Czasem tak się tak zdaża że posty "wyparują" ;) Jednak wątpie by prosciutto di Parma było takim przypadkiem. :D Dlatego wystarczy zapytać. ;) Polecam się na przyszłość, M007. Mona, sorki za "off top'a" :D
Polecam "Gołąbki inaczej"
Składniki:
200dag ryżu
400dag mięsa mielonego(najlepiej kupić łopatkę i żeby ją zmienili od razu)
200dag kapusty białej( ja dałam pół główki kapusty)
sól i pieprz
olej
Zrobić do tego sos pomidory lub kupić gotowy ja kupiłam "Pomysł na Gołąbki inaczej" z Winiar.
Przyrządzenie:
Kapustę drobno poszatkować. Jak już poszatkowaliśmy kapustę to przełożyć ją do miski i dodać ryż (ryż ma być surowy) i zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut. Potem dobrze odcedzić kapustę i ryż z wody. Mięso mielone, kapustę i ryż wymieszać w misce doprawić przyprawami i formujemy sznycelki. Sznycelki podsmażamy na patelki, na małym ogniu. Jak się zrumienią z obu stron to dajemy do garnczka i zalewamy sosem z Winiar lub przygotowanym przez siebie. Dusimy 40 minut na małym ogniu.
S M A C Z N E G O
Ryż gotujemy, cebule i ogórki drobno kroimy, makrelę obieramy z ości i potem na drobne kawałeczki dzielimy. Ryż się nam ugotował odcedzamy i łączymy składniki. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
Teraz czas wypieków, niektórym zostają białka i nie wiadomo co z nich zrobić. Polecam ptasie mleczko, bardzo łatwe i mało pracowite.
Składniki:
10-12 białek
4 galaretki
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przyrządzamy galaretki rozpuszczamy w niecałej szklance przegotowanej wody. Pianę dzielimy na 4 porcje i do każdej dodajemy galaretkę wlewamy do formy i dajemy do lodówki. Smaczna na drugi dzień.
PASTA z AVOKADO- Przepis na pyszną kolacje, również tą romantyczną:)
1 dojrzałe avokado
2 jajka ugotowane na twardo
troszkę cebulki do smaku
oliwa z oliwek
pieprz, sól
łyzka śmietany 18% lub jogurtu ( dla tych co dbaja o linię:)
Awokado, jajka rozgniatamy widelcem. Dodajemy troszkę posiekanej cebuli do smaku, ok łyżkę oliwy z oliwek , pieprz, sól i łyzkę smietany.
Pasta jest pyszna a tylko 5 minut roboty. Najczęsciej dodaje jeszcze na kanapkę z pastą pomidora. Pycha, pycha, pycha:) jestem właśnie"po"i dalej się nia zachwycam:)
makaron spagetti
krewetki
natka pietruchy
chili lub pestki chili ( do kupienia np z firmy kamis)
czosnek
sol, oliwa z oliwek
Na patelnię z oliwą wrzucamy czosnek, po chwili chili i po kolejnej chwili krewetki ( na dosłownie 7-10 minut). Sos który powstanie z krewetek absolutnie nie wylewać- to on będzie sosem do makaronu, wiec jesliby go było mało można dolać wodę z rozpuszczona kostką bulionową lub vegetą.
Natępnie wrzucamy na patelnię makaron al dente i przykrywamy na chwilę zeby smaki się połączyły ze sobą. Na koncu wrzucamy poszatkowaną pietruche i wszytsko dokładnie mieszkamy.Chwile potem jemy:)
Smacznego:)
mon-max
to przez ten post tutaj dziś zajrzałam,żeby sobie chociaż poczytać o jakiś pysznościach:)
Na pewno wrzucę tu jeszcze parę moich ulubionych przepisów a póki co zachęcam do wypróbowania pasy i krewetkowego spagetti, smacznego:)
[quote=gość: kasiaaaa] mon-max
to przez ten post tutaj dziś zajrzałam,żeby sobie chociaż poczytać o jakiś pysznościach:)
Na pewno wrzucę tu jeszcze parę moich ulubionych przepisów a póki co zachęcam do wypróbowania pasy i krewetkowego spagetti, smacznego:) [/quote]
Zachęcam zachęcam do wrzucania, ja narazie nie mam żadnych ciekawych pomysłów na wypieki.
