"Szermierka nie ma nic wspólnego z zabijaniem [...]. Stajesz w szranki po to, żeby być najlepsza. Lepsza niż wszyscy. Lepsza od samej siebie. W każdej walce nie patrzysz na przeciwnika. Walczysz ze sobą. Tylko ze sobą. Siebie masz pokonać. Nie przeciwnika."
- Andrzej Ziemiański "Achaja"
"A że, jak się zdawało, nie mogłem też dłużej znieść samotności, ponieważ i moje własne towarzystwo stało mi się niewypowiedzianie nienawistne i wstrętne, ponieważ bezsilnie miotałem się w pustce mego piekła, dusząc się, jakież więc pozostawało wyjście? Nie było żadnego [...]
[...] zasadę miłości bliźniego wpojono mu bowiem równie głęboko, jak nienawiść do samego siebie i w ten sposób całe jego życie stało się przykładem, że bez miłości własnej niemożliwa jest też miłość bliźniego, że nienawiść do samego siebie jest tym samym co skrajny egoizm i płodzi w końcu tę samą okrutną samotność i rozpacz."
- Hermann Hesse "Wilk stepowy"
"Żadna bitwa nigdy nie jest wygraną. Bitew nawet się nie toczy. Teatr wojen odkrywa tylko przed człowiekiem jego własne szaleństwo i rozpacz, a zwycięstwo jest wymysłem filozofów i głupców."
- William Faulkner "Wściekłość i wrzask"
"Codziennie jesteś sprzedawany za miskę soczewicy. Codziennie jesteś zdradzany za 30 srebrników. Codziennie napotykasz mnóstwo nietaktów, niedelikatności, interesowności, manipulowania twoją osobą, nie mówiąc już o atakach brutalności, chamstwa, nieuczciwości.
Naucz się mówić: nieważne. Bo inaczej zaleje cię fala błota. Bo inaczej, gdy będziesz to wszystko zapamiętywał, analizował, udusisz się. To jest droga samozniszczenia. Ci, którzy lądują w zakładach psychiatrycznych albo popełniają samobójstwo, mają rację oskarżając otoczenie. Ale są również sami winni.
Dlatego naucz się mówić: nieważne.
Tym bardziej, że i ty nie jesteś bez winy i ty sprzedajesz swoich braci za miskę soczewicy, zdradzasz ich za 30 srebrników. I ty popełniasz wobec nich tysiące niedelikatności, jesteś interesowny, przewrotny, nie mówiąc o wszystkich nietaktach, z których sobie nie zdajesz sprawy, które weszły w styl twojego życia."
Spleceni w uścisku wzajemnej winy umiejmy sobie nawzajem przebaczyć.
- Mieczysław Maliński "Przed zaśnięciem"
"Los to piękne słowo, za którym nie kryje się nic konkretnego. Zostało wymyślone przez ludzi dla usprawiedliwienia niedołęstwa, dla uchylenia się od moralnej odpowiedzialności za popełnioną z głupia frant podłość."
- Stanisław Dygat "Dworzec w Monachium"
"W nieświadomym człowieku tkwi jego tragiczny los. Jeżeli nie potrafiłeś wytępić w sobie występnych pragnień, żyją one w tobie nieświadomie, a więc - jesteś winny."
- Sigmund Freud
"Godzimy się z tym, że nie jesteśmy wieczni, ale nie możemy znieść tego, aby sprawy nasze i czyny utraciły nagle w naszych oczach wszelki sens. Wtedy bowiem obnaża się pustka, która nas otacza."
- Antoine de Saint-Exupéry "Nocny lot"
"Każdy z nas sam, nadaje własnemu życiu sens. Oczywiście z różnym skutkiem."
- Własne
"Obojętność to paraliż duszy, to przedwczesna śmierć."
- Antoni Czechow
"Obojętność i lekceważenie często wyrządzają więcej krzywd niż jawna niechęć..."
Joanne Kathleen Rowling
"Nigdy władza nie jest dość pewna, jeżeli istnieje krzywda."
- Tacyt
"Kiedy ludzie stają się naprawdę źli, jedynym uczuciem, jakie im pozostaje, jest radość z cudzej krzywdy."
- Johann Wolfgang von Goethe
"Nic tak nie wzmaga sił przeciwnika, jak wyrządzona mu krzywda."
-Ignacy Jan Paderewski
"Szermierka nie ma nic wspólnego z zabijaniem [...]. Stajesz w szranki po to, żeby być najlepsza. Lepsza niż wszyscy. Lepsza od samej siebie. W każdej walce nie patrzysz na przeciwnika. Walczysz ze sobą. Tylko ze sobą. Siebie masz pokonać. Nie przeciwnika."
- Andrzej Ziemiański "Achaja"
"A że, jak się zdawało, nie mogłem też dłużej znieść samotności, ponieważ i moje własne towarzystwo stało mi się niewypowiedzianie nienawistne i wstrętne, ponieważ bezsilnie miotałem się w pustce mego piekła, dusząc się, jakież więc pozostawało wyjście? Nie było żadnego [...]
