Forum » Myślenice

Wybory już 21 listopada! Kto w gminach, kto do powiatu!?

• 30 paź 2010

[quote=Greta J.]Szanowny Panie Bogusławie

Aby odpowiedzieć na zadane przez Pana pytanie chciałabym wiedzieć jakie są Pana poglądy na istotne problemy z jakimi przyjdzie się mierzyć Radzie Powiatu.
    Zacznijmy od dróg powiatowych.
    Mimo, że udało się pozyskać w ostatnich latach znaczącą ilość środków finansowych na remonty dróg (choć wcale nie rekordową w porównaniu z sąsiednimi powiatami jak chcieliby twierdzić niektórzy) to widocznym problemem jest fatalna jakość zarządzania i niekompetencja. Zarząd Dróg Powiatowych to jedyna w okolicy instytucja tego typu ,która nie zatrudnia ANI JEDNEGO INŻYNIERA O SPECJALNOŚCI DROGOWEJ.
    Najlepszy dowód na bałagan jaki panuje na drogach ma Pan właśnie w Osieczanach.
    W tym roku sprzątnięto po raz pierwszy od bodaj 7 lub więcej lat chodnik i pobocze drogi.
    W normalnym miejscu na świecie chodniki sprząta się zawsze wiosną, zbierając materiał pozostały po zimie a nie raz na kilka lat w roku wyborczym.
    Czy i jak zamierza Pan wpłynąć na jakość pracy ZDP?

Uważam, że w specyfikacji przetargowej dotyczącej odśnieżania dróg gminnych i powiatowych powinno być zadanie posprzątania dróg i chodników po zimie. Niestety obecnie nie wiem jakie są koszty odśnieżania, ale myślę, że ten postulat może mieć szanse realizacji.
    Jeśli chodzi o stan dróg to faktycznie jest w mojej okolicy nie najlepiej, choć obecnie zaczęły się kolejne remonty. Niestety nie jestem zorientowany tak dobrze jak ty w strukturze zatrudnienia ZDP i na dzień dzisiejszy nie wiem jak to zmienić - nie chcę obiecywać działań "pod publikę".
    Mam nadzieję, że kolejna rada wypracuje plan kompleksowej modernizacji dróg (o ile taki już nie istnieje) powiatowych i będzie go konsekwentnie w miarę pozyskiwanych środków realizować. Jeśli chodzi o środki unijne i rządowe pozyskane na remonty, to zawsze można powiedzieć, że może być lepiej.... Uważam jednak, że obecna Rada i tak wiele zrobiła w tej kwestii.
    Pozdrawiam i dobranoc.

[/quote]

• 31 paź 2010

[quote=:[hr][quote]taki_gość napisał]Mając tyle obowiązków trudno będzie być dobrym radnym[/quote]

Czy w związku z tym sugerujesz, że skuteczniejszym radnym będzie ktoś bezrobotny, który na dodatek nie był aktywny społecznie, więc będzie miał więcej czasu?[/quote]

Nie, ale wydaje mi się, że trudno będzie pogodzić funkcję dyrektora szkoły, członka prezydium OSP w Myślenicach, działalność w Stowarzyszeniu Przyjaciół Wsi Osieczany, przedstawicielstwo w "Między Dalinem a Gościbią z pełnieniem funkcji radnego. Któraś z funkcji na tym ucierpi. Nie myśli Pan tak Panie Bogusławie?

A co do środków unijnych na doposażenie szkoły i placu zabaw, to środki pozyskała gmina, bo przecież gmina pisze wnioski dla szkół, a nie Pan jako dyrektor ZPO w Osieczanach.

