Forum » Myślenice

Nie dla samorządowej prasy???

• 31 mar 2009

a może teraz Sedno ma szanse na wywiad z posłem... spróbujcie, czytelnicy na pewno chetnie przeczytają, chyba że Was uprzedzi GM:)

• 31 mar 2009

Wracając do dyskusji o gazetach samorządowych znalazłem taki cytat:
    Jestem za wytykaniem błędów władzy. To ważne. Każda władza uderza do głowy, jeśli człowiek jest otoczony  tylko pochlebcami, jeśli nie słucha słów krytyki..
    Ale tylko narzekanie, tylko opluwanie, nie jest  krytyką. To jest sianie destrukcji, to jest przyczynianie się do destabilizacji.
    Trzeba wierzyć w sukces, jeżeli chce się go osiągnąć. I nie trzeba tu wielkiej wiedzy o propagandzie. Wystarczy spojrzeć na siebie.  Jeśli nie wierzymy, że warto działać ... to po prostu siadamy na tyłku i narzekamy. Jeśli widzimy sens działań, to zabieramy się do roboty.
    Czyli propaganda sukcesu ma sens, bo daje nadzieję i zachęca do działania.
    A dziś już nie ma obawy, że tylko wciskają nam kit. Patrzymy tylko im uważnie, na ręce.

• 31 mar 2009

To nie wiem Witroz w końcu, czy my im patrzymy na ręce czy opluwamy?

Gmerku
    Do tej pory Gazeta Myślenicka specjalizowała się w tematyce pijanych kierowców, drukując ich zdjęcia i dane osobowe. Byłoby uczciwie w stosunku do tych wszystkich nieboraków, ktrorzy znaleźli się w jej rubryce, pociągnąć temat w stosuku do posła. Zobaczymy czy redaktor Cichoń się na to zdecyduje?

• 31 mar 2009

Cyrk
    Zazwyczaj zależy to od intencji, a te już sam musisz ocenić. Myślę, że w Sednie jest za mało pozytywnych przykładów, które powinny cechowac gazety lokalne. Jak widać po sprawie naszego posła media ogólnopolskie z negatywnymi przypadkami sobie radzą i nie lubią konkurencji. Oglądając wczoraj tv myslałem, że za chwilę dziennikarze zaczną nawoływac do linczu. Trochę zdrowego rozsądku. A pisanie, że takie wykroczenie jest zagrożone karą do 2 lat więzienia jest co najmniej śmieszna. U nas mordercy wychodzą z więzień po 5 - 7 latach.

• 31 mar 2009

Witroz zwróć uwagę na fakt, że to nie SEDNO tylko Myślenicka miała rubryczkę z fotami gości po pijaku. To jedno.
    A po drugie dla mediów ogólnopolskich, czasem jest za daleko do takich zjawisk jak asfaltownia, czy rondo pod strażnicą. A nam jest bardzo blisko.
    My chyba inaczej interpretujemy to co nazywasz "pozytywnym wazmocnieniem". Dla nas to nadzór nad jakością działania administracji, jego zgodnością z interesami lokalnej społeczności i prawem, dla Ciebie to przemilczanie i zamiatanie pod dywan niewygodnych faktow i pisanie półprawd na temat tego wszystkiego czym poprzez ujęcie w półprawdzie, mogą się pochwalić jej najbardziej politycznie zaspirowani przedstawiciele.
    Myślę, że w gruncie rzeczy wcale tego nie popierasz.
    Na przykładzie oczyszczalni. Co dostaliśmy w informacji o niej. Można sobie przeczytać w tym wątku wyżej. A co powinniśmy dostać? Rzetelną informację o inwestycji, jej kosztach, sposobie amortyzacji tych kosztów itd. Niestety "pozytywne wzmocnienie" w podniesionym artykule miało wzmocnić tylku dwóch Panów.

• 31 mar 2009

Cyrk, redaktor Cichoń woli robic reklamę Obajtkowi z Pcimia za pieniądze myślenickiego podatnika , potwierdza tym samym , jak go [ Obajtka ] "doskonale" Cleese reklamuje ,forum mu też użyczono . Oby z Obajtkiem ten cały Cyrk Pythona do Myślenic się nie przeniósł. Czyżby w ramach współpracy prasy samorządowej. polecam " Naszą Gminę " Obajtka , a nie będziecie miec iluzji w dyskusji. pcimiok zająłby się demokratyzacją mediów u siebie , a nie wymądrzał na łamach forum i pouczal tego i owego. Pozdrawiam.