żeberka doprawiam solą, pieprzem, vegetą, papryką ostrą i słodką i obtaczam w mące.Wrzucam żeberka na rozgrzany olej, obsmażam na dużym ogniu. Nastepnie zmniejszam ogien i wrzucam do żeberek pokrojona cebulę( 2-3 cebule), czosnek oraz obowiązkowo kminek ( ok 1 łyżeczka).Przykrywam patelnię przykrywką, podlewam bulionem lub wodą z vegetą. Gdy żeberka zmiękną zagęszczam sos wodą z mąką.
Jest to przepis mojej babci najlepszy na świecie:)Zyczę smacznego:)
Przy okazji apeluję, aby tego typu zapytania zamieszczać na forum po godzinach pracy, bo niektórzy pracują i gdy tu wejdą to później maja problem z koncentracją. Szczególnie gdy zabrali ze sobą tylko jedną bułkę na drugie sniadanie;)
[quote=gość: kasiaaaa] Przy okazji apeluję, aby tego typu zapytania zamieszczać na forum po godzinach pracy, bo niektórzy pracują i gdy tu wejdą to później maja problem z koncentracją. Szczególnie gdy zabrali ze sobą tylko jedną bułkę na drugie sniadanie;) [/quote]
łosos wędzony w plastrach
awokado
pomarancz
mix sałat ( w woreczku)
czerwona cebula
jajo
cytryna,oliwa z oliwek,sól, cukier, musztarda
Kroimy łososia , awokado, cebulę ,połowę pomarańcza i wrzucamy do sałaty.
sos: łyzeczkę musztardy łaczymy z cukrem ( 1 łyżeczka), sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.Polewamy sałatę i dokładnie wszystko mieszamy.
Na wierzch sałaty kładziemy ugotowane jajko na twardo pokrojone w ćwiartki.
SMACZNEGO:)
[quote=gość: kasiaaaa] SPAGETTI Z KREWETKAMI (Kocham to)
makaron spagetti
krewetki
natka pietruchy
chili lub pestki chili ( do kupienia np z firmy kamis)
czosnek
sol, oliwa z oliwek
Na patelnię z oliwą wrzucamy czosnek, po chwili chili i po kolejnej chwili krewetki ( na dosłownie 7-10 minut). Sos który powstanie z krewetek absolutnie nie wylewać- to on będzie sosem do makaronu, wiec jesliby go było mało można dolać wodę z rozpuszczona kostką bulionową lub vegetą.
Natępnie wrzucamy na patelnię makaron al dente i przykrywamy na chwilę zeby smaki się połączyły ze sobą. Na koncu wrzucamy poszatkowaną pietruche i wszytsko dokładnie mieszkamy.Chwile potem jemy:)
Smacznego:) [/quote]
a ja proponuję zamiast bulionu dodać pomidory z puszki bez skurki i dwie łyżki ajwaru i chwilę pogotować zajefajne
Podaje przepis na ciasto "Sernik z bakaliami"
Składniki:
małe okrągłe biszkopciki do dokładnego wyłożenia spodu średniej wielkości tortownicy, 3 opakowania (75dag)serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 3 żółtka, szklanka cukru pudru, kostka (25dag) masła, szklanka rodzynek, szklanka skórki pomarańczowej, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki słodkiej śmietanki.
Przyrządzamy:
Rodzynki przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy, miejsce przy miejscu, biszkopcikami. Masło z cukrem pudrem ucieramy (robotem) na puch, dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą dodajemy ser i bakalie. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Powierzchnię wyrównujemy, wstawiamy sernik do lodówki nawet na kilka godzin. Dobrze wychłodzony, polewamy rozpuszczoną w śmietance, pokruszoną czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki na godz.
P.S.
Biszkopty możemy namoczyć ponczem.
SAŁATKA GRECKA
-ser feta
-oliwki
-pomidory
-ogorki konserwowe
-ogórek świeży
-czerwona cebula
-papryka czerwona
-sałata pekinska ( lub lodowa)
Sos:
-oliwa z oliwek
-miód ( 1-2 łyżeczkki)
-musztarda ( 2 łyżki)
-oregano, zioła prowansalskie
-cytryna
-czosnek
* nie dodajemy soli ( ser feta)
(Aby powstał idealny sos -do miodu i musztardy dolewamy oliwę powoli ciągle wszytsko mieszając)
TZATZIKI- dla wielbicieli czosnkowych aromatów:-)
1)ogórek świeży ścieram na gruber tarce, solę i po paru minutach odciskam sok
2)dodaję gęsty jogurt naturalny
3) wciskam czosnek a lepiej dwa:-), pieprzę
4) dodaję pokrojony drobno koperek
6) jem z karkówką albo piersią z kurczaka….mmmmm!:)
7) nie wsiadam do busa, pks-u - unikam wszelkich skupisk ludzi;-)
4 lub 5 bananów( w zależności od osób)
kładziemy na grillu jak skórka z czarnieje to znaczy, że są dobre i można ściągnąć z grilla. Przekrawamy wzdłuż rowek drylujemy i wlewamy likierek według gustu polecam ajerkoniak. Bardzo słodkie. A wersja dla dzieci w sklepach są dostępne polewy polać taką polewą.
