Forum » Myślenice

PARKOWANIE: A niech się WSTYDZĄ!!!

• 30 kwi 2011

Zaczynam mieć wrażenie że część z nas pisze o prawie a część o sposobach naginania lub omijania tego prawa. Widać gross społeczeństwa nadal mentalnie nie jest przygotowane na PRZESTRZEGANIE PRAWA. Nie chcę odwoływać się do przykładów z poza granic naszego kraju ale jak na dłoni widać jak nasi czyli polska emigracja szybko asymiluje zasady krajów w którym im przyjdzie mieszkać. Choćby takie wyspy - tam nikt się z nieprawidłowo zaparkowanymi pojazdami nie patyczkuje! Nie ma że chory, matka z dzieckiem czy "kark" z BMW! "Odholują i po zawodach" Da się? Tak się właśnie uczy lokalną baronerię ładu i porządku.

• 30 kwi 2011

"W stosunku do sprawcy czynu można poprzestać na zastosowaniu pouczenia, zwróceniu uwagi, ostrzeżeniu lub na zastosowaniu innych środków oddziaływania wychowawczego."
    art. 41 Kodeksu Wykroczeń
    Więc jakiego prawa chcesz przestrzegać? Bo dałem Ci konkretny przepis do którego mogą stosować sie policjanci. I na szczęście go stosują.

• 30 kwi 2011

Chyba mówimy o innych kontynentach Myśleniczaninie bo będąc w w Österreich a konkretniej w centrum Wiednia widziałem sznury pojazdów na zakazach zatrzymywania i kiedy pytałem czy tu wolno parkowac wszyscy mówili, że nie. Ale stali. I ja tez stałem. ponad 24 godziny na zakazie zatrzymywania w centrum Wiednia. Ciekawe...

• 30 kwi 2011

Sam się określiłeś powyższym postem. Dlatego ja już dziękuję za dyskusję.

• 30 kwi 2011

A co? Taki zbulwersowany? Ojej przepraszam Waszmość, że jako straszliwy kryminalista zgorszyłem Wasza Świątobliwość swym straszliwym grzechem. Otóż jestem człowiekiem i bładze jak każdy. Okazja czyni złodzieja i taka ludzka natura, że wszystkim nam dalego do ideału. Ja nie próbuje sie wybielic na forum i udawać jakim ja to nie jestem cudownym dzieckiem najwyższych cnót. Jest mi bardzo przykro, że jako rozmówca potrafisz podziękować za dyskusje tylko dlatego, że ktoś popełnił wykroczenie do którego ma świete prawo jako człowiek. Pamiętaj, że mam na koncie 24 punkty karne "do wykorzystania" które uwzględniaja to czego Ty nie potrafisz uwzględnić (byc może na skutek ograniczeń w umiejętnościach społecznych) - mianowicie możliwośc popełnienia wykroczenia. Pożyjemy, zobczymy Myśleniczaninie jak potoczy sie Twoje życie i do czego kiedyś może smusić Cie sytuacja. I wtedy pokażesz sam sobie ile jest warta Twoja wirtualna świetość.

• 30 kwi 2011

"Okazja czyni złodzieja i taka ludzka natura, że wszystkim nam dalego do ideału.ę
    To nie ludzka natura, a zwyczajnie natura przestępcy. Gratulacje dla rodziców za wychowanie.

"Ja nie próbuje sie wybielic na forum i udawać jakim ja to nie jestem cudownym dzieckiem najwyższych cnót."

Nikt tu się nie wybiela - jak nie mam normalnego miejsca do parkowania - to nie parkuję. Bo wiem jak to jest jechać przez skrzyżowania pełne źle zaparkowanych aut i wiem też jaki jest to stres prawie potrącić człowieka jadąc 30km/h, bo przejście dla pieszych było zasłonięte samochodami i pieszy wyskoczył z zza tychże aut.

"Twoje życie i do czego kiedyś może smusić Cie sytuacja"

Nic nie usprawiedliwia popełniania wykroczeń czy przestępstw nic. Po to jest prawo, aby go przestrzegać., Jeśli nie rozumiesz tej prostej zasady, to raczej TY posiadasz mocne ograniczenia w funkcjonowaniu w społeczeństwie.