• 31 paź 2010

Wniosek o doposażenie szkoły po remoncie przygotowałem osobiście w porozumieniu z Wydziałem Edukacji (dwukrotnie - za drugim razem się udało), faktem jest, że wniosek składa Wydz. Ed. ale taka jest procedura. Tak samo było z pracownią komputerową oraz centrum multimedialnym do biblioteki. Jeśli chodzi o plac zabaw to skorzystałem z projektu na rozbudowę centrów wsi, przygotowałem wymagane dokumenty w porozumieniu z Radą Sołecką dla gminy, która składała zbiorczy wniosek na 16 placów. Ponadto w tym roku pozyskałem z programu rządowego środki na miejsce zabaw (w Szkole). To nie jest tak, że gmina za nas coś robi w tym względzie, to dyrektorzy rozpoczynają działanie ale gmina musi złożyć wniosek ( przynajmniej tak było w tych działaniach które podjąłem. Tak samo jest też np. ze środkami na zajęcia dodatkowe na basenie - "pływanie dla zdrowia")

Co do drugiej sprawy sugerujesz, że lepszy jest kandydat co NIC do tej pory nie robił i niczym się nie interesował więc ma czas czy tak ???
    Z tego co tu piszą powyżej wynika, że ludzie są zainteresowani działalnością społeczną kandydatów.

• 31 paź 2010

Drogi Panie Bogusławie cieszę się, że ma pan świadomość, że gra w drużynie Pana Ostrowskiego (na czele której do powiatu stoi prawa ręka Pana burmistrza tj. Pan Urbański) i nie zaprzecza temu. Co do losów odwołanej pani dyrektor to przywołałem je dlatego, że wieść w środowisku nauczycielskim niesie, że to Pan był głównym motorem napędowym całej sprawy. Natomiast chwalenie się pozyskiwaniem środków na szkołę, którą pan kieruje jest nie na miejscu, gdyż należy to do Pana obowiązków zawodowych, za które Panu płaci i to całkiem dobrze gmina. I na koniec nie zagłosuję na Pana, bo na listach do powiatu jest wielu społeczników, którzy poświęcaj dużo więcej czasu i energii na nieodpłatną działalność społeczną.

• 31 paź 2010

[quote]Wniosek o doposażenie szkoły po remoncie przygotowałem osobiście w porozumieniu z Wydziałem Edukacji (dwukrotnie - za drugim razem się udało), faktem jest, że wniosek składa Wydz. Ed. ale taka jest procedura. Tak samo było z pracownią komputerową oraz centrum multimedialnym do biblioteki. Jeśli chodzi o plac zabaw to skorzystałem z projektu na rozbudowę centrów wsi, przygotowałem wymagane dokumenty w porozumieniu z Radą Sołecką dla gminy, która składała zbiorczy wniosek na 16 placów. Ponadto w tym roku pozyskałem z programu rządowego środki na miejsce zabaw (w Szkole). To nie jest tak, że gmina za nas coś robi w tym względzie, to dyrektorzy rozpoczynają działanie ale gmina musi złożyć wniosek ( przynajmniej tak było w tych działaniach które podjąłem. Tak samo jest też np. ze środkami na zajęcia dodatkowe na basenie - "pływanie dla zdrowia")

Co do drugiej sprawy sugerujesz, że lepszy jest kandydat co NIC do tej pory nie robił i niczym się nie interesował więc ma czas czy tak ???
    Z tego co tu piszą powyżej wynika, że ludzie są zainteresowani działalnością społeczną kandydatów. [/quote]

• 31 paź 2010

[quote]Wniosek o doposażenie szkoły po remoncie przygotowałem osobiście w porozumieniu z Wydziałem Edukacji (dwukrotnie - za drugim razem się udało), faktem jest, że wniosek składa Wydz. Ed. ale taka jest procedura.
    [/quote]

Obowiązkiem dyrektora szkoły jest znalezienie środków na doposażenie szkoły, mógłby się Pan tutaj chwalić gdyby pozyskał Pan środki od prywatnego sponsora np. Inter-ZOO

[quote]
    Tak samo było z pracownią komputerową oraz centrum multimedialnym do biblioteki.[/quote]

Pracownie komputerowe i centra multimedialne są już w każdej szkole. Jest to pokłosie realizacji programu rządowego który został zapoczątkowany w 2004 roku. Ja zapytałbym inaczej. Dlaczego tak późno?