Dzień wcześniej kupujemy karczek surowy porcjujemy. Kupujemy zalewę gotową, w każdym spożywczym są dostępne pikantne lub łagodne. Karczek zalewamy marynatą i na drugi dzień nadają się na grilla. Mięciutkie i smaczne szybko i łatwe.
mon-max ciekawy przepis z bananem, muszę spróbowac...
a ja jeszcze polecam...
ZIEMNIACZKI Z GRILLA
Podgotowujemy ziemniaki na pół twardo w osolonej wodzie ,gdy ostygną kroimy w ćwiartki . Do folii aluminiowej wrzucamy pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek i cebulę. Wszystko posypujemy papryką słodką, chili, tymiankiem albo innymi ziołami ( jakie kto lubi). Zawijamy folię i grillujemy.
Dziękuję! A wydawało mi się, że przepatrzyłam wszystkie wątki :o)
Czasem tak się tak zdaża że posty "wyparują" ;) Jednak wątpie by prosciutto di Parma było takim przypadkiem. :D Dlatego wystarczy zapytać. ;) Polecam się na przyszłość, M007. Mona, sorki za "off top'a" :D
Pasta makrelowa.
25 dkg wędzonej makreli
10 dkg masła.
Makrelę obrać ze skóry i ości, zmiksować z masłem i smarować chlebuś. Smacznego.
Polecam "Gołąbki inaczej"
Składniki:
200dag ryżu
400dag mięsa mielonego(najlepiej kupić łopatkę i żeby ją zmienili od razu)
200dag kapusty białej( ja dałam pół główki kapusty)
sól i pieprz
olej
Zrobić do tego sos pomidory lub kupić gotowy ja kupiłam "Pomysł na Gołąbki inaczej" z Winiar.
Przyrządzenie:
Kapustę drobno poszatkować. Jak już poszatkowaliśmy kapustę to przełożyć ją do miski i dodać ryż (ryż ma być surowy) i zalać wrzącą wodą, pozostawić na 10 minut. Potem dobrze odcedzić kapustę i ryż z wody. Mięso mielone, kapustę i ryż wymieszać w misce doprawić przyprawami i formujemy sznycelki. Sznycelki podsmażamy na patelki, na małym ogniu. Jak się zrumienią z obu stron to dajemy do garnczka i zalewamy sosem z Winiar lub przygotowanym przez siebie. Dusimy 40 minut na małym ogniu.
S M A C Z N E G O
Sałatka z wędzonej makreli
Składniki:
1 makrela wędzona
100g ryżu
1 cebula
2 ogórki kiszone
2 lub 3 łyżki majonezu
sól, pieprz
Ryż gotujemy, cebule i ogórki drobno kroimy, makrelę obieramy z ości i potem na drobne kawałeczki dzielimy. Ryż się nam ugotował odcedzamy i łączymy składniki. Na końcu przyprawiamy solą i pieprzem.
S M A C Z N E G O
Teraz czas wypieków, niektórym zostają białka i nie wiadomo co z nich zrobić. Polecam ptasie mleczko, bardzo łatwe i mało pracowite.
Składniki:
10-12 białek
4 galaretki
szczypta soli
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Przyrządzamy galaretki rozpuszczamy w niecałej szklance przegotowanej wody. Pianę dzielimy na 4 porcje i do każdej dodajemy galaretkę wlewamy do formy i dajemy do lodówki. Smaczna na drugi dzień.
S M A C Z N E G O
PASTA z AVOKADO- Przepis na pyszną kolacje, również tą romantyczną:)
1 dojrzałe avokado
2 jajka ugotowane na twardo
troszkę cebulki do smaku
oliwa z oliwek
pieprz, sól
łyzka śmietany 18% lub jogurtu ( dla tych co dbaja o linię:)
Awokado, jajka rozgniatamy widelcem. Dodajemy troszkę posiekanej cebuli do smaku, ok łyżkę oliwy z oliwek , pieprz, sól i łyzkę smietany.
