"Baba diabłu łeb by urwała"
"Baba i wódka są silniejsze od diabła"
"Baba bredzi, czart jej wierzy"
"Baba ma w sobie opałkę ognia na siedmiu chłopów."
- przysłowia:)
"Nie może być dla kobiet większej udręki niż mężczyzna, który jest tak dobry, tak wierny, tak kochający, tak niepowtarzalny i który nie oczekuje żadnych przyrzeczeń."
- Janusz Leon Wiśniewski
"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi."
"Kiedy ktoś umiera, unicestwieniu ulega jedna cząstka kosmosu. Wszystko co czuł, czego doświadczył, co poznał, znika wraz z jego odejściem, tak jak znikają łzy na deszczu."
- Paulo Coelho "Zwycięzca jest sam"
"Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich im obdarzyć? Nie bądź tak pochopny w ferowaniu wyroków śmierci. Nawet bowiem najmędrszy nie wszystko wie."
John Ronald Reuel Tolkien
Władca Pierścieni. Drużyna Pierścienia
Wydaje mi się, że cytat odpowiedni do ostatnich wydarzeń..
"Są tajemnice, które łączą, są jednak i takie, które w wypadku klęski - na zawsze dzielą."
Gustaw Herling - Grudziński "Inny świat" (Część 2: Zapiski z martwego domu)
"Tylko kierunek działania ma znaczenie. Ważne jest iść ku czemuś, a nie dojść tam, bo nie dochodzimy nigdzie i nigdy, chyba że do śmierci."
- Antoine de Saint-Exupéry "Twierdza"
"Baba diabłu łeb by urwała"
"Baba i wódka są silniejsze od diabła"
"Baba bredzi, czart jej wierzy"
"Baba ma w sobie opałkę ognia na siedmiu chłopów."
- przysłowia:)
"Kobiety bez towarzystwa mężczyzn więdną, a mężczyźni bez kobiet głupieją."
Antoni Czechow
"Mądra kobieta ma miliony naturalnych wrogów: wszystkich głupich mężczyzn."
- Marie von Ebner-Eschenbach
"Być kobietą to strasznie trudne zajęcie, bo polega głównie na zadawaniu się z mężczyznami."
- Joseph Conrad
"Nie może być dla kobiet większej udręki niż mężczyzna, który jest tak dobry, tak wierny, tak kochający, tak niepowtarzalny i który nie oczekuje żadnych przyrzeczeń."
- Janusz Leon Wiśniewski
"Spodziewam się, że kobieta będzie ostatnią rzeczą ucywilizowaną przez mężczyznę."
- George Meredith
"Tym, co mężczyzna ceni u kobiety, która mu się długo opierała, nie jest jej cnotliwość, lecz jego własny upór."
Guy de de Maupassant
"Kobieta łatwiej przyzna, że nie ma racji, gdy ma rację, niż gdy jej nie ma."
- Marilyn Monroe
"Nie ufać myślicielom, których umysły wprawia w ruch dopiero cytat"
Emil Cioran
-jakże trafny cytat..
"To, co czynimy nie jest nigdy rozumiane, tylko chwalone lub ganione."
- Fryderyk Nietzsche
"Kto wiele przebywa z dziećmi, odkryje, że żaden nasz czyn nie pozostaje u nich bez oddźwięku."
- Johann Wolfgang Goethe
"Zapytałam dziecko niosące świeczkę:
- Skąd pochodzi to światło?
Chłopczyk natychmiast ją zdmuchnął.
- Powiedz mi, dokąd teraz odeszło - odparł - Wtedy ja powiem ci, skąd pochodzi."
Jonathan Carroll
Poza ciszą
Czy to nie absurdalne, że wspomnienia o dobrych czasach o wiele częściej doprowadzają do łez, niż wspomnienia o tych złych?
Walter Moers
"Kiedy ktoś umiera, unicestwieniu ulega jedna cząstka kosmosu. Wszystko co czuł, czego doświadczył, co poznał, znika wraz z jego odejściem, tak jak znikają łzy na deszczu."
- Paulo Coelho "Zwycięzca jest sam"
"Wielu spośród żyjących zasługuje na śmierć. A niejeden z tych, którzy umierają, zasługuje na życie. Czy możesz ich im obdarzyć? Nie bądź tak pochopny w ferowaniu wyroków śmierci. Nawet bowiem najmędrszy nie wszystko wie."
John Ronald Reuel Tolkien
Władca Pierścieni. Drużyna Pierścienia
Wydaje mi się, że cytat odpowiedni do ostatnich wydarzeń..
"Nawet mędrzec nie wszystko wie, a jeśli jest nim, pamięta o tym."
- John Ronald Reuel Tolkien
"Często nienawiść sama sobie zadaje rany."
- John Ronald Reuel Tolkien, Władca pierścieni "Dwie Wieże"
"Trzeba być podobnym, aby się zrozumieć i innym, aby się pokochać.
Trzeba być silnym aby wybaczyć."
- Eliza Orzeszkowa
"Głębokie są tylko uczucia, które się ukrywa. Stąd siła uczuć podłych."
- Emil Cioran
"Tyle w nas choroby ile tajemnic"
- zasłyszane
"Są tajemnice, które łączą, są jednak i takie, które w wypadku klęski - na zawsze dzielą."
Gustaw Herling - Grudziński "Inny świat" (Część 2: Zapiski z martwego domu)
"Przedmiot miłości jest dla nas wielką tajemnicą; nie wiemy, co czeka nas, gdy się z nim złączymy"
- Antoni Kępiński "Lęk"
"Tajemnica: słowo, którym posługujemy się, aby zwodzić innych, wmawiać im, że jesteśmy od nich głębsi."
- Emil Cioran "Sylogizmy goryczy"
"Tajemnica jest po prostu mrocznym zakątkiem niezbadanego świata i możemy nieoczekiwanie wdepnąć w jej znaczenie."
Anais Nin
"Tylko kierunek działania ma znaczenie. Ważne jest iść ku czemuś, a nie dojść tam, bo nie dochodzimy nigdzie i nigdy, chyba że do śmierci."
- Antoine de Saint-Exupéry "Twierdza"
jest prawda, święta prawda i gów.. Prawda
"Tylko rękom dotykającym potrzebna jest prawda. Oczy umieją widzieć rzeczy, których nie ma."
- Zofia Nałkowska