1kg ziemniaków
3 ogórki
2 pomidory
2 cebule
150 ml jogurtu, 4 dag majonezu, 1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
½ pęczka pietruszki (niekoniecznie)
Mielona papryka, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy, obieramy, kroimy w talarki. Ogórki obieramy, kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidory myjemy, kroimy. W dużej salaterce układamy warstwę ziemniaków, lekko skrapiamy octem, posypujemy solą pieprzem. Na wierzch kładziemy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli i ponownie warstwami ziemniaki i ogórki z cebulą aż do wykorzystania wszystkich składników. Każdą warstwę oprószamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy octem. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny, w tym czasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i mieszamy. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy dekorujemy pomidorem i pietruszką.
PS.
To jest oryginalny przepis z książki NAJLEPSZE SAŁATKI Jolanta Muras. Ja się nie trzaskam z warstwowaniem tej sałaty tyko w każdym z osobna garnku solę pieprzę kwaszę octem i potem mieszam razem składniki polewam od razu sosem i zostawiam w lodówce na min godz.
Pozdrawiam
Witam czas grillowania podaje przepis na masełko czosnkowe.
Kostkę masła miękkie
5 ząbków czosnku wycisnąć
sól i pieprz
szczypiorek pokroić
Wszystko razem wymieszać i posmarować z jednej strony wekę i pieczemy na grillu. Smacznego
Podoba mi się, że jest szybki (czas pi x oko 5 min, potrenujesz), dlatego zadowoli tych, którzy lubią dania praktyczne (w sensie: dobry efekt w krótkim czasie).
Kaloryczność - oceniam na średnio, gdy jesteś głodny lepiej przygotować się na x 2.
Miejsce przygotowania - warunki domowe. To pewien minus - w trasie nie przygotujesz (ptasie jajeczka chronimy, zaś te zabrane w drogę mogą nam sprawić niemiłą niespodziankę).
Zabierasz się do roboty (składniki na 1 porcję): wbijasz jajko do naczynia + trochę mleka + 2-3 łyżki mąki dla lekkiego zagęszczenia wymieszanych składników; a teraz na boczku szykujesz nadzienie, może być kiełbasa/pomidor/cebula pokrojone w kostkę/sól/pieprz → mieszasz; masę wlewasz na patelnię, po chwili rozkładasz farsz na 1/2 powierzchni omleta, na wierzchu farszu układasz płaty żółtego sera i już możesz składać omleta w pół przykrywając nadzienie, chwika na zrumienienie z obu stron i bon apetit!
Podoba mi się, że jest szybki (czas pi x oko 5 min, potrenujesz), dlatego zadowoli tych, którzy lubią dania praktyczne (w sensie: dobry efekt w krótkim czasie).
Kaloryczność - oceniam na średnio, gdy jesteś głodny lepiej przygotować się na x 2.
Miejsce przygotowania - warunki domowe. To pewien minus - w trasie nie przygotujesz (ptasie jajeczka chronimy, zaś te zabrane w drogę mogą nam sprawić niemiłą niespodziankę).
Zabierasz się do roboty (składniki na 1 porcję): wbijasz jajko do naczynia + trochę mleka + 2-3 łyżki mąki dla lekkiego zagęszczenia wymieszanych składników; a teraz na boczku szykujesz nadzienie, może być kiełbasa/pomidor/cebula pokrojone w kostkę/sól/pieprz → mieszasz; masę wlewasz na patelnię, po chwili rozkładasz farsz na 1/2 powierzchni omleta, na wierzchu farszu układasz płaty żółtego sera i już możesz składać omleta w pół przykrywając nadzienie, chwika na zrumienienie z obu stron i bon apetit!
Hihihih, mogłoby być i tak. Podstawowe zasady równowagi energetycznej http://www.eufic.org/page/pl/page/what-is-energy/
Przestrzegać koniecznie, również eksperymentując z serwowanym w temacie menu.