[quote] Tak samo jest też np. ze środkami na zajęcia dodatkowe na basenie - "pływanie dla zdrowia")[/quote]

Pieniądze na "Pływanie dla zdrowia" są ze środków AA i każda szkoła, która złoży wniosek do Wydziału Edukacji takie środki otrzyma.

[quote]
    Z tego co tu piszą powyżej wynika, że ludzie są zainteresowani działalnością społeczną kandydatów. [/quote]

Nie, nie tak. Lepszy jest taki kandydat, który robi dwie rzeczy, bo wtedy robi je dobrze, niż taki kandydat, który działa wszędzie tylko nie ma tego wymiernych efektów.

• 31 paź 2010

Co to są według ciebie wymierne efekty ? (np w działalności szkoły ?)
    A pieniądze swego czasu szkoła otrzymała również od prywatnych sponsorów (od tego rozpoczęła się przebudowa szkoły)

• 31 paź 2010

Panie Bogusławie , proszę się nie przejmować i robić swoje na tym forum kto nie od Kielana to wróg. Podzieli ludzi jak Kaczyński na swoich i wrogów linie podziału przechodzi przez listę Kielana. To oszołomy i nie nalezy się nimi przejować jak PiSem :)

• 31 paź 2010

[quote] napisał:B. Żyła

Pewnie zagłosuję na Ostrowskiego i nie boję się tego powiedzieć (pytanie czy docenisz mój wybór i szczerość?)[/quote]

Szanowny Panie!
    Czego Pan się nie boi? Pytanie brzmi czy gdyby myślał Pan inaczej nie bałby się Pan do tego przyznać publicznie jako dyr. szkoły. To byłaby odwaga. Nie jesty sztuką iść z wiatrem.
    Widziałem kiedyś Pańskie wystąpienie i z całym szacunkiem, pomyślałem, że bardzo Panu współczuję. Jest Pan idealnym trybikiem w machinie systemu jaki stworzył Pan Burmistrz.
    To niewiarygodne jak sami na włsne życzenie tworzymy sobie obrzydliwe relacje społeczne głosując na towarzystwo, o którym mowa. Opieramy się na płaszczącej się lojalności, na lizusostwie w zamian dostając ochłapy prymitywnego karierowiczostwa.
    No coż, świat się chyba nie zmieni nigdy.
    Zakłamana propaganda, realizowana za środki publiczne w prywatnym interesie rządzącej kliki, kłamstwa, manipulacja - znakomitą rzeczywistość nam zgotowaliście.
    Totalny brak profesjonalizmu, katastrofalne decyzje - oto bilans rządów, których nie boi (hahahahahah) się Pan popierać Panie Bogusławie.
    Niech Pan nie słucha kłamstw swojego mentora tylko stanie w zimie na dworcu i poczeka na autobus. Niech Pan na moment zamieni się w osobę szukającą pracy na terenie gminy, niech Pan zamieni się w osobę mieszkającą w Borzęcie koło tego gnoju, który nam funduje Wasza klika, niech Pan poprowadzi firmę obok asfaltowni, niech Pan podrepcze do urzędu nie jako uprzywilejowany pupilek, który wyrabia głosy na swoim terenie ale jako zwykły mieszkaniec, który chce coś załatwić, a potem niech Pan spojrzy w lustro i dalej uczciwie głosuje na MO.

