"Nasza Matka jest wyłącznie opiekuńcza, ciepła, dobra i bezradna. Podlega męskim bogom, sama stworzona przez Boga-Ojca, pozbawiona więc swojej Bogini-Matki i wszelkiej mocy sprawczej, może się jedynie wstawiać za nami u wszechmogących mężczyzn. Nawet w sprawie dawania życia zależy od tego, czy mężczyzna zechce ją łaskawie – pokalanie lub niepokalanie – zapłodnić. Światło księżyca już na nią nie świeci. My chcemy takiej matki. Upokorzonej i podporządkowanej. Słodkiej i dobrej, która przeprasza, że żyje."
- Wojciech Eichelberger "Kobieta bez winy i wstydu"
"[...]Kochać i tracić, pragnąć i żałować;
Padać boleśnie i znów się podnosić.
Krzyczeć tęsknocie: Precz! i błagać: Prowadź! -
Oto jest życie: nic a jakże dosyć... [...]"
"[...] Czasami rodzi się we mnie jakiś głód życia, nie znana tęsknota za spełnieniem się w innych rolach, smakowanie ciała i duszy jeszcze nie poznanej. Odkrywać trzeba do końca. [...]"
- Barbara Rosiek
"(...)Jakie jest podstawowe pożywienie duszy? Niektóre kobiety do życia potrzebują powietrza, nocy, światła, słońca, drzew. Inne karmią się tylko słowami, papierem, książkami. Niektóre muszą skakać, giąć się i biec, bo ich dusza łaknie tańca. Jeszcze inne tęsknią tylko za spokojem w cieniu drzew.(...)"
"(...)Kobiety dostają nazwiska po mężczyznach – najpierw po ojcu, potem po mężu. Nie mają swoich nazwisk. Ten obyczaj niesie w sobie bardzo głęboki patriarchalny przekaz, tak organicznie zrośnięty z naszą kulturą, że prawie niewidoczny. Zgodnie z nim kobiety nie posiadają tożsamości. Są własnością – najpierw ojca, potem męża. Zmieniają tylko właścicieli. Nazwisko jest informacją o tym, do którego mężczyzny należą.(...)"
"(...) Miłości moja, piękna ty moja, moje rozdarcie
unoszę ciebie w sobie jak ranną w pierś turkawkę
co nic nie wiedząc o tym spogląda wciąż za nami
i wiernie powtarzając te słowa me o pani
co wnet spłonęły w ogniu ogromnych twoich oczu (...)"
"Często zatem, gdzie umysł jest największy, tam serce, zmysły, wielkoduszność, miłość, wyrozumienie, życzliwość i cała reszta ledwie mają czym oddychać."
"Za każdym razem, kiedy tamtędy przejeżdżam, wydaje mi się, że spostrzegam nasze dwie obejmujące się postacie, ale na tej ławce nikogo nie ma. Przeszłość?"
" (...) O tobie myśląc zasypiać lubię
W cieniach rys kreślę twej twarzy
Twego obrazu we śnie nie gubię
Bo on mi się śni i marzy
(...)
Idę w te miejsca niegdyś tak lube
Kiedyś ich była ozdobą
Ale ich wszystkie wdzięki i chlubę
Tyś razem uwiozła z sobą (...)"
"Dlaczego siedzisz długo w nocy przy tej świecy?" - spytał żonę mąż, budząc się w noc wigilijną.
"Widzisz, w świecy odkryłam to, czego brakuje naszej miłości:
czuwania, by nie zgasła, ogrzewania rąk i serc przy jednym płomieniu,
długiego patrzenia sobie w oczy rozjaśnione tym płomykiem i ...
modlitwy do Źródła Miłości, jak świeca modli się do żywych gwiazd".
"Ja tam wolę elektryczność, bo jest jaśniejsza i wygodniejsza" - burknął mąż.
"Ale martwa" - szepnęła żona.
"Dobroczynność jest prawdziwą maskaradą interesowności przebranej za altruizm."
- Anthony de Mello "Przebudzenie"
"Tylko własna matka
kocha Cię do ostatka."
- Edward Wiekiera "Myśli Polaków spod różnych znaków".
"Potrzeba jest matką wynalazków, ale również babką próżniactwa."
- Jean-Paul Sartre
"Próżniak sam wyszukuje sobie trudności"
- Własne
"Nasza Matka jest wyłącznie opiekuńcza, ciepła, dobra i bezradna. Podlega męskim bogom, sama stworzona przez Boga-Ojca, pozbawiona więc swojej Bogini-Matki i wszelkiej mocy sprawczej, może się jedynie wstawiać za nami u wszechmogących mężczyzn. Nawet w sprawie dawania życia zależy od tego, czy mężczyzna zechce ją łaskawie – pokalanie lub niepokalanie – zapłodnić. Światło księżyca już na nią nie świeci. My chcemy takiej matki. Upokorzonej i podporządkowanej. Słodkiej i dobrej, która przeprasza, że żyje."
- Wojciech Eichelberger "Kobieta bez winy i wstydu"
"Najciężej w życiu ma ten, kto usiłuje unikać trudności."
- Bolesław Prus
"Nadejdzie dzień, w którym boleśniej będzie pozostać skulonym w pączku niż zaryzykować i rozkwitnąć."
- Anais Nin
"[...]Kochać i tracić, pragnąć i żałować;
Padać boleśnie i znów się podnosić.