Informujemy, że trekk nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania przepisu, niezależnie od płci oraz wieku:-D
Witam wszystkich czas na jakieś przetwory.
Podaje przepis na Dżem z cukinii.
Co jest nam potrzebne 5kg cukinii, 1kg cukru, 4 galaretki pomarańczowe, 5 łyżek kwasku cytrynowego, aromat cytrynowy.
Przygotowanie:
Cukinie obrać, usunąć gniazda nasiennie, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dusić do rozgotowania. Do duszącej się cukinii dodać cukier, galaretki i aromat. Dusić około pół godziny, dodać kwasek cytrynowy do smaku. Gorący dżem z cukinii przelewać do słoików, zakręcić, postawić dnem do góry.
Smacznego
Mam pytanie kiedyś robiłam ciast z czekolady ale niestety nie zapisałam przepisu pamiętam, że czekoladę się roztapiało i potem do białek dodawało, czy zna ktoś taki przepis na ciasto? Do zamrażalnika się go potem dawało.
A ja szukam podpowiedzi na przyrządzenie kaczki. W Nowym Sączu jadłem ją z orzechami w restauracji Mekong. Do licha nie jestem dobry w gotowaniu, a chciał bym zaskoczyć żonę czymś niezwyczajnym. Może mi ktoś podać przepis, najlepiej tak krok po kroku.
Piersi z kurczaka wymyć pod bieżącą, zimną wodą, pokroić w drobna kostkę i poddusić na oleju (ok. 5 minut).
Kurczaka oprószyć dość grubo mieszanką przypraw 'gyros', posolić, popieprzyć i odstawić do ostudzenia.
Pokroić w drobna kostkę cebulę, paprykę i ogórki.
Odsączyć kukurydzę z wody, a kapustę pekińską drobno poszatkować.
Wymieszać jogurt z majonezem i ketchupem na sos.
Układać warstwowo w naczyniu: kurczaka, cebulę, sos, ogórki, kukurydzę, sos, paprykę, kapustę pekińskę, sos.
Schłodzić i podawać.
Warto. Sam kiedyś nie gotowalem i wydawało mi się,że gotowanie to bardzo trudna sprawa. Potem jednak zacząłem szukać przepisów i okazało sie,że nie jest to takie skomplikowane jak się wydaje... Warto jest szukać w sieci ponieważ przepisy są tam dobrze opisane i wiadomo jak zrobić dane jedzenie....
Polecam na przykład ten przepis na gołabki https://www.przepisy.pl/przepis/golabki-3
Są smaczne, lekkie, sycące. A jak nagotujecie to będziecie mieli jedzenie na 2 dni.
Bardzo proszę podawać przepisy te stare i nowoczesne żeby każdy spróbował te smakołyki i wypieki. Podaje przepis na bardzo smaczną i tradycyjną sałatkę.
Sałatka jarzynowa
Gotujemy warzywa (w łupinach) :ziemniaki,marchewki, seler oraz pietruszkę.Kroimy w kosteczkę oraz dodajemy resztę składników:groszek,jabłka,jajka,ogórki,cebulę- które również kroimy w kosteczkę.Na koniec dodajemy majonez i musztardę i przyprawiamy do smaku solą i pieprzem :)
Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki z sosem winegret. A ostatnio dodaję do nich ten składnik [...] Siemię lniane praży się na patelni i posypuje salatke. Jest nie tylko zdrowa, ale i świetnie smakuje.
A co na to matka dziewczyny? A czy w pewnej restauracji chińskiej też to podają? No i jak żona się na to zapatruje?
W koncu wielkanoc coraz bliżej. Jest bardzo prosty tak wiec na pewno poradzicie sobie z nim nawet jeśli nie czujecie się tak pewnie w pieczeniu. Fajnie równiez,ze nie jest tak słodki jak tradycyjny mazurek kajmakowy.
