Forum » Społeczeństwo

TRWAM partyjna stacja telewizyjna partii - PiS

• 17 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Twoje pisanoie przypoina twórczość sekretarzy do spraw propagandy.też wypisywali podobne bzdury ale czy w nie wierzyli wątpię.Piszesz że jesteś katolikiem to zastanawia mnie jedno -jak można chodzić do kościoła i pisać takie rzeczy?Może się powtarzam ale tu nasuwa sie jedno zdanie stare jak świat że prostytutka to zawód a k....sie trzeba urodzić

Twoja inteligencja, dorównuje twojemu katolicyzmowi. Tylko prymityw ma monopol na katolicyzm.
    Co do powtarzania, no cóż nauczyłeś się jednego zdania na pamieć i stanowi ono twoje motto życiowe, w moim państwie masz do tego prawo, W twoim państwie trepy, będą je narzucać pozostałym.

5 14 Cytuj
  • Andrzej 17 lut 2014
    Walker84 napisał/a:

(...) Obóz rządzący (i przyjaciele) tą krainą ma do dyspozycji wiadomą telewizję komercyjną stworzoną przez dwóch PRL-owskich służbistów do manipulowania ludem a do tego tv publiczną na której administracyjnie trzyma łapy.(...)

Nie do manipulowania, tylko zarabiania pieniędzy. A co do TVP, to za czasów PiSu też rządzący trzymali łapę na niej (vide prezes Farfal, czy Przewodnicząca Kruk, którą ostatnio widziałem uśmiechniętą z o. Rydzykiem).\\

TV Trwam nie oglądałem, ale Radia Maryja czasem słucham i bywa, że jad wylewa się z głośników (głównie telefony słuchaczy, ale kierowane z wyczuciem przez prowadzących), ludzie są wyśmiewani, a kibole rozwalający Warszawę nazywani patriotami. Ale przeplatane jest to dobrymi reportażami, niedawno nawet byłem zdziwiony, jak wielkimi zwolennikami UE jest RM. Z drugiej strony jest ojciec dyrektor, który jak tylko ktoś ze słuchaczy (fanatycznych inną drogą) wejdzie na odcisk jakiemuś profesorowi czy doktorowi związanemu z RM, potrafi zaraz po wypowiedzi tegoż słuchacza zadzwonić i zakomunikować, "iż ten człowiek (słuchacz) pogubił się, nie wie co mówi, bo profesor jest bardzo mądry i niestety ten biedny człowiek nie umie go zrozumieć".

5 7 Cytuj
  • 17 lut 2014

"Co komu do jemu?"
    Nie odpowiada mi ta telewizja - nie oglądam. Proste?
    I żeby nie było - ja nie oglądam TVN ani Polsatu, TVP pod każdą nazwą jest mi obce..

5 1 Cytuj
  • 17 lut 2014

z jednej strony osoba duchowna to także obywatel danego państwa i może się wypowiadać w kwestiach politycznych z drugiej zaś strony jeżeli taka osoba wypowie się publicznie na tematy polityczne zaraz jest atakowana przez innych obywateli co ogranicza jej prawa obywatelskie (swoboda wypowiedzi )
    czy w ten sposób sami sobie nie ograniczamy demokracji
    ale podkreślam że wykorzystywanie religii i jej symboli w walce politycznej jest niedopuszczalne

3 2 Cytuj
  • 17 lut 2014

Urywek rozmowy ojca Rydzyka z Beatą Falkowską

Apeluje Ojciec do katolików o finansową odpowiedzialność za to dzieło. Losy Telewizji Trwam są w rękach każdego z nas?

– Samo utrzymanie telewizji to olbrzymie koszty. Modlę się o to, żeby Polacy poczuli tę odpowiedzialność, tak aby nikt nie mówił: „Nie ja, ale ktoś inny”. Jeśli solidarnie wszyscy zechcemy tę telewizję utrzymać, to będzie sukces. Sam pobyt w eterze Radia Maryja i Telewizji Trwam, bez wszystkich kosztów funkcjonowania, będzie kosztował ponad 2,5 mln zł miesięcznie. To są ogromne pieniądze nawet dla grupy ludzi, ale dla milionów, gdy każdy złoży systematycznie mały datek, będzie to możliwe, np. palący papierosy niech zrezygnują dla ewangelizacji, dla Chrystusa, z jednej paczki papierosów miesięcznie. Trzeba powiedzieć, że wielu ma telewizję kablową. Teraz będą mieli na multipleksie lepszą jakość i bezpłatnie. Zdobądźmy się więc na wspólny wysiłek – systematyczne wsparcie, gdyż chodzi o wielką sprawę dla Polski i dla świata, bo Polacy umocnieni będą umacniać innych.

