sezon na maliny!!! Moje dzieciaczki przepadają za sokiem malinowym wg tego przepisu:
3 kg malin
5 dag kwasku /rozpuścić w0,5szk. zimnej wodzy/
4,5 kg cukru /to nie żart :)/
2 litry wody
wodę przegotować, letnią zalać maliny, dodać rozpuszczony kwasek. Pozostawić na 24h, zlać przez gazę, dodać cukier i przemieszywać. Wlać do butelek, nie pasteryzować.
Z czasem wytworzyła mi się na wierzchu galaretka myślałam, że się zepsuło ale nie wystarczy wstrząsnąć ;)
Ogórki obieramy, kroimy jak na mizerię. Do ogórków wrzucamy pozostałe skladniki , wszytsko mieszamy i zostawiamy na 1-2 h żeby się przegryzło. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.
Kroimy bakłażana w plastry,solimy, obsmazamy szybko na oliwie i przekładamy na blachę. Na każdy plaster bakłażana nakładamy uduszoną cebulę z czosnkiem, plaster pomidora i stary ser. Zapiekamy do miekkości.
Składniki:
12 sztuk naleśników
750g mięsa mielonego może być wieprzowo-wołowe
5 sztuk pieczarek
1 duża łyżka zioła prowansalskie
1 szt. cebula
5szt. pieczarek
2szt. kostki wołowe
10dkg ser żółty
sól i pieprz do smaku
3 jajka
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Mięso i pokrojoną w paski cebulę wrzucamy do garnka,gotujemy ok 15min Następnie dodajemy pieczarki które wsiąkną nadmiar wody z mięsa,dodajemy kostki knorr i zioła prowansalski.Wszystko powinno się gotować a nie smażyć,dlatego robimy to na małym płomieniu.Dusimy 10min.potem znowu 10 min bez przykrycia tak aby woda cała wyparowała.Mięso mielone wołowe ma to do siebie że jest dosyć twarde,dlatego proponuję drewnianą łyżką często mieszać i rozdzielać na jak najmniejsze kawałki. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz oraz wcześniej pokrojony paseczek sera-nie za duży tak aby nie przeważyło smaku farszu. Na końcu obtaczamy w jajku i bułce-smażymy.
Lasagne:
Składniki:
6 płatów Lasagne, 1 łyżka oleju, 2 cebule, 1 łyżka margaryny, 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżki ziół Prowansalskich, 400 g mielonego mięsa, sól, świeżo mielony pieprz, słodka mielona papryka, 400g pieczarek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka suszonego oregano, tłuszcz do posmarowania formy, 200g sera.
Przyrządzenie:
Płaty makaronu gotować około 6 minut w dłużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu wyjmować płaty łyżką cedzakową i układać obok siebie na folii. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na margarynie. Połowę jej porcji pozostawić na patelni, a połowę przełożyć do garnka. Do garnka przełożyć także pomidory, dodać zioła oraz koncentrat pomidorowy i dusić na delikatnym ogniu, doprawiając potem powstały sos solą i pieprzem. Mięso dodać do pozostawionej na patelni cebuli i również poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką w proszku. Pieczarki oczyścić, umyć i poćwiartować, a następnie dodać do mięsa wraz z 4 łyżkami przygotowanego sosu. Dodać oregano. Formę do sufletów posmarować masłem i na przemian układać w niej płat makaronu oraz warstwę nadzienia. Na samym dnie powinny być ułożone dwa płaty makaronu. Całość zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. na pięć minut przed końcem pieczenia ułożyć na górnej warstwie ser.
SMACZNEGO
oj mon-max'e ale zrobiłeś mi smaczka na lasagne jednakże po grypie jelitowej zrobię sobie przerwę z jakimkolwiek mięsem. Trzeba zrobić dietkę na grysikowej :) Dojdę do siebie to podrzucę Wam jakiś przepis pozdrawiam
Witajcie, już listopad niebawem andrzejki ;) na imprezkę domową fajnym rozwiązaniem są nugettsy z sosem czosnkowym lub ulubioną sałatką
NUGETTSY
2 podwójne piersi z kurczaka (pokroić w „kąski” według uznania, przyprawić)
Płatki kukurydziane – wsypać do woreczka i stłuc wałkiem
Robimy ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe a to jego składniki:
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
2 jajka ( lub 1)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szk. mleka i ¼ szk. wody
Czosnek, pieprz, vegeta, papryka sypka - wszystkie składniki mieszamy , wkładamy kurczaka i marynujemy co najmniej 1 godzinę w cieście (osobiście marynuję 3 godz. jest lepszy). Panierujemy w płatkach i smażymy na głębokim tłuszczu.