SAŁATKA GRILLOWA
1kg ziemniaków
3 ogórki
2 pomidory
2 cebule
150 ml jogurtu, 4 dag majonezu, 1 łyżka musztardy
1 łyżka octu
½ pęczka pietruszki (niekoniecznie)
Mielona papryka, sól, pieprz
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, odcedzamy i studzimy, obieramy, kroimy w talarki. Ogórki obieramy, kroimy. Cebulę obieramy, kroimy w piórka. Pomidory myjemy, kroimy. W dużej salaterce układamy warstwę ziemniaków, lekko skrapiamy octem, posypujemy solą pieprzem. Na wierzch kładziemy warstwę ogórków, następnie warstwę cebuli i ponownie warstwami ziemniaki i ogórki z cebulą aż do wykorzystania wszystkich składników. Każdą warstwę oprószamy solą, pieprzem, lekko skrapiamy octem. Sałatkę odstawiamy na 2 godziny, w tym czasie przygotowujemy sos: do jogurtu dodajemy musztardę, majonez, przyprawiamy solą, pieprzem, papryką mieloną i mieszamy. Polewamy sałatkę sosem, mieszamy dekorujemy pomidorem i pietruszką.
PS.
To jest oryginalny przepis z książki NAJLEPSZE SAŁATKI Jolanta Muras. Ja się nie trzaskam z warstwowaniem tej sałaty tyko w każdym z osobna garnku solę pieprzę kwaszę octem i potem mieszam razem składniki polewam od razu sosem i zostawiam w lodówce na min godz.
Pozdrawiam
Witam czas grillowania podaje przepis na masełko czosnkowe.
Kostkę masła miękkie
5 ząbków czosnku wycisnąć
sól i pieprz
szczypiorek pokroić
Wszystko razem wymieszać i posmarować z jednej strony wekę i pieczemy na grillu. Smacznego
OMLET z nadzieniem.
Podoba mi się, że jest szybki (czas pi x oko 5 min, potrenujesz), dlatego zadowoli tych, którzy lubią dania praktyczne (w sensie: dobry efekt w krótkim czasie).
Kaloryczność - oceniam na średnio, gdy jesteś głodny lepiej przygotować się na x 2.
Miejsce przygotowania - warunki domowe. To pewien minus - w trasie nie przygotujesz (ptasie jajeczka chronimy, zaś te zabrane w drogę mogą nam sprawić niemiłą niespodziankę).
Zabierasz się do roboty (składniki na 1 porcję): wbijasz jajko do naczynia + trochę mleka + 2-3 łyżki mąki dla lekkiego zagęszczenia wymieszanych składników; a teraz na boczku szykujesz nadzienie, może być kiełbasa/pomidor/cebula pokrojone w kostkę/sól/pieprz → mieszasz; masę wlewasz na patelnię, po chwili rozkładasz farsz na 1/2 powierzchni omleta, na wierzchu farszu układasz płaty żółtego sera i już możesz składać omleta w pół przykrywając nadzienie, chwika na zrumienienie z obu stron i bon apetit!
a kilogramów przybywa i nie wiadomo skąd
Hihihih, mogłoby być i tak. Podstawowe zasady równowagi energetycznej http://www.eufic.org/page/pl/page/what-is-energy/
Przestrzegać koniecznie, również eksperymentując z serwowanym w temacie menu.
Informujemy, że trekk nie ponosi odpowiedzialności za skutki stosowania przepisu, niezależnie od płci oraz wieku:-D
Witam wszystkich czas na jakieś przetwory.
Podaje przepis na Dżem z cukinii.
Co jest nam potrzebne 5kg cukinii, 1kg cukru, 4 galaretki pomarańczowe, 5 łyżek kwasku cytrynowego, aromat cytrynowy.
Przygotowanie:
Cukinie obrać, usunąć gniazda nasiennie, następnie zetrzeć na tarce o grubych oczkach i dusić do rozgotowania. Do duszącej się cukinii dodać cukier, galaretki i aromat. Dusić około pół godziny, dodać kwasek cytrynowy do smaku. Gorący dżem z cukinii przelewać do słoików, zakręcić, postawić dnem do góry.
