Podaje przepis na cisto Pysznotka. Na 20 porcji.
20dkg twardej margaryny siekam z 40dkg mąki. Mieszam z 15dkg cukru i 4 żółtkami. Dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 3 łyżkami śmietany zagniatam jednolite ciasto. Dzielę je na dwie równe części. Każdą cienko rozwałkowuje i przekładam do natłuszczonej blachy. Smaruję powidłami i pianą z 4 białek, posypuję 15 dkg posiekanych orzechów. Piekę na rumiano w temp. 200st.C. Z 1/2 L mleka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej (lub 1 budyniu), cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru i 2 żółtek gotuję budyń. Wystudzony ucieram z kostką masła, dodając do smaku odrobinę spirytusu. Przygotowanym kremem przekładam blaty upieczonego ciasta, tak by orzechy były na górze. Uwaga! Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.
S M A C Z N E G O
GRZANE PIWKO
2 piwa
-2 łyżeczki cynamonu,2 łyżeczki przyprawy do grzańca,1,5 łyżeczki imbiru w proszku,8-10 goździków
-łyżka miodu,łyżka cukru,2 łyżki soku malinowego(zależy czy ma być bardzo słodkie)
Piwo wlać do naczynia,wsypać przyprawy i reszte składników,gotować aż bedzie gorące-nie doprowadzac do wrzenia.Na zimne wieczory działa jak termofor :)
Każdy z Nas powinien jeść nabiał Nie wszyscy go lubią. Żeby Was skusić, na początek proponuje:
Sernik pod kokosową pierzynką
Składniki:
Na ciasto.
10dag masła
7 dag cukru
1-2 łyżki śmietany
Na masę.
75dag mielonego twarogu
5 jajek
20 dag cukru
5 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
Na pierzynkę.
3 białka
5 łyżek cukru pudru
5 dag wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Na ciasto schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier i śmietanę, zagnieć szybko kruche ciasto, schłodź(ok.30 min w lodówce). Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz, aż się przyrumieni w temp. 200st.C (ok.10min.). Na masę masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka, a potem porcjami ser. Białka ubij na pianę, dodaj do masy razem z mąką, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, posyp kakao. Na pierzynkę białka ubij na pianę z cukrem pudrem. Wyłóż na ser, posyp wiórkami kokosowymi. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 st.C i piecz mniej więcej godzinę.
Życzę udanych wypieków.
Dziś polecam risotto:)
Na patelnie wrzucamy pokrojoną kiełbaskę z cebulką na kropelce oleju potem 3min. dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Musi nam się to wszystko ładnie przyrumienić dodajemy więcej oleju lub oliwa z oliwek też może być ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania można dodać jakieś inne przyprawy. Zarumieniło nam się mięsko to dodajemy sos możemy go zrobić albo kupić gotowy sos do spaghetti. Ryż w woreczku gotujemy osobno. Sosik już wyłączamy jest gotowy i możemy od razu dodać do tego ryż lub na talerzu dajemy 2 łyżki ryżu i sos dajemy w środek. Smacznego.
co do risotto: Jaką kiełbasę najlepiej kupić i sos do spaghetti ma być z torebki czy ze słoika? wystarczy jeden sos czy lepiej dać dwa? a jeżeli sos ma być z torebki to najpierw rozpuścić go w wodzie tak?:)
Najlepiej jakąś dobrą toruńska, śląska też może być na pewno nie wiejska, kupuje w biedronce śląską jest jadalna smaczna. Można zrobić też bez kiełbasy ja akurat miałam w lodówce to dodałam. A jeżeli chodzi o sos to polecam ze słoika też z biedronki wypróbowałam już dwa boloński i chiński są smaczne dobrze przyprawione. Ale sos możemy też zrobić sami z koncentratu pomidorowego w kartonie. Dodać wtedy można różne przyprawy w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Jeżeli zwykły sos to ja dodaje oregano, paprykę słodką, sól i pieprz zwykły ale można też dodać kolorowy. W zależności na ile osób ale ja dałam jeden słoik i jeden woreczek ryżu i jest to porcja dla czterech osób. Ja raczej z torebki nie robię bo są za bardzo doprawione i smak jest inny wole już koncentrat użyć. A jak robisz z torebki to tak lepiej w wodzie rozpuścić bo wtedy żadne grudni nie wyjdą i sos się cały rozpuści i potem dopiero wlać ale na końcu dodać ryż.