REWELACJA u mnie znika w oka mgnieniu naprawdę POLECAM!
A oto fajny przepis na szybką sałatkę jest niewiarygodnie smaczna SŁOWO! ;)
SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM
50 dag piersi z kurczaka
2 ziemniaki ugotowane (można pominąć)
Słoik selera
Puszka kukurydzy
5 ogórków kiszonych
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 cebule (można sparzyć)
Puszka ananasa
Majonez, jarzynka, pieprz, zielona pietruszka
Przyrządzenie:
Pierś ugotować z jedną łyżeczką jarzynki, ostudzić, pokroić w kostkę 1 cm. Ananas pokroić w podobnej wielkości kostkę. Seler i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paseczki selera pokroić w krótsze 2cm. Resztę warzyw i jajka pokroić jak na sałatkę jarzynową. Dodać zieloną pietruszkę (niekoniecznie), majonez. Wymieszać, schłodzić przed podaniem.
Można dodać pół na pół majonez z jogurtem naturalnym jest mniej kaloryczne a równie smaczne
SPAGETTI Z BROKUŁAMI
Podgotowujemy w osolonej wodzie (na pół twardo) makaron spagetti. W drugim garnku podgotowujemy (na pół twardo) różyczki brokuła.
Na patelnię z oliwą wrzucamy czosnek i pestki chili. Zalewamy to ok 1/2 szkl bulionu lub wody z vegetą. Dorzucamy podgotowany wcześniej makaron i brokuł i gotujemy do miekkości pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać bulionem. Na końcu posypujemy obficie parmezanem i jemy.
Smacznego:-)
Ups w moim wcześniejszym przepisie "bakłażan zapiekany" wystapił mały błąd.
Chodziło mi oczywiście o STARTY ser a nie stary ser hehe:-)
Mam nadzieję że nikogo nie otrułam i wszyscy zdrowi?;-)
Ponieważ Święta za pasem to może zrobimy kutię. Jeszcze jej nigdy nie robiłam ale mam zamiar zrobić z tego przepisu:
1 szkl. ziaren pszenicy
1 szkl. maku (niebieski)
1/2 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu
5 dag rodzynek, 5 dag migdałów
aromat migdałowy
1/2 szkl. słodkiej śmietanki
Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnie zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości ok 3h. Odcedzić.
Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitem. Połączyć z odcedzoną pszenicą i rozpuszczonym podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem. Dodać posiekane bakalie, wymieszać i wstawić na kilka godz. do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też wymieszać śmietankę z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.
Jak zrobię to dam znać czy smaczne ;) Pozdrawiam i życzę Wszystkim Zdrowych Świąt
[quote=Goja_k] Witajcie, już listopad niebawem andrzejki ;) na imprezkę domową fajnym rozwiązaniem są nugettsy z sosem czosnkowym lub ulubioną sałatką
NUGETTSY
2 podwójne piersi z kurczaka (pokroić w „kąski” według uznania, przyprawić)
Płatki kukurydziane – wsypać do woreczka i stłuc wałkiem
Robimy ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe a to jego składniki:
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
2 jajka ( lub 1)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szk. mleka i ¼ szk. wody
Czosnek, pieprz, vegeta, papryka sypka - wszystkie składniki mieszamy , wkładamy kurczaka i marynujemy co najmniej 1 godzinę w cieście (osobiście marynuję 3 godz. jest lepszy). Panierujemy w płatkach i smażymy na głębokim tłuszczu.
REWELACJA u mnie znika w oka mgnieniu naprawdę POLECAM! [/quote]
zrobiłem według twojego przepisu ale zamiast kurczaka dorsz
i również wspaniałe
[quote=kasiaaaa] Goja i jak tam Twoja kutia..??
Dla Ciebie też oczywiście Zdrowych i Wesołych świat!!! [/quote]
super będę ją robić na Święta!
jednak trzeba robić dokładnie według przepisu ja dałam troszkę więcej pszenicy i mniej cukru dla mnie była super ponieważ nic nie słodzę ale dla rodzinki musiałam dołożyć miodu, a i kupiłam pszenicę na kutię nie gotowałam 3 godz tylko ok. 1 godz.
