Forum » Myślenice

Kampania wyborcza 2010 WYSTARTOWALA!

• 21 paź 2010

Tak z ciekawości zaglądam na prawybory w Dzienniku Polskim ;
    http://dziennik.krakow.pl/pl/region/myslenice/1071412-prawybory-na-burmistrza-w-dzienniku-polskim.html
    I szczęka mi opadła na samą podłogę... ;)

• 22 paź 2010

Także jestem przeciwnikiem uprawianej polityki Kielana i zdecydowanie nieodwołalnie jednak jestem za pewnością i głosuję na Ostrowskiego podobnie jak kilkanaście osób które znam. Wiele w naszym Powiecie od kilku lat się zrobiło i większość inwestycji jest trafna, a to że kilka rzeczy się nie udało to normalna sprawa.
    Nowa władza tylko zatraci rok czasu przez który będzie się"aklimatyzowała" obsadzając własnymi kolesiami stołki. Będą się miesiącami uczyć i wszystko stanie w miejscu.
    Mamy sprawdzonego Burmistrza który przez te lata zna system jak własną kieszeń, więc po co kombinować i cofać się w czasie?
    Każdą władzę będą krytykować , chcecie sobie tylko zmienić osobę do krytykowania?

• 22 paź 2010

Nie no oczywiście ja też uważam że ta kampania Kielana to raczej w ramach lekkiego takiego skeczu i lokalnej atrakcji wyborczej się niż na poważnie. Osobiście nie traktuję tego zbyt poważnie nawet ze względu na potencjalnych radnych. Oczywiście druga runda jest pewna,nie potrzebnie obciążając nas wszystkich, ale raczej start Pana Kielana i jego kolegów traktuję bardziej kabaretowo niż na poważnie.

• 22 paź 2010

Do GOŚCIA MARCINA K: Słuszna racja - przy okazji każdych wyborów, podkreślam KAŻDYCH, i na wszystkich szczeblach władzy powinno się wybierać tych, którzy już "znają", "wiedzą o co chodzi", broń Boże takich, którzy muszą się "aklimatyzować". Zostawmy więc w spokoju np posłów i senatorów, a niechże mają od nas spokojne "dożywocie" !!! W końcu jak demokracja to demokracja! Zawsze jak taki "fachowiec" usiądzie na swoim stołku, który bardzo szybko zamienia się w wygodny miękki fotel, to wtedy dopiero się postara... Nawiasem mówiąc, skoro w naszym Powiecie "wiele SIĘ zrobiło, to i "BĘDZIE SIĘ robić" dalej, bo pena ciągłość musi zostać zachowana. Uff, dobrze, że Pan Marcin K ma tylko kilkunastu takich, którzy będą głosować na Pana Maćka :)))

• 22 paź 2010

Kanapowe zaplecze kolesi pana Kielana Wiktora odejdą do lamusa 22 listopada.
    A pseudo przedsiebiorcy popierający WK zaczną uczciwie pracować dla dobra gminy.
    Program kandydata WK jest nakierowany tylko i wyłącznie na wąską grupę pracodawców nie ma mowy nic o ludziach prostych szarych mieszkańcach gminy. Z informacji przekazanych od Pana Kielana wynika, że w przypadku wygranych wyborów zlikwiduje swoją firmę-czyli przyczyni sie do zwiększenia bezrobocia kosztem własnych czterech liter i zacnego zaplecza.

• 22 paź 2010

W K
    I I
    K E NASZYM BURMISTRZEM
    T L
    O A
    R N

• 22 paź 2010

Nie lubię internetowych dyskusji gdzie każdy wylewa swoją gorycz, ale mam już dość. Myślisz "Gościu :)" że skąd biorą się pieniądze w Gminie ? Kto bierze odpowiedzialność i zatrudnia tych zwykłych prostych i szarych - jak ich nazywasz - ludzi ?! Ciekawi mnie czym Ty się zajmujesz i czy jesteś "prawdziwym" przedsiębiorcą skoro nazywasz resztę "pseudo" ? Wątpię. "Uczciwie pracować"... zajmij się sobą i swoją pracą, później oczerniaj innych, a najlepiej spróbuj założyć własną działalność i zatrudnij choćby kilka osób - zobaczysz czym jest praca właściciela firmy i odpowiedzialność.