"bo będąc w w Österreich a konkretnie"

Piszesz na polskim forum, więc nie szpanuj, że znasz niemiecki Goebbelsie. Piszę się "Austria".

• 30 kwi 2011

Zapomniałem dodać że temat tej dyskusji to "PARKOWANIE: A niech się WSTYDZĄ!!!" Mnie osobiście było by wstyd napisać że z premedytacją łamię prawo bo "wszyscy tak robią". "Okazja czyni złodzieja i taka ludzka natura, że wszystkim nam dalego do ideału." Nie kategoryzuj, nie wszyscy stosują Twoje wzorce w życiu społecznym. Nie piszę że jestem święty, jednak NIGDY nie parkowałem w miejscu niedozwolonym z PREMEDYTACJĄ! Dopuki mentalnie nie dorośniemy do pewnych kwestii życia codziennego, doputy będziemy marnotrawić czas na bezsensowne dywagacje. Mam lepsze zajęcia, przepraszam za off-topa.

• 30 kwi 2011

"To nie ludzka natura, a zwyczajnie natura przestępcy. Gratulacje dla rodziców za wychowanie."
    - Zastanów się co piszesz człowieczku malutki bo ja Cie nie obrażam mimo, że bzdury piszesz i żyjesz w świecie dziecięcej piaskownicy.

"Piszesz na polskim forum, więc nie szpanuj, że znasz niemiecki Goebbelsie. Piszę się "Austria".
    - gratuluje wychwytu zwrotnego poczucia humoru. Gdybym chciał sie popisywać niemieckim napisał bym im zentrum von Wien a nie w centrum Wiednia bo tak mi pokazuje tłumacz w google mój Ty interpretatorze obcych wypowiedzi.

• 30 kwi 2011

Te nasze tutaj wypowiedzi to... bicie piany !
    Większość - jak zauważam - jest za tym aby bezwzględnie karać nieprawidłowo parkujących ale cóż z tego wszystkiego kiedy nie ma tych, którzyby tego egzekwowali ???

Może warto aby przeczytali te - niejako petycje (pomijam fakt dotychczasowego OLEWANIA problemu) - Ci, którzy za to są odpowiedzialni !!!

"Gdzie Oni są" ???!!!

• 30 kwi 2011

"- Zastanów się co piszesz człowieczku malutki bo ja Cie nie obrażam mimo, że bzdury piszesz i żyjesz w świecie dziecięcej piaskownicy."

Napisz w którym miejscu napisałem bzdury, a pogadamy.

"mój Ty interpretatorze obcych wypowiedzi."

Nie ważne, dla mnie w momencie zastosowania niemieckiego słowa i chęci zaszpanowania swym jakże przepięknym niemieckim, stałeś się po prostu śmieszny w swej żenadzie. Wracaj więc do swojego Österreich. Tania siła robocza im potrzebna.

"Większość - jak zauważam - jest za tym aby bezwzględnie karać nieprawidłowo parkujących ale cóż z tego wszystkiego kiedy nie ma tych, którzyby tego egzekwowali ???"

Rozumiem, że nie mamy Komendy Policji? A te radiowozy co się szlajają dzień, w dzień, w wielu miejsach po zakopiance to co?:) Dodajmy do tego straż miejską. Wystarczyłby im jeden dzień na takie obłowienie się mandatami, że się to w głowie nie mieści :)

• 30 kwi 2011

mieszkaniec-kierowca - po raz kolejny apeluje: Przelicz możliwości służb porządkowych. Przelicz metraż miejsc w których występuje łamanie przepisów drogowych zlicz to z obaszarem powiatu myślenickiego, dodaj szereg innych zagrożeń.Sam na własne oczy widziałem oczekując w samochodzie na ulicy Szpitalnej jak to wyglada.(Dodaje i zastrzegam:hurra, tym razem stałem prawidłowo na parkingy przy Szpitalnej.) Stał sznur samochodów, przyjechała Straż Miejska. Wsadzili wszystkim rachunek za wycieraczkę, poczekali trochę. Zaczeli przychodzic kierowcy. Byli obrabiani na miejscu. Mandaty i te sprawy. Doszlo do tego, że ul Szpitalna została wyczyszczona całkowicie. Straż odjechala... Uwierz mi, stalem tam jeszce może 10 min... do tego czasu cała ulica znowu wypełniła sie parkującymi na zakazie...