Piwo Na Kaca, po " mocno zakrapianej " zabawie
Puszka jasnego piwa
sok z jednej cytryny
Do wysokiej szklanki wlać sok z cytryny, dopełnić piwem, zamieszać i wypić.
KURCZAK Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 Paczka mrożonych brokuł
1 śmietana 18% (Łaciata do sosów)
1 cebula – większa
Sól, pieprz, wegeta, czosnek itp
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto posiekaną cebulę. Dodać do niej pierś z kurczaka pokrojoną w paski, przyprawioną do smaku (wegeta, sól, pieprz, czosnek). Poczekać aż mięso się podsmaży i dodać całe opakowanie mrożonych brokułów, podlać wodą i przykryć, żeby się dusiło-ok. 10-15min od czasu do czasu mieszając. Jak brokuły zmiękną ściągnąć przykrywkę i odczekać ok. 5min żeby reszta wody odparowała. Na końcu wlać śmietanę 18% (łaciata do sosów), wymieszać i poczekać aż się zagotuję. Podawać najlepiej z makaronem rurkami!
Jak będziesz miała to wszystko pod tą przykrywką i będą ci już mięknąć brokuły to możesz je trochę rozgniatać widelcem żeby później się ładnie połączyły ze śmietaną i zrobił się pycha sos!
1 pierś z kurczaka
opakowanie płatków kukurydzianych
opakowanie jogurtu najlepiej tzn. grecki
paczka pikantnej przyprawy w proszku do kurczaka
Kurczaka rozkroić na porcje, lekko ubić , następnie jogurt wymieszać z przyprawą do kurczaka w tym sosie 1-2 godzin marynować kurczaka. Następnie panierować rozgniecionymi wcześniej płatkami kukurydzianymi. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem ( by nie przywierało) i zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach.Smakują z warzywami z patelni bądź z surówkami .Smacznego!!!!
Sałatka z makaronem.
Pół opakowania makaronu w kształcie ryżu (ugotowany, zimny )
1 ogórek zielony świeży- pokroić w kostkę
20dag szynki konserwowej-pokroić w kostkę
1 pęczek świeżego koperku-pokroić drobno
2-3 łyżki majonezu
wszystko wymieszać.
Ja dodawałam jeszcze kukurydzę ale to już wedle uznania bo nie wszyscy ją lubią.
Pozdrawiam i smacznego.
Biszkopt: 6jajaek,1/2szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,11 szklanka cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić, dodać cukier, potem powoli żółtka, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać .piec w tem.ok.200 st. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w trochę mniej niż pół litra wody,25dkg sera białego zmielić, zmiksować z 3 łyżkami cukru, dodać do tego pól galaretki.1/2litra śmietany 18% i jeden śmietan fix (Dr.Oetker’a)(ubić to razem)i dodać 2 część galaretki(włożyć na trochę do lodówki)i dodać jak stężeje do sera. Przekroić biszkopta na pół i przełożyć tą masa .na wierch biszkopta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Posypka kokosowa:1 łyżka margaryna,3 łyżki cukru ,10 dag kokosu. prażyć do uzyskania złotego koloru ciepłym posmarować po biszkopcie .!!!Smacznego
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy9ze skórka) wzdłuż na 6 cześci,posypujemy 8 łyżkami soli, odstawiamy na 6 godzin co jakiś czas mieszając.Odlewamy wodę.
Zagotowujemy 0,5 szklanki oleju i gorącym olejem polewamy ogórki.
Czosnek drobno kroimy i razem z papryką dodajemy do ogórków.
Gotujemy 1,5 szklanki octu z 0,5 kg cukru i polewamy ogórki.
Odstawiamy na 12 godzin co jakiś czas mieszając. Ogórki wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.Nie gotować.