• 31 mar 2009

ale wy wszyscy jestescie ograniczeni... dla was kazdy tekst to reklama, jesli w sednie jest wywiad z burmistrzem dobczyc, wojtem sieprawia , andrzejem bahleda curus czy kimkolwiek innym to to tez jest reklama, czy moze ten ktos ma cos cieakwego do powiedzenia lub robi cos interesujacego? na stronie internetowej GM jest zapowiedz rozmowy z dyrektorem PUP - to tez reklama, czy moze poglebienie tematu z pierwszej strony ktory zapowiadaja? zacznijcie czytac i troche myslec, bo czasem stereotypy zaslaniaja wam oczy

• 1 kwi 2009

Nie popieram interpretowania faktów. To tak jak w przypadku posła. Facet jechał "wczorajszy" - czyn naganny ale to co robiły wokół tego media?! Można było odnieść wrażenie że gość miał nie 0,7 promila ale pobił polski rekord i jechał po wypiciu 7 flaszek staranował 3 przystanki i na końcu przejechał kilka osób po czym zaczął uciekać po autostradzie (która nie istnieje) i zastał zatrzymany (tak jak na amerykańskich filmach) po kilkugodzinnym pościgu. Takie miałem odczucie oglądając wypowiedzi naszych luminarzy dziennikarstwa z dziennika TVP i TVN.
    I o tym piszę, żeby nie przesadzać z krytyką.

• Bartek Bartkowski 1 kwi 2009

witroz musze napisac to samo co w glownym watku o posle: mowiac to co wyzej dajesz przywolenie na jazde pod wplywem. w myslenicach posel i senator traktowani sa jak swiete krowy. gdziekolwiek sie nie pokaza trzeba im dziekowac, calowac po rekach, dygac przed nimi a czasem bic poklony i skubac trawe, tak aby wsrod konieczyny byly same czterolistne... a tak naprawde w warszawie ten czlowiek nic nie znaczyl, a w radiu rzecznik klubu mowil "poseł Marek Łatasz"... zastanawiam sie jaka role oprocz jednego wystapienia w sejmie, niewinnej drzemki i jablkowego incydentu odegral nasz wybraniec, ze musimy go traktowac z taka godnoscia i zalowac jego lekkomyslnego postepowania? dlaczego musimy go tlumaczyc i mowic, szkoda ze tak sie stalo, to wypadek... ja powtarzam po raz kolejny TO CZLOWIEK KTOREGO WYBRALISMY ABY REPREZENTOWAL NIE TYLKO NASZE MIASTO ALE NASZ KRAJ, ZEBY DECYDOWAL O JEGO LOSACH, ZEBY BYL ODPOWIEDZIALNY. ZAUFALISMY mu a on zaprzepascil ta szanse... a ty starasz sie go bronic zwalajac wszystko na dziennikarzy... ciekawi mnie jak zareaguje na to GM i Sedno - bo to gazety dzialajace na dwoch roznych biegunach, ale nigdy nie powiem ze mi zal posla bo w stosunku do prawa wszyscy powinnismy byc rowni

• 1 kwi 2009

Mnie też nie żal posła. Płaci i zapłaci jeszcze za swoją głupotę.
    Swoją drogą głupote należy srogo karać - ale przecież nie karą śmierci! A takie odniosłem wrażenie oglądając tv. Zwłaszcza, że gdzieś tam w głowie plątała mi się myśl - Czy gdyby to był poseł PO mielibysmy taką medialną szopkę? Tego właśnie nie wiem.

Co do "zasług" posła to ja Markowi dziekuję gdyż dzięki jego działaniom myślenickie klubu otrzymały wsparcie z ministerstwa sportu. Ja przynajmniej o tym wiem i to jest konkret. Zapewniam, że gdyby nie jego skuteczny lobbing Myślenice dostałyby "figę". Taki kraj. A ty Bartek podobno jesteś kibicem, to mógłbyś przynajmniej o tym wiedzieć.

• 1 kwi 2009

Bartek
    Mogę Ci już odpowiedzieć że SEDNO praktycznie na to nie zareaguje, jest natomiast planowany mały materiał na temat dzialalności posła, ale dotyczy czego innego. Tu w sumie nie ma co reagować, Wiadomość obiegła kraj, są przepisy procedury i reagować może teraz PiS i policja, nikt inny. Poseł nie zasłaniał się immunitetem i dzięki temu prawdopodobnie dostanie odznaczenie państwowe. Czasem mam wrażenie, że tym politykom już całkiem odj...