• 30 kwi 2011

BukaISmajAs - z Toba już skończyłem rozmawiać na temat kto z nas jest głupszy.
    Co do policji i strazy... nie chciałbym nigdy usłyszeć w słuchawce "przyjedziemy za jakies 3 godziny bo na razie patrol pilnuje ul. Szpitalnej bo tam jest wielkie zagrożenie a pańskie zgłoszenie o bójce pod blokiem musi poczekać..."

• 30 kwi 2011

"Co do policji i strazy... nie chciałbym nigdy usłyszeć w słuchawce "

Ja natomiast nie chciałbym, aby ignoranci w stosunku do prawa, gloryfikowali swoje lenistwo, brak wiedzy i wychowania publicznie na forach internetowych - nie chce Ci się przestrzegać prawa? To nie przestrzegaj. Stwierdziłem, że będę fotografował auta źle zaparkowane, szczególnie w napisanych przeze mnie miejscach i zgłaszał to na policję/straży miejskiej. Koniec z wolną amerykanką.

• 30 kwi 2011

[quote=gość: lakukaraczia] mieszkaniec-kierowca - po raz kolejny apeluje: Przelicz możliwości służb porządkowych.[/quote]
    Człowieku, nie broń odpowiedzialnych za strzeżenie prawa służb !
    Mam taki idealny przykład NIEPRZEPISOWEGO parkowania NA SKRZYŻOWANIU nieopodal Domu Greckiego wręcz NA ŁUKU Sobieskiego(?) - Dąbrowskiego. Ile razy dziennie tamtędy przejeżdża Straż Wiejska czy Policja ?? I co ? I nie reagują w ogóle, nie widzą ? A może mają jeden długopis na miesiąc do wypisywania mandatów ?? Jak to wytłumaczysz mądralo ?
    [quote=gość: lakukaraczia]
    Straż odjechala... Uwierz mi, stalem tam jeszce może 10 min... do tego czasu cała ulica znowu wypełniła sie parkującymi na zakazie... [/quote]
    Naiwny sądzisz, że zaparkowali tam Ci sami, którzy przed 10-ma minutami otrzymali rachunek za wycieraczką ???!!!
    Na pewno inni, którzy jeszcze za to przewinienie - bynajmniej w tamtym miejscu - nie zapłacili, a więc należałoby powtórzyć rytuał... Nic bardziej nie boli jak obciążenie finansowe (!)

• 30 kwi 2011

mieszkaniec-kierowca - A ile razy zadzwoniłeś odnośnie parkowania koło domu greckiego? Ani raz zapewne... i gratuluje.
    I nie sądzę, że to Ci sami zaparkowali na Szpitalnej co wczesniej. Mam na myśli po prostu, że tam musiałby patrol stac cały czas. I teraz pytanie... Czy to jest tak ważne strategicznie miejsce, że musi tam stać cały czas patrol, wyłączając w ten sposób całkowicie jego obecność na mieście?

• 30 kwi 2011

[quote=gość: lakukaraczia] mieszkaniec-kierowca - A ile razy zadzwoniłeś odnośnie parkowania koło domu greckiego? Ani raz zapewne... i gratuluje.[/quote]
    Nie dzwoniłem (w tej sprawie) i nie zadzwonię, bo:
    1' w naszej "wsi" donosy NIE SĄ ANONIMOWE (!!!)
    2' trzeba by zadzwonić do Wojewódzkiej Komendy na BEZCZYNNOŚĆ naszych 'funkcjonariuszy'. Nie problem zrobić zdjęcie jako dowód jak przejeżdżają i nie reagują, ale potem - z powodu jak w 1' - nasi stróże zemściliby się na 'donosicielu'