• 31 paź 2010

[quote]Co to są według ciebie wymierne efekty ? (np w działalności szkoły ?)
    A pieniądze swego czasu szkoła otrzymała również od prywatnych sponsorów (od tego rozpoczęła się przebudowa szkoły) [/quote]
    Wymierne efekty w pracy szkoły (to lepsze słowo niż działalność)to przede wszystkim osiągnięcia uczniów. I to zarówno edukacyjne jak i wychowawcze. To postrzeganie szkoły w społeczności lokalnej. I tymi kategoriami postrzega się szkołę Panie Dyrektorze. :)

• 31 paź 2010

[quote]Panie Bogusławie , proszę się nie przejmować i robić swoje na tym forum kto nie od Kielana to wróg. Podzieli ludzi jak Kaczyński na swoich i wrogów linie podziału przechodzi przez listę Kielana. To oszołomy i nie nalezy się nimi przejować jak PiSem :)[/quote]

Oj mam bardzo podobne odbiór czytają co piszą zwolennicy Pana Kielana na tych stronach. Proponuję by zmienić już nazwę portalu na "Myślenice oczami Kielana" będzie uczciwiej i odrazu wiadomo o co chodzi. Ta propaganda to jak w Korei jedynie słuszna droga i jedynie słuszny przywódca.

Zasanówcie się ludzi poglądy mozna mieć różne i nie należy z nimi walczyć lecz polemizować u Was jest tylko walka i walka. Jednie słuszny wódz jedynie słuszna polityka.

To już było i oby nie wróciło więc może Kielan to jednak nie jest wybór ? Jeśli ma takich pomocników i zwolenników to strzeżcie się Myślenice to dopiero będzie coś strasznego.

• 31 paź 2010

Czy ktoś tu coś pisał o Kielanie?

Nie zauważyłem.
    Co jeszcze wymyślicie na człowieka?

• 31 paź 2010

Fakt, że tak często sami się odnosicie do Kielana i próbujecie go zniesławić świadczy tylko o tym jak bardzo się go boicie!

• 31 paź 2010

Uderzająca jest powyżej polemika dwóch Gości czyli Bogusława Żyła i Piotrek_s. Nie ukrywają oni , ze są z jednego"najlepszego wszechwiedzącego" klubu- chyba POMO. Jeden ,jak kojarzę to dyrektor,a drugi to chyba ten.... Ten drugi ma jeszcze mleko pod nosem, a już tak "mądrze" wtóruje cyt:"Panie Bogusławie , proszę się nie przejmować i robić swoje na tym forum kto nie od Kielana to wróg. Podzieli ludzi jak Kaczyński na swoich i wrogów linie podziału przechodzi przez listę Kielana. To oszołomy i nie nalezy się nimi przejować jak PiSem :)"
    Choć w któraś osoba z kolei powtarza, że w tym wątku nikt o Kielanie nie pisze i o PIS też nie! - Takich to mamy demokratów

• 31 paź 2010

Panie Bogusławie które to już z kolei ugrupowanie z którym się pan identyfikuje?
    Czy ma Pan swoje zdanie i poglądy czy takie jak aktualna władza?
    Z odwołaniem dyrektor szkoły to był majstersztyk w stylu obecnej władzy,a zasłona dymna z partnerstwem które ośmieszyło się po poprzednich wyborach i tak nikogo nie zmyli.Wszyscy wiedzą że jest Pan człowiekiem obecnie panującego chociaż wiadomo że gdy zmieni się władza z każdą nową też Panu będzie po drodze.

• 31 paź 2010

[quote]
    Nie ukrywam, że liczę na głosy szanownych uczestników tego forum.
    [/quote]

to ja bym proponował założyć stałe konto na forum, bo pod loginem gościa, to wiele Pan będzie miał sobowtórów, poza tym, wówczas dyskusja merytoryczna, nawet w kulisach PW będzie mogła się odbywać :)

• 31 paź 2010

A ja zagłosuje na Piotrka Magierę. Każde przygotowane przez niego zawody dla dzieci i młodzieży- także te o zasięgu ogólnopolskim, były przygotowane perfekcyjnie w każdym calu:) I myślę, że tak też będzie działał w Radzie.

• 2 lis 2010

I zginął nam kandydat Bogusław Żyła z forum :(
    Trochę mi smutno.

• 2 lis 2010

[quote]A ja zagłosuje na Piotrka Magierę. Każde przygotowane przez niego zawody dla dzieci i młodzieży- także te o zasięgu ogólnopolskim, były przygotowane perfekcyjnie w każdym calu:) I myślę, że tak też będzie działał w Radzie.[/quote]

Może do sportu się nadaje i niech tak zostanie.