Alapatala: muszę koniecznie wypróbować z rybą. Na Sylwestra już mi się marynuje kurczak.
Spróbujcie jeszcze tej sałatki. Ku mojemu zaskoczeniu cudo! podaję przepis na 2 porcje warto spróbować
SAŁATKA WALDORF
Składniki, 2 porcje:
• 1,5 jabłka
• sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
• 1/2 średniego selera korzeniowego lub słoiczek gotowego selera (ja tego użyłam)
• 1/2 filiżanki rodzynek
• czarny pieprz
• 2 szczypty mielonego cynamonu
• 2 garście rukoli (można pominąć)
• 3 łyżki majonezu
• sól do smaku
• 10 połówek orzechów włoskich
• Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało.
• Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Selera wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.LUB GOTOWEGO SELERA ODSĄCZYĆ
• Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.
• Dodać rukolę, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.
[quote=trekk] Dziękuję za Lasagne, postaram się zmajstrować cuś takiego w bieżącym tygodniu, ciekawe czy okaże się lepsza od gotowca z biedrony;-) [/quote]
I jak tam wyszła? Pozdrowionka
[quote=Goja_k] oj mon-max'e ale zrobiłeś mi smaczka na lasagne jednakże po grypie jelitowej zrobię sobie przerwę z jakimkolwiek mięsem. Trzeba zrobić dietkę na grysikowej :) Dojdę do siebie to podrzucę Wam jakiś przepis pozdrawiam [/quote]
przepraszam nie wiem dlaczego myślałam że jesteś mężczyzną :)
Ja robię podobne lasagne do twoich z tą tylko różnicą, że polewam sosem beszamelowym. Muszę wypróbować Twoje
[quote=mon-max] trekk napisał/a: Dziękuję za Lasagne, postaram się zmajstrować cuś takiego w bieżącym tygodniu, ciekawe czy okaże się lepsza od gotowca z biedrony;-)
I jak tam wyszła? Pozdrowionka [/quote]
Yyyyyy... jeszcze nie wyszła. Lubię smakować:-9
Nie potrzeba inwencji, bo ściąga przednia, jedynie szczypty motywacji;-)
sezon na maliny!!! Moje dzieciaczki przepadają za sokiem malinowym wg tego przepisu:
3 kg malin
5 dag kwasku /rozpuścić w0,5szk. zimnej wodzy/
4,5 kg cukru /to nie żart :)/
2 litry wody
wodę przegotować, letnią zalać maliny, dodać rozpuszczony kwasek. Pozostawić na 24h, zlać przez gazę, dodać cukier i przemieszywać. Wlać do butelek, nie pasteryzować.
Z czasem wytworzyła mi się na wierzchu galaretka myślałam, że się zepsuło ale nie wystarczy wstrząsnąć ;)
Kasia karkówka wg. twojego przepisu jest rewelacyjna palce lizać. Włączam do swojego jadłospisu i dziękuję za przepis
Goja cieszę się, że smakowało...:-)
To ja dorzucam kolejny REWELACYJNY!!!! przepis na zimowe przetwory. Wczoraj zrobiłam, a dziś już brakuje 2 słoików:-)
OGÓRKI W CZOSNKU
3 kg ogórków
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki octu 10%
3/4 szklanki oleju
2-2,5 łyżki soli
5 ząbków czosnku ( przecisnąć przez praskę)
Ogórki obieramy, kroimy jak na mizerię. Do ogórków wrzucamy pozostałe skladniki , wszytsko mieszamy i zostawiamy na 1-2 h żeby się przegryzło. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy 10 minut.
PYCHAAAAAAAA!!!!!!:-)
Pyszna,szybka sałatka!!!
30dkg.sera żółtego-zetrzeć na grubych oczkach
puszka kukurydzy
puszka ananasów-pokroić w kostkę
2-3 ząbki czosnku-rozgnieśc
3-4 łyżki majonezu.
SMACZNEGO!!!
mimi7
To moja ulubiona od lat sałatka:-)
Kolejny fajny prosty przepis, który zaraz po powrocie z wakacji pojawił się w moim kajecie:-)
MARCHEWKA duszona z cebulką i koperkiem
Marchewkę kroimy w plastry i gotujemy do miekkości. Dodajemy uduszoną cebulę i pokrojony koperek.Dusimy przez chwile wszytsko razem i jemy!
Banalne a jakie pyszne!!!!mniam!
smacznego
No i jeszcze jedna perełka....:-)
BAKŁAŻAN ZAPIEKANY
Kroimy bakłażana w plastry,solimy, obsmazamy szybko na oliwie i przekładamy na blachę. Na każdy plaster bakłażana nakładamy uduszoną cebulę z czosnkiem, plaster pomidora i stary ser. Zapiekamy do miekkości.
Spróbujcie , naprawdę pychota!!!:-)
ciasto z owocami
2 jajka, 1 szkl. cukru-to ubic mikserem na pulchną masę,dodać 1 szkl.maślanki-dalej ubijać,następnie wlać 0.5 szkl. oleju,wymieszać delikatnie,dodać 2.5 szkl. mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia-delikatnie wymieszać,wylać na blachę wczesniej posmarowaną tłuszczem ,położyć owoce,śliwki,jabłka itp.i upiec w piekarniku w temp 180 stopni,w 45 min.
kruszonka-1łyżka margaryny, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru.
SMACZNEGO...
Krokiety ze serem.
Składniki:
12 sztuk naleśników
750g mięsa mielonego może być wieprzowo-wołowe
5 sztuk pieczarek
1 duża łyżka zioła prowansalskie
1 szt. cebula
5szt. pieczarek
2szt. kostki wołowe
10dkg ser żółty
sól i pieprz do smaku
3 jajka
bułka tarta
olej
Wykonanie:
Mięso i pokrojoną w paski cebulę wrzucamy do garnka,gotujemy ok 15min Następnie dodajemy pieczarki które wsiąkną nadmiar wody z mięsa,dodajemy kostki knorr i zioła prowansalski.Wszystko powinno się gotować a nie smażyć,dlatego robimy to na małym płomieniu.Dusimy 10min.potem znowu 10 min bez przykrycia tak aby woda cała wyparowała.Mięso mielone wołowe ma to do siebie że jest dosyć twarde,dlatego proponuję drewnianą łyżką często mieszać i rozdzielać na jak najmniejsze kawałki. Na gotowe naleśniki nakładamy farsz oraz wcześniej pokrojony paseczek sera-nie za duży tak aby nie przeważyło smaku farszu. Na końcu obtaczamy w jajku i bułce-smażymy.
Lasagne:
Składniki:
6 płatów Lasagne, 1 łyżka oleju, 2 cebule, 1 łyżka margaryny, 1 duża puszka pomidorów obranych ze skórki, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1-2 łyżki ziół Prowansalskich, 400 g mielonego mięsa, sól, świeżo mielony pieprz, słodka mielona papryka, 400g pieczarek, 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżeczka suszonego oregano, tłuszcz do posmarowania formy, 200g sera.
Przyrządzenie:
Płaty makaronu gotować około 6 minut w dłużej ilości osolonej wody z dodatkiem oleju. Po ugotowaniu wyjmować płaty łyżką cedzakową i układać obok siebie na folii. Cebulę obrać, pokroić w kosteczkę i zeszklić na margarynie. Połowę jej porcji pozostawić na patelni, a połowę przełożyć do garnka. Do garnka przełożyć także pomidory, dodać zioła oraz koncentrat pomidorowy i dusić na delikatnym ogniu, doprawiając potem powstały sos solą i pieprzem. Mięso dodać do pozostawionej na patelni cebuli i również poddusić. Doprawić do smaku solą i pieprzem i papryką w proszku. Pieczarki oczyścić, umyć i poćwiartować, a następnie dodać do mięsa wraz z 4 łyżkami przygotowanego sosu. Dodać oregano. Formę do sufletów posmarować masłem i na przemian układać w niej płat makaronu oraz warstwę nadzienia. Na samym dnie powinny być ułożone dwa płaty makaronu. Całość zapiekać 20 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni. na pięć minut przed końcem pieczenia ułożyć na górnej warstwie ser.
SMACZNEGO
oj mon-max'e ale zrobiłeś mi smaczka na lasagne jednakże po grypie jelitowej zrobię sobie przerwę z jakimkolwiek mięsem. Trzeba zrobić dietkę na grysikowej :) Dojdę do siebie to podrzucę Wam jakiś przepis pozdrawiam
Dziękuję za Lasagne, postaram się zmajstrować cuś takiego w bieżącym tygodniu, ciekawe czy okaże się lepsza od gotowca z biedrony;-)
Witajcie, już listopad niebawem andrzejki ;) na imprezkę domową fajnym rozwiązaniem są nugettsy z sosem czosnkowym lub ulubioną sałatką
NUGETTSY
2 podwójne piersi z kurczaka (pokroić w „kąski” według uznania, przyprawić)
Płatki kukurydziane – wsypać do woreczka i stłuc wałkiem
Robimy ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe a to jego składniki:
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
2 jajka ( lub 1)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szk. mleka i ¼ szk. wody
Czosnek, pieprz, vegeta, papryka sypka - wszystkie składniki mieszamy , wkładamy kurczaka i marynujemy co najmniej 1 godzinę w cieście (osobiście marynuję 3 godz. jest lepszy). Panierujemy w płatkach i smażymy na głębokim tłuszczu.
