Forum » Sport

Wisła Kraków

• 19 sie 2011

Cała prawda ,o tych wiecznie gorszych.

3 Cytuj
  • 20 sie 2011

Przychodzi baba do lekarza i mowi : panie doktorze z ***** wydostaja mi sie jakies dzwieki
    Na to doktor : ale jak to? Niemozliwe.
    Baba: No tak prosze posluchac.
    Kobieta rozszerza nogi a lekarz sie schyla i naslu***** a tam : cracovia cracovia cracovia!
    I lekarz mowi: prosze sie nie przejmowac wszystkie pizdy tak spiewaja !

hehehe ;d

6 Cytuj
  • 20 sie 2011

[quote=gość: TYLKO WISŁA] Przychodzi baba do lekarza i mowi : panie doktorze z ***** wydostaja mi sie jakies dzwieki Na to doktor : ale jak to? Niemozliwe. Baba: No tak prosze posluchac. Kobieta rozszerza nogi a lekarz sie schyla i naslu***** a tam : cracovia cracovia cracovia! I lekarz mowi: prosze sie nie przejmowac wszystkie pizdy tak spiewaja ! hehehe ;d [/quote]

Hehehehehe

4 Cytuj
  • 20 sie 2011
    1 7 Cytuj
  • 20 sie 2011

Historia Wisły Kraków w strukturach gwardyjskich:
    Poniższy artykuł jest odpowiedzią na temat opublikowanego tekstu autorstwa Ryszarda Niemca w internetowej prasie pewnego, znanego portalu sportowego.

Z pewnością ten człowiek zna się na futbolu, ale na jego historii już nie.. Szkoda, tym bardziej że ona częściowo rozgrywała się za życia m.in aktualnego prezesa MZPN, a prywatnie – kibica „niebieskiej” Wisły.

„Pamiętam, że jestem z Krakowa, pamiętam i mam to we krwi. Pamiętam te święte słowa: nigdy nie zejdę na psy!” . – Fragment z hymnu znanego artysty, prywatnie kibica Cracovii Macieja Maleńczuka niezmiennie co jakiś czas wywołuje histerię wśród kibiców klubu z drugiej strony błoń, a także wśród mediów, no i pana Niemca oczywiście.. Ten artykuł wyjaśni w sposób jasny znaczenie słów z trzeciej zwrotki pasiackiego hymnu, które budzą kontrowersje..

6 lutego 1949 w czasie reorganizacji struktur polskiego futbolu, Wisła Kraków jako klub została wcielona do pionu milicyjnego („gwardyjskiego”) i podlegała wówczas Urzędowi Bezpieczeństwa Publicznego, a nazwa klubu została zmieniona na Zrzeszenie Sportowe Gwardia Kraków. Po likwidacji UB – pod koniec 1954 – klub, podobnie jak wszystkie jednostki organizacyjne MO, znalazł się w strukturach Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, a w 1956 roku jego nazwa powróciła do tradycyjnej (TS Wisła). Dopiero w roku 1967 przed człon „Towarzystwo Sportowe” dodano przedrostek „Gwardyjskie”. Od tego czasu, aż do roku 1990 obowiązywała nazwa GTS Wisła Kraków.

Wisła przed wstąpieniem do Zrzeszenia Gwardia prowadziła negocjacje ze Zrzeszeniem Kolejarz. Wybrali ubecką Gwardię bo uznali, że tak będzie dla nich korzystniej. „Więcej korzyści i możliwości dalszego rozwoju” – tak to wówczas uzasadniali.

Związek Wisły z UB miał dla niej kapitalne znaczenie przede wszystkim dlatego ponieważ pozwolił jej uzyskać uprzywilejowaną pozycję w krakowskim sporcie i pozbyć się największego konkurenta – Cracovię, która stopniowo i systematycznie była przez komunę spychana na niższy poziom aż do 3-eciej ligi.

Dzięki UB – Wisła utrzymała pozycję i markę przy jednoczesnym niszczeniu innych krakowskich klubów głównie Cracovii. To pozwoliło Wiśle wyczyścić przedpole i stać się niestety najsilnieszym krakowskim klubem (choć do 1949 roku była w cieniu „Pasów” -24 drużynowe tytuły MP przy tylko 4-ech Wisły).
    A wszystko to robiono w sprzeczności z zasadami fair play, cynicznie i bezczelnie.
    Markę i dobrą opinie niszczono Cracovii prawie przez 50 lat…

Tak w tamtym okresie rozpoczął się rozdział „Wisła – klubem niebieskich mundurów” w monografii tego klubu wydanej w 1966. Wewnątrz szalenie interesujące dane statystyczne. Otóż podają tam, że 57% członków Wisły to funkcjonariusze MO. Członków, nie działaczy!

