Ja ja polecam "garczek".
Składniki:
1kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 seler mały
nać pietruszki 2 gałązki
boczek grubsze plastry 5 sztuk
kiełbasa 3 laski
kilka liści kapusty
i według uznania mogą być być jeszcze dane pałeczki z kurczaka lub skrzydełka.
Warzywa kroimy i solimy przyprawiamy w kostkę też kroimy boczek i kiełbasę. Garnczek obkładamy boki kapustą. Do garnczka dajemy na przemian boczek kiełbasę jedna warstwa, druga warzywa i tak dalej. A jak chcemy skrzydełka lub pałeczki to dajemy je w środek warstw. Jak już skończymy układać wlewamy wodę 3 szklanki. Zamykamy i dajemy na ogień i czekamy 1 godzinę. Sprawdzamy czy miękkie. Smacznego
Ponieważ owoce i mój ulubiony rabarbar juz się pojawiaja proponuję zwykła drożdżówkę z owocami i kruszonka. Przepis na zwykła blaszkę.
Składniki:
40 dkg maki
1/3 kostki masła
4 dkg drożdży
200 ml mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny
Mleko zagrzać tak aby było ciepłe nie gorące. Rozpuścić w nim cukier i drożdże oraz około 5 łyżek mąki. Zostawić na około 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuścić, przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i ciasto wyrobic. Malakser około 2 minut, mikser około 10 a rekami około 20 mnin. Pozostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godz.
Kruszonka:
8 dkg masła
16 dkg maki
8 dkg cukru
Masło rozpuscić, lekko wystudzić, dobrze wymieszać z mąka i cukrem. Zrobić kulę.
Po wyrosnięciu ciasta rozwałkować delikatnie na wielkość brytfanki, posypać owocami ( truskawki, wiśnie, rabarbar itp), nastepnie rozkruszyc kruszonę po całości. Piec około 25-30 min w 200 st jesli bez termoobiegu, w 170 st z termoobiegiem.
Posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem.
Niewiasty drogie, jeśli będziecie takie przepisy serwować, za kilka lat trekk nie wygrzebie się na żadną górę w okolicy:-D. Może zorganizujecie gromadnie jakąś degustację dla forowiczów, co?;-)
Karkówę pokroić w plastry obsypać vegetą, pieprzem, papryką odstawić na co najmniej 2 h. Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wrzucić podsmażoną cebulę, pokrojone surowe pieczarki i zalać wszystko sosem :
2 łyżki octu
2 łyżki magii
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
2,5 łyżki przecieru pomidorowego
Wstawić do piekarnika na 1 h
[quote=kasiaaaa] trekk przypominam tylko ,że miałeś dbać o linię...;-P [/quote]
No niby tak, chociaż jak na razie objadam się (prawie) wyłącznie wirtualnie, wyobrażając sobie jak 'to i owo' smakować może;-). Co jeszcze serwujecie?:-6
Na patelnie wrzucamy masło i posiekaną drobno cebulę. Gdy cebula zmięknie wrzucamy obrane ze skórki pokrojone drobno pomidory. Czekamy aż sok pomidorowy wyparuje i wbijamy na patelnię 4 jaja od kur z wolnego wybiegu. Doprawiamy sola i pieprzem oraz posypujemy obficie szczypiorem.
Na śniadanko
Jajecznica z pieczarkami
20dkg pieczarek
4 jaja
cebulka masło
sól
Pieczarki myjemy obieramy ze skórki kroimy w plastry. Masełko dajemy na patelnie i wrzucamy pieczarki a potem pokrojoną cebulkę. Jak pieczarki nie będą już puszczać soku posypujemy solą i zalewamy roztrzepanymi jajkami. Doprawiamy solą lub innymi przyprawami według gustu.
[quote=trekk] Niewiasty drogie, jeśli będziecie takie przepisy serwować, za kilka lat trekk nie wygrzebie się na żadną górę w okolicy:-D. Może zorganizujecie gromadnie jakąś degustację dla forowiczów, co?;-) [/quote]
Jedzonko można przygotować ale na tyle osób to gospodyń może zabraknąć. Do pomocy nikogo nie będzie a do jedzenia napewno garstka.