REWELACJA u mnie znika w oka mgnieniu naprawdę POLECAM!
A oto fajny przepis na szybką sałatkę jest niewiarygodnie smaczna SŁOWO! ;)
SAŁATKA Z KURCZAKA Z ANANASEM
50 dag piersi z kurczaka
2 ziemniaki ugotowane (można pominąć)
Słoik selera
Puszka kukurydzy
5 ogórków kiszonych
3 jajka ugotowane na twardo
1-2 cebule (można sparzyć)
Puszka ananasa
Majonez, jarzynka, pieprz, zielona pietruszka
Przyrządzenie:
Pierś ugotować z jedną łyżeczką jarzynki, ostudzić, pokroić w kostkę 1 cm. Ananas pokroić w podobnej wielkości kostkę. Seler i kukurydzę odcedzić z zalewy. Paseczki selera pokroić w krótsze 2cm. Resztę warzyw i jajka pokroić jak na sałatkę jarzynową. Dodać zieloną pietruszkę (niekoniecznie), majonez. Wymieszać, schłodzić przed podaniem.
Można dodać pół na pół majonez z jogurtem naturalnym jest mniej kaloryczne a równie smaczne
coś pysznego:-)
SPAGETTI Z BROKUŁAMI
Podgotowujemy w osolonej wodzie (na pół twardo) makaron spagetti. W drugim garnku podgotowujemy (na pół twardo) różyczki brokuła.
Na patelnię z oliwą wrzucamy czosnek i pestki chili. Zalewamy to ok 1/2 szkl bulionu lub wody z vegetą. Dorzucamy podgotowany wcześniej makaron i brokuł i gotujemy do miekkości pod przykryciem. W razie potrzeby podlewać bulionem. Na końcu posypujemy obficie parmezanem i jemy.
Smacznego:-)
Ups w moim wcześniejszym przepisie "bakłażan zapiekany" wystapił mały błąd.
Chodziło mi oczywiście o STARTY ser a nie stary ser hehe:-)
Mam nadzieję że nikogo nie otrułam i wszyscy zdrowi?;-)
Ponieważ Święta za pasem to może zrobimy kutię. Jeszcze jej nigdy nie robiłam ale mam zamiar zrobić z tego przepisu:
1 szkl. ziaren pszenicy
1 szkl. maku (niebieski)
1/2 szkl. cukru pudru
4 łyżki miodu
5 dag rodzynek, 5 dag migdałów
aromat migdałowy
1/2 szkl. słodkiej śmietanki
Pszenicę oczyścić, zalać na noc wrzącą wodą. Następnie zagotować, odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować do miękkości ok 3h. Odcedzić.
Mak opłukać, sparzyć, odsączyć i zemleć w maszynce z gęstym sitem. Połączyć z odcedzoną pszenicą i rozpuszczonym podgrzanym miodem oraz z cukrem pudrem i aromatem. Dodać posiekane bakalie, wymieszać i wstawić na kilka godz. do lodówki. Podawać ze śmietanką w oddzielnym dzbanuszku. Można też wymieszać śmietankę z kutią jeszcze przed włożeniem do lodówki.
Jak zrobię to dam znać czy smaczne ;) Pozdrawiam i życzę Wszystkim Zdrowych Świąt
Goja i jak tam Twoja kutia..??
Dla Ciebie też oczywiście Zdrowych i Wesołych świat!!!