Jeśli ktoś lubi "ostrą" kuchnie,ogórki rewelacja:)
2 i ½ kg obranej cukinii,
80 dag cukru kryształu,
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 cukier waniliowy
WYKONANIE:
Cukinię pokroić w kostkę, posypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, wymieszać i postawić w chłodnym miejscu na całą noc. Na drugi dzień przełożyć do garnka i gotować do 20 min. –czas gotowania zależy od twardości cukinii (nie rozgotować!). Ugotowaną cukinię włożyć do słoików, zakręcić, słoiki wstawić do garnka z wodą i zagotować. Tak przyrządzona cukinia może zastąpić zwykłe ananasy, np. jako dodatek do ciast
2 i ½ kg obranej cukinii,
80 dag cukru kryształu,
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 cukier waniliowy
WYKONANIE:
Cukinię pokroić w kostkę, posypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, wymieszać i postawić w chłodnym miejscu na całą noc. Na drugi dzień przełożyć do garnka i gotować do 20 min. –czas gotowania zależy od twardości cukinii (nie rozgotować!). Ugotowaną cukinię włożyć do słoików, zakręcić, słoiki wstawić do garnka z wodą i zagotować. Tak przyrządzona cukinia może zastąpić zwykłe ananasy, np. jako dodatek do ciast
[/quote]
W kolumnie składniki ma być 2 i pół cukini,sorry zrobiło mi jakieś błędy :(
Składniki:
1szt. cukinia lub bakłażan
1 szt. cebuli
pół kg. papryki peperoni
olej lub oliwa z oliwek
sól, pieprz
Cukinie lub bakłażan obrać pokroić wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę też drobno pokroić i dodać. Dusimy na oleju. Jak zmięknie cukinia lub bakłażan dodajemy drobno posiekane papryczki. Jeżeli chcemy ostrą pastę nie wyciągamy pestek jeżeli ma być słabsza tylko parę pestek dodać. Przyprawić solą i pieprzem można dodać ząbek czosnku. Przelać wszystko do miksera, zmiksować na papkę. Dać do słoików i trochę podgotować słoiki w wodzie.
Można dodawać pastę do różnych potraw lub też bardzo dobra na kanapce.
SMACZNEGO
Podaje przepis na cisto Pysznotka. Na 20 porcji.
20dkg twardej margaryny siekam z 40dkg mąki. Mieszam z 15dkg cukru i 4 żółtkami. Dodaję 2 łyżeczki proszku do pieczenia wymieszane z 3 łyżkami śmietany zagniatam jednolite ciasto. Dzielę je na dwie równe części. Każdą cienko rozwałkowuje i przekładam do natłuszczonej blachy. Smaruję powidłami i pianą z 4 białek, posypuję 15 dkg posiekanych orzechów. Piekę na rumiano w temp. 200st.C. Z 1/2 L mleka, 5 łyżek mąki ziemniaczanej (lub 1 budyniu), cukru waniliowego, 3/4 szklanki cukru i 2 żółtek gotuję budyń. Wystudzony ucieram z kostką masła, dodając do smaku odrobinę spirytusu. Przygotowanym kremem przekładam blaty upieczonego ciasta, tak by orzechy były na górze. Uwaga! Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia po przyrządzeniu.
S M A C Z N E G O
GRZANE PIWKO
2 piwa
-2 łyżeczki cynamonu,2 łyżeczki przyprawy do grzańca,1,5 łyżeczki imbiru w proszku,8-10 goździków
-łyżka miodu,łyżka cukru,2 łyżki soku malinowego(zależy czy ma być bardzo słodkie)
Piwo wlać do naczynia,wsypać przyprawy i reszte składników,gotować aż bedzie gorące-nie doprowadzac do wrzenia.Na zimne wieczory działa jak termofor :)
SAŁATKA GRECKA -moja ulubiona :)
-pół główki sałaty lodowej
-3 pomidory
-2 ogórki
-ser feta
-oliwki
-sos sałatkowy(może być w proszku)
Składniki kroimy,polewamy sosem i gotowe!Pachnie wiosną...SMACZNEGOOO
Każdy z Nas powinien jeść nabiał Nie wszyscy go lubią. Żeby Was skusić, na początek proponuje:
Sernik pod kokosową pierzynką
Składniki:
Na ciasto.
10dag masła
7 dag cukru
1-2 łyżki śmietany
Na masę.
75dag mielonego twarogu
5 jajek
20 dag cukru
5 dag masła
1 łyżka mąki ziemniaczanej
cukier waniliowy
1 łyżka kakao
Na pierzynkę.
