"Gwiazdy nad ziemią
pokrytą śniegiem,
a na zachodzie
któraś z planet tańcząca
pod jedną z gwiazd.
Poszukaj piękna.
Odnajdziesz je,
bo ono jest niedaleko
i zawsze będzie
w twoim zasięgu."
"(...) W człowieku, którego kochamy, jest tak nieskończenie wiele do odkrycia, co można spostrzec tylko oczami miłości - i ta pełna szacunku wdzięczność za sam fakt istnienia ukochanej przemienia każdą chwilę w jej bliskości w świątynię nabożeństwa i modlitwy. Nie zadania spajają ludzi ze sobą, lecz to, co wiąże ich na wieki, ta harmonia duszy, ta drżąca fala szczęścia i radości, która z nieodpartą siła wspólnie wznosi ich ku niebu. (...)"
- Eugen Drewermann „Istotnego nie widać. Rzecz o Małym Księciu”
"Kiedy mnie pytasz czym jest miłość
Mówię: "O Tobą jest..."
To Twój łagodny wzrok i uśmiech
To Twój każdy gest
To Twój kolejny dramat
To Twój kolejny żart
Oraz to wszystko, co nam wróży
Ślepa talia kart
Więc się nie pytaj, bo miłość taka
Nie zna wielkich słów
Lubi tak milczeć jak jasne słońce,
Jak księżyca nów
A kiedy źle, to wicher za nią
Wyje, deszcz łka...
A kiedy radość, to rozpływa się
Wilgotna mgła (...)"
"Miłość jest mgłą, która wytwarza się w głowie. Jeśli owa mgła opada na dół - na serce - następuje pogoda życia; jeśli pozostaje w głowie - pada deszcz łez."
"(...) To tylko twój sposób odbierania rzeczywistości i w każdej chwili możesz go zmienić. Masz siłę, by tworzyć piekło. Masz też siłę, by stworzyć raj. (...)"
"(...) Dwa tysiące lat temu Jezus opowiedział nam o królestwie niebieskim, o królestwie miłości, ale mało kto był gotów to usłyszeć. (...)
Możesz kochać przez cały czas. To twój wybór. Nawet jak nie ma powodu do kochania, możesz kochać, bo miłość ciebie czyni szczęśliwym. Tylko aktywna miłość wytwarza szczęście. (...)"
"Nie, miłość nie jest wszystkim: to nie pokarm, napój, nie sześć godzin snu w nocy i nie dach nad głową, nie koło ratunkowe, którego się łapią tonący, wynurzając się i znowu niknąc. Nie jest tchem zaczerpniętym w duszące się płuca, tlenem dla krwi czy gipsem dla pękniętej kości; A jednak wciąż - w tej chwili także - ktoś się rzuca w objęcia śmierci, woląc ją niż brak miłości."
" [...] Bo kto biegnie - zginie dziś w biegu!
A kto stanął - padnie gdzie stał!
Krwią w panice piszemy na śniegu.
My nie wilki, my mięso na strzał! [..]"
" (...) Dzika natura kobiety, choć najlepiej czuje się wśród wilków, od wieków wciskana była w twarde tryby cywilizacji, ociosywana z głębokich pragnień, przerabiana siłą na miłą dziewczynkę, która boi się podnieść wzrok, odezwać, gdy nie pytają, potrafi co najwyżej zemdleć na widok myszki i z piskiem uciec od zranionej sarny. (...)"
"Jeśli nie jesteś szczęśliwy, to oznacza tylko tyle, że koncentrujesz się na tym, czego nie masz. W przeciwnym razie musiałbyś doświadczać błogostanu."
"[...] Szczęście znajduje się w tobie. Zaczyna się na dnie twojego serca, a ty możesz je wciąż powiększać, pozostając życzliwym tam, gdzie inni bywają nieżyczliwi; pomagając tam, gdzie już nikt nie pomaga; będąc zadowolonym tam, gdzie inni tylko stawiają żądania. Ty potrafisz się uśmiechać tam, gdzie się narzeka i lamentuje, potrafisz przebaczać, gdy ludzie ci zło wyrządzają. [...]"