Jeżeli masz zamiar wypowiadać się o programie, to zadaj sobie tą odrobinę trudu i przynajmniej go przeczytaj do cholery, bo mówisz totalne bzdury.

Na ile mi wiadomo firma Pana Wiktora znajduje się w Krakowie, i będzie nadal prowadzona, po prostu nie będzie brać udziału w przetargach zlokalizowanych w naszej gminie.

• 22 paź 2010

Gościu;, Twoja wypowiedź jest przykładem obecnego rządzenia przez wypisywanie kłamstw i wprowadzanie w błąd mieszkańców.
    Pan Kielan po wyborach nie zlikwiduje swojej firmy.
    To obecny burmistrz na wiejskich spotkaniach wychodził lub straszył, że opuści zebranie bo czuje się obrażany. To krytyka prostych szarych mieszkańcach gminy tak denerwuje burmistrza a teraz na spotkaniach w okresie wyborów dziękuje za współpracę, za jaką?

Marcin K, piszesz kilka rzeczy się nie udało, a które to rzeczy, a jakie koszty z tym są związane, a kto za to zapłaci, a jak długo za te rzeczy będziemy płacić. Do czego ja się przyczepiam, przecież to błahostka, to tylko kilka rzeczy.
    Niektórzy piszą, że obecny burmistrz jest doświadczony i nie powinno się dokonywać zmian. To po co demokracja i wybory. Najlepiej wprowadzić przekazywanie władzy z ojca na syna czy córkę, ponieważ ta rodzina burmistrza ma największe doświadczenie.

Co do krytyki rządzących, to powinna być zawsze, tylko rządzący powinni się wsłuchiwać i wyciągać z niej wnioski i nie tylko podczas wyborów ale przez cała swoją kadencję. Dla Ostrowskiego jesteśmy ,,krzykaczami”, konfabulantami”, czy tak powinien burmistrz wypowiadać się o nas, o mieszkańcach?

Obecnemu burmistrzowi nie można zarzucić, że wszystko co za jego kadencji zostało zrobione było złe, ale oprócz tych pozytywnych spraw jest sporo spraw których nie powinno być lub powinny być w inny sposób rozwiązane. Tak więc ogólnie negatywnie oceniam obecnego burmistrza Ostrowskiego i nie oddam na Niego głosu, tylko na Kielana. Z trzech kandydatów tyko Kielan może dokonać zmian.
    Pozdrawiam.

• 22 paź 2010

"Gościu;, Twoja wypowiedź jest przykładem obecnego rządzenia przez wypisywanie kłamstw i wprowadzanie w błąd mieszkańców.
    Pan Kielan po wyborach nie zlikwiduje swojej firmy.
    To obecny burmistrz na wiejskich spotkaniach wychodził lub straszył, że opuści zebranie bo czuje się obrażany. To krytyka prostych szarych mieszkańcach gminy tak denerwuje burmistrza a teraz na spotkaniach w okresie wyborów dziękuje za współpracę, za jaką?

Marcin K, piszesz kilka rzeczy się nie udało, a które to rzeczy, a jakie koszty z tym są związane, a kto za to zapłaci, a jak długo za te rzeczy będziemy płacić. Do czego ja się przyczepiam, przecież to błahostka, to tylko kilka rzeczy.
    Niektórzy piszą, że obecny burmistrz jest doświadczony i nie powinno się dokonywać zmian. To po co demokracja i wybory. Najlepiej wprowadzić przekazywanie władzy z ojca na syna czy córkę, ponieważ ta rodzina burmistrza ma największe doświadczenie.

Co do krytyki rządzących, to powinna być zawsze, tylko rządzący powinni się wsłuchiwać i wyciągać z niej wnioski i nie tylko podczas wyborów ale przez cała swoją kadencję. Dla Ostrowskiego jesteśmy ,,krzykaczami”, konfabulantami”, czy tak powinien burmistrz wypowiadać się o nas, o mieszkańcach?