[quote=gość: Aga_ja] Ponieważ owoce i mój ulubiony rabarbar juz się pojawiaja proponuję zwykła drożdżówkę z owocami i kruszonka. Przepis na zwykła blaszkę.
Składniki:
40 dkg maki
1/3 kostki masła
4 dkg drożdży
200 ml mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny
Mleko zagrzać tak aby było ciepłe nie gorące. Rozpuścić w nim cukier i drożdże oraz około 5 łyżek mąki. Zostawić na około 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuścić, przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i ciasto wyrobic. Malakser około 2 minut, mikser około 10 a rekami około 20 mnin. Pozostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godz.
Kruszonka:
8 dkg masła
16 dkg maki
8 dkg cukru
Masło rozpuscić, lekko wystudzić, dobrze wymieszać z mąka i cukrem. Zrobić kulę.
Po wyrosnięciu ciasta rozwałkować delikatnie na wielkość brytfanki, posypać owocami ( truskawki, wiśnie, rabarbar itp), nastepnie rozkruszyc kruszonę po całości. Piec około 25-30 min w 200 st jesli bez termoobiegu, w 170 st z termoobiegiem.
Posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem. [/quote]
Jeżeli mogę coś doradzić to ja dodaje dżemy lub powidła jak brak owoców.
Ponieważ rozpoczyna się sezon paprykowy więc wrzucam przepis na moja ulubiona zupę:)
-karczek ok 70 dkg
-papryka ( zielona, zółta, czerwona)
-cebula
-marchew pokrojona w plasterki
-seler
-ziemniaki w kostke
-przeciez pomidorowy
-pomidory
-fasolka szparagowa , pokrojona na krótkie fasolki:)( garść)
-zasmażka
-CZOSNEK:)
Podsmazamy karczek na patelni ( przyprawiony wczesniej jak kto lubi). W garze gotujemy marchew, cebulę ( w całości), seler. Do tego wrzucamy podsmazone mieso . Po jakiś 20 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmazona na patelni paprykę ( w paseczki pokrojoną oczywiscie) oraz szparagę i pomidory pokrojone w drobna kosteczkę.
Na koniec dodajemy łychę przecieru pomidorowego - dla koloru! Doprawiamy oregano, kminkiem, czosnkiem, chili i zagęszczamy zasmażką!
robicie już przetwory? spotkałam się z ciekawym przepisem na ogórki. Szczerze to nie byłam zbyt pewna czy będą dobre zrobiłam na ryzyk- fizyk i powiem Wam, że są rewelacyjne!!!
OGÓRKI W CURRY:
- 4 kg ogórków
- 6 średnich cebul
- 3 filiżanki cukru
- 2 filiżanki octu
- 2 łyżki soli
- cała przyprawa curry
Ogórki kroimy jak na mizerię, cebulę w półkrążki. Dodajemy do ogórków cukier, ocet, sól, curry mieszamy i odstawiamy na 3 godz.! wkładamy do słoików zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy 15 min. Gotowe!
Mówię Wam pychotka!
Dam Wam jeszcze fajny przepis na nalewkę chociaż pewnie dla wielu jest znany.
NALEWKA Z ARONII:
60 dag aronii
20 g kwasku cytrynowego
1 kg cukru (w oryginale - ja daję 80 dag)
1,5 l wody
200 listków wiśni z ogonkami (by zniwelować cierpkość aronii).