Królika doświadczalnego Myślenice nie potrzebują!
    Jako radny już tak o dzieci nie zadba bo nie będzie miał na to czasu a i charytatywnie też już przestanie cokolwiek robić..

• 3 lis 2010

[quote=taki_gość]I zginął nam kandydat Bogusław Żyła z forum :(
    Trochę mi smutno.[/quote]

Nie zginął, jeszcze żyje. Pytałeś kiedyś o wymierne efekty pracy szkoły ? Czy wynik ze sprawdzianu kl. 6 powyżej średniej powiatu i województwa przez ostatnie 7 lat satysfakcjonuje cię? (wynik pow. średniej gminy był również dobry - 6 razy).
    A pozyskanie środków na remonty szkoły od prywatnych sponsorów w wys. ok. 130 tys. zł może być ? (wiadomo ktoś chciał dać tę kasę więc to bardziej jego zasługa, a nie moja, ale to ja za tym chodziłem)
    Wyniki sportowe szkoły też są wysokie (choć to główna zasługa Bogdana Łętochy i Staszka Gubały oraz naucz. WF)
    A remont szkoły który był przeprowadzony przez ostatnie siedem lat nic nie znaczy (szkoda, że jeszcze nie skończony)?
    Ktoś czepiał się pracowni, że mogła być wcześniej, pewnie, że mogła tylko najpierw wyposażali duże szkoły ( ja wnioski składałem chyba trzy razy), a porzednia dyrektorka miała plan dowożenia dzieci na lekcje informatyki na Zarabie.
    Jeśli chodzi o poparcie Ostrowskiego, to przyznanie się do tego na tym forum chyba jednak wymagało odwagi o czym świadczy szereg złośliwości pod moim adresem (anonimowych oczywiście)

• 3 lis 2010

Jeśli chodzi o poparcie Ostrowskiego, to przyznanie się do tego na tym forum chyba jednak wymagało odwagi o czym świadczy szereg złośliwości pod moim adresem (anonimowych oczywiście)

No tak. Ozywiście, że wymagało jakiejś odwagi ale Pan prowadzi w ten sposób swoją kampanię, Panie Bogusławie więc ta drobna odwaga to jej koszt.

Jeśli Pan wie kogo Pan popiera to dziwi mnie Pańska postawa. Mam na myśli Macieja Ostrowskiego i jego politykę. Jeśli Pan nie zdaje sobie sprawy z tego co reprezentuje sobą Pan Maciej, to dziwię się tym bardziej, że popiera Pan go w ciemno.
    Dziwi mnie, róznież, że Pan a priori poparł tego kandydata nie znając innych, ponieważ o ile się nie mylę nie miał Pan przyjemności z Panem Leszkiem Gowinem, również z Panem Kielanem zetknął się Pan li tylko na zebraniu w Osieczanach, nie zadając o ile sobie dobrze przypominam ani jednego pytania. Skąd wobec tego bierze się Pańskie przekonanie do kandydata, którego Pan popiera?
    Otóż sądzę, że wbrew temu co Pan wie - jeździ Pan przecież obok asfaltowni, mija zrujnowany teren dworca, wie Pan co nieco o handlu nieruchomościami pod wysypiskiem, zna Pan zapewne dobrze system układów, który panuje w gminie - Pan jako pedagog i wychowawca wybiera mimo wszystko poparcie Pana Macieja, odrzucając w ciemno alternatywy.
    Dlaczego Pan to robi?
    Otóż domyslam się, że Pan Maciej gwarantuje Panu pewną stałą rzecz, która ma dla Pana wartość na tyle dużą, że godzi się Pan zakwestionować obowiązujące wartości etyczne, które jednak nakazują nam na stanowisko Burmistrzów popierać ludzi nieskazitelnych.
    Coż to za wartość Panie Bogusławie? Nie wiem czy uda się Panu zdobyć na szczerość. Tylko proszę nie mówić, że Ma Pan gdzieś to że do miasta trafią śmieci z 2o innych gmin? Jest Panu obojętne to, że dzieci jadące do szkół na południe trzeba zawozić na przystanki do Lubnia? Że staruszki z Osieczan nie mają się jak ogrzać w zimie po wysiadce z busa? Że płacimy jedne z droższych podatków lokalnych i opłat za odbiór ścieków? A może nie zwraca Pan uwagi na to, że do miasta nie trafiają inwestorzy?
    Panie Bogusławie!
    Czy parę nakładek asfaltowych w Osieczanach tak bardzo zmąciło Pański umysł?
    Czy chodnik posprzątany dopiero po tylu latach?
    Panie Bogusławie! Proszę się zdobyć na szczerość dlaczego popiera Pan Macieja a innych odrzuca w ciemno? NIektórzy mają na ten temat własne teorie, a ja widziałem. Proszę je obalić! Tylko nie wciskać kitu, że Maciej jest sprawdzony i skuteczny, bo pozyskjanie dotacji na śmietnik to nie dowód skuteczności tylko najhaniebniejszego targu politycznego w historii tego miasteczka. To oczywiście moja prywatna opinia.
    pozdrawiam