Pasta jest pyszna a tylko 5 minut roboty. Najczęsciej dodaje jeszcze na kanapkę z pastą pomidora. Pycha, pycha, pycha:) jestem właśnie"po"i dalej się nia zachwycam:)
SPAGETTI Z KREWETKAMI (Kocham to)
makaron spagetti
krewetki
natka pietruchy
chili lub pestki chili ( do kupienia np z firmy kamis)
czosnek
sol, oliwa z oliwek
Na patelnię z oliwą wrzucamy czosnek, po chwili chili i po kolejnej chwili krewetki ( na dosłownie 7-10 minut). Sos który powstanie z krewetek absolutnie nie wylewać- to on będzie sosem do makaronu, wiec jesliby go było mało można dolać wodę z rozpuszczona kostką bulionową lub vegetą.
Natępnie wrzucamy na patelnię makaron al dente i przykrywamy na chwilę zeby smaki się połączyły ze sobą. Na koncu wrzucamy poszatkowaną pietruche i wszytsko dokładnie mieszkamy.Chwile potem jemy:)
Smacznego:)
Mniam mniam a już myślałam, że tu już nikt nie zagląda. Smacznego ja wypróbuje napewno.
mon-max
to przez ten post tutaj dziś zajrzałam,żeby sobie chociaż poczytać o jakiś pysznościach:)
Na pewno wrzucę tu jeszcze parę moich ulubionych przepisów a póki co zachęcam do wypróbowania pasy i krewetkowego spagetti, smacznego:)
o mniammniammniam
[quote=gość: kasiaaaa] mon-max
to przez ten post tutaj dziś zajrzałam,żeby sobie chociaż poczytać o jakiś pysznościach:)
Na pewno wrzucę tu jeszcze parę moich ulubionych przepisów a póki co zachęcam do wypróbowania pasy i krewetkowego spagetti, smacznego:) [/quote]
Zachęcam zachęcam do wrzucania, ja narazie nie mam żadnych ciekawych pomysłów na wypieki.
macie jakis dobry oryginalny pomysł na żeberka?
trekk a Ty znowu głodny biedaku?:)
kacha
żeberka doprawiam solą, pieprzem, vegetą, papryką ostrą i słodką i obtaczam w mące.Wrzucam żeberka na rozgrzany olej, obsmażam na dużym ogniu. Nastepnie zmniejszam ogien i wrzucam do żeberek pokrojona cebulę( 2-3 cebule), czosnek oraz obowiązkowo kminek ( ok 1 łyżeczka).Przykrywam patelnię przykrywką, podlewam bulionem lub wodą z vegetą. Gdy żeberka zmiękną zagęszczam sos wodą z mąką.
Jest to przepis mojej babci najlepszy na świecie:)Zyczę smacznego:)
Przy okazji apeluję, aby tego typu zapytania zamieszczać na forum po godzinach pracy, bo niektórzy pracują i gdy tu wejdą to później maja problem z koncentracją. Szczególnie gdy zabrali ze sobą tylko jedną bułkę na drugie sniadanie;)
[quote=gość: kasiaaaa] Przy okazji apeluję, aby tego typu zapytania zamieszczać na forum po godzinach pracy, bo niektórzy pracują i gdy tu wejdą to później maja problem z koncentracją. Szczególnie gdy zabrali ze sobą tylko jedną bułkę na drugie sniadanie;) [/quote]
Dobrze, że niektórzy mają przerwy obiadowe.
mon-max
to fakt,takim to dobrze.
Dziś przepis na przepyszną sałatkę
łosos wędzony w plastrach
awokado
pomarancz
mix sałat ( w woreczku)
czerwona cebula
jajo
cytryna,oliwa z oliwek,sól, cukier, musztarda
Kroimy łososia , awokado, cebulę ,połowę pomarańcza i wrzucamy do sałaty.
sos: łyzeczkę musztardy łaczymy z cukrem ( 1 łyżeczka), sokiem z cytryny i oliwą z oliwek.Polewamy sałatę i dokładnie wszystko mieszamy.
Na wierzch sałaty kładziemy ugotowane jajko na twardo pokrojone w ćwiartki.
SMACZNEGO:)
[quote=gość: kasiaaaa] SPAGETTI Z KREWETKAMI (Kocham to)
makaron spagetti
krewetki
natka pietruchy
chili lub pestki chili ( do kupienia np z firmy kamis)
czosnek
sol, oliwa z oliwek
Na patelnię z oliwą wrzucamy czosnek, po chwili chili i po kolejnej chwili krewetki ( na dosłownie 7-10 minut). Sos który powstanie z krewetek absolutnie nie wylewać- to on będzie sosem do makaronu, wiec jesliby go było mało można dolać wodę z rozpuszczona kostką bulionową lub vegetą.
