !Mam jeszcze jedno zasadnicze pytanie.Ks J jest już z nami rok, czy ktoś może mnie uświadomić z kąd on pochodzi?Myślę,że taką podstawową informację, każdy parafianin o swoim proboszczu powinien znać.Może tylko ja tego nie wiem,więc czekam uświadomcie mnie proszę.Będę wdzięczny

Też czekam na odpowiedz bo bardzo mnie interesuje skąd się zjawił TO JEST BRAK KULTURY NIE PRZEDSTAWIĆ SIĘ I NIC O SOBIE NIE POWIEDZIEĆ !!!!!!!!

50 105 Cytuj
  • 28 cze 2016
    Singielka napisał/a:

Witam widzę że rozkręcają się plotki na temat księdza J. Jeżeli chodzi o te bzdurne opowiastki przez młodzież o seksie - nigdy tego nie słyszałam od dzieci chociaż uczęszczały na lekcje religii i spotkania w kościele. Jeżeli w programie nauczania były takie treści to chyba normalne że o tym ksiądz mówił, przecież na lekcjach WDŻ też o tym mowa. I o to taka awantura? Chyba że wolimy żeby nasze dzieci edukowały się same przez strony internetowe itp. -dajcie spokój nie wypisujcie takich bzdur. Wracając do całej sytuacji z k. J. Tak łatwo przychodzi niektórym wyszukiwanie, wymawianie błędów księdza, nie przyszło nikomu z nich do głowy, że może kiedyś w przeszłości jak słyszymy z opowiastek ludzi z innych parafii którzy rzekomo k. J. znali, że być może popełnił on jakiś błąd - tak jak każdy z nas , że być może zachowanie jego nie było do końca sprawiedliwe, dobre- jak każdego z nas. Czy jest ktoś kto może zaprzeczyć że nigdy nie popełnił błędu? Jesteśmy tylko ludźmi, niestety upadamy , ważne jest żeby z godnością powstać i zdawać sobie sprawę z tego jacy jesteśmy i nie oceniać innych. Czy to właśnie dlatego K.J. trzeba zniszczyć, nie dać mu szansy, nie spróbować a potem wyrzucać?.
    Bardzo często sobie szybko wybaczamy, dajemy szanse, ale nie potrafimy wybaczyć innym, gdy ktoś raz upadnie -do widzenia jest zły, ale my nieeeeeeee, my jesteśmy cacy, przecież nic się nie stało, nam wolno a jakże by nie, ktoś jest winny, na pewno nie ja! Dlatego uważam tą sytuację za bzdurną, niczym konkretnym nieuzasadnioną, czytając wpisy niczego godnego uwagi, zastanowienia się nad "złym postępowaniem" k.J. nie zauważyłam tylko to co słyszałam jeszcze przed jego przyjściem do parafii. Niektórzy martwią się tym że zadłuży parafię- czy ktoś ma zdolność przewidywania przyszłości, przyda się również w innych sprawach ;) no przecież już się przydała jeśli chodzi o wiedzę na temat K. J. przed jego przyjściem- brawo. Myślę że naprawdę wszyscy powinniśmy zastanowić się co robimy, dokąd chcemy dojść. Jeszcze jedno nie piszcie głupot, że K.J nas podzielił, podzieliły nas zdania na jego temat i na temat naszej parafii. I znów jak napisałam wcześniej nie my jesteśmy winni tej sytuacji, winnego znaleźliście.

Popełniam błędy dlatego nie poszedłem na księdza tym bardziej proboszcza. Od osób na takich stanowiskach więcej się wymaga i to jest oczywiste.

46 94 Cytuj
  • 28 cze 2016
    bestia napisał/a:

Witam wszystkich bardzo serdecznie !!!! Przyglądam się już temu forum kilka dni i pragnę dodać coś od siebie do niektórych tu z forum !!! Mamy XXI a niektórzy z Was mają rozumowanie i poglądy ze średniowiecza !!!!! Po rozważaniach jjj2 i mamuska79 odnoszę wrażenie że znaleźli Was w kapuście i jesteście głąbami kapuścianymi !!!! Ksiądz w Skomielnej Czarnej napisał książkę "Sex jest boski " w której opisuje jak kochać się po katolicku i jeszcze go nikt za to nie zlinczował !!!! A z naszej Parafii niektórzy jeżdżą tam do kościoła - czy to oznacza że sex w Skomielnej ma inne brzmienie , znaczenie !!!! Ogarnijcie się trochę i nie ośmieszajcie Krzczonowa na cała okolicę !!! Matki zajmijcie się gotowaniem i wychowaniem swoich dzieci po katolicku a nie wymagajcie od księdza by to zrobił za Was !!! Pierwszym nauczycielem religii są rodzice a nie ksiądz !!!! Widać jakie płytkie jesteście w tym temacie !!!! :))) Nie zauważyłem by ktoś ten spór w jakikolwiek sposób próbował uspokoić !!!! Jedno jest pewne ksiądz J napewno lepiej wygłasza kazania niż ks Z widac że wszyscy go słuchaja a nie śpią na kazaniach jak u ks Z , cały kościół zawsze wszystko komentuje !!!!! czego nie mozna było zauważyc po mszach u ks Z !!! Szanowałem ks Z jak i szanuje ks J tego wymaga i uczy nas wiara katolicka !!!!

Słuchają a nie śpią??? hahahhahahahaha ale ci się plecie głupoty co druga osoba śpi a wychodzi z kościoła wściekła przecież wiem co widzę co Wy tu taką ciemnotę próbujecie ludziom wmówić czy Wy naprawdę w to wierzycie ???? Żałosne ....

50 105 Cytuj
  • Lucyna Swachta 28 cze 2016

To jest żenada to co się tu wypisuje na temat nowego księdza oraz byłego jak się domyślam to sami katolicy którzy umieją tylko oceniać krytykować ale sami w tym wszystkim są super bez grzechów i winy, no i podejrzewam że co niedziele do komunii idą i kto tu jest nie w porządku z samym sobą i z sumieniem jeśli je jeszcze ktoś ma najłatwiej to wychodzi ocenianie ludzi anonimowo nie twarzą w twarz, ludzie kochani to nie są zarzuty, że ksiądz parafialne pieniądze wydaje, bo przecież je ma od parafii dla parafian no i o co chodzi , przecież nie leży na Krecie i na drinki przewala .No tak nie mają ludzie problemów prawdziwych to sobie ich szukają oraz innym ,rzeczywistość się zmieniła no i trudno się pogodzić . Człowiek inteligentny i uczciwy i kulturalny nie poniża się do tego poziomu,najpierw niech ludzie w sobie winy szukają a pużniej innym przypisują bzdurne żeczy.

106 29 Cytuj
  • 28 cze 2016
    Konto usunięte napisał/a:

2 lata mieszkam Ale parafie i społeczność znam o wiele więcej a do głosu mam prawo tak samo jak każda inna osoba mimo tego ze nie mieszkam tutaj od 20 czy 30 lat a jeśli masz problem żeby uszanować czyjeś zdanie lub czyjeś się nieswojo wiedząc że 'obcy' wyraża swoje zdanie to zmień forum lub szanuj czyjeś zdanie bo to (niestety dla Ciebie) forum publiczne i każdy ma prawo się wypowiedzieć ;-) no tak się składa że nie mam zamiaru kłócić się na temat jakiegoś pola które ktoś komuś czy innych waszych historii bo jak ktoś ma problem I jest człowiekiem dorosłym oraz inteligentnym to rozwiązuje takie problemy jak dorosły I inteligentny człowiek A nie jak dziecko wyciąga wszystko na publiczne forum obrażając każdego tylko dlatego że jest anonimowy I siedzi po drugiej stronie monitora - zwyczajni tchórze i dzieci :) a do takich dyskusji na temat pól i innych rzeczy trzeba być rodowitym mieszkańcem Krzczonowa :-)

A widziales kiedys niepubliczne forum???

88 14 Cytuj
  • 28 cze 2016

Co papież św. Jan Paweł II napisał o bliskości mężczyzny i kobiety i w odniesieniu do Pana Boga?