Witroz
    niby masz rację ale pamiętam takich, których bezwględnie ścigała Myślenicka mimo że mieli 0,5 i poruszali się rowerem.

• 1 kwi 2009

Cyrk
    To efekt "udanej" współpracy z policją. Swoją drogą Polska to dziwny kraj, gdzie publikuje się zdjęcia gościa z 0,5 promila a mordercy korzystają z ochrony wizerunku i nawet tv nie może podać ich nazwiska a co dopiero pokazać twarz.

Co do przygotowanego artykułu w Sednie o działalności posła, jeśli mogę coś sugerować, proszę wskazać na jego zaangażowanie na rzecz rozwoju sportu w Myślenicach. Za co z góry dziękuję.

• 1 kwi 2009

Przykro mi ale to artykuł nie o całokształcie tylko interwencyjny, na prośbę jednej z czytelniczek. Jest już gotowy, a gazeta przygotowana do druku. Zapraszam do skontaktowania się w celu przekazania informacji na temat pro-sportowej działalności posła, tylko prosibym o info w miarę świeże.

• 1 kwi 2009

Szkoda, że (jak się domyślam) będzie to materiał negatywny.
    No cóż, może chociaż będzie coś pozytynego o burmistrzu?
    Jak nie w Sednie to w GM.

• 1 kwi 2009

To będzie materiał obiektywny Witroz. Zgłoszenie od czytelniczki, reakcja redakcji, wypowiedź posła. NIe będziemy ani koloryzować, ani dodawać dziegciu.
    O Burmistrzu będzie również.

• 1 kwi 2009

Nie mówię, że będzie nieobiektywny ale próbując iść w ślady mediów ogólopolskich pokazujecie tylko brzydkie strony naszego życia. To na codzień można oglądac w polskiej telewizji - niepolecam.

Ja od prsy lokalnej oczekuję pozytynych przykładów aby można uwierzyć ze coć mozna zmienić. Inaczej pozostaje tylko opuścic ręce i dac sobie spokój. Skoro wszystko idzie źle. To nawet nowy burmistrz nie ma szans zrobić nic dobrego. A o jego wpadkach napisze Sedno.

• 1 kwi 2009

[quote=witroz]Nie mówię, że będzie nieobiektywny ale próbując iść w ślady mediów ogólopolskich pokazujecie tylko brzydkie strony naszego życia. To na codzień można oglądac w polskiej telewizji - niepolecam.[/quote]

W ostatnim SEDNIE był m.in. duży artykuł o Sokole. Nie wiem dlaczego uważasz go za "brzydką stronę naszego życia"? Był też dość (staraliśmy się) rzetelnie przeprowadzony wywiad i wiele innych tematów, nazwijmy to umownie "ładnych".

[quote]Ja od prsy lokalnej oczekuję pozytynych przykładów aby można uwierzyć ze coć mozna zmienić. Inaczej pozostaje tylko opuścic ręce i dac sobie spokój. Skoro wszystko idzie źle. To nawet nowy burmistrz nie ma szans zrobić nic dobrego. A o jego wpadkach napisze Sedno.[/quote]

Mam wrażenie, Witroz, że jako historyk, prowadzisz ze mną tą dyskusję tylko na pokaz, żeby przekonać być może mniej uważnych czytających, do filozofii budowania prasy, której nie da się pogodzić z obowiązującym obecnie w kraju ustrojem politycznym. Mam takie wrażenie, że próbujesz przekonać mnie, że prasa lokalna powinna jak to się skutecznie udaje w wiadomym tytule, wyglądać jak socrealistyczna propagandówka. Sądzę i myślę że wielu się ze mną zgodzi, że kłamstwo, przemilczanie problemów, za którymi często kryje się wiele ludzkiej krzywdy, nie jest metodą na budowanie niczego dobrego?

Chyba, że uprawiasz jakąś zaprogramowaną demagogię?
    A propos.
    Oczywiście w GM nie ma chyba nic o pośle. Przynajmniej w internetowym zwiastunie. Nie uważasz tego za niesprawidliwe w stosunku do tych wszystkich bidoków przyłapanych po pijaku na rowerach, których zdjęcia z policyjnej kartoteki przez wiele miesięcy "pozytywnie wzmacniały" Gazetę Myślenicką?
    ;)

• 1 kwi 2009

"Brawa dla Wspaniałej Młodzieży
    Chętnie przeczytałabym co konkretnie Ci ludzie robią na rzecz rodziny, sąsiadów i grupy rówieśniczej. Może opisanie ich działań "zapali" kolejnych do bezinteresownej aktywności... Warto promować pozytywne postawy i pokazywać tzw. dobre praktyki."
    Taki komentarz zamieściła Luna pod tekstem o konkursie ośmiu wspaniałych. To jest właśnie główne zadanie prasy lokalnej.