Obecnemu burmistrzowi nie można zarzucić, że wszystko co za jego kadencji zostało zrobione było złe, ale oprócz tych pozytywnych spraw jest sporo spraw których nie powinno być lub powinny być w inny sposób rozwiązane. Tak więc ogólnie negatywnie oceniam obecnego burmistrza Ostrowskiego i nie oddam na Niego głosu, tylko na Kielana. Z trzech kandydatów tyko Kielan może dokonać zmian.
    Pozdrawiam."
    Podpisuję się pod tym obiema rękami. Kielan jest najlepiej przygotowany merytorycznie i jest najbardziej kompetentnym kandydatem na stanowiko burmistrza!

• 22 paź 2010

[quote]Kanapowe zaplecze kolesi pana Kielana Wiktora odejdą do lamusa 22 listopada.
    A pseudo przedsiebiorcy popierający WK zaczną uczciwie pracować dla dobra gminy.
    [COLOR=red]Program kandydata WK jest nakierowany tylko i wyłącznie na wąską grupę pracodawców nie ma mowy nic o ludziach prostych szarych mieszkańcach gminy[/COLOR]. Z informacji przekazanych od Pana Kielana wynika, że w przypadku wygranych wyborów zlikwiduje swoją firmę-czyli przyczyni sie do zwiększenia bezrobocia kosztem własnych czterech liter i zacnego zaplecza. [/quote]

A teraz cytat zx programu Kielana z jego strony:

VIII. PROGRAM SOCJALNY1. Polityka prorodzinna

- podejmiemy opiekę nad rodzinami wielodzietnymi
    - podejmiemy opiekę nad dziećmi z rodzin niepełnych, dysfunkcjonalnych oraz ubogich
    - tworzenie i wzmacnianie rozwiązań służących godzeniu wychowania dzieci i pracy zawodowej
    - będziemy budować system wsparcia dla rodzin borykających się z trudnościami opiekuńczo-wychowawczymi
    - wesprzemy dzieci niepełnosprawne oraz ich rodziny
    - uruchomimy pomoc dla osób poszkodowanych w wypadkach losowych, przewlekle chorych, niepełnosprawnych oraz osobom starszym
    - utworzymy Centrum Wsparcia Społecznego i Terapii

2. Pomoc osobom i rodzinom znajdującym się w trudnej sytuacji finansowej i losowej

- uruchomimy dofinansowanie dożywiania dla dzieci w szkołach
    - podejmiemy współpracę z organizacjami, które udzielają pomocy materialnej osobom ubogim i znajdującym się w trudnej sytuacji min. Banki Żywności, Caritas, PCK, „Szlachetna Paczka”
    - zadbamy o poprawę warunków bytowych w budynkach komunalnych i mieszkaniach socjalnych
    - uruchomimy program tworzenia mieszkalnictwa socjalnego

3. Tworzenie i prowadzenie pozaszkolnych form opieki nad dzieckiem

- wesprzemy rozwój placówek sportowo-rekreacyjnych, edukacyjnych i kulturalnych
    - wesprzemy działalność istniejących świetlic, klubów środowiskowych i tworzenie nowych

4. Rehabilitacja zawodowa i społeczna osób niepełnosprawnych

- wesprzemy aktywizowanie zawodowe osób niepełnosprawnych
    - będziemy promować kształtowanie pozytywnych postaw wobec niepełnosprawności

5. Przeciwdziałanie wykluczeniu społecznemu osób i grup

- będziemy wspierać usuwanie barier komunikacyjnych i mentalnych, by nasza gmina stała się gminą przyjazną dla osób niepełnosprawnych
    - wesprzemy działania zmierzające do reintegracji społecznej osób uzależnionych
    - wesprzemy programy wsparcia dla osób wykluczonych
    - wesprzemy rozwój zatrudnienia socjalnego
    - podejmiemy działania mające na celu ekonomii społecznej we współpracy z organizacjami pozarządowymi
    - zadbamy o ułatwienie dostępu do edukacji oraz zajęć profilaktyczno-rekreacyjnych osobom starszym zwłaszcza emerytom i rencistom