3 białka
5 łyżek cukru pudru
5 dag wiórków kokosowych
Sposób wykonania:
Na ciasto schłodzone masło posiekaj z mąką. Dodaj cukier i śmietanę, zagnieć szybko kruche ciasto, schłodź(ok.30 min w lodówce). Ciasto cienko rozwałkuj, wyłóż nim dno formy, ponakłuwaj widelcem. Piecz, aż się przyrumieni w temp. 200st.C (ok.10min.). Na masę masło utrzyj z cukrem i cukrem waniliowym, dodając kolejno żółtka, a potem porcjami ser. Białka ubij na pianę, dodaj do masy razem z mąką, delikatnie wymieszaj. Masę wyłóż na podpieczony spód, posyp kakao. Na pierzynkę białka ubij na pianę z cukrem pudrem. Wyłóż na ser, posyp wiórkami kokosowymi. Sernik wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 180-190 st.C i piecz mniej więcej godzinę.
Życzę udanych wypieków.
Dziś polecam risotto:)
Na patelnie wrzucamy pokrojoną kiełbaskę z cebulką na kropelce oleju potem 3min. dodajemy pokrojony w kostkę filet z kurczaka. Musi nam się to wszystko ładnie przyrumienić dodajemy więcej oleju lub oliwa z oliwek też może być ciągle mieszając. Przyprawiamy solą i pieprzem według uznania można dodać jakieś inne przyprawy. Zarumieniło nam się mięsko to dodajemy sos możemy go zrobić albo kupić gotowy sos do spaghetti. Ryż w woreczku gotujemy osobno. Sosik już wyłączamy jest gotowy i możemy od razu dodać do tego ryż lub na talerzu dajemy 2 łyżki ryżu i sos dajemy w środek. Smacznego.
co do risotto: Jaką kiełbasę najlepiej kupić i sos do spaghetti ma być z torebki czy ze słoika? wystarczy jeden sos czy lepiej dać dwa? a jeżeli sos ma być z torebki to najpierw rozpuścić go w wodzie tak?:)
Najlepiej jakąś dobrą toruńska, śląska też może być na pewno nie wiejska, kupuje w biedronce śląską jest jadalna smaczna. Można zrobić też bez kiełbasy ja akurat miałam w lodówce to dodałam. A jeżeli chodzi o sos to polecam ze słoika też z biedronki wypróbowałam już dwa boloński i chiński są smaczne dobrze przyprawione. Ale sos możemy też zrobić sami z koncentratu pomidorowego w kartonie. Dodać wtedy można różne przyprawy w zależności jaki smak chcemy uzyskać. Jeżeli zwykły sos to ja dodaje oregano, paprykę słodką, sól i pieprz zwykły ale można też dodać kolorowy. W zależności na ile osób ale ja dałam jeden słoik i jeden woreczek ryżu i jest to porcja dla czterech osób. Ja raczej z torebki nie robię bo są za bardzo doprawione i smak jest inny wole już koncentrat użyć. A jak robisz z torebki to tak lepiej w wodzie rozpuścić bo wtedy żadne grudni nie wyjdą i sos się cały rozpuści i potem dopiero wlać ale na końcu dodać ryż.
Piwo Na Kaca, po " mocno zakrapianej " zabawie
Puszka jasnego piwa
sok z jednej cytryny
Do wysokiej szklanki wlać sok z cytryny, dopełnić piwem, zamieszać i wypić.
S M A C Z N E G O
Ida Święta,może macie jakieś ciekawe przepisy na jajka,sałatki,babki...piszcie:)ja zamiast standardowej i najlepszej sałatki warzywnej zrobię :
SAŁATKA Z SEREM FETA
-1,2 opakowania sera feta
-1/2 kapusty pekińskiej
-5 jaj
-1 ogórek świeży
-1 papryka czerwona
-puszka kukurydzy
-3 łyżki majonezu
-cebula czerwona (może być)
Ser kroimy w kostke,ogórka i paprykę również,kapuste siekamy,jaja gotujemy,kroimy,dodajemy majonez i odrobinę pieprzu,mieszamy.Jeżeli chcemy ostrzejszy smak dodajemy cebule oraz łyżke musztardy albo odrobinę chrzanu-będzie bardziej świąteczny smak:)SMACZNEGO
Witam idzie okres przetworów może ma ktoś przepisy na dobre przetwory!!
A co konkretnie?? Ja znam same nieskomplikowane :D ale za to pyszne
To bardzo proszę o podanie bo robiłam już soki z truskawek i dżem ale może ktoś ma jakiś przepis co można jeszcze z truskawek??
KURCZAK Z BROKUŁAMI W SOSIE ŚMIETANOWYM!