Oczywiście półprawdami i przemilczeniami nic się nie zbuduje. Ale co miałaby jeszcze dodać gazeta lokalna do tzw. sprawy posła. Jedynie przeprosiny pana Marka swoich wyborców o ile byłoby to płatne ogłoszenie.

• 2 kwi 2009

Pan Marek to kukiełka wystawiona przez lokalne układziki , podobnie ,jak Obajtek w Pcimiu. Przykre ale podly "pisowski" uklad. zostawcie go. Musi sam się zmierzyc z problemem.Obserwujcie układ , najbardziej ciekawe będzie to , jak się będzie stopniowo dystansowal od posła , ktory już nic nie będzie mógł. Inna sprawa , że mógł pamiętac o tym i nie niszczyc przyzwoitych ludzi , wspierając miernoty i nieuczciwośc. Gole strzelał PiS-owi. Był potrzebny , szkoda , że się dał wykorzystac , bo z tym mu będzie najciężej życ...

• 2 kwi 2009

Do Witroz,

SEDNO pisało o różnych inicjatywach i przedsięwzięciach wartościowych osób np: o NRW czyli o organizacji "Na Własną rękę", o inicjatywach pracowników Domu Greckiego, o Amatorskim Teatrze im. Kardynała Wojtyły (przy MOKiS), o Ogólnoposkich Warsztatach Gospel w Sieprawiu, o inicjatywie pracowników Ośrodka Interwencji Kryzysowej w Myślenicach, którzy zdobyli środki unijne na atrakcyjne zajęcia dla młodzieży i dorosłych znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej (projekt FENIX). I to wszystko co wymieniłam to jest z ostatnich dwóch numerów. Nie wiem skąd Twoje przekonanie, że to krytyczna gazeta. Ja nie mam takiego wrażenia. Dla jednych szklanka jest w połowie pełna, dla innych w połowie pusta...

• 3 kwi 2009

Rozluźniając na moment tą śmiertelnie poważną atmosferę zgęstniałą wokól prasy samorządowej , chciałbym skierować uwagę a boczny tor, choć w istocie nie do końca boczny, bo poświecony osobie o fundamentalnym znaczenu dla tego wątku...
    Gdzie jest Pcimiok?
    To pytanie, które zapewne wielu z Was nurtuje. Podaję kilka możliwych hipotez tłumaczących zniknięcie kolegi Pcimioka:
    - szef wywalił Pcimioka z roboty za notoryczne marnowanie czasu na forum
    - mama zabroniła Pcimiokowi korzystania z kompa z uwagi na pogarszanie się mu wzroku, fiksacje psychiczne i zaniedbania w odrabianiu lekcji
    - Pcimiok uznał swoje, popełnione w tej dyskusji winy i fakt zaprzestania brania w niej udziału należy traktować jako akt skruchy
    - wójt Obajtek specjalnym edyktem zabronił Pcimiokowi kompromitujących Gminę Pcim wystąpień na forum
    - Pcimiok nie darzy sympatią wójta Obajtka i obraził się na forum po opublikowaniu z nim wywiadu
    - Pcimiok się zakochał na wiosnę
    - zbliża się sezon truskawkowy
    - Pcimiok odciął się od świata i zamieszkał w pustelni na Kudłaczach

Za wytypowanie prawdziwej przyczyny zniknięcia prof. Pcimoka bank WBK ufundował bezpłatny, godzinny pobyt na placu zabaw w Pcimiu.
    ;)

• 4 kwi 2009

Cyrku, Ty za mną jednak musisz tęsknić :o)

• 4 kwi 2009

pcimiok na Kudłaczach ? Pcimiok przeniósł się do Stróży ,w pobliże GENIUSZA.

• 6 paź 2009

Na okładce szumny tytuł, coś o ekologii, dalej entuzjastycznie "inwestycje, inwestycje... Boże straciłem 2pln na gazete, a mogłem kupić dwie gałki lodów z proszku u Sawickiego...

Odpowiedz