6. Przeciwdziałanie patologiom społecznym i uzależnieniom

- podejmiemy walkę z przemocą w rodzinie (współpraca z instytucjami kompetentnymi)
    - będziemy przeciwdziałać alkoholizmowi i innym uzależnieniom
    - wesprzemy działania mające na celu ochronę dzieci i młodzieży przed demoralizacją
    - zadbamy o zwiększanie dostępności poradnictwa specjalistycznego (psychologicznego, pedagogicznego, terapeutycznego, logopedycznego, prawnego itd.) w Centrum Wsparcia Społecznego i Terapii oraz w jego filiach na terenach wiejskich

7. Przeciwdziałanie bezrobociu, programy wspierania kształcenia zawodowego

- podejmiemy współpracę z pracodawcami i urzędem pracy oraz organizacjami pozarządowymi wspierającymi rynek pracy

Oto jak wygląda prostackie KŁAMSTWO!
    Panie Ostrowski, wzywał Pan do czystej kampanii, niech Pan przemówi do swych zwolenników!!!

wyładunek

• 22 paź 2010

Witam! Jak postanowiłem - tak zrobiłem. Udałem się na herbatkę z Kielanem. Frekfencja mała, aczkolwiek miło i przyjemnie,. Spokojna, rzeczowa dyskusja.

Ale nie o spotkaniu rzec tu chciałem.
    Otóż wszyscy wylewamy tu pomyje na kandydatów - a tak naprawdę chyba ich nie znamy. Poszedłem z ciekawosci na herbatkę i poznałem Kogoś, kto rzeczowo udzielał informacji, miał swoje zdanie i potrafił je przedstawić. Żadnego pieniactwa, krzyków, niedomówień i znaków zapytania. Dlatego zachęceam do takiego spotkania "tete-a-tete", bo mozna skorygowac swoje mniemanie o innych.
    Dlatego tez - jako wyborca - oczekuję spotkania zorganizowanego przez Pana Gowina - widziałem plakat na księgarni, i czekam na spotkanie Pana Burmistrza z mieszkańcami jako Kandydata - a nie spotkania sprawozdawczego z ostatnich 4 lat tylko spotkanie na nowo. Ale jak mówią "czekaj tatka latka" - i moge przed 21 listopada nie dostapić zaszczytu. Ufając, że jednak Ten Trzeci kandydat również zorganizuje spotkanie czekam dalej...

Jednoczesnie chciałbym pochwalić PR-oiwców Pana Kielana - no no, na taki pomysl chyba jeszcze nikt nie wpad, jesli chodzi o "herbatkę". A i program sobie wydrukujeę - żeby potem można było przepytać burmistrza ( jesli nim zostanie) co z niego zrealizować, a co gdzies tam się zapodziało...
    Pozdrawiam!

• 22 paź 2010

Do mieszkanki - Masz problem z tym że teraźniejszy Burmistrz trochę błędów popełnił ? Wolałabyś takiego który ich nie popełnia - słusznie.
    Tylko ten który nie podejmuje żadnych trudnych decyzji nie podejmie nigdy żadnej nietrafnej decyzji. Błędów nie zrobi nigdy ten który nie decyduje. Jak każdy, burmistrz to tylko człowiek, a ten nieraz się myli, ale w przypadku Ostrowskiego błędne decyzje są utopione decyzjami słusznymi i to was boli, bo jeżeli komuś dokopać to tylko wytykając błędy. Pochwalić nie wolno bo to wstyd dla was. Chwalą kogoś publicznie tylko cioty, a tu takich nie ma ;)
    Ot całe forum skierowane wyłącznie na wytykanie błędów które gdyby je faktycznie podliczyć stanowiłyby najwyżej procent wszystkich decyzji i inwestycji. 99 do 1 to dla was za mało. Trzeba ten jeden procent tak rozdymać by robił takie wrażenie, że jakoby cała kadencja Ostrowskiego była błędem. Gratuluję obiektywizmu. Złośliwi zadziorni i całe życie niezadowoleni ludzie, ale musicie mieć smutne życie widząc wciąż tylko to co złe.