Prezesi GTS Wisły:
    1) Teodor Duda, prezes Wisły Kraków od 6 lutego 1949 do 23 lutego 1950 roku:
    2) Grzegorz Łanin, prezes Wisły Kraków od 23 lutego 1950 do listopada 1953 roku:
    3) Tadeusz Kozłowski, prezes Wisły Kraków od listopada 1953 do 31 stycznia 1957 roku:
    4) Stanisław Żmudziński, prezes Wisły Kraków od 1 lutego 1957 do 31 grudnia 1965 roku:
    5) Mieczysław Nowak, prezes Wisły Kraków od lutego 1966 do 1970 roku:6) Stanisław Wałach, prezes Wisły Kraków od 1971 do 31 sierpnia 1974 roku:7) Zbigniew Jabłoński, prezes Wisły Kraków od września 1974 do 29 października 1981 roku:8) Adam Trzybiński, prezes Wisły Kraków od 29 października 1981 do 26 kwietnia 1985 roku:9) Jerzy Gruba, prezes Wisły Kraków od 26 kwietnia 1985 do 12 lutego 1990 roku:

10) Jan Jaskółka, prezes Wisły Kraków na przełomie 1970/1971 roku.
    Na 10 prezesów Gwardyjskiego Towarzystwa Sportowego:

- pięciu to funkcjonariusze UB/SB,
    - czterech pracowało „tylko” w MO (jednak jako komendantom wojewódzkim MO podlegały im lokalne struktury Służby Bezpieczeństwa),
    - o jednym brak danych.

W roku 1966 Prezydium Zarządu TS Wisła, jak podaje monografia tego klubu, liczyło 14 osób. 9 z nich to oficerowie MO lub SB. Co do pozostałych nie ma pewności czy są cywilami, stopień podany jest przy czynnych funkcjonariuszach, emerytowani są przedstawieni jako cywile (np płk Stanisław Żmudziński)
    Pozostali mundurowi:
    płk Mieczysław Nowak, prezes Wisły
    płk Józef Oleksy, wiceprezes
    płk Fabian Smagur
    płk Stanisław Wałach
    płk Stefan Wójcik
    płk Władysław Kubicki
    kpt Jacek Sitarz
    kpt Jan Opial, skarbnik

Z pośród tych 14 osób z prezydium Wisły 6 pełniło kierownicze funkcje w UB/SB.

Zdobytą w resorcie wiedzę i zawodowe doświadczenie z powodzeniem prezesi przenosili na grunt sportowy produkując dla Towarzystwa Sportowego setki tytułów i gromadząc w klubowych skarbcach tony medali i pucharów.

Obecnie tradycyjne związki klubu z komunistyczną bezpieką pielęgnuje aktualny prezes Towarzystwa, emerytowany pułkownik Milicji Obywatelskiej (nazwiska specjalnie nie podano), który drogę do tej godności rozpoczynał - w Służbie Bezpieczeństwa..

PRAWDA BOLI ZGODNIE Z TRADYCJĄ ZAWSZE Z POLICJĄ

2 6 Cytuj
  • 20 sie 2011

Nie wiem czy wiesz, ale obecnie mamy 2011 rok

2 Cytuj
  • 20 sie 2011

[quote=gość: Marcel] Nie wiem czy wiesz, ale obecnie mamy 2011 rok [/quote]

JA WIEM A TO ROZUMIEM ZE JESTEŚ KIBICEM SUKCESU SEZONU 2010/2011

1 4 Cytuj
  • 20 sie 2011

Sam jesteś kibicem sukcesu, gdyby nie "cudowne" utrzymanie to dawno by Ciebie już nie było:)
    Na więcej Was nie stać.
    Suche Stawy 1200 osób:)

1 Cytuj
  • 20 sie 2011

[quote=gość: POP] gość: Marcel napisał/a:Nie wiem czy wiesz, ale obecnie mamy 2011 rok JA WIEM A TO ROZUMIEM ZE JESTEŚ KIBICEM SUKCESU SEZONU 2010/2011 [/quote]

Matematyku z Bożej łaski, mamy sezon 2011/2012.

• 21 sie 2011

[quote=gość: MaciekB] gość: POP napisał/a: gość: Marcel napisał/a:Nie wiem czy wiesz, ale obecnie mamy 2011 rok JA WIEM A TO ROZUMIEM ZE JESTEŚ KIBICEM SUKCESU SEZONU 2010/2011

Matematyku z Bożej łaski, mamy sezon 2011/2012. [/quote]

hehhehe nie kompromituj się polonisto i czytaj ze zrozumieniem

[quote=gość: tedd] Sam jesteś kibicem sukcesu, gdyby nie "cudowne" utrzymanie to dawno by Ciebie już nie było:)
    Na więcej Was nie stać.
    Suche Stawy 1200 osób:) [/quote]

gdzie było 12 000 kibiców sukcesu którzy przybyli na mecz z Cypryjczykami???? Cudowne rozmnożenie ??????