- Phil Bosmans "Święto radości"
"Naprawdę zaakceptować to, co się posiada - swoje talenty, doświadczenia, jak też nieprzemijające ułomności - nie jest łatwo. Tu jednak właśnie kryją się twoje skarby, nikt bowiem nie zebrał takich samych ja ty doświadczeń, nikt nie przyszedł na świat w dokładnie takich samych okolicznościach, a co za tym idzie - nikt inny nie może dać światu tego samego, co ty. Z punktu widzenia życia każdy z nas jest kimś wyjątkowym."
- Rick Jarrow, "Antykariera. W poszukiwaniu pracy życia"
"Nie jestem wyjątkowy, co do tego nie mam wątpliwości. Jestem zwyczajnym człowiekiem o zwyczajnych myślach i wiodłem zwyczajne życie. Nikt nie postawił pomnika ku mej czci, a moje imię szybko pójdzie w zapomnienie, lecz kochałem - całym sercem i duszą - a to moim zdaniem wystarczająco dużo."
"Gwiazdy nad ziemią
pokrytą śniegiem,
a na zachodzie
któraś z planet tańcząca
pod jedną z gwiazd.
Poszukaj piękna.
Odnajdziesz je,
bo ono jest niedaleko
i zawsze będzie
w twoim zasięgu."
- Sara Teasdale
"?Nie jest problemem odnaleźć miłość, lecz odnaleźć w niej ukojenie."
- autor (co dziwne)nieznany
"Powietrze, światło, odpoczynek uzdrawiają, lecz największe ukojenie płynie z kochającego serca."
- Theodor Fontane
"(...) W człowieku, którego kochamy, jest tak nieskończenie wiele do odkrycia, co można spostrzec tylko oczami miłości - i ta pełna szacunku wdzięczność za sam fakt istnienia ukochanej przemienia każdą chwilę w jej bliskości w świątynię nabożeństwa i modlitwy. Nie zadania spajają ludzi ze sobą, lecz to, co wiąże ich na wieki, ta harmonia duszy, ta drżąca fala szczęścia i radości, która z nieodpartą siła wspólnie wznosi ich ku niebu. (...)"
- Eugen Drewermann „Istotnego nie widać. Rzecz o Małym Księciu”
"Nic piękniejszego ponad życie, w życiu nic ponad czar miłości."
- Carpio Lope de Vega
"Kiedy mnie pytasz czym jest miłość
Mówię: "O Tobą jest..."
To Twój łagodny wzrok i uśmiech
To Twój każdy gest
To Twój kolejny dramat
To Twój kolejny żart
Oraz to wszystko, co nam wróży
Ślepa talia kart
Więc się nie pytaj, bo miłość taka
Nie zna wielkich słów
Lubi tak milczeć jak jasne słońce,
Jak księżyca nów
A kiedy źle, to wicher za nią
Wyje, deszcz łka...
A kiedy radość, to rozpływa się
Wilgotna mgła (...)"
- Marek Grechuta "Takiej miłości nam życzę"
http://www.youtube.com/watch?v=wxl4NNqJOF0&feature=related
"Miłość jest mgłą, która wytwarza się w głowie. Jeśli owa mgła opada na dół - na serce - następuje pogoda życia; jeśli pozostaje w głowie - pada deszcz łez."
— Henryk Sienkiewicz
"(...) To tylko twój sposób odbierania rzeczywistości i w każdej chwili możesz go zmienić. Masz siłę, by tworzyć piekło. Masz też siłę, by stworzyć raj. (...)"
- Don Miguel Ruiz "Cztery umowy"
"Siła kobiet leży w tym, że są w stanie uznać złudzenia za rzeczywistość."
- Federico Fellini
"(...) Dwa tysiące lat temu Jezus opowiedział nam o królestwie niebieskim, o królestwie miłości, ale mało kto był gotów to usłyszeć. (...)
Możesz kochać przez cały czas. To twój wybór. Nawet jak nie ma powodu do kochania, możesz kochać, bo miłość ciebie czyni szczęśliwym. Tylko aktywna miłość wytwarza szczęście. (...)"