• 22 paź 2010

[quote],Ot całe forum skierowane wyłącznie na wytykanie błędów które gdyby je faktycznie podliczyć stanowiłyby najwyżej procent wszystkich decyzji i inwestycji. 99 do 1 to dla was za mało. ,
    [/quote]

Chyba przesadziłeś. Ostrowski nie popełnił 99% błędów z tego co robił. Góra 80%. Problem w tym, że nie umniał się przyznać do ani 1%.
    Nawet dzisiaj o PKS mówi, że błędem było wejście w jego posiadanie przez Gminę, a to akurat nie był błąd. Błędem i to w najwyższym stopniu karygodnym było to co potem z PKS robił. Obsady prezesów, firmy doradcze, które były właśnością jego późniejszych nabywaców, wyprzedaż nieruchomości, umowa sprzedaży udziałów. Oto cały bilans Pana Macieja. Jakby ktoś sioę uparł, żeby tam był błąd na błędzie. A na końcu wina jest czyjaś.
    Rezultast jest taki jaki jest a Ty spróbuj z Myślenic dostać się do Nowego Targu albo Zakopanego. A niektórzy tam mają dzieci w szkołach!!!
    wyładunek

• 22 paź 2010

Wyładunku a czemu się dziwisz, przecież Pan Ostrowski musiał dać zatrudnienie swoim kolesiom , a czy oni potrafią czy nie to mu nie zależało tak jak mu nie zależy na innych interesach ,grunt żeby kolesi dobrze obsadzić.

• 22 paź 2010

w cywilizowanym kraju, w cywilizowanych czasach po takiej akcji jak z PKS, gość sam by się podał do dymisji...
    A nie żeby jeszcze na chama i kurczowo trzymać się władzy.

• 22 paź 2010

"w cywilizowanym kraju, w cywilizowanych czasach po takiej akcji jak z PKS, gość sam by się podał do dymisji..." - sory, ale ty wyładunek chyba nie wiesz o kim mówisz

• 22 paź 2010

Wiem dobrze.
    I dlatego przerażają mnie takie postacie m.in wesoły strażak.
    Niby fajny gość, jak tu gdzieś pisze to widać, że chce pokazać dystans do stron konfliktu.
    Pod spodem ciągnie cały czas za tym swoim ale na pozór nienachalnie.
    Przeraża mnie, bo za tym jego niby nienahalnie eksponowanym poparciem, kryje się poparcie dla czegoś monstrualnego w Myślenicach, czegoś czego nigdy w tej skali w tym mieście nie było. Poparcie dla sitwy.
    Mój post był oczywiście prowokacją bo o wartości, o której w nim mowa odnoszącej się do jakiegoś kodeksu honorowego w tym przypadku moglibyśmy jedynie śnić.
    Ja to poznałem.
    Dotknąłem tego wielokrotnie.
    Tej rozlewającej się smolistej mazi.
    Dobrze wiem o czym piszę.

wyładunek

• 22 paź 2010

[quote= Metys]Nie no oczywiście ja też uważam że ta kampania Kielana to raczej w ramach lekkiego takiego skeczu i lokalnej atrakcji wyborczej się niż na poważnie. Osobiście nie traktuję tego zbyt poważnie nawet ze względu na potencjalnych radnych. Oczywiście druga runda jest pewna,nie potrzebnie obciążając nas wszystkich, ale raczej start Pana Kielana i jego kolegów traktuję bardziej kabaretowo niż na poważnie.[/quote]

Metys czytając to co tu wypociłeś zastanawiam się czy ty sie wogóle orientujesz w tym co sie dzieje w mieście, no chyba że nie pojmując sytuacji rżniesz głupa i tym samym obrażasz ludzi którzy pokusili się tu na jakąś głebszą dygresje

• 22 paź 2010

Jeśli chodzi o program WK a szczególnie punkt VIII Program socjalny to dawno nie czytałem tak po chamsku zrobionej kalki. Panie Wiktorze albo ktoś Pana wpuścił w maliny albo to zwykła przebitka stanu faktycznego. No jeżeli takich "fachowców" macie to gratulacje.