Natępnie wrzucamy na patelnię makaron al dente i przykrywamy na chwilę zeby smaki się połączyły ze sobą. Na koncu wrzucamy poszatkowaną pietruche i wszytsko dokładnie mieszkamy.Chwile potem jemy:)
Smacznego:) [/quote]
a ja proponuję zamiast bulionu dodać pomidory z puszki bez skurki i dwie łyżki ajwaru i chwilę pogotować zajefajne
Podaje przepis na ciasto "Sernik z bakaliami"
Składniki:
małe okrągłe biszkopciki do dokładnego wyłożenia spodu średniej wielkości tortownicy, 3 opakowania (75dag)serka homogenizowanego o smaku naturalnym, 3 żółtka, szklanka cukru pudru, kostka (25dag) masła, szklanka rodzynek, szklanka skórki pomarańczowej, tabliczka gorzkiej czekolady, 2 łyżki słodkiej śmietanki.
Przyrządzamy:
Rodzynki przelewamy na sicie wrzątkiem, odstawiamy do odsączenia i przechłodzenia. Spód średniej wielkości tortownicy wykładamy, miejsce przy miejscu, biszkopcikami. Masło z cukrem pudrem ucieramy (robotem) na puch, dodajemy żółtka. Gdy składniki się połączą dodajemy ser i bakalie. Całość dokładnie mieszamy i przekładamy do formy. Powierzchnię wyrównujemy, wstawiamy sernik do lodówki nawet na kilka godzin. Dobrze wychłodzony, polewamy rozpuszczoną w śmietance, pokruszoną czekoladą i ponownie wstawiamy do lodówki na godz.
P.S.
Biszkopty możemy namoczyć ponczem.
Bez tego grill po prostu nie istnieje:-)
SAŁATKA GRECKA
-ser feta
-oliwki
-pomidory
-ogorki konserwowe
-ogórek świeży
-czerwona cebula
-papryka czerwona
-sałata pekinska ( lub lodowa)
Sos:
-oliwa z oliwek
-miód ( 1-2 łyżeczkki)
-musztarda ( 2 łyżki)
-oregano, zioła prowansalskie
-cytryna
-czosnek
* nie dodajemy soli ( ser feta)
(Aby powstał idealny sos -do miodu i musztardy dolewamy oliwę powoli ciągle wszytsko mieszając)
TZATZIKI- dla wielbicieli czosnkowych aromatów:-)
1)ogórek świeży ścieram na gruber tarce, solę i po paru minutach odciskam sok
2)dodaję gęsty jogurt naturalny
3) wciskam czosnek a lepiej dwa:-), pieprzę
4) dodaję pokrojony drobno koperek
6) jem z karkówką albo piersią z kurczaka….mmmmm!:)
7) nie wsiadam do busa, pks-u - unikam wszelkich skupisk ludzi;-)
Smacznego:)
:-9 do przetestowania w terenie, koniecznie;-)
A ja na grilla polecam Banany
4 lub 5 bananów( w zależności od osób)
kładziemy na grillu jak skórka z czarnieje to znaczy, że są dobre i można ściągnąć z grilla. Przekrawamy wzdłuż rowek drylujemy i wlewamy likierek według gustu polecam ajerkoniak. Bardzo słodkie. A wersja dla dzieci w sklepach są dostępne polewy polać taką polewą.
Szaszłyki na grilla
Składniki:(w zależności od ilości osób)
2 szt Filety z kurczaka
1papryka czerwona
1papryka żółta
2 ogórki konserwowe
filety z kurczaka paprykę, ogórki kroimy na kwadraciki i wbijamy na patyczki szaszłykowe na przemian mięso papryka ogórek papryka mięso. Polecam
A karczek na grilla szybki sposób
Dzień wcześniej kupujemy karczek surowy porcjujemy. Kupujemy zalewę gotową, w każdym spożywczym są dostępne pikantne lub łagodne. Karczek zalewamy marynatą i na drugi dzień nadają się na grilla. Mięciutkie i smaczne szybko i łatwe.
hmmm czyżby wielbiciel czosnkowych klimatów...?;-)
mon-max ciekawy przepis z bananem, muszę spróbowac...
a ja jeszcze polecam...
ZIEMNIACZKI Z GRILLA
Podgotowujemy ziemniaki na pół twardo w osolonej wodzie ,gdy ostygną kroimy w ćwiartki . Do folii aluminiowej wrzucamy pokrojone ziemniaki, pokrojony boczek i cebulę. Wszystko posypujemy papryką słodką, chili, tymiankiem albo innymi ziołami ( jakie kto lubi). Zawijamy folię i grillujemy.