0,5l spirytusu
Aronię i listki wypłukać, dolać wodę gotować 20 min. od zagotowania i zostawić na 24h. Przecedzić dodać cukier, kwasek, zagotować gdy przestygnie dolać spirytus, zlewać do butelek.Odstawić na co najmniej 2 miesiące. PYCHOTA na zimę rewelacyjnie rozgrzewa
[quote=kasiaaaa] Goja te ogórki w curry są przepyszne:-) [/quote]
cieszę się Kasiu, że smakują. Polecam też tzw.PIKLE znajdziesz w necie przepis. Smacznego :)
mam jeszcze fajny przepis na zapiekankę z cukinią:
35 dag makaronu (ja użyłam świderki)
40 dag sera żółtego w kawałku
50 dag mięsa mielonego
3 pomidory, cukinia (2 małe lub 1 średnia)
cebula, ząbek czosnku, oregano, pietruszka(natka)
Gotujemy makaron al'dente w posolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy dodajemy czosnek, mięso mielone przyprawione wg. gustu (vegeta, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa,rozmaryn). Cukinię kroimy w 1cm kostkę podsmażamy, przyprawiamy vegetą, pietruszką, oregano. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory chwilę podduszamy by warzywa puściły sok, lub podlewamy odrobinę wodą. Trzemy ser na tarce z grubymi oczkami. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne układamy 1/3 makaronu; 1/3 sera; 1/2 cukinii bez sosu; 1/2 mięsa mielonego; makaron, ser, mięso,cukinia ze sosem i ostatnia warstwa makaron, ser. Zapiekamy 0,5 godz. w 180 st.
Mężuś jest tą zapiekanką zachwycony, wypróbujcie polecam
chyba wszyscy się starzejemy; ja również wcześniej się tym nie zajmowałam a teraz kiedy na rynku tyle chemii to lubię mieć swoją jarzynkę na grządce. Podaję przepis na pikle niestety nie wiem na ile kilogramów ogórków jest zalewa ja robię zazwyczaj z 2 kg. Jeżeli zostanie ci zalewy to możesz przechować w lodówce i na drugi dzień dorobić.
PIKLE
ogórki gruntowe;
4 szkl. wody
1/2 szkl. octu
3 łyżeczki soli
10 łyżek cukru
musztarda stołowa roleski
ziele ang., liście laurowe, koper, chrzan, czosnek
Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki (jeżeli są małe ogórki to można sobie to darować, wystarczy przekroić wzdłuż), ciasno poukładać. Do zimnej zalewy dodać 10 łyżek musztardy. Na słoik po dżemie dajemy do każdego po 3 ziela ang., pół liścia laurowego, pół gałązki kopru, 2 chrzany, 2 ząbki czosnku (ja daję po jednym dużym). Pasteryzujemy 10 min (1kg = 4 słoiczki)
Jeśli macie trochę warzyw z grządki to polecam włoszczyznę soloną.Zamiast przechowywać warzywa w piwnicy, które i tak się "skurczą" po pewnym czasie zrobiłam w tamtym roku i miałam do kwietnia tego roku. Dodawałam do zup, mielonego, sosów, placków ziemniaczanych.
1,5 kg marchwi
70 dag pietruszki, 70 dag selera
30 dag kapusty włoskiej, 30 dag porów, cebuli
20 dag natki pietruszki, selera
70 dag soli
Wszystko umyć, korzeniowe wyczyścić szczoteczką, zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Po wierzchu można jeszcze posolić, szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować, trzymać w lodówce.
Gdy dodaję tą włoszczyznę to daję znikome ilości vegety. Spróbujcie a nie pożałujecie.
Między innymi.. o mmmniammm.
Ja ja polecam "garczek".
Składniki:
1kg ziemniaków
2 marchewki
1 pietruszka korzeń
1 seler mały
nać pietruszki 2 gałązki
boczek grubsze plastry 5 sztuk
kiełbasa 3 laski
kilka liści kapusty
i według uznania mogą być być jeszcze dane pałeczki z kurczaka lub skrzydełka.
Warzywa kroimy i solimy przyprawiamy w kostkę też kroimy boczek i kiełbasę. Garnczek obkładamy boki kapustą. Do garnczka dajemy na przemian boczek kiełbasę jedna warstwa, druga warzywa i tak dalej. A jak chcemy skrzydełka lub pałeczki to dajemy je w środek warstw. Jak już skończymy układać wlewamy wodę 3 szklanki. Zamykamy i dajemy na ogień i czekamy 1 godzinę. Sprawdzamy czy miękkie. Smacznego
Ponieważ owoce i mój ulubiony rabarbar juz się pojawiaja proponuję zwykła drożdżówkę z owocami i kruszonka. Przepis na zwykła blaszkę.