• 22 paź 2010

Co ty gadasz Mikrobi o jakimś wypuszczaniu program ten jest zbieżny z ustawowymi zadaniami gminy i powinien byc dawno realizowany aby nie dochodziło do diametralnych różnic miedzy poziomem życia poszczególnych rodzin w Myślenicach. Bezwarunkową powinnością gminy jest wyrównywanie szans i pomoc nieudolnym. Przejedz się do Jawornika do baraków czy popytaj w środowiskach biedniejszych jak wiele jest do zrobienia. Ile rodzin nie ma warunków mieszkaniowych i siedzą kątem i nie maja na komorne, a zaspokajanie potrzeb mieszkaniowych mieszkańców należy też wprost do zadań własnych Gminy - czy wiedziałeś o tym? Kończąc, przypomniało mi się , że był niedawno na zarabiu taki hotel , który się nazywał Gestor wpełni wyposażony i możliwym było niewielkimi kosztami przystosowanie go na mieszkania dla najbardziej potrzebujących,po wypadkach losowych, powodziach i pożarach- po prostu mieszkania w rezerwie, które gmina powinna mieć ,zwłaszcza taka duża Gmina. Było by to po ludzku i po Bożemu. Jednak stało się inaczej hotel zrównano z ziemią dzięki może ktoś mi powie , czyim decyzjom.Czyżby dlatego tak się stało, aby ubożsi mieszkańcy nie mieszkali w dzielnicy zarezerwowanej dla elity, a może o coś innego? Czy ktoś może wie?

• 22 paź 2010

Przeraża mnie fakt, że spokojna polemika bez wyzwisk , pełna wątpliwości i pytań o przyszłość kogoś przeraża. Przeraża mnie, że ktoś nie dopuszcza możliwości posiadania przez innych INNEGO zdania (niekoniecznie słusznego ale innego do cholery!!!!!)CZYLI KTO ZE MNĄ TO ODEJŚĆ OD ŚCIANY I OPUŚCIĆ RĘCE A RESZTA ..................???????????????
    Tak chyba nie można panowie i panie, trochę opamiętania bo jeszcze skończymy jak ci biedacy z Łodzi......

• 22 paź 2010

śmieszni są ludzie!i tak wygra tylko 1 .2giego czeka spotkanie sie ze gorzką prawdą.tak samo was wielkich EKSPERTÓW!

• 22 paź 2010

[quote]Także jestem przeciwnikiem uprawianej polityki Kielana i zdecydowanie nieodwołalnie jednak jestem za pewnością i głosuję na Ostrowskiego Nowa władza tylko zatraci rok czasu przez który będzie się"aklimatyzowała" obsadzając własnymi kolesiami stołki. Będą się miesiącami uczyć i wszystko stanie w miejscu.
    Mamy sprawdzonego Burmistrza który przez te lata zna system jak własną kieszeń, więc po co kombinować i cofać się w czasie?
    Każdą władzę będą krytykować , chcecie sobie tylko zmienić osobę do krytykowania?
    [/quote]

Ludzie! Czy wy czytacie to co piszecie? Pozwoliłam sobie na małą analizę tego co napisaliście o kandydatach ale to moje prywatne zdanie, jak było lub jest inaczej to piszcie.