Smacznego
Mam pytanie kiedyś robiłam ciast z czekolady ale niestety nie zapisałam przepisu pamiętam, że czekoladę się roztapiało i potem do białek dodawało, czy zna ktoś taki przepis na ciasto? Do zamrażalnika się go potem dawało.
A ja szukam podpowiedzi na przyrządzenie kaczki. W Nowym Sączu jadłem ją z orzechami w restauracji Mekong. Do licha nie jestem dobry w gotowaniu, a chciał bym zaskoczyć żonę czymś niezwyczajnym. Może mi ktoś podać przepis, najlepiej tak krok po kroku.
Musi być dobra ja z kaczki jakoś nie robię żadnych potraw :)
Zna ktoś jakiś dobry przepis na pączki. ?
Podaję przepis na pyszne pączki:
1. Zadzwoń do babci
Moja ulubiona salatka:
Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min. › Gotowanie: 15min. › Gotowe w: 35min.
Piersi z kurczaka wymyć pod bieżącą, zimną wodą, pokroić w drobna kostkę i poddusić na oleju (ok. 5 minut).
Kurczaka oprószyć dość grubo mieszanką przypraw 'gyros', posolić, popieprzyć i odstawić do ostudzenia.
Pokroić w drobna kostkę cebulę, paprykę i ogórki.
Odsączyć kukurydzę z wody, a kapustę pekińską drobno poszatkować.
Wymieszać jogurt z majonezem i ketchupem na sos.
Układać warstwowo w naczyniu: kurczaka, cebulę, sos, ogórki, kukurydzę, sos, paprykę, kapustę pekińskę, sos.
Schłodzić i podawać.
Chyba zacznę stosować niektóre przepisy. Bo "wyglądają" bardzo smacznie.
Warto. Sam kiedyś nie gotowalem i wydawało mi się,że gotowanie to bardzo trudna sprawa. Potem jednak zacząłem szukać przepisów i okazało sie,że nie jest to takie skomplikowane jak się wydaje... Warto jest szukać w sieci ponieważ przepisy są tam dobrze opisane i wiadomo jak zrobić dane jedzenie....
Polecam na przykład ten przepis na gołabki
https://www.przepisy.pl/przepis/golabki-3
Są smaczne, lekkie, sycące. A jak nagotujecie to będziecie mieli jedzenie na 2 dni.
ja ba
ja na swojej diecie zbilansowanej bardzo lubiłam sałatkę z tuńczykiem, ananasem, rodzynkami i orzechami. mniam! słodka, ale fajna przekąska.
Próbowałam! Dzięki za świetny przepis :)
Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju sałatki z sosem winegret. A ostatnio dodaję do nich ten składnik https://www.frisco.pl/pid,9533/n,bakalland-siemie-lniane/stn,product Siemię lniane praży się na patelni i posypuje salatke. Jest nie tylko zdrowa, ale i świetnie smakuje.
A co na to matka dziewczyny? A czy w pewnej restauracji chińskiej też to podają? No i jak żona się na to zapatruje?
mspanc.
wiecie co, jak tak zimno to ja mam ochotę na mięcho.
Golonka duszona w sosie do tego śląska klucha i zasmażane buraki.
Mogę polecić przepis na mazurek orzechowy:
http://forum.miasto-info.pl/wolne-mysli/546,od-kuchni-czyli-przepisy-smakoszy,4.html
W koncu wielkanoc coraz bliżej. Jest bardzo prosty tak wiec na pewno poradzicie sobie z nim nawet jeśli nie czujecie się tak pewnie w pieczeniu. Fajnie równiez,ze nie jest tak słodki jak tradycyjny mazurek kajmakowy.
W tym rou piekę :)
ooo ssprobuje niektorych rpzepisow
Ja uwielbiam przepisy z Kwestii Smaku. Są proste i przepyszne.