Forum » Myślenice

Myślenickie myślenie - reaktywacja

• 4 sie 2010

Właśnie, więc ja zapytam tak;
    Czy pan Burmistrz ustalał z mieszkańcami potrzeby budowy chodników?
    Czy zorganizował spotkania w sprawie "rewitalizacji" czegokolwiek w mieście?
    Jaki procent mieszkańców korzysta miesięcznie z tej wspaniałej hali?
    A ile kosztuje jej utrzymanie?
    Strzelnica, pytania jak wyżej.
    "Z dworcem jak z Yeti, jest ale go nie ma" (I raczej nie będzie)
    No to teraz znając opinie mieszkańców "wew listopadzie" to mieszkańcy "załadują i wyładują" Burmistrza. I to bez zbędnej filozofii.

• Zdzichó Kowal PJN 5 sie 2010

A po co ustalać z mieskańcami?
    Karzden ma inne zdanie i najczemściej wziermte z gupoty, niedouczenia, niedoświadczenia i komfabulacji.
    Pan Burmiszcz hce jak najlepi ale najwarzmniejszy rzecz - rze WIE najlepi!
    pozdrawiam
    Zdzichó

• 5 sie 2010

Najsmutniejsze jest w tym wszystkim to, że burmistrz zostanie na następną kadencję. Jak dalej zwolennicy p.Kielana będą d opierać jego kampanię wyborczą na ciągłym narzekaniu na UMiGm i powtarzać w kółko jak mantrę " MO to, MO siamto" bez przedstawienia jakiegokolwiek sensownego programu, tak się to właśnie skończy. Panowie do zerzygania wałkujecie te same tematy wtrącając je nawet na fora wogóle nie związane z tematem "burmistrzowym". Otwierasz zakładkę sporty motorowe- a tu burmistrz niedobry, przepisy kulinarne - jescze gorszy, temat o wyprowadzaniu psów - to samo. Do diabła opamiętajcie się. Ja bardzo chcę mieć na kogo zagłosować w wyborach. Przedstawcie choć jednego dobrego kandydata, bo Kielan popłynie po całej długości. Szanowny p.Maciej może spać spokojnie i uśmiechać się szeroko. W takiej formie i z takim podejściem do ludzi jaki prezentuje chociażby tu na forach Miasto-Info pan K. nie ma żadnych szans na zwycięstwo. Obym się mylił, ale wszystko na to wskazuje

• 5 sie 2010

Pozwolę sobie wystąpić tu w imieniu Wiktora Kielana.
    Rozumiem, że wpis "gośćia :(" nie jest zasadniczo nieprzychylny tzw. "opozycji" i wyraża bardziej troskę o jej pasywność.
    Prosiłbym o chwilę cierpliwości, trwają wakację i nie nalerzy się spodziewać większej aktywności po ludziach. Myślę, że już od września ruszy widoczna kampania, co oznacza również przedstawienie programu a także kampanię informacyjną z tym związaną i promocję kandydata na burmistrza i list kandydatów do rady.
    Będziemy się starali uruchowmić serię spotkań z kandydatem przeznaczonych dla wszystkich możliwych środowisk, uruchomimy też inne działania. Zastrzegam również że nie jest tak że "nic się nie dzieje" choć tego nie widać. Prosząc o wyrozumiałość zwracam uwagę, że sam Pan Kielan jak i życzliwe mu osoby nie ma możliwości prowadzeia kampanii w ramach lub "zamiast" swoich obowiązków służbowych jak robią to urzedujący urzędnicy, musi to robić poza nimi. Nie może również korzystać z finansów publicznych uruchamiając różne kryptokampanie informacyjne.
    Proszę o cierpliwość, a jeśli koledze zależy bardzo na zmianach to namawiam do aktywnej pomocy. Można się kontaktować z Panem Kielanem, można ze mną.
    Co do szans kandydatów, żadna kampania nie jest przegrana zanim się jeszcze na dobre nie zaczęła.
    pozdrawiam
    ps. nie widzę na forum ostatnio specjalnej aktywności opozycji więc Pana uwaga zawarta w ostatnim zdaniu nie odnosi się chyba do niej, raczej do przypadkowych użytkowników nie związanych z Panem Kielanem, choć rozumiem że skojarzenia są nie do uniknięcia.

• 5 sie 2010

Szanowny Panie Rafale.
    Moja skromna osoba jest jak najbardziej przychylna opozycji. Denerwuje mnie tylko mocno "pisiorowa" kampania. Na zasadzie zrobiliście wszystko źle, my oczywiście zrobimy lepiej, ale jak? Ano tego dowiedzieć się znikąd nie można. (mam nadzieję że chwilowo) Napisałem tak dlatego, żeby Was pobudzić do działania bo wybory tuż tuż a poza "rzucaniem mięsem" w kierunku obecnej władzy na nic konkretnego się nie zanosi. A czas nagli i żeby nie skończyło się tak jak z polskimi drużynami w pucharach. Co roku jesteśmy przygotowani do startu perfekcyjnie a jak kończymy? no comments :)

• 5 sie 2010

Szanowny "gościu :(".
    Mamy świadomość wszystkiego o czym piszesz. I zapewniam, że staramy się na miarę naszych skromnych możliwości przygotować dobrze do tej jesieni. Nie o wszystkich działaniach, które ostatnio podjęliśmy mogę pisać na forum ale zapewniam, że takie są czynione raczej w zakresie przygotowań niż widocznych rezultatów.
    Sporo osób aktywnie wspierających kandydaturę Wiktora Kielana jest w tej chwili na wakacjach. Mam nadzieję, że w zakresie społecznego odbioru to wszystko "nadrobimy" we wrześniu. Mogę obiecać tylko tyle, że postaramy się aby właśnie w społecznym odbiorze Wiktor stał się kandydatem: widocznym, wyrazistym, merytorycznym, ciekawym i dającym ludziom alternatywę, bo znając Go nie wątpię, że takim jest w rzeczywistości.
    pozdrawiam

• 5 sie 2010

Pan Kielan jest JEDYNYM KANDYDATEM który może wygrać z obecnie panującym mimo negatywnego postrzegania przez wyborców niektórych ludzi z grupy popierającej jego kandydaturę.Sam będę na niego głosował mimo obaw czy będzie miał na tyle siły aby być BURMISTRZEM NAS WSZYSTKICH czy tylko grupki miejscowych oligarchów którym z każdą władzą po drodze.Wcześniej czy później upomną się o zapłatę za poparcie w kampanii.
    Nie jestem tym Gościem.

• 5 sie 2010

Znając Pana Kielana twierdzę, że to będzie Burmistrz nas wszystjkich zdecydowanie bardziej niż jego poprzednik. I zdecydowanie autentyczniej. Sądzę, że osoby które Pana Wiktora znają potwierdzą moją opinię.

• 5 sie 2010

Od poprzednika trudno byłoby znaleźć gorszego.
    Znając naszą politykę widać jak trudno spełnić obietnice nie mając silnego zaplecza,a że ta zabawa kosztuje zawsze znajdują się tacy którzy później wystawią rachunek.Boję się aby nie znalazły się jakieś Rychy,Zdzichy itp.
    To naprawdę trudne ale liczę że Pan Kielan wie co robi.

• 5 sie 2010

"To pierwsza taka forma prezentacji naszego regionu i komunikacji z mieszkańcami" wracając do tematu interesuje mnie bardzo ta komunikacja z mieszkańcami hmm ciekawe czym kolejnym kłamstwem??

• 6 sie 2010

Wczorajsza Kronika - 21.45.
    Dlaczego zalewa Zarabie?
    Bo źle wyknano zakopianke - powiadaja włodarze Myslenic.
    "Wszystko zgodnie z opiniami osób kompetentnych" - mówi GDDKiA.

Jak żywo przypomina mi sie sprawa myślenickiego śmietniska - tylko role odwrócone:
    włodarze miasta: "Wszystko zgodnie z prawem i przepisami".
    Ludzie - "To nie jest odpowiednie miejsce".

Refleksja.
    Jak myślicie drodzy forumowicze, ile czasu minie aż sie przekonamy, że ta inwestycja w śmieci tylko zaszkodzi miastu?

Obłuda króluje. Mamona opanowuje mózgi niektórym.
    Pozostaje żal.

• Zdzichó Kowal PJN 6 sie 2010

Skaranie boskie z to opozycjo gdzie siem znowusz rozpowszechnia Panu Zdzichó te plotke jakoby Pan Radny Czesław stał w naprzeciwności Panu Burmiszczu Macieju.
    Jeden zaczepił Pana Zdzicha i mu natuk do głuw rze jakoby to majomc rzal rze nie zaproszono Pana Radnego do kamdydowania z Dolne Przedmieście zez listy Pana Macieja.
    Co za kłamliwość, co za obłudmność i imtrygamctwo ty opozycji.

Z drugi strony co za gupota takisz plotek, któren tesz w rozpowszechnieniu, rze jakoby Pan Leszek z ksiemgarni zawzion siem kamdydować na burmiszczowanie w naprzeciwności Panu Macieju.
    Opozycjomniści pomiarkujciesz siem wew tym knowaniu!
    Nie rozpowszechniajciesz nieprawdziwości!
    pozdrawiam
    Zdzichó

• 6 sie 2010

każda inwestycja ingeruje w środowisko zatem szkodzi- sztuka polega na kompromisie

• 12 sie 2010

Czytołem łostatnio w Myslenickiej gadke Burmistrza. Późni wziołek w Janie gazete Głos. Patrze i ta samo gadka.
    Ci somi redaktorzy piszo w dwok gazetach?