Analizując wypowiedź Marcina K. i tego co znalazłam wpisując w gogle hasło "Maciej Ostrowski Blog"

I. Burmistrz Maciej Ostrowski:
    1. Obecny Burmistrz ma lat ? chiałam się dowiedzieć czytając na blogu zakładke zatytułowaną "O Mnie". Niestety pan Maciej nie podaje swojego wieku ciekawe czy czegoś się wstydzi czy próbuje ukryć? Po kilkuminutowym szukaniu w gogle z pomoca syna dowiedziałam się że ma dopiero 38 lat, rocznik 1972. (średnia wieku myślenickich radnych wynosi 45 lat)

2. Piszecie że był 1 kadencje wiceburmistrzem u p.Kurowskiego i 2 kadencje jest burmistrzem (4+8=12). Czyli ile miał lat obejmując urząd w mieście w roku 1999 ? Będąc raptem rok po ukończonych studiach (ukończył w 1998)- miał zaledwie 26 lat!

Tu moje pytanie na ile pan Burmistrz "niezastąpiony, sprawdzony i doświadczony" jak piszecie był waszym zdaniem w momencie obejmowania stanowiska wiceburmistrza przygotowany do pełnienia tej funkcji?

- Rok po studiach- 26 letni młody nauczyciel historii, raczej bez żadnego praktycznego doświadczenia, studiujący podyplomowo chyba raczej nie był sprawdzonym kandydatem na ten urząd ? może choć prowadził jakąś własną działalność gospodarczą ? raczej nie a jednak został wybrany.

Obecnie dla niektórych stanowi coś na kształt majestatu, guru choć moim zdaniem jest na pęczki mieszkańców z samych Myślenic większego formatu.

II. Wiktor Kielan

1. Na stronie internetowej różne informacje - 44 letni architekt, rodzina, praca.

Pojawił się 4 lata temu, wtedy nowa postać, wystartował w wyborach podobno na 2-3 tygodnie przed głosowaniem (tu pytanie czy byli jeszcze inni kandydaci?) i zdobył 38% głosów - dla mnie niespodziewany wynik.

2. Startuje obecnie jako jeden z trzech w obecnych wyborach. Prowadzi odważną kampanie, spotyka się krytykuje i proponuje (ocene pozostawiam wyborcom) i jest za to że odważył się kandydować od samego początku obrażany i opluwany, czyżbysmy tak szybko zapomnieli o demokracji i wolnych wyborach?

3. Jest jak wspomniałam z wykształcenia architektem, czyli musi mieć poukładane w głowie, prowadzi własną firmę wiec działa jako menedżer, 44 lata to też człowiek raczej już z bagażem doświadczeń życiowych i zawodowych - nie wiem jak wy uważacie.

Dla wielu uosobienie wizji zmian na lepsze, rozwoju miasta dla innych strach przed prawdopodobną zmianą.

Osobiscie nie wiem czy odważymy się na wybór architekta na przywódce miasta i będziemy się chwalić jak inni mający profesorów, inżynierów itd. za burmistrzów czy prezydentów. Jestem pewna ze za 4 lata ta szansa może się nie powtórzyć...

• 22 paź 2010

Zadałem sobie trud i przeczytałem cały program Wiktora Kielana. Powiem krótko: brzmi tak samo jak słynne "100 milionów" Wałęsy. Czy Pan Kielan zdaje sobie sprawę, że jakieś 90% jego programu to deklaracja GIGANTYCZNYCH inwestycji? Cała reszta to niestety puste słowa. Przykład - punkt 6 rozdziału I "Budowanie Społeczeństwa Obywatelskiego". Piękne hasło, piękny opis. Ja się pytam: gdzie konkrety Panie Wiktorze? JAK ma Pan zamiar to społeczeństwo obywatelskie budować? Z tego punktu to absolutnie nie wynika.

Program jest piękny, cudowny wręcz, niestety - absolutnie nierealistyczny. Pan Kielan proponuje fantastyczne usprawnienia właściwie we wszystkich obszarach życia społecznego, publicznego, ale i ekonomicznego. Podstawowe pytanie brzmi: SKĄD KASA NA TO WSZYSTKO?

Żeby nie było niejasności - nie jestem fanem Ostrowskiego, ani tym bardziej Gowina. Na razie żaden z kandydatów mnie nie przekonał, a Pan Kielan swoimi fantazjami zawartymi w programie tym bardziej.

• 22 paź 2010

Młodzi głosują na Kielana ;)

Odpowiedz