[quote=gość: lakukaraczia]
    I nie sądzę, że to Ci sami zaparkowali na Szpitalnej co wczesniej. Mam na myśli po prostu, że tam musiałby patrol stac cały czas. I teraz pytanie... Czy to jest tak ważne strategicznie miejsce, że musi tam stać cały czas patrol, wyłączając w ten sposób całkowicie jego obecność na mieście? [/quote]
    Stał Policjant przez niemal 2 czy 3 doby na mostku k/ Carrefour'a kiedy przekierowywano ruch ? Stał - był skutek - kierowcy jeżdżący na tzw. "pałę" nauczyli się któredy należy jeździć.
    Pod szpitalem też wystarczyłoby stanąć przez kilka godz. dziennie i - z racji ilości przewijających się tam samochodów - szybko dotarłoby to do zainteresowanych nieprzepisowym parkowaniem klientów.
    A Straż Wiejska i tak się nudzi podczas służby - to łatwo można zauważyć.. Ja się np. z pracy nie urwę, żeby sobie podjechać [u]służbowym[/u] autem i z bankomatu pobrać pieniążki, a Ci 'niebiescy' owszem...

• 30 kwi 2011

świetoszki same tu siedzą kto by pomyślał:-)
    kupcie sobie metr krawiecki i mierzcie odległość auta od pasów i to ile wam zostawił chodniczka i zaraz po tym natychmiast dzowońcie na policję i donoście. A może lepiej złóżcie sobie papiery na dzielnicowego i zróbcie z tym porządek.
    Czy w innych dziedzinach zycia jesteście też tacy przepisowi i bez wykroczeń?

• 30 kwi 2011

"Czy w innych dziedzinach zycia jesteście też tacy przepisowi i bez wykroczeń?ę

Tak, bo rodzice wychowali nas na uczciwych obywateli, a nie na święte i niewykształcone krowy.

• 30 kwi 2011

a rodzice nie nauczyli juz was ze to nie ładnie jest donosić?:-) już o ubliżaniu tu nie wspomnę:-)

• 30 kwi 2011

[quote=gość: a ja mam pytanie] a rodzice nie nauczyli juz was ze to nie ładnie jest donosić?[/quote]
    Szkoda, że rodzice stróżów prawa nie nauczyli ich wykonywać swoją pracę/swoje obowiązki należycie :(

• 30 kwi 2011

"a rodzice nie nauczyli juz was ze to nie ładnie jest donosić?:-) już o ubliżaniu tu nie wspomnę:-)"

Ktoś kto popisuje się znajomością niemieckiego pokazując tym samym awersje do j. polskiego i polskości sam sobie wystawia świadectwo.

Donoszenie, a zgłaszanie przypadków łamania prawa to dwie różne sprawy. O ile przyjemniej nam by się żyło, gdyby przestrzegano prawa. Niestety tak się nie dzieje, a zmiany należy wprowadzać od siebie - mnie tam to lotto. Ja dobrze parkuje, przepisy znam, bać się mogą jedynie ci, którzy mają w totalnych czterech literach prawo i uważają się za święte krowy. Święte krowy zatem powinny wyemigrować do Indii, bo to tam bydło jest wynoszone na ołtarze.

• 30 kwi 2011

jesteście przeokropnie upierdliwi ludzie:-)

• 30 kwi 2011

[quote=gość: a ja mam pytanie] jesteście przeokropnie upierdliwi ludzie:-) [/quote]

NIE !
    Jesteśmy ludźmi uczciwymi i tego samego od innych wymagamy, czy to takie trudne ???

• 30 kwi 2011

duzo ważniejsze rzeczy się dzieją na tym swiecie od tych kilku żle zaparkowanych samochodów w myślenicach. Wyluzujcie troszkę bo wam żyłka pęknie:-)

• 30 kwi 2011

Włączę się do dyskusji, która zrobiła się bardzo burzliwa.
    W Myślenicach od dawna brakuje miejsc do parkowania, a kultura kierowców pozostawia wiele do życzenia (vide m.in. ul Szpitalną, czy skrzyżowanie Słowackiego z Mickiewicza). Piszecie to o słusznych sprawach, ale z jakąś taką zajadłością. Od razu myślę sobie o naszym polskim (myślenickim) piekiełku, gdzie jeden drugiego chętnie by w łyżce wody utopił. :(
    Sam też parę razy parkowałem w niedozwolonym miejscu ..... ale od paru lat "wyczaiłem", że mogę fantastycznie zaparkować na placu targowym (oczywiście wyłączając poniedziałki i piątki). Nie dosyć, że dużo wolnego miejsca to jeszcz za darmo.

Odpowiedz