[...] zasadę miłości bliźniego wpojono mu bowiem równie głęboko, jak nienawiść do samego siebie i w ten sposób całe jego życie stało się przykładem, że bez miłości własnej niemożliwa jest też miłość bliźniego, że nienawiść do samego siebie jest tym samym co skrajny egoizm i płodzi w końcu tę samą okrutną samotność i rozpacz."
- Hermann Hesse "Wilk stepowy"
"Żadna bitwa nigdy nie jest wygraną. Bitew nawet się nie toczy. Teatr wojen odkrywa tylko przed człowiekiem jego własne szaleństwo i rozpacz, a zwycięstwo jest wymysłem filozofów i głupców."
- William Faulkner "Wściekłość i wrzask"
"To ty dajesz moc demonom, które zwalczasz."
- Anthony de Mello "Przebudzenie"
"Kto się nie zmaga ze sobą, musi walczyć ze światem."
- Władysław Grzeszczyk "Parada paradoksów"
"Płeć, wiek, rasa - takie gówniane rzeczy dzielą ludzi. Jedyne, co nas łączy, to walka o to, kto lepszy."
- William Wharton "Ptasiek"
"- Jak mogę przebaczyć innym?
- Gdybyś ich nigdy nie potępił, nie musiałbyś im przebaczać."
Anthony de Mello "Minuta mądrości"
"Nie ma drogi do pokoju. To pokój jest drogą."
Mahatma Gandhi
"Codziennie jesteś sprzedawany za miskę soczewicy. Codziennie jesteś zdradzany za 30 srebrników. Codziennie napotykasz mnóstwo nietaktów, niedelikatności, interesowności, manipulowania twoją osobą, nie mówiąc już o atakach brutalności, chamstwa, nieuczciwości.
Naucz się mówić: nieważne. Bo inaczej zaleje cię fala błota. Bo inaczej, gdy będziesz to wszystko zapamiętywał, analizował, udusisz się. To jest droga samozniszczenia. Ci, którzy lądują w zakładach psychiatrycznych albo popełniają samobójstwo, mają rację oskarżając otoczenie. Ale są również sami winni.
Dlatego naucz się mówić: nieważne.
Tym bardziej, że i ty nie jesteś bez winy i ty sprzedajesz swoich braci za miskę soczewicy, zdradzasz ich za 30 srebrników. I ty popełniasz wobec nich tysiące niedelikatności, jesteś interesowny, przewrotny, nie mówiąc o wszystkich nietaktach, z których sobie nie zdajesz sprawy, które weszły w styl twojego życia."
Spleceni w uścisku wzajemnej winy umiejmy sobie nawzajem przebaczyć.
- Mieczysław Maliński "Przed zaśnięciem"
"Jedynie mądrość potrafi się ukorzyć."
- Mikołaj Gogol
"Przebaczenie jest dwukierunkową drogą, bo ilekroć przebaczamy komuś, przebaczamy również samemu sobie."
- Paulo Coelho
Luna to sa hasła które powinny znależ się w pewnej Myślenickiej BEZPLATNEJ gazecie
Hasła prawie z biblii a RZEczywistość? Moze nie słowem a czynem?
"Nadzieja nie jest marzeniem, lecz sposobem przekształcania marzeń w rzeczywistość."
- Léon-Joseph Suenens
CZłowik myśli i planuje a los niszczy i rujnuje (przeczytane gdzieś w gazetce)
"Los to piękne słowo, za którym nie kryje się nic konkretnego. Zostało wymyślone przez ludzi dla usprawiedliwienia niedołęstwa, dla uchylenia się od moralnej odpowiedzialności za popełnioną z głupia frant podłość."
- Stanisław Dygat "Dworzec w Monachium"
"W nieświadomym człowieku tkwi jego tragiczny los. Jeżeli nie potrafiłeś wytępić w sobie występnych pragnień, żyją one w tobie nieświadomie, a więc - jesteś winny."
- Sigmund Freud
"Najbliższa niewinności jest nieświadomość winy."
- Seneka Młodszy
"Życie nieświadome nie jest warte tego, by je przeżyć."
- Sokrates
"Są dwie drogi, aby przeżyć życie. Jedna to żyć tak, jakby nic nie było cudem. Druga to żyć tak, jakby cudem było wszystko."
- Albert Einstein
"Kiedy odkryjesz sens życia, znajdziesz piękno we wszystkich rzeczach."
- Kahlil Gibran
"Ziemia pełna jest nieba"
- Elizabeth Barrett Browning
"Godzimy się z tym, że nie jesteśmy wieczni, ale nie możemy znieść tego, aby sprawy nasze i czyny utraciły nagle w naszych oczach wszelki sens. Wtedy bowiem obnaża się pustka, która nas otacza."
- Antoine de Saint-Exupéry "Nocny lot"
"Każdy z nas sam, nadaje własnemu życiu sens. Oczywiście z różnym skutkiem."
- Własne
"Wystarczy znać sens życia, aby być szczęśliwym."
- Emily Dickinson