Składniki:
40 dkg maki
1/3 kostki masła
4 dkg drożdży
200 ml mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny
Mleko zagrzać tak aby było ciepłe nie gorące. Rozpuścić w nim cukier i drożdże oraz około 5 łyżek mąki. Zostawić na około 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuścić, przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i ciasto wyrobic. Malakser około 2 minut, mikser około 10 a rekami około 20 mnin. Pozostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godz.
Kruszonka:
8 dkg masła
16 dkg maki
8 dkg cukru
Masło rozpuscić, lekko wystudzić, dobrze wymieszać z mąka i cukrem. Zrobić kulę.
Po wyrosnięciu ciasta rozwałkować delikatnie na wielkość brytfanki, posypać owocami ( truskawki, wiśnie, rabarbar itp), nastepnie rozkruszyc kruszonę po całości. Piec około 25-30 min w 200 st jesli bez termoobiegu, w 170 st z termoobiegiem.
Posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem.
Niewiasty drogie, jeśli będziecie takie przepisy serwować, za kilka lat trekk nie wygrzebie się na żadną górę w okolicy:-D. Może zorganizujecie gromadnie jakąś degustację dla forowiczów, co?;-)
„Jadło znad Raby -czyli specjały gospodyń ziemi myślenickiej ” :-D
Karkówa „Palce lizać”
Karkówę pokroić w plastry obsypać vegetą, pieprzem, papryką odstawić na co najmniej 2 h. Obtoczyć w mące i podsmażyć na patelni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym, na to wrzucić podsmażoną cebulę, pokrojone surowe pieczarki i zalać wszystko sosem :
2 łyżki octu
2 łyżki magii
3 łyżki wody
2 łyżki cukru
2,5 łyżki przecieru pomidorowego
Wstawić do piekarnika na 1 h
Pyyyyycha!:-)
Forumowicze chętni by się delektować tym i owym ;-)
trekk przypominam tylko ,że miałeś dbać o linię...;-P
[quote=kasiaaaa] trekk przypominam tylko ,że miałeś dbać o linię...;-P [/quote]
No niby tak, chociaż jak na razie objadam się (prawie) wyłącznie wirtualnie, wyobrażając sobie jak 'to i owo' smakować może;-). Co jeszcze serwujecie?:-6
To może pyszne śniadanko…?
Zamiast oblatanej jajecznicy na bekonie...JAJECZNICA NA POMIDORACH !
- 2 pomidory
-4 jaja
-cebula
-masło
-szczypior
-sól, pieprz
Na patelnie wrzucamy masło i posiekaną drobno cebulę. Gdy cebula zmięknie wrzucamy obrane ze skórki pokrojone drobno pomidory. Czekamy aż sok pomidorowy wyparuje i wbijamy na patelnię 4 jaja od kur z wolnego wybiegu. Doprawiamy sola i pieprzem oraz posypujemy obficie szczypiorem.
Są w ogóle jeszcze takie "wolne" kury? ;-)
Na śniadanko
Jajecznica z pieczarkami
20dkg pieczarek
4 jaja
cebulka masło
sól
Pieczarki myjemy obieramy ze skórki kroimy w plastry. Masełko dajemy na patelnie i wrzucamy pieczarki a potem pokrojoną cebulkę. Jak pieczarki nie będą już puszczać soku posypujemy solą i zalewamy roztrzepanymi jajkami. Doprawiamy solą lub innymi przyprawami według gustu.
SMACZNEGO
[quote=trekk] Niewiasty drogie, jeśli będziecie takie przepisy serwować, za kilka lat trekk nie wygrzebie się na żadną górę w okolicy:-D. Może zorganizujecie gromadnie jakąś degustację dla forowiczów, co?;-) [/quote]
Jedzonko można przygotować ale na tyle osób to gospodyń może zabraknąć. Do pomocy nikogo nie będzie a do jedzenia napewno garstka.
[quote=gość: Aga_ja] Ponieważ owoce i mój ulubiony rabarbar juz się pojawiaja proponuję zwykła drożdżówkę z owocami i kruszonka. Przepis na zwykła blaszkę.