Krzyczeć tęsknocie: Precz! i błagać: Prowadź! -
Oto jest życie: nic a jakże dosyć... [...]"
- Leopold Staff
"Tragedia życia nie polega na tym, że kończy się tak szybko, lecz na tym, że tak długo zwlekamy z jego rozpoczęciem."
- Richard L. Evans
"[...] Czasami rodzi się we mnie jakiś głód życia, nie znana tęsknota za spełnieniem się w innych rolach, smakowanie ciała i duszy jeszcze nie poznanej. Odkrywać trzeba do końca. [...]"
- Barbara Rosiek
"(...)Jakie jest podstawowe pożywienie duszy? Niektóre kobiety do życia potrzebują powietrza, nocy, światła, słońca, drzew. Inne karmią się tylko słowami, papierem, książkami. Niektóre muszą skakać, giąć się i biec, bo ich dusza łaknie tańca. Jeszcze inne tęsknią tylko za spokojem w cieniu drzew.(...)"
- Clarissa Pinkola Estees "Biegnąca z wilkami"
" Jak mądre byłyby kobiety, gdyby miały te rozumy, które dla nich potracili mężczyźni. "
- Julian Tuwim
"(...)Kobiety dostają nazwiska po mężczyznach – najpierw po ojcu, potem po mężu. Nie mają swoich nazwisk. Ten obyczaj niesie w sobie bardzo głęboki patriarchalny przekaz, tak organicznie zrośnięty z naszą kulturą, że prawie niewidoczny. Zgodnie z nim kobiety nie posiadają tożsamości. Są własnością – najpierw ojca, potem męża. Zmieniają tylko właścicieli. Nazwisko jest informacją o tym, do którego mężczyzny należą.(...)"
- Wojciech Eichelberger "Mężczyzna też człowiek"
"Kobiety to ból. Najpierw przy tatuowaniu ich imion na przedramieniu, a potem przy wspominaniu."
- Janusz Leon Wiśniewski "Zespoły napięć "
"(...) Miłości moja, piękna ty moja, moje rozdarcie
unoszę ciebie w sobie jak ranną w pierś turkawkę
co nic nie wiedząc o tym spogląda wciąż za nami
i wiernie powtarzając te słowa me o pani
co wnet spłonęły w ogniu ogromnych twoich oczu (...)"
- Edward Stachura "Nie ma szczęśliwych miłości"
http://www.youtube.com/watch?v=r6muoafIDaU&feature=related
"Oczy widzą, uszy - słyszą, a serce - i tak wie swoje."
- Władysław Grzeszczyk
"Często zatem, gdzie umysł jest największy, tam serce, zmysły, wielkoduszność, miłość, wyrozumienie, życzliwość i cała reszta ledwie mają czym oddychać."
- Virginia Woolf "Orlando"
"[...] jeśli się uśmiechniesz, mogę oddychać; jeśli się roześmiejesz, mam dość pokarmu, aby przetrwać następne kilka dni.[...]"
- Jonathan Carroll
"(...) jeśli mnie oswoisz, będziemy potrzebni jeden drugiemu. (...)"
Antoine de Saint-Exupéry "Mały Książę"
"Za każdym razem, kiedy tamtędy przejeżdżam, wydaje mi się, że spostrzegam nasze dwie obejmujące się postacie, ale na tej ławce nikogo nie ma. Przeszłość?"
- Lolita Pille
Siedli na ławce przytuleni, sami,
szarzy, jak gdyby dobyci z popiołu.
Ona wspomniała szafę z ubraniami,
on widział w dali łunę, gdzie u dołu
miasto padało w gruz i w rumowisko.
Widzieli chmury, płynące po niebie,
i wdzięczni ławce, przytuleni blisko,
szarzy jak popiół, trwali obok siebie.
Było im na tej ławce tak wygodnie.
Wdzięczni jej byli, że ich przytulała,
jakby to było właśnie ich mieszkanie
.
I ławka też im była niezawodnie
wdzięczna, gdyż bardzo dawno już czekała
na zakochanych, którzy spoczną na niej.
Autor nieznany
" (...) O tobie myśląc zasypiać lubię
W cieniach rys kreślę twej twarzy
Twego obrazu we śnie nie gubię
Bo on mi się śni i marzy
(...)
Idę w te miejsca niegdyś tak lube
Kiedyś ich była ozdobą
Ale ich wszystkie wdzięki i chlubę
Tyś razem uwiozła z sobą (...)"
- Kajetan Koźmian "Do kochanki" (wykonanie Piotr Selim)
http://www.youtube.com/watch?v=md56sNpCcpw&feature=related
"Mężczyzna, który niewieściego wdzięku nie ceni, jest nadzwyczaj rzadko spotykaną moralną poczwarą. "
Wojciech Dzieduszycki
"Kiedy zgasi się świece, wszystkie kobiety pięknieją."
- Plutarch
"Dlaczego siedzisz długo w nocy przy tej świecy?" - spytał żonę mąż, budząc się w noc wigilijną.
"Widzisz, w świecy odkryłam to, czego brakuje naszej miłości:
czuwania, by nie zgasła, ogrzewania rąk i serc przy jednym płomieniu,
długiego patrzenia sobie w oczy rozjaśnione tym płomykiem i ...
modlitwy do Źródła Miłości, jak świeca modli się do żywych gwiazd".
"Ja tam wolę elektryczność, bo jest jaśniejsza i wygodniejsza" - burknął mąż.
"Ale martwa" - szepnęła żona.
- Tadeusz Ruciński