• 3 lis 2010

Jeżeli jest się dyrektorem szkoły a szkoła podlega........itd. to nie można popierać kogo innego tym bardziej że jak pisał ktoś wcześniej cytat"A drugie pytanie, jak to było z tym zwolnieniem Pani Przewłockiej poprzedniczki Pana przez Pana Macieja z funkcji dyrektora szkoły szkoły w Osieczanach?"

• 3 lis 2010

zachęcam: http://www.piotrszewczyk.dorady.org

pozdrawiam
    [p]

• 3 lis 2010

[quote]zachęcam: http://www.piotrszewczyk.dorady.org

pozdrawiam
    [p][/quote]
    Chryste Panie !!!! Tylko nie Piotruś :(

• 3 lis 2010

[quote]Jeżeli jest się dyrektorem szkoły a szkoła podlega........itd. to nie można popierać kogo innego tym bardziej że jak pisał ktoś wcześniej cytat"A drugie pytanie, jak to było z tym zwolnieniem Pani Przewłockiej poprzedniczki Pana przez Pana Macieja z funkcji dyrektora szkoły szkoły w Osieczanach?"
    [/quote]
    A tak to było, że była pani dyrektor poszła na wojnę z rodzicami, gronem pedagogicznym w Osieczanach i nawet z Radą Sołecką (zaraz pewnie napiszecie, że ojciec sołtys) pewna poparcia w kuratorium i gminie, ale namieszała zbyt wiele i poparcie poszło w ..... to tyle w tym temacie. A swoją drogą ciekawe, że to najważniejsza sprawa, gdybyś szanowny gościu był z Osieczan to znałbyś temat a tak żywisz się starymi plotkami. Jeżeli chcesz wiedzieć więcej zadzwoń do mnie przedstaw się to spokojnie pogadamy.
    Jeśli chodzi o poparcie Ostrowskiego to nie twierdzę, że ja mam rację. Może się mylę , może nie . W każdym razie chyba mam prawo wyboru no nie ? Asfaltownia też mi się nie podoba i jeżeli faktycznie miała działać jakiś określony czas to należało tego konsekwentnie dopilnować. Jeśli chodzi o dworzec to poczekamy zobaczymy... w końcu podobno kupcy też mieli coś budować i też nie wyszło.
    Pan Kielan zrobił na mnie całkiem dobre wrażenie, rozmawiałem z nim prywatnie bo był u nas w domu (u sołtysa). Pana Gowina też znam z widzenia (kupuję u niego książki) i uważam go za przyzwoitego i sympatycznego człowieka.
    (pewnie ktoś napisze, że się na wszelki wypadek podlizuję).
    Łatwo jest krytykować anonimowo.

Odpowiedz