Forum » Społeczeństwo

religia jak supermarket?

• 14 sty 2014

Wczoraj film pokazujący los zaradnej kobiety w prowincjonalnym mieście. Najbardziej ten film szanuje za obraz burmistrza, który poprawia księdzu kazania i wpisuje co ma głosić w homilii oraz wskazuje postępowanie. Film pokazywał lata pięćdziesiąte, czyli że my, zapóźnienie cywilizacyjne w stosunku do Francji mamy grubo ponad sześćdziesięcioletnie, bo u nas do dzisiaj jest na odwrót, proboszcz dyktuje burmistrzowi, a potrwa to pewnie jeszcze ze dwadzieścia lat.

1 Cytuj
  • Andrzej 15 sty 2014
    bono napisał/a:

Czynienie dobra to czysta religia.

Czynienie dobra i religia, to prawie antonimy. Opowiedz o tym czynieniu dobra Prusom, Aztekom, Żydom, chrześcijanom w Nigerii... Przykładów można mnożyć.

(sic!), sam babola zrobiłem ;)

• 15 sty 2014
    Endrju napisał/a:

Czynienie dobra i religia, to prawie antonimy. Opowiedz o tym czynieniu dobra Prusom, Aztekom, Żydom, chrześcijanom w Nigerii... Przykładów można mnożyć.

(sic!), sam babola zrobiłem ;)

W ich przekonaniu, oni czynią samo dobro, ale i w naszej religii, nierzadko zło nazywane jest dobrem,

2 Cytuj
  • 22 sty 2014

Zazwyczaj bronię Kościoła ale (mimo że były wcześniej przecieki)gdy przeczytałam
    http://ekai.pl/wydarzenia/polska/x74704/jestem-bardzo-w-rekach-bozych-notatki-osobiste/
    strasznie się wku....łam.Jak można było zrobić coś takiego?Jako można nie wypełnić woli zmarłego?kimże jest Dziwisz że stawia się ponad Papieżem?Zawsze uważałem że powołanie Go na Metropolitę Krakowskiego było po to aby pozbyć sie Go z Watykanu bo były o wiele lepsze kandydatury nawet mieszanie w polityce można Mu wybaczyć ale czegoś takiego już nie.

• Andrzