Forum » Sport

Wisła Kraków

• 21 mar 2011

[quote=gość: wielkiiokrutny] pytający - to nie jest flaga Izraela tylko flaga dzielnicy Kazimierz. Nawet jest podpisana.Cracovia - Korona 3:0. [/quote]

Tak, ale macie jeszcze jedną flagę bez podpisów Izraela:

http://www.fanslask.pl/wp-content/uploads/2010/10/cracoviaD1.jpg

co Ty na to ?

• 21 mar 2011

Ja nawet mam taką koszulkę! i co Ty na to? a no własnie...widzę ze Cię to "troszkę" irytuje, przypuszczam ze nawet denerwuje?!... o to własnie chodzi-:) jak i zrówno pokazanie, ze My mamy dystans do tego wszystkiego...do samych siebie..."Mowią nan nas Żydzi-nikt tego się nie wstydzi"... i nie mozesz zapomnieć tez o jednej bardzo waznej rzeczy: od momentu powstania klubu, Cracovia zrzeszała rożne nacje i narodowści...gdzie w owych czasach bycie tolerancyjnym modne nie było.. czego o Wisle powiedziec nie mozna...
    Tylko Cracovia!!!

• 21 mar 2011

PAsiak - przeczytaj dwa razy to co napisałeś i pakój się do kobierzyna. Niestety takie przypadki jak ty leczyć się już nie da. Pozdrawiam pozostałych napinaczy internetowych.

• 21 mar 2011

padło pytanie tak? więc na nie odpowiedziałem... Ja do kobierzyna? mi sie wydaje ze z tą pianą na pysku, którą toczysz w moja stronę Ty tam powinienes trafic!!!! albo poprostu jestes taki tępy, że chocbys to 10 razy przeczytał to i tak nic z tego nie zrozumiesz!

Mam wrażenie ze ten temat to nic innego jak: wzajemne włazenie sobie w tyłek-jaka to wisla jest cudowna,jakich ma swietnych kibicow, jaki piekny stadion, a prawda jest tylko jedna..wasza...ubecko-wislacka...takze zyj dalej w tym przekonaniu- jesteście najlepsi!! ehh...

• 21 mar 2011

I w tym temacie napinacze to tylko kibice Cracovii zeby byla jasnosc! bo inteligencja, elita i nawet hooliganka to tylko wisla!!

• 22 mar 2011

widzisz pasiak tobie sie nie przegada... ubecko-wislacka historia... ehh.. widze ze czytasz i przyjmujesz do wiadomoci tylko te posty ktore sa dla ciebie wygodne... jednak zydowi nie przegadasz jak bylo naprawde.. no ale to bylo wiadome juz od dawna... nie wiem czy to ze zrzeszaliscie rozne narodowsci i nacje to powod do dumy.. ja naprzyklad jestem dumny z tego ze w Wisle grali tylko Polacy, dzieki czemu bylismy klubem patriotycznym a nie zlepkiem ludzi z roznego swiata...

• 22 mar 2011

A dziś nagle jesteście aż tak tolerancyjni, że nawet żyda w składzie macie? o calej reszcie obcokrajowców nawet nie wspomnę. Pewnie mi odpowiesz ze teraz takie czasy?!-:)

Niechce mi się tu juz rozpisywać na ten temat...prawda jest taka ze historii sie zmienic nie da...Dodam tylko ze to Gwardia pierwsza przyszła do Cracovii, aby ta pod jej batutą grała...ale ówczesny prezes Cracovii(nie pamiętam nazwiska) stanowczo odmówił...przez co Cracovia zapłaciła ogromną cenę...blisko 50 lat,klub ledwo koniec z koncem wiązał...a Wisła za przystąpienie do Gwardi...spijała smietankę...którą pije do dzisiaj... I to jest PRAWDA!!!! ktorej zaden kibic wisły nie zmieni!!!!!!!!!!!!

• 22 mar 2011

haha wiedzialem ze napiszesz mi o tej "słynnej" akcji w której prezes cracovii wyrzuca gwardzistów z pokoju gdy Ci proponują jej wstąpienie do gwardii... czlowieku takie bajki to sobie mozesz opowiadac dzieciom na dobranoc... Masz tutaj fragment na ten temat:

Wpierwszym rzędzie należy się rozprawić z tezą o dobrowolnym przystąpieniu TS Wisła do ZS Gwardia. Jeśli ktokolwiek dzisiaj twierdzi, że w lutym 1949 roku kluby w Polsce podejmowały suwerenne decyzje co do swej przyszłości to po prostu nie ma pojęcia o najnowszej historii naszego kraju. Przypomnijmy więc w skrócie polityczne realia tego okresu: legalna opozycja była wówczas rozgromiona; antykomunistyczne podziemie było dobijane przez siły bezpieczeństwa; wszelkie niezależne do tej pory od władz instytucje zostawały systematycznie poddawane odgórnej kontroli, by z czasem wpaść całkowicie w łapy komunistycznych aparatczyków. Życie sportowe nie było w tym względzie żadnym wyjątkiem.

O tym jak wyglądało przejmowanie polskich klubów przez komunistów i wtłaczanie ich w organizacyjne wzorce rodem z sowieckiego Wschodu pisał w swej książce choćby Paweł Pierzchała [1]: w latach 1948/1949 „ostatecznie likwidowano samodzielność polskich klubów i związków sportowych... Najpierw zreorganizowano sport związkowy, powołując 22.12.1948 dziewięć zrzeszeń sportowych... Potem powiązano poszczególne kluby z tymi zrzeszeniami, czemu towarzyszyła zmiana tradycyjnych nazw klubowych... Programowo konsekwencją tych zmian było scentralizowanie władzy w sporcie przez zetatyzowanych, partyjnych urzędników (często niekompetentnych)...

Oprócz zrzeszeń związkowych powstały wojskowe przy MON, sportowe Gwardia przy MBP oraz AZS. "W ten sposób zamykano drogę rejestracji i egzystencji jakichkolwiek klubów samodzielnych". Według planów zrzeszenia sportowe miały być kierowane przez Główny Urząd Kultury Fizycznej. Urząd ten "realizował wytyczne partii i zlikwidował polskie związki sportowe (które istniały dotąd jako organizacje o osobowości prawnej). Utworzył w ich miejsce sekcje kierujące daną dyscypliną sportu... Sekcje sportowe były finansowane centralnie przez państwo. Kluby sportowe pozbawiono osobowości prawnej i przemianowano w koła sportowe… Nadzór i kierowanie kołami spoczywało w gestii CRZZ, MON i MBP. Mechaniczne przenoszenie wzorów sowieckich święciło triumfy" [2].

Z powyższych zdań jasno wynika, że o żadnej dobrowolności mowy być wówczas nie mogło. To kluby mocą obowiązującego prawa wtłoczono po prostu w struktury różnorakich zrzeszeń sportowych.

Zaraz mi napiszesz ze kibice Cracovii to kolebka upadku komuny w Polsce.. że byliscie 1 siłą w Cracovie w czasie obalania komunizmu... Od razu uprzedze... W czasie komunizmu z komuchami walczyly wtedy tylko dwa kluby w Krakowie WISŁA I HUTNIK! Cracovi wtedy praktycznie nie bylo.. siedzieli pochowali walczyly wlasnie te dwa wyzej wspomniane kluby.. Cracovia wtedy nie miala nic do powiedzenia, siedziął w ukryciu... Dopiero gdy komunizm został prawie oblaony wtedy nagle "zydy" wyszly z ukrycia i zaczeli walczyc.. pytanie czemu tak pozno? odpowiedz jest bardzo prosta,Cracovia nie miala ekipy na tyle mocnej i charakternej zeby postawic sie wrogowi... Ot to cała "milicyjna" Wisła własnie...

Teraz mam apel do wszystkich kibiców Wisły:
    Panowie czytajcie strone www.historiawisly.pl. Strona to powstala m.in po to by zaprzestac zydowskiej propgadanidze ktora tworza kibice Cracovii, probujac godzic w dobry wizerunek klubu. Uzepełniajcie braki wiedzy na temat swojego klubu własnie poprzez czytanie tej strony,zeby miec potem argumenty na m.in takie głupoty jak wypisuje pasibrzuch nademną. Ten klub i jak i jego kibice poprzez kłamstwa probuja sie dowartosciowac i nas zniszczyc. To przez takich jak oni wiele zwykłych ludzi niezwiązanych z piłka a wpisujacych sie juz w tym temacie mowi ze nienawidzi Wisły. Mowia tak bo nie wiedza jak jest było i jest naprwde. Znaja tylko Wisłe z opowiadań pasiastych dam. Czytajcie ta strone i walczmy w słusznej sprawie. STOP ŻYDOWSKIEJ PROPAGANDZIE. Polcam zwłaszcza poddział"antywislackie fakty i mity"

pozdrawiam

• 22 mar 2011

Dobre sobie...historiawisly.pl obiektywnym zródłem informacji?? dla mnie to nic innego jak "prawda" wygodna dla was....o mnostwie niewygodnych dla was faktów nie ma tam ani słowa!

Sytuacja z prezesem Cracovii...jak najbardziej prawdziwa(pozniej Ci to udowodnie, dla Ciebie to bajki...dla mnie prawda historyczna!! Ale nie dziwię Ci się wcale, bo widzę ze masz "lekko" sprany umysł propagandą komunistyczną.

jak będe mial czas to na wszystkie pytanie Ci odpowiem, ktore padły w poscie powyzej.

• 22 mar 2011

Pasiaku od zawsze. Mam pytanie? Czy nie mógłbyś sobie założyć własnego wątku dotyczącego Cracovii? Jeśli nie potrafisz chętnie Ci pomogę. Pozdrawiam.

• 22 mar 2011

pytający a ja na to:

Not Found

The requested URL /wp-content/uploads/2010/10/cracoviaD1.jpg was not found on this server.

Kibice wisłynie potrafią nawet przesłać poprawnego linka...

historiawisly.pl - Kopia wikipasy.pl powstała na jej bazie pare lat później :)

• 22 mar 2011

Skąd flaga Izraela na meczu Krakowi ? Proste ... ukradli.

Do Taki_Gość - wymagasz od tego człowieka niemożliwego. Napinacze Internetowi tak mają. Szkoda głowy sobie zawracać ludźmi o wątpliwej inteligencji.

• 22 mar 2011

Kolejny raz dowiedzialem sie, ze w tym temacie "inteligencja" to tylko kibice wisly, więc konczę polemikę raz na zawsze!

• 22 mar 2011

Prawda w oczy kole ? Pamiętasz kto się włamał na przykład do magazynku klubowego Wisły i ukradł flagi ?

• 23 mar 2011

[quote=gość: Pasiak od zawsze!!] Kolejny raz dowiedzialem sie, ze w tym temacie "inteligencja" to tylko kibice wisly, więc konczę polemikę raz na zawsze! [/quote]

A największy intelygent to "Misiek" :-))))))))

• 23 mar 2011

Heheheh kompleksy sravovi się odezwały

• 23 mar 2011

miales odpowiedziec na moje pytania... widze ze brak argumentow wiec konczysz "polemike raz na zawsze". Moze to i dobrze bo mamy juz twoich przeklaman i prawd wyssanych z palca po dziurki w nosie.

• 24 mar 2011

Do dffgdf:

A wiec juz odpowiadam

Prezes Cracovii nazywał się Stanislaw Żur, i udowodnij mi to ze nie mam racji odnosnie tego zdarzenia?

napislaeś:
    "Z powyższych zdań jasno wynika, że o żadnej dobrowolności mowy być wówczas nie mogło. To kluby mocą obowiązującego prawa wtłoczono po prostu w struktury różnorakich zrzeszeń sportowych."

To ja Ci na to odpowiadam: Wisla Krakow to klub przedwojennej Polski, dwukrotny mistrz kraju i zdobywca Pucharu Polski w II RP. Klub o rzekomo silnych tradycjach niepodległościowych wykutych podczas lat zaborow i Polski międzywojennej. . W 1949 roku Wisla Krakow zostaje przypisana pod patronat gwardyjski. Jedni pisza, ze odbylo się to na sile , inni ze Wisla nie miala innego wyjscia, a jeszcze inni pisza ze działacze Wisly zrobili to całkowicie świadomie i chetnie. Zacytuje tutaj oficjalne zrodla :

" w wyniku reorganizacji struktur polskiego futbolu klub był przypisany do pionu milicyjnego ("gwardyjskiego" i podlegał wówczas Urzędowi Bezpieczeństwa Publicznego, a nazwa klubu została zmieniona na Zrzeszenie Sportowe Gwardia Kraków. Po likwidacji UB - pod koniec 1954 - klub, podobnie jak wszystkie jednostki organizacyjne MO, znalazł się w strukturach Ministerstwa Spraw Wewnętrznych, a w 1956 ( lata odwilży ) roku jego nazwa została zmieniona na obowiązującą do roku 1990 - GTS Wisła Kraków." !
    Członkowie Wisly Krakow na walnym zgromadzeniu w dniu 6 lutego 1949 roku przy wlasnym aplauzie bez zadnego sprzeciwu ( bez jednego gestu sprzeciwu! Zadnego z tych wielkich patriotow nie było stac żeby sprzeciwic sie haniebnej uchwale - tak sobie cenili wartości
    , tradycje i patriotyzm sprzed wojny ) oddali się w imie swoistego wiślackiego pragmatyzmu pod patronat policji politycznej - UB zniewolonej Polski ( patron - najgorszy z najgorszych, rozumiem jeszcze oddac się pod patronat hutnikow, kolejarzy, piekarzy, stoczniowcow, ! Ale z aplauzem pod patronat ubekow, ZOMOwcow - formacji, które niszczyly, palowaly i mordowaly najlepszych Polakow ?? Hanba niebywala jak na klub o rzekomo tak silnych tradycjach wolnej ojczyzny! OBRZYDLIWE!). Zacytuje wam tutaj slowo w slowo jak oficjalnie ten moment przedstawia się w książce- oficjalnej historii Wisly Krakow ( czy trzeba lepszego źródła? ):zeby byla jasnosć, mam tą ksiązkę w domu!!!!!jak cos to zapraszam na lekturę!!!!!
    ` 6 lutego 1949 na walnym zebraniu Towarzystwa - jego prezes, pelniacy te funkcje nieprzerwanie od 1933 roku dyrektor dr Tadeusz Orzelski omowil konieczność oparcia się o jeden z pionow sportowych zgodnie z nowa struktura sportu. Pertraktacje prowadzone w tej sprawie z pionem Kolejarz nie były zadowalające. W tym pionie Wisla musiala by być klubem drugim po warszawskiej Polonii. Wobec czego podjęto rozmowy z Gwardia, która zapewnila, ze Wisla może zostac centralnym klubem pionu. Te informacje zebrani przyjeli aplauzem, akcentując tym samym przystapienie o Gwardii.'.
    Nic dodac , nic ujac. Wszystko jest dosłownie napisane. Dodam, ze towarzystwo ubekow nie przeszkadzalo kompletnie panom Orzelskiemu i Reymannowi ( rzekomym wielkim patriotom ) zarówno w tym momencie jak i potem. Obydwaj zostali w Wisle. Pan Orzelski pozostal jako pierwszy wiceprezes. Kibice Wisly tez dopingowali Wisle na swoim stadionie okrzykiem: ` G T S `! Slowem brawo wiślacy. Zacytuje znow oficjalne źródła:
    ` I w tym miejscu powstaje pytanie. Dlaczego kierownictwo Wisły zdecydowało się na związanie z pionem gwardyjskim? Przyczyna, wbrew niektórym poglądom, nie tkwi w jakimś szczególnym zamiłowaniu działaczy Towarzystwa do nowopowstającego w Polsce ustroju. Przede wszystkim myśleli oni o zapewnieniu Białej Gwieździe należnego jej w hierarchii klubów polskich miejsca. I głównie ten argument przeważył o podjęciu tej mającej niebagatelne znaczenie dla dalszych losów klubu decyzji. Czy w takim razie miał rację Henryk Reyman, wypowiadając w roku 1949 słowa: `straciliśmy na świetności `. Przystąpienie do pionu gwardyjskiego było z całą pewnością aktem pewnego konformizmu ze strony działaczy klubowych. Spoglądając jednak na wszystkie dokonania Wisły, zarówno te organizacyjne, jak i sportowe, należy skonstatować, że krok ten być może uratował dla polskiego sportu jego najstarszy klub. Nie oznacza to, że gdyby Towarzystwo poszło inną drogą, to przestałoby istnieć. Na pewno jednak jego pozycja sportowa nie uległaby takiemu ugruntowaniu; z całą pewnością nie powstałyby obiekty sportowe, które przez wiele lat były najnowocześniejszymi w regionie, będąc sportową wizytówką Krakowa; a Henryk Reyman być może nie zostałby patronem ulicy, którym władze miasta uczyniły go dla ciągnącej się wzdłuż nowego stadionu drogi' - SWOISTY WISLACKI PRAGMATYZM!

Czyli masz odpowiedz jak tą biedną Wisłe "przymusili" do wstapienia pod organy milicyjne!!!!

Tak bardzo ześciesie brzydzili tą Gwardią? czy oby napewno???