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
1 Paczka mrożonych brokuł
1 śmietana 18% (Łaciata do sosów)
1 cebula – większa
Sól, pieprz, wegeta, czosnek itp
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanym oleju podsmażyć na złoto posiekaną cebulę. Dodać do niej pierś z kurczaka pokrojoną w paski, przyprawioną do smaku (wegeta, sól, pieprz, czosnek). Poczekać aż mięso się podsmaży i dodać całe opakowanie mrożonych brokułów, podlać wodą i przykryć, żeby się dusiło-ok. 10-15min od czasu do czasu mieszając. Jak brokuły zmiękną ściągnąć przykrywkę i odczekać ok. 5min żeby reszta wody odparowała. Na końcu wlać śmietanę 18% (łaciata do sosów), wymieszać i poczekać aż się zagotuję. Podawać najlepiej z makaronem rurkami!
Jak będziesz miała to wszystko pod tą przykrywką i będą ci już mięknąć brokuły to możesz je trochę rozgniatać widelcem żeby później się ładnie połączyły ze śmietaną i zrobił się pycha sos!
Kurczak w chrupiącej panierce
1 pierś z kurczaka
opakowanie płatków kukurydzianych
opakowanie jogurtu najlepiej tzn. grecki
paczka pikantnej przyprawy w proszku do kurczaka
Kurczaka rozkroić na porcje, lekko ubić , następnie jogurt wymieszać z przyprawą do kurczaka w tym sosie 1-2 godzin marynować kurczaka. Następnie panierować rozgniecionymi wcześniej płatkami kukurydzianymi. Wstawić do piekarnika na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarowanym lekko olejem ( by nie przywierało) i zapiekać 15-20 minut w 180 stopniach.Smakują z warzywami z patelni bądź z surówkami .Smacznego!!!!
Sałatka z makaronem.
Pół opakowania makaronu w kształcie ryżu (ugotowany, zimny )
1 ogórek zielony świeży- pokroić w kostkę
20dag szynki konserwowej-pokroić w kostkę
1 pęczek świeżego koperku-pokroić drobno
2-3 łyżki majonezu
wszystko wymieszać.
Ja dodawałam jeszcze kukurydzę ale to już wedle uznania bo nie wszyscy ją lubią.
Pozdrawiam i smacznego.
Ciasto Wenus.
Biszkopt: 6jajaek,1/2szklanki mąki pszennej,1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,11 szklanka cukru,2 łyżeczki proszku do pieczenia. Białka ubić, dodać cukier, potem powoli żółtka, wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i dodać do reszty składników i delikatnie wymieszać .piec w tem.ok.200 st. 2 galaretki cytrynowe rozpuścić w trochę mniej niż pół litra wody,25dkg sera białego zmielić, zmiksować z 3 łyżkami cukru, dodać do tego pól galaretki.1/2litra śmietany 18% i jeden śmietan fix (Dr.Oetker’a)(ubić to razem)i dodać 2 część galaretki(włożyć na trochę do lodówki)i dodać jak stężeje do sera. Przekroić biszkopta na pół i przełożyć tą masa .na wierch biszkopta posmarować dżemem brzoskwiniowym. Posypka kokosowa:1 łyżka margaryna,3 łyżki cukru ,10 dag kokosu. prażyć do uzyskania złotego koloru ciepłym posmarować po biszkopcie .!!!Smacznego
[quote=mon-max]Witam idzie okres przetworów może ma ktoś przepisy na dobre przetwory!![/quote]
Ćwikła z chrzanem.
Składniki
dla >6 osób
5 kg buraków ćwikłowych ( ugotować i zetrzeć na małych oczkach),
Zalewa:,
1,5 szkl .octu,
1,5 szkl cukru,
1 litr wody ( niecały),
2 łyżki soli,
5 łyżek startego chrzanu,
5 ziaren pieprzu,
5 ziaren ziela angielskiego,
3 liście laurowe,
5 ząbków czosnku ( zmiażdzyć),
2 gożdziki,
Opis przygotowania
czas przygotowania: > 90 min
1. Zalewę zagotować 10 minut. Gorąca zalać buraki, odstawić na 12 godzin.
2. Buraki z zalewą -gorące wkładać do słoików i zakręcać . Bądź zimne i pasteryzować 15 minut. Wychodzi ok. 19 słoiczków z dżemu.