Można też zaobserwować odwrotną zależność: w im większym stopniu dochodzi w akcie małżeńskim do jedności fizycznej, psychicznej i duchowej, tym wyraźniej małżonkowie doświadczają tego, że są stworzeni do bycia dla siebie darem, to znaczy, aby obdarowywać i być obdarowywanym. I idąc dalej: tym bardziej rozumieją naturę Boga, który pragnie nas obdarowywać. I w ten sposób nasze ciało objawia Boga. To jest właśnie sedno teologii ciała: dzięki ciału, które pozwala nam doświadczyć bliskości i obdarowania, poznajemy prawdziwą naturę człowieka stworzonego do obdarowywania i poznajemy Boga, który nas obdarowuje i dla którego my pragniemy stawać się darem. Jan Paweł II podkreśla, że: „znak widzialny konstytuuje się poprzez człowieka jako «ciało», poprzez jego «widzialną» męskość/kobiecość, ono bowiem, i tylko ono, zdolne jest uczynić widzialnym to, co niewidzialne: duchowe i Boże” (MN 62). Jesteśmy zatem powołani do tego, aby dla siebie nawzajem stawać się bezinteresownym darem. ( porównaj http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZR/edycja_cialo.html )
    Ks.Ja głosi naukę świętego Jana Pawła II

133 51 Cytuj
  • 28 cze 2016
    stanisław12345 napisał/a:

Co papież św. Jan Paweł II napisał o bliskości mężczyzny i kobiety i w odniesieniu do Pana Boga?

Można też zaobserwować odwrotną zależność: w im większym stopniu dochodzi w akcie małżeńskim do jedności fizycznej, psychicznej i duchowej, tym wyraźniej małżonkowie doświadczają tego, że są stworzeni do bycia dla siebie darem, to znaczy, aby obdarowywać i być obdarowywanym. I idąc dalej: tym bardziej rozumieją naturę Boga, który pragnie nas obdarowywać. I w ten sposób nasze ciało objawia Boga. To jest właśnie sedno teologii ciała: dzięki ciału, które pozwala nam doświadczyć bliskości i obdarowania, poznajemy prawdziwą naturę człowieka stworzonego do obdarowywania i poznajemy Boga, który nas obdarowuje i dla którego my pragniemy stawać się darem. Jan Paweł II podkreśla, że: „znak widzialny konstytuuje się poprzez człowieka jako «ciało», poprzez jego «widzialną» męskość/kobiecość, ono bowiem, i tylko ono, zdolne jest uczynić widzialnym to, co niewidzialne: duchowe i Boże” (MN 62). Jesteśmy zatem powołani do tego, aby dla siebie nawzajem stawać się bezinteresownym darem. ( porównaj http://www.opoka.org.pl/biblioteka/Z/ZR/edycja_cialo.html )
    Ks.J głosi naukę świętego Jana Pawła II

<NIEWIERNY>.......
    Jak kapłan może mówić do 16latki,że jest już w takim wieku,że spokojnie może współżyc ?
    Jak kapłan może mówić do młodzieży..."że podczas przyjmowanie Komunii, Pan Jezus wchodzi w Nas jak mężczyzna w kobietę,podczas aktu seksualnego"?
    Jak kaplan może mówić,że kobieta zgwałcona jest warta tyle co zmięta i zdeptana kartka papieru?

Nie piszecie nic o tym,a to są wszystko potwierdzone przez młodzież informację,które mialy miejsce w szkole i podczas spotkań do bierzmowania

TO CHYBA NIE NAUKA śWIĘTEGO JANA PAWŁA II.

55 117 Cytuj
  • 28 cze 2016

Czy masz to nagrane, czy nie jest wytwór twojego rozumienia co mówił ksiądz. Nieraz rozumiemy tak jak chcemy, a nie jak to mówi autor. A jeżeli kogoś nienawidzimy to nawet ręka wyciągnięta do zgody jest dla nas ręką ściśniętą w pięść. Czytaj uważnie powyższy tekst ...

133 54 Cytuj
  • 28 cze 2016
    stanisław12345 napisał/a:

Czy masz to nagrane, czy nie jest wytwór twojego rozumienia co mówił ksiądz. Nieraz rozumiemy tak jak chcemy, a nie jak to mówi autor. A jeżeli kogoś nienawidzimy to nawet ręka wyciągnięta do zgody jest dla nas ręką ściśniętą w pięść. Czytaj uważnie powyższy tekst ...

masz racje rozumiemy jak chcemy. wiec moim zdaniem przyrownywanie nauk Jana Pawła II do tego co glosi ks J jest grubo przesadzone.

53 122 Cytuj
  • 28 cze 2016

Czy znasz jakiś cytat z tego co mówił Jan Paweł I? Przytocz od razu. Wtedy będziesz "głosie" wiedzieć, czy jest to cienko,, czy grubo przesadzone.

130 66 Cytuj

Odpowiedz