Czyli nadal będzie żerował na biednych ludziach.

8 15 Cytuj
  • 17 lut 2014

A dlaczego?Czy religia to jakaś zbrodnicza ideologia.?
    Teoretyzujmy -mamy w jakimś państwie 99% wyznawców jakiejś religii i oni maja w życiu codziennym ze swoimi poglądami religijnymi zejść do katakumb a udzielić głosu temu jednemu procentowi?
    Ten pogląd władza narzuca ponieważ boi się stracić władzę ,gdy o nią walczy wtedy religia jest cacy i nawet rekolekcje w Lagiewnikach nie przeszkadzają wielkiemu premierowi "który księżom się nie kłaniał".
    To dopiero obłuda.

11 4 Cytuj
  • 17 lut 2014

przecież oni dają mu pieniądze ze swej nie przymuszonej woli więc co wam do tego
    mniej was boli jak politycy wydają miliony na jakieś bzdety
    nie chcesz nie dajesz proste jak budowa cepa

11 4 Cytuj
  • 17 lut 2014

Malina napisała-Czyli nadal będzie żerował na biednych ludziach.
    Żerowanie nabiednych ludziach jest wtedy jak tatuś radny,polityk itp załatwi niekompetentnemu synusiowi czy córce pracę w urzędzie a nie wtedy jak ludzie z własnej woli daja pieniądze na jakiś cel.Rydzyk nie chodzi i zaczepia ludzi z puszkami jak robi to wiele organizacji,nieraz trudno przejść w Rynku do banku bo zaczepiają "wolontariusze"

11 6 Cytuj
  • 17 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

A dlaczego?Czy religia to jakaś zbrodnicza ideologia.?
    Teoretyzujmy -mamy w jakimś państwie 99% wyznawców jakiejś religii i oni maja w życiu codziennym ze swoimi poglądami religijnymi zejść do katakumb a udzielić głosu temu jednemu procentowi?
    .

Manipulatorami są takie osoby jak ty. Piszesz o 99% wiernych, jednocześnie ty chcesz im robić wykładnię wiary, czy to nie manipulacja?
    Dalej posługujesz się tymi procentami bardzo lekko w założeniu, że ci wierni to wyznawcy polityki Rydzyka a wiesz dobrze, że z pośród tych 99%, 60% wchodzi do kościoła raz na rok, a z tych pozostałych 40% co najmniej 1/3 to tacy jak ja, nie tolerujący Rydzyka.
    Módl się wiec o wiele gorliwiej, aby twoją pychę i bezduszność, Wielki Bóg zamienił w tolerancję i pobożność. Przejrzyj i nie bądź ślepcem.
    Fałszywa pobożność jest większym grzechem, niż jej brak.
    Może dlatego narody w większości nie wierzące w Boga, (Niemcy,Anglicy), mają od Tego Boga, więcej dobra (za swoją uczciwość) aniżeli fałszywi prorocy, którzy swoje ohydztwa przykrywają płaszczem wiary i kościoła. Bóg takich nie lubi, stąd rozbiory i przegrane wojny, brak potomstwa, rozbite rodziny, niezadowolenie nieufność i patrzenie na siebie wilkiem.
    Gdy zaczniesz czynić dobro, Bóg da ci szczęście, nawet, gdy nie będziesz wymieniał Jego imienia.
    Zrzuć z siebie obłudę, nie powołuj się na kościół, nie całuj Krucyfiksu w przedsionku, ale dobry przykład i dobry uczynek a przede wszystkim miłość do bliźniego, uczyni cię szczęśliwym.

9 15 Cytuj
  • 17 lut 2014
    johnkotecki napisał/a:

przecież oni dają mu pieniądze ze swej nie przymuszonej woli więc co wam do tego
    mniej was boli jak politycy wydają miliony na jakieś bzdety
    nie chcesz nie dajesz proste jak budowa cepa

A powiedź mi jacy ludzie dają ? Starzy, schorowani , którzy wierzą w niego jak w Boga , którym on robi wodę z mózgu , którzy wierzą że coś dzięki temu zmienią a nie zmienią nic oprócz samochodu ojcu R. teraz modli się o to ,żeby Polacy poczuli odpowiedzialność i płacili ,żeby nadal mogli go słuchać i oglądać.
    Wielki ojciec R. to nie jest ksiądz to jest ojciec dyrektor.
    Dla mnie to szatan w ludzkiej skórze.

6 15 Cytuj
  • 17 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Malina napisała-Czyli nadal będzie żerował na biednych ludziach.
    Żerowanie nabiednych ludziach jest wtedy jak tatuś radny,polityk itp załatwi niekompetentnemu synusiowi czy córce pracę w urzędzie a nie wtedy jak ludzie z własnej woli daja pieniądze na jakiś cel.Rydzyk nie chodzi i zaczepia ludzi z puszkami jak robi to wiele organizacji,nieraz trudno przejść w Rynku do banku bo zaczepiają "wolontariusze"

Na jaki cel ?
    ojciec dyrektor widzisz moja droga nie musi chodzić bo on ma to tego telewizję radio i blankieciki, które wysyła do emerytów i pieniążki co miesiąc mu wpływają na konto bez wysiłku.

5 12 Cytuj
  • 18 lut 2014

Takiego spustoszenia w mózgach jak zrobiły wam media nie jest w stanie zrobić tysiąc Rydzyków.
    Pisząc o kraju z 99% nie miałam na myśli żadnego konkretnego kraju więc jaka to manipulacja?
    Bono a Ciebie nie przyjęli do seminarium czy byłeś i wystąpiłeś.Taka nienawiść do kościoła nie bierze się z niczego?W dawnych czasach mógłbyś robić za proroka a wywód na temat dobrobytu jest powalający.Unia a razem z nią nasi politycy walczą z religią aby nam było dobrze ( tu cytat z Twojej wypowiedzi-"Może dlatego narody w większości nie wierzące w Boga, (Niemcy,Anglicy), mają od Tego Boga, więcej dobra (za swoją uczciwość) aniżeli fałszywi prorocy, którzy swoje ohydztwa przykrywają płaszczem wiary i kościoła. "-,że takiego geniusza jeszcze nikt nie docenił

15 6 Cytuj
  • 18 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Pisząc o kraju z 99% nie miałam na myśli żadnego konkretnego kraju więc jaka to manipulacja?

Ależ ty jesteś... (nie wiem jakiego słowa użyć abyś zrozumiał a jednocześnie abym cię nie obraził), ale mam chyba właściwe, prymitywny, bo infantylny, wydaje mi się, że do twojej struktury intelektualnej, nie pasuje.

4 12 Cytuj
  • 18 lut 2014

Bono napisał ''''Ja nie toleruję Rydzyka '' i sam sobie odpowiedział '''''Módl się o wiele gorliwiej aby twoją pychę i bezduszność Wielki Bóg zmienił w tolerancję i pobożność .'''...Co to komu przeszkadza że jakiś tam emeryt daje 1 zł miesięcznie na telewizję Rydzyka ,''to mniej niż za gazetę ''..być może oni tolerują Rydzyka i jego telewizję, wolno im ......

10 5 Cytuj
  • 18 lut 2014
    jasmin napisał/a:

Bono napisał ''''Ja nie toleruję Rydzyka '' i sam sobie odpowiedział '''''Módl się o wiele gorliwiej aby twoją pychę i bezduszność Wielki Bóg zmienił w tolerancję i pobożność .'''...Co to komu przeszkadza że jakiś tam emeryt daje 1 zł miesięcznie na telewizję Rydzyka ,''to mniej niż za gazetę ''..być może oni tolerują Rydzyka i jego telewizję, wolno im ......

Co do nietolerowania Rydzyka, pisze o jego polityce a nie o człowieku, człowieka darzę dużą sympatią, nawet za jego inteligencję w umiejętności sterowania tłumem.
    W dalszej części kłamiesz cytując słowa których nie napisałem!

5 13 Cytuj
  • 18 lut 2014

jasmin pisał do mnie w dalszej części .
    To wiec tak , za złotówkę moja droga to Rydzykowi nawet by się nie chciało rano z łóżka wstawać.
    bono napisał "umiejętność sterowania tłumem " i to jest właśnie to steruję -wzbudza w ludziach nienawiść i strach jednocześnie. Jest rządnym władzy politykiem a nie kapłanem , który powinie nawoływać do wzajemnego miłowania się , a z resztą nie będę tłumaczyć nikomu bo chyba każdy wie jaka powinna być rola księdza.

5 11 Cytuj
  • 18 lut 2014
    malina napisał/a:

Jest rządnym władzy politykiem a nie kapłanem , który powinie nawoływać do wzajemnego miłowania się , a z resztą nie będę tłumaczyć nikomu bo chyba każdy wie jaka powinna być rola księdza.

Brawo malina.

8 9 Cytuj
  • Andrzej 18 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Czy religia to jakaś zbrodnicza ideologia.?

Zerknij na historię ludzkości - najczęściej religia jest zbrodniczą ideologią, chociaż podszytą pięknymi słowami.

Jeśli chodzi o datki ludzi starszych na RM i TV Trwam, to nie są to datki w wysokości złotówki. Ba, za tyle nie ma darmowych przekazów pocztowych. To jest często lwia część zarobków tych ludzi.
    Czy i jak na to reaguję? Jeśli znam takie osoby, staram się im wytłumaczyć, że datki na działalność Rydzyka, Owsiaka, czy danie na tacę nie jest istotne w ich sytuacji materialnej, przecież trzeba leki kupić, na co najczęściej słyszę, że im to już nie trzeba leków, a pomagać innym trzeba, na kościół też trzeba płacić. I są szczęśliwi, że odbierając sobie od ust dają na Rydzyka, czy składkę w nadziei lepszego życia po śmierci. A kim ja jestem, żeby im tą nadzieję i satysfakcję z dzielenia się odbierać? Jeśli Boga nie ma, po śmierci będzie to dla nich bez znaczenia, a teraz pomimo cierpienia czują się spełnieni. Jeśli istnieje - mam nadzieję, że to doceni.

Jak to mawia mój kolega z pracy, "wszyscy są dymani przez resztę, z tym, że ci sprytni trochę mniej".

5 6 Cytuj
  • 18 lut 2014

[cytat=Endrju]Zerknij na historię ludzkości - najczęściej religia jest zbrodniczą ideologią, chociaż podszytą pięknymi słowami.

Bzdura! To nie problem religii tylko słabości ludzi, którzy bardzo często łamią zasady. Przynajmniej tak było w przypadku Chrześcijan.

5 2 Cytuj
  • 18 lut 2014

Co za wredne społeczeństwo nie chce płacić abonamentu na tak wspaniałą obiektywną telewizje tylko wydaje ostatnie grosze dla tego pławiącego się w luksusach Rydzyka.Czas uświadomić tych ludzi że są w błędzie że lepiej te pieniądze spożytkuje PO,Owsiak i inni nawet lepiej dać wnuczkowi żeby przepił(akcyza idzie do Skarbu państwa) a nie dla pławiących się w luksusach.

12 4 Cytuj
  • 18 lut 2014

co was tak boli że oddają starsze osoby cały swój dochód Rydzykowi jak chcą niech dają jak będą umierać z głodu to ich sprawa za głupotę ponosi się odpowiedzialność samemu
    jak nie masz z czego dać to nie dajesz proste ale chyba dla niektórych bardzo krzywe

5 2 Cytuj
  • Andrzej 19 lut 2014
    Walker84 napisał/a:

Bzdura! To nie problem religii tylko słabości ludzi, którzy bardzo często łamią zasady. Przynajmniej tak było w przypadku Chrześcijan.

To nie jest bzdura. Przecież religia jest wymysłem kapłanów w zdecydowanej większości wymyślona po to, by mieć władzę. Najczęściej władzę poprzez posiadanie wiedzy niedostępnej dla szarego tłumu, który można zastraszyć. Piszesz, że to wynik słabości ludzi - nie ludzi, tylko kapłanów i karierowiczów, którzy zwęszyli swoją szansę właśnie w religii, bo to religia dała im taka sposobność.
    Tak było w starożytności (Egipt, Bizancjum czy Judaizm, gdzie kapłani byli ważniejsi od władców). Religia chrześcijańska również kręciła się wokół władzy i bogactwa i była (dalej jest) wykorzystywana do przyziemnych celów. Islam też służy do sterowania ludźmi. Ale temat nie o tym, więc z mojej strony EOT.

4 11 Cytuj
  • jeden język a dwoje uszu 23 lut 2014
    sh_ma napisał/a:

Bardzo proszę pokażcie konkretnie jakimi słowami ksiądz może zachęcać na glosowanie za obrońcami życia od poczęcia do naturalnej śmierci, aby nie był posądzony przez pewną grupę ludzi o reklamowanie PiS.

Przez tydzień nikt nie podał takowego przykładu a więc zakładam, że jest to nie możliwe aby ksiądz poruszając pewne sprawy które powinny być ważne dla chrześcijanina i katolika nie został posądzony o działalność proPISowską.

3 3 Cytuj
  • Def Ibrylator 24 lut 2014

Drodzy koledzy i koleżanki - nie wydaje się Wam, że kościół obecnie zaczyna przypominać swoimi działaniami nazizm i socjalizm ? Oczywiście trochę przesadzam, ale wcale nie jestem tak daleki od prawdy. Czyż to nie nazizm i socjalizm uważał, że jeżeli społeczeństwo nie zgadza się z jego doktrynami, należy wprowadzić prawny nakaz lub zakaz ? Cóż robi dzisiejszy kościół - zamiast zmieniać podejście nas, wierzących, uczyć i próbować oddziaływać na nasze życie nauką i dobrym słowem, DAWAĆ PRZYKŁAD, uczyć... przekupuje ponętnie polityków, aby ich rękami wdrażać zakazy i nakazy. Wybiera najprostszą, ale i najbardziej agresywną drogę. Ja nie wiem, drodzy wierzący, koledzy i koleżanki katolicy, czy warto nadal przymykać na to oko i pozwalać, aby nasza wiara i nasz Kościół przypominał swoim zachowaniem najgorsze ustroje, które doprowadziły świat na skraj przepaści.

Telewizja TRWAM nie jest niczym złym, z zasady. Niestety, będąc w rękach O. Rydzyka stała się narzędziem, którym zaczął trzymać prominentnych polityków na sznurkach, niczym pacynki. Z roku na rok TRWAM i RM zaczynają przypominać socjalistyczne narzędzia propagandy, które swoimi działaniami mają na celu wprowadzić swój ideologiczny terror poprzez drogę IDEOLOGIA -> RZĄD. Podstawą działania telewizji TRWAM i RM powinna być ewangelizacja ludzi, a to ludzie swoimi decyzjami powinni zmieniać rząd. TRWAM i RM pomija ludzi starając się bezpośrednio wpływać na rząd suwerennego Państwa.

I to mnie boli. I za zmianę tego stanu rzeczy modlę się co wieczór i proszę, aby Polska odzyskała prawdziwy kościół chrystusowy. Problem In Vitro ? Problem aborcji ? Gdyby kościół działał w dobrej wierze, zgodnie ze swoim przeznaczeniem ludzie od razu sami zadecydowaliby, że nie wspierają In Vitro i aborcji. Kościół nawet nie musiałby zajmować w tej sprawie stanowiska, bo wierni załatwiliby sprawę. A jak jest dzisiaj ? Wierni jedno, kościół drugie.

6 11 Cytuj
  • 18 mar 2014

Kolejny przykład na to ,że ludzie mają już dość polityki w kościele.

http://wiadomosci.onet.pl/poznan/poznan-wierni-przerwali-kazanie-i-wyszli-z-kosciola-reakcja-episkopatu/cw9we

4 10 Cytuj

Odpowiedz