T-Mobile Ekstraklasa 2011/2012 - Kolejka 3
    13 sierpnia 2011, 18:00 12.825 Szymon Marciniak (Płock)

4 Cytuj
  • 21 sie 2011

Dla ksgrzesia, kolesia który ma niezłą głowę do wymyślania nowych nicków (ostatnio POP)

http://www.youtube.com/watch?v=TCtdOHiPKl4

2 1 Cytuj
  • 21 sie 2011

A tu znajdziecie mecz Apoel z Slovan Bratislava.
    Obie bramki Slovan stracił po kontrach.

http://www.youtube.com/watch?v=Sm-fe5rkfPA&feature=related

2 1 Cytuj
  • adzygmunt 21 sie 2011

"Wisła" ustawiła się pod "Apoel". Kolejne remisy oznaczać moga, że zabraknie brakujące na finiszu ligi punktów do następnego tytułu.
    Polityka nie zawsze układa się po własnej myśli!

2 1 Cytuj
  • 21 sie 2011

[quote=adzygmunt] "Wisła" ustawiła się pod "Apoel". Kolejne remisy oznaczać moga, że zabraknie brakujące na finiszu ligi punktów do następnego tytułu.Polityka nie zawsze układa się po własnej myśli! [/quote]

Weź pod uwagę, że na LM Wisła może zarobić kilkanaście razy więcej niż na Lidze.

1 2 Cytuj
  • adzygmunt 22 sie 2011

Pod warunkiem, że...
    I jedno uszczypliwe pytanie. Dla kogo "Wisła" gra?

1 1 Cytuj
  • 22 sie 2011

dla pieniędzy

5 Cytuj
  • 22 sie 2011

[quote=adzygmunt] Pod warunkiem, że...I jedno uszczypliwe pytanie. Dla kogo "Wisła" gra? [/quote]

Dla kibiców i polskiej piłki,

2 3 Cytuj
  • adzygmunt 22 sie 2011

Sam, jesteś wspaniały żartowniś. Zapisuję Ciebie do księgi żartownisiów pod nr jeden!
    POP masz z kontrapunktem?

1 1 Cytuj
  • 23 sie 2011

[quote=adzygmunt] Ja z tym zgadzam. Jestem za, a nawet PRZECIW!http://sport.onet.pl/pilka-nozna/liga-mistrzow/maciej-szczesny-awansuje-apoel,1,4827626,wiadomosc.html [/quote]

Dzisiejszy dzień jest ważny dla historii krakowskiej piłki nożnej. Już wieczorem zostaną dowiemy się czy Wisła Kraków zagra w Lidze Mistrzów czy w Lidze Europy.

--- Za ---

Za wygraną Wisły przemawia gra indywidualna, dobry trener, dobrze dobrana taktyka, Dobra skuteczność i strzelenie bramki w Krakowie. Przewaga psychologiczna po wygraniu pierwszego spotkania. Wisła nie musi atakować i strzelać bramek. Cypryjczycy muszą się odsłonić

--- Przeciw ---

Dobrze poukładana gra zespołowa, atmosfera własnego stadionu, klimat, zgranie zespołu. Obrona Wisły popełnia błędy. Brak gry zespołowej w drużynie Wisły.

Więcej pozytywów znalazłem po stronie Wisły, ale osobiście uważam że awans to byłby mega sukces. Jeśli nie uda się przejść APOEL to pozostanie na pocieszenie LE.
    Tak czy siak trzymam kciuki za Wisłe, Śląsk i Legię.

2 Cytuj
  • 23 sie 2011

A my swoje, Wisełko wygraj mecz .....

1 Cytuj
  • 23 sie 2011

Wisła najlepsza jest ... :-)

1 Cytuj
  • 23 sie 2011

Kapitan Wisły Kraków już czwarty raz atakuje Ligę Mistrzów. Wcześniej nie udawało mu się, bo przegrywał z Panathinaikosem Ateny, Barceloną, Levadią Tallinn. Teraz, po pierwszym meczu z APOEL-em Nikozja, jest o krok od piłkarskiego raju. Jeśli dziś się tam dostanie, będzie to dla niego większy sukces niż awans na mistrzostwa świata czy Europy.

1 Cytuj
  • 23 sie 2011

Nikozja 19.30 -> 27.4 C / wilgotność 80%

Ktoś ma info czy zagra Melikson ?

2 Cytuj
  • 23 sie 2011

Kosowski: Całym sercem za Wisłą! 100 procent poparcia dla Maaskanta!

2 Cytuj

Odpowiedz