[quote=Goja_k] Witajcie, już listopad niebawem andrzejki ;) na imprezkę domową fajnym rozwiązaniem są nugettsy z sosem czosnkowym lub ulubioną sałatką
NUGETTSY
2 podwójne piersi z kurczaka (pokroić w „kąski” według uznania, przyprawić)
Płatki kukurydziane – wsypać do woreczka i stłuc wałkiem
Robimy ciasto troszkę gęstsze niż naleśnikowe a to jego składniki:
2 łyżki musztardy
2 łyżki majonezu
2 jajka ( lub 1)
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki mąki pszennej
0,5 szk. mleka i ¼ szk. wody
Czosnek, pieprz, vegeta, papryka sypka - wszystkie składniki mieszamy , wkładamy kurczaka i marynujemy co najmniej 1 godzinę w cieście (osobiście marynuję 3 godz. jest lepszy). Panierujemy w płatkach i smażymy na głębokim tłuszczu.
REWELACJA u mnie znika w oka mgnieniu naprawdę POLECAM! [/quote]
zrobiłem według twojego przepisu ale zamiast kurczaka dorsz
i również wspaniałe
[quote=kasiaaaa] Goja i jak tam Twoja kutia..??
Dla Ciebie też oczywiście Zdrowych i Wesołych świat!!! [/quote]
super będę ją robić na Święta!
jednak trzeba robić dokładnie według przepisu ja dałam troszkę więcej pszenicy i mniej cukru dla mnie była super ponieważ nic nie słodzę ale dla rodzinki musiałam dołożyć miodu, a i kupiłam pszenicę na kutię nie gotowałam 3 godz tylko ok. 1 godz.
Alapatala: muszę koniecznie wypróbować z rybą. Na Sylwestra już mi się marynuje kurczak.
SZCZĘŚLIWEGO NOWEGO DLA WSZYSTKICH SMAKOSZY :)
Spróbujcie jeszcze tej sałatki. Ku mojemu zaskoczeniu cudo! podaję przepis na 2 porcje warto spróbować
SAŁATKA WALDORF
Składniki, 2 porcje:
• 1,5 jabłka
• sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
• 1/2 średniego selera korzeniowego lub słoiczek gotowego selera (ja tego użyłam)
• 1/2 filiżanki rodzynek
• czarny pieprz
• 2 szczypty mielonego cynamonu
• 2 garście rukoli (można pominąć)
• 3 łyżki majonezu
• sól do smaku
• 10 połówek orzechów włoskich
• Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, wymieszać z połową soku z cytryny, aby nie zbrązowiało.
• Selera obrać i włożyć na minutę do wrzącej wody. Selera wyjąć i pokroić w cienkie słupki, wymieszać z resztą soku z cytryny i dodać do jabłka.LUB GOTOWEGO SELERA ODSĄCZYĆ
• Do wrzącej wody włożyć rodzynki i odstawić na 3 minuty. Rodzynki odcedzić i dodać do warzyw. Całość oprószyć świeżo zmielonym czarnym pieprzem oraz cynamonem.
• Dodać rukolę, majonez, grubo posiekane i zrumienione na patelni orzechy włoskie. Oprószyć solą i wymieszać wszystkie składniki.
LUBIĘ TO CO DOBRE A TO LUBIĘ ;)
Ostatnio wymyśliłam sałatkę:
1 brokuł ugotować same koszyczki
1 kalarepa ugotować
1 groszek
3 jajka
1 kukurydza
papryka czerwona marynowana
majonez
przyprawy ja dodałam sól i pieprz tylko wszystko wymieszać. SMACZNEGO
[quote=trekk] Dziękuję za Lasagne, postaram się zmajstrować cuś takiego w bieżącym tygodniu, ciekawe czy okaże się lepsza od gotowca z biedrony;-) [/quote]
I jak tam wyszła? Pozdrowionka
[quote=Goja_k] oj mon-max'e ale zrobiłeś mi smaczka na lasagne jednakże po grypie jelitowej zrobię sobie przerwę z jakimkolwiek mięsem. Trzeba zrobić dietkę na grysikowej :) Dojdę do siebie to podrzucę Wam jakiś przepis pozdrawiam [/quote]
przepraszam nie wiem dlaczego myślałam że jesteś mężczyzną :)
Ja robię podobne lasagne do twoich z tą tylko różnicą, że polewam sosem beszamelowym. Muszę wypróbować Twoje
[quote=mon-max] trekk napisał/a: Dziękuję za Lasagne, postaram się zmajstrować cuś takiego w bieżącym tygodniu, ciekawe czy okaże się lepsza od gotowca z biedrony;-)
I jak tam wyszła? Pozdrowionka [/quote]
Yyyyyy... jeszcze nie wyszła. Lubię smakować:-9
Nie potrzeba inwencji, bo ściąga przednia, jedynie szczypty motywacji;-)