Składniki:
40 dkg maki
1/3 kostki masła
4 dkg drożdży
200 ml mleka
4 łyżki cukru
1 jajko
skórka otarta z połowy cytryny
Mleko zagrzać tak aby było ciepłe nie gorące. Rozpuścić w nim cukier i drożdże oraz około 5 łyżek mąki. Zostawić na około 5 minut żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuścić, przestudzić. Połączyć wszystkie składniki i ciasto wyrobic. Malakser około 2 minut, mikser około 10 a rekami około 20 mnin. Pozostawić do wyrośnięcia na około 0,5 godz.
Kruszonka:
8 dkg masła
16 dkg maki
8 dkg cukru
Masło rozpuscić, lekko wystudzić, dobrze wymieszać z mąka i cukrem. Zrobić kulę.
Po wyrosnięciu ciasta rozwałkować delikatnie na wielkość brytfanki, posypać owocami ( truskawki, wiśnie, rabarbar itp), nastepnie rozkruszyc kruszonę po całości. Piec około 25-30 min w 200 st jesli bez termoobiegu, w 170 st z termoobiegiem.
Posypać jeszcze ciepłe cukrem pudrem. [/quote]
Jeżeli mogę coś doradzić to ja dodaje dżemy lub powidła jak brak owoców.
ZUPA GULASZOWA
Ponieważ rozpoczyna się sezon paprykowy więc wrzucam przepis na moja ulubiona zupę:)
-karczek ok 70 dkg
-papryka ( zielona, zółta, czerwona)
-cebula
-marchew pokrojona w plasterki
-seler
-ziemniaki w kostke
-przeciez pomidorowy
-pomidory
-fasolka szparagowa , pokrojona na krótkie fasolki:)( garść)
-zasmażka
-CZOSNEK:)
Podsmazamy karczek na patelni ( przyprawiony wczesniej jak kto lubi). W garze gotujemy marchew, cebulę ( w całości), seler. Do tego wrzucamy podsmazone mieso . Po jakiś 20 minutach wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki i podsmazona na patelni paprykę ( w paseczki pokrojoną oczywiscie) oraz szparagę i pomidory pokrojone w drobna kosteczkę.
Na koniec dodajemy łychę przecieru pomidorowego - dla koloru! Doprawiamy oregano, kminkiem, czosnkiem, chili i zagęszczamy zasmażką!
smacznego:)
robicie już przetwory? spotkałam się z ciekawym przepisem na ogórki. Szczerze to nie byłam zbyt pewna czy będą dobre zrobiłam na ryzyk- fizyk i powiem Wam, że są rewelacyjne!!!
OGÓRKI W CURRY:
- 4 kg ogórków
- 6 średnich cebul
- 3 filiżanki cukru
- 2 filiżanki octu
- 2 łyżki soli
- cała przyprawa curry
Ogórki kroimy jak na mizerię, cebulę w półkrążki. Dodajemy do ogórków cukier, ocet, sól, curry mieszamy i odstawiamy na 3 godz.! wkładamy do słoików zalewamy powstałą zalewą. Pasteryzujemy 15 min. Gotowe!
Mówię Wam pychotka!
Dam Wam jeszcze fajny przepis na nalewkę chociaż pewnie dla wielu jest znany.
NALEWKA Z ARONII:
60 dag aronii
20 g kwasku cytrynowego
1 kg cukru (w oryginale - ja daję 80 dag)
1,5 l wody
200 listków wiśni z ogonkami (by zniwelować cierpkość aronii).