• 12 sie 2010

A i jescze jedno wom powim , to ze tok godom to ni efekt zem wypity bo nie pijo tylko jezdem letko przyczymany.

• adzygmunt 15 sie 2010

Nie ma sensu zakładać nowego tematu, lecz warto zapytać!
    W necie ukazała się lista kilku najbardziej zadłużonych miast Polski. Wydaje się dotyczyć tych wielkich.
    Ciekawe ile długu maja Myślenice na mieszkańca. To jest dług publiczny i dobrze byłoby abyśmy mieli o nim wiedzę!
    http://finanse.wp.pl/gid,12565620,galeria.html

• 15 sie 2010

"Ciekawe ile długu maja Myślenice na mieszkańca. To jest dług publiczny i dobrze byłoby abyśmy mieli o nim wiedzę!"

adz, potrzebny Ci jeszcze jeden stres ?

• 15 sie 2010

Adz
    Zadłużenie Gminy pokazane w prognozie długu gminy umieszczonej na stronach internetowych na koniec 2009 roku wynosi 48 000 000. Liczba mieszkańców Miasta i Gminy to ok 41 000 osób. Jak więc łatwo policzyć dług na mieszkańca Gminy wynosi 1170 zł na głowę, co jest bardzo wysoką kwotą - złaszcza w kontekście tego co napiszę poniżej.
    Adz - w przypadku tych miast które są wymienione na stronach WP dług na mieszkańca nie jest problemem. Ważny jest poziom tzw nadwyżki operacyjnej - czy li wolnych środków budżetu , które mogą zostać przenaczone na inwestycje i spłaty kredytów. Dlaczego nie jest problemem? Otóż poziom nadwyżki operacyjnej np. Krakowa czy Warszawy pozwala im spłacić całość zadłużenia w 1,5 - 2 lat ! To m.in. na ich wniosek zmieniano ustawę o finansach publiczbych i parametry związane z limitowanieniem zadłużenia.
    W Myślenicach poziom nadwyżki operacyjnej pozwala na spłatę długu w okresie 6 - 7 lat przy założeniu, że Gmina nie zainwestuje w tych latach ani złotówki i uda się utrzymać poziom dochodów.

• 15 sie 2010

Realnie jesteśmy zadłużeni na jakieś 12-15 lat. Biorąc pod uwagę narzucony na mieszkańców poziom obciążeń i pogorszenie standardów życia, co bez wątpienia odbije się na budżecie od strony dochodowej naprawdę nie wygląda to dobrze.

• 15 sie 2010

Chciałem tylko zwrócić uwagę, iż są to dane na koniec 2009 roku a jak wiemy miłościwie nam panujący w 2010 roku pogrążył nas jeszcze bardziej (w długach) !

• adzygmunt 15 sie 2010

Krzysztof otworzyłeś mi oczy. Nie miałem pojęcia o istnieniu nadwyżki operacyjnej. Nie jestem ekonomistą, nic dziwnego, tym bardziej nie miałem pojęcia, jak to się ma do możliwości spłaty zadłużenia.
    Choć intuicyjnie wiedziałem, że duży może więcej!
    Dziękuję, adz.

• 15 sie 2010

Miasta z tej listy mają z czego spłacać a my?
    Obudzimy się z ręką w nocniku.

• 15 sie 2010

Zmieniając nieco trajektorię lotu, chciałbym rozpocząć dyskusję nad inicjatywą Panów Kudasa i Szczotkowskiego dotyczącą zmiany systemu inicjacji projektów uchwał i jego negocjacji poprzez inicjatywy komitetów obywatelskich. Jakie jest Wasze zdanie na temat proponowanego projektu zmiany systemu podaży uchwał a w szczególności redukcji ilości społecznych reprezentantów czyli radnych, którym tak wiele zarzuca się pasywności i decyzji w większości nie reprezentujących potrzeb mieskańców naszego miasta. Co sądzicie o projekcie? (pomijając komentarze dotyczące autorów projektu) Czy w naszym zapyziałym mieście ma on szanse istnienia i stopniowej zmiany systemu rządzenia naszą gminą? Jak już wspomniałem pod komentarzem do artykułu; Czy już złożyłaś/łeś podpis do projektu tej zmiany? A jeśli nie to dlaczego?
    Zapraszam do dyskusji.

• adzygmunt 15 sie 2010

Inicjatywa panów Kudasa i Szczotkowskiego jest potrzebna do wypromowania się przed wyborami samorządowymi.
    Mając świadomość tego faktu podejmijcie działania, dyskusję, głosujcie, lub nie zauważcie faktu.
    Oceniam, że w tym momencie na drugi plan schodzi zmiana w pracy rady gminy.

Odpowiedz