Dzisiejsi obroncy Wisly pisza o tym, ze przed wojna Wisla zajmowala czolowe miejsca w ekstraklasie. Po wojnie już nie i to ma być koronny dowod na utracanie Wisly przez komuchow, to ma być koronny dowod tego, ze Wisla się nie zeszmacila tylko zostala zeszmacona przez komuchow? Chcialem sie w takim razie dowiedziec w jaki sposob Wisla Krakow, ktora przy aplauzie członków klubu w 1949 roku oddala sie pod patronat UB byla w PRL utracana? Na tle innych małopolskich klubow byliście prawdziwym hegemonem i brylantem co zapewniliście sobie całkowicie świadomie haniebym aplauzem w 1949 roku i co zapewnil wam wasz obrzydliwy opiekun, ktory zrobil wszystko co mogl żeby Wisla odnosila sukcesy w tamtym czasie - wiedzieliście o tym 6 lutego 1949 roku, stad ten aplauz. Najważniejsze warunki były spelnione - w tamtych latach wszyscy najlepsi pilkarze malopolscy z racji milicyjnego opiekuna trafiali do najpierwszego klubu krakowskiego czyli Wisly Krakow ( partia i milicja ! taki tandem! )- musialy oczywiscie trafiac no bo przeciez absurdem bylo zeby wzmocnili jakas zapyziala Cracovie z piatej ligi lub inny nieliczacy się klub małopolski - przeciez zgnili by tam w zapomnieniu jak te kluby przez lata PRL. I to sa informacje opisane w książce - ` Historia Wisly Krakow!!!!

W waszym zarządzie po dzis dzien zasiadają komuchy na czele z waszym prezesem Ludwikiem bylym esbekiem !!!!!

I ZADNE KLAMSTWO TEGO NIE ZMIENI!!!!!! BYLA BEDZIE JEST...WISLA GTS!!!!

• 24 mar 2011

widzisz ty masz swoje zrodlo, ja mam swoje bo oparte nie tylko na stronie historiawisly.pl ale tez na ksiazce P.Pierzchały "Z Białą Gwiazdą w sercu". Wiem ze ty zrobisz wszystko zeby mi i wszystkim kibicom Wisły udowodnic ze Wisła została GTS z własnej woli, tak ci jest wygodnie bo mozesz po nas jechac itd. Ja wiem swoje i mam w dupie twoja propagande. Byłem, Jestem i zawsze bede dumny ze jestem po własciwej stronie błoń, a wy ? zawsze bedziecie miec nasz kompleks i bedziecie sobie wmawiac ze Wisla została gtsem z własnej woli. Tak wam wygodnie.

• 24 mar 2011

Dlatego konsensusu nie osiągniemy...Ty bedziesz trwał przy swoim, ja przy swoim...mimo wszystko byłes jedynym wislakiem, który nawiązał ze mną w miarę konstruktywny dialog. Bo o reszcie, którzy swoję zdanie ograniczali do obrażania mnie jak i Cracovii pisać nie bedę...bo szkoda klawiatury-:)

• 26 mar 2011

bardzo mnie cieszą kłopoty kadrowe w wiśle!!!!

• 26 mar 2011

Wszystkim kibicom Cracovii polecam:

http://forum.miasto-info.pl/sport/1392,cracovia.html

• 26 mar 2011

Twoja głupota ksgrześ nie zna granic.

• 27 mar 2011

[quote=gość: Osiedlowiec] Twoja głupota ksgrześ nie zna granic. [/quote] moja głupota? poprostu się wkurzam żę jeśli znów wygracie ligę ( czego wam nieżycze) to odpadniecie z pucharów z jakimiś pasterzami z Tibilisi lub z wikingami z Oslo!!

• 27 mar 2011

[quote=ksgrzes] gość: Osiedlowiec napisał/a: Twoja głupota ksgrześ nie zna granic. moja głupota? poprostu się wkurzam żę jeśli znów wygracie ligę ( czego wam nieżycze) to odpadniecie z pucharów z jakimiś pasterzami z Tibilisi lub z wikingami z Oslo!! [/quote]

A ja ksgrzesiu życzę Cracovii utrzymania się w ekstraklasie. I to tak z serca życzę. :)

PS. Przypominam, że dla kibiców Cracovii został założony specjalny wątek :)

http://forum.miasto-info.pl/sport/1392,cracovia.html

Odpowiedz