0,5l spirytusu
Aronię i listki wypłukać, dolać wodę gotować 20 min. od zagotowania i zostawić na 24h. Przecedzić dodać cukier, kwasek, zagotować gdy przestygnie dolać spirytus, zlewać do butelek.Odstawić na co najmniej 2 miesiące. PYCHOTA na zimę rewelacyjnie rozgrzewa
Goja te ogórki w curry są przepyszne:-)
zamiast cukinii lepsza jest dynia....bardziej przypomina ananasa....i ma mniej wody....super do wek i nawet w zimie do placuszka mniam
[quote=kasiaaaa] Goja te ogórki w curry są przepyszne:-) [/quote]
cieszę się Kasiu, że smakują. Polecam też tzw.PIKLE znajdziesz w necie przepis. Smacznego :)
mam jeszcze fajny przepis na zapiekankę z cukinią:
35 dag makaronu (ja użyłam świderki)
40 dag sera żółtego w kawałku
50 dag mięsa mielonego
3 pomidory, cukinia (2 małe lub 1 średnia)
cebula, ząbek czosnku, oregano, pietruszka(natka)
Gotujemy makaron al'dente w posolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy dodajemy czosnek, mięso mielone przyprawione wg. gustu (vegeta, pieprz, papryka, gałka muszkatołowa,rozmaryn). Cukinię kroimy w 1cm kostkę podsmażamy, przyprawiamy vegetą, pietruszką, oregano. Dodajemy pokrojone w kostkę pomidory chwilę podduszamy by warzywa puściły sok, lub podlewamy odrobinę wodą. Trzemy ser na tarce z grubymi oczkami. Smarujemy tłuszczem naczynie żaroodporne układamy 1/3 makaronu; 1/3 sera; 1/2 cukinii bez sosu; 1/2 mięsa mielonego; makaron, ser, mięso,cukinia ze sosem i ostatnia warstwa makaron, ser. Zapiekamy 0,5 godz. w 180 st.
Mężuś jest tą zapiekanką zachwycony, wypróbujcie polecam
No!! 8 słoików ogórków w curry już zrobionych:-) Dorzuciłam tam jeszcze od siebie papryczki chili, co by było ostrzejsze:-)
Goja a mogłabyś mi podrzucić przepis na te pikle? Na necie jest tego sporo , a przepisy różnią się jednak od siebie i nie wiem który wybrać.
Ps. hmmm chyba się starzeje, bo wcześniej to nawet nie przyszło mi do głowy żeby robić jakieś przetwory na zimę....:-)
chyba wszyscy się starzejemy; ja również wcześniej się tym nie zajmowałam a teraz kiedy na rynku tyle chemii to lubię mieć swoją jarzynkę na grządce. Podaję przepis na pikle niestety nie wiem na ile kilogramów ogórków jest zalewa ja robię zazwyczaj z 2 kg. Jeżeli zostanie ci zalewy to możesz przechować w lodówce i na drugi dzień dorobić.
PIKLE
ogórki gruntowe;
4 szkl. wody
1/2 szkl. octu
3 łyżeczki soli
10 łyżek cukru
musztarda stołowa roleski
ziele ang., liście laurowe, koper, chrzan, czosnek
Ogórki obrać, pokroić w ćwiartki (jeżeli są małe ogórki to można sobie to darować, wystarczy przekroić wzdłuż), ciasno poukładać. Do zimnej zalewy dodać 10 łyżek musztardy. Na słoik po dżemie dajemy do każdego po 3 ziela ang., pół liścia laurowego, pół gałązki kopru, 2 chrzany, 2 ząbki czosnku (ja daję po jednym dużym). Pasteryzujemy 10 min (1kg = 4 słoiczki)
PYSZNE polecam
Dzięki Goja, w takim razie jutro robię pikle według Twojego przepisu:-)
Jeśli macie trochę warzyw z grządki to polecam włoszczyznę soloną.Zamiast przechowywać warzywa w piwnicy, które i tak się "skurczą" po pewnym czasie zrobiłam w tamtym roku i miałam do kwietnia tego roku. Dodawałam do zup, mielonego, sosów, placków ziemniaczanych.
1,5 kg marchwi
70 dag pietruszki, 70 dag selera
30 dag kapusty włoskiej, 30 dag porów, cebuli
20 dag natki pietruszki, selera
70 dag soli
Wszystko umyć, korzeniowe wyczyścić szczoteczką, zetrzeć na grubych oczkach, wymieszać, nasolić, zostawić na noc. Rano ubić mocno w czyste słoiki. Po wierzchu można jeszcze posolić, szczelnie zamknąć. Nie pasteryzować, trzymać w lodówce.
Gdy dodaję tą włoszczyznę to daję znikome ilości vegety. Spróbujcie a nie pożałujecie.