OGÓRKI PO MEKSYKAŃSKU:
4kg ogórków(grubsze)
8 łyżek soli
pół szklanki oleju
3 główki czosnku
1-3 łyżek chilli
1,5 szklanki octu
0,5 kg cukru
papryka słodka
Ogórki dokładnie myjemy i kroimy9ze skórka) wzdłuż na 6 cześci,posypujemy 8 łyżkami soli, odstawiamy na 6 godzin co jakiś czas mieszając.Odlewamy wodę.
Zagotowujemy 0,5 szklanki oleju i gorącym olejem polewamy ogórki.
Czosnek drobno kroimy i razem z papryką dodajemy do ogórków.
Gotujemy 1,5 szklanki octu z 0,5 kg cukru i polewamy ogórki.
Odstawiamy na 12 godzin co jakiś czas mieszając. Ogórki wkładamy do słoików i zalewamy zalewą.Nie gotować.
Jeśli ktoś lubi "ostrą" kuchnie,ogórki rewelacja:)
[quote=siri]A co konkretnie?? Ja znam same nieskomplikowane :D ale za to pyszne[/quote]
Siri dawaj te nieskomplikowane:)Trzeba robić zapasy na zime...
sałatka z ananasem:
puszka ananasów
jajka
kukurydza
ser żółty w kostce
majonez
przyprawy
miodzio :)
Ananasy z cukini.
SKŁADNIKI:
2 i ½ kg obranej cukinii,
80 dag cukru kryształu,
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 cukier waniliowy
WYKONANIE:
Cukinię pokroić w kostkę, posypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, wymieszać i postawić w chłodnym miejscu na całą noc. Na drugi dzień przełożyć do garnka i gotować do 20 min. –czas gotowania zależy od twardości cukinii (nie rozgotować!). Ugotowaną cukinię włożyć do słoików, zakręcić, słoiki wstawić do garnka z wodą i zagotować. Tak przyrządzona cukinia może zastąpić zwykłe ananasy, np. jako dodatek do ciast
[quote]Ananasy z cukini.
SKŁADNIKI:
2 i ½ kg obranej cukinii,
80 dag cukru kryształu,
2 płaskie łyżeczki kwasku cytrynowego,
1 cukier waniliowy
WYKONANIE:
Cukinię pokroić w kostkę, posypać cukrem i kwaskiem cytrynowym, wymieszać i postawić w chłodnym miejscu na całą noc. Na drugi dzień przełożyć do garnka i gotować do 20 min. –czas gotowania zależy od twardości cukinii (nie rozgotować!). Ugotowaną cukinię włożyć do słoików, zakręcić, słoiki wstawić do garnka z wodą i zagotować. Tak przyrządzona cukinia może zastąpić zwykłe ananasy, np. jako dodatek do ciast
[/quote]
W kolumnie składniki ma być 2 i pół cukini,sorry zrobiło mi jakieś błędy :(
W Austrii można kupić paprykę nadziewaną kapustą kiszoną, że u nas takiego rarytasu nie spotkałam od kilku lat sama ją robię do słoików.
Papryka nadziewana kapustą kiszoną
SKŁADNIKI:
Żółta papryka (1,5kg)
Kiszona kapusta (1kg)
Marynata octowa i przyprawy.
WYKONANIE:
Żółtą paprykę obgotowujemy żeby nam zmiękła. Kapustę kiszoną gotujemy i przyprawiamy sól, pieprz, liść laurowy, ziele angielskie. Do obgotowanej papryki wkładamy przyprawioną kiszoną kapustę i wkładamy do słoika zalewamy marynatą octową. Słoiki wkładamy do garczka i gotujemy na małym ogniu 20 minut.
SMACZNEGO
Pasta peperoni
Składniki:
1szt. cukinia lub bakłażan
1 szt. cebuli
pół kg. papryki peperoni
olej lub oliwa z oliwek
sól, pieprz
Cukinie lub bakłażan obrać pokroić wrzucić na rozgrzany olej. Cebulę też drobno pokroić i dodać. Dusimy na oleju. Jak zmięknie cukinia lub bakłażan dodajemy drobno posiekane papryczki. Jeżeli chcemy ostrą pastę nie wyciągamy pestek jeżeli ma być słabsza tylko parę pestek dodać. Przyprawić solą i pieprzem można dodać ząbek czosnku. Przelać wszystko do miksera, zmiksować na papkę. Dać do słoików i trochę podgotować słoiki w wodzie.
Można dodawać pastę do różnych potraw lub też bardzo dobra na kanapce.
SMACZNEGO