- Don Miguel Ruiz "Cztery umowy"
"Nie, miłość nie jest wszystkim: to nie pokarm, napój, nie sześć godzin snu w nocy i nie dach nad głową, nie koło ratunkowe, którego się łapią tonący, wynurzając się i znowu niknąc. Nie jest tchem zaczerpniętym w duszące się płuca, tlenem dla krwi czy gipsem dla pękniętej kości; A jednak wciąż - w tej chwili także - ktoś się rzuca w objęcia śmierci, woląc ją niż brak miłości."
- Edna St. Vincent Millay
"Zraniona miłość może wywołać takie same skutki co nienawiść" - Monteskiusz
"Kiedy miłość niespełniona
cierpi na tym mąż i żona"
- Edward Wiekiera
"Polowanie na męża tym różni się od polowania na żonę, czym nagonka od odstrzału."
- Władysław Grzeszczyk
" [...] Bo kto biegnie - zginie dziś w biegu!
A kto stanął - padnie gdzie stał!
Krwią w panice piszemy na śniegu.
My nie wilki, my mięso na strzał! [..]"
- Jacek Kaczmarski "Obława II"
" (...) Dzika natura kobiety, choć najlepiej czuje się wśród wilków, od wieków wciskana była w twarde tryby cywilizacji, ociosywana z głębokich pragnień, przerabiana siłą na miłą dziewczynkę, która boi się podnieść wzrok, odezwać, gdy nie pytają, potrafi co najwyżej zemdleć na widok myszki i z piskiem uciec od zranionej sarny. (...)"
- Clarissa Pinkola Estés "Biegnąca z wilkami"
"Gdy kot bawi się myszą, o psie nie pamięta.
- Władysław Grzeszczyk
"Jeśli nie jesteś szczęśliwy, to oznacza tylko tyle, że koncentrujesz się na tym, czego nie masz. W przeciwnym razie musiałbyś doświadczać błogostanu."
- Anthony de Mello, "Przebudzenie"
"[...] Szczęście znajduje się w tobie. Zaczyna się na dnie twojego serca, a ty możesz je wciąż powiększać, pozostając życzliwym tam, gdzie inni bywają nieżyczliwi; pomagając tam, gdzie już nikt nie pomaga; będąc zadowolonym tam, gdzie inni tylko stawiają żądania. Ty potrafisz się uśmiechać tam, gdzie się narzeka i lamentuje, potrafisz przebaczać, gdy ludzie ci zło wyrządzają. [...]"
- Phil Bosmans "Święto radości"
"Naprawdę zaakceptować to, co się posiada - swoje talenty, doświadczenia, jak też nieprzemijające ułomności - nie jest łatwo. Tu jednak właśnie kryją się twoje skarby, nikt bowiem nie zebrał takich samych ja ty doświadczeń, nikt nie przyszedł na świat w dokładnie takich samych okolicznościach, a co za tym idzie - nikt inny nie może dać światu tego samego, co ty. Z punktu widzenia życia każdy z nas jest kimś wyjątkowym."
- Rick Jarrow, "Antykariera. W poszukiwaniu pracy życia"
"Nie jestem wyjątkowy, co do tego nie mam wątpliwości. Jestem zwyczajnym człowiekiem o zwyczajnych myślach i wiodłem zwyczajne życie. Nikt nie postawił pomnika ku mej czci, a moje imię szybko pójdzie w zapomnienie, lecz kochałem - całym sercem i duszą - a to moim zdaniem wystarczająco dużo."
— Nicholas Sparks "Pamiętnik"
"Nie jesteśmy tak mało skomplikowani, jakby - dla zaspokojenia swych potrzeb - życzyli sobie tego nasi przyjaciele. A jednak miłość jest prosta."
- Virginia Woolf
"Mężczyznę można „wykastrować” jednym zdaniem: Wolę, abyś był moim przyjacielem niż kochankiem."
- Woody Allen
"Nie należy się powtarzać? Pssst! Niech tego nie usłyszy szczęście!" ;)
- Stanisław Jerzy Lec "Myśli nieuczesane"
"Bądź altruistą. Szanuj egoizm drugich."
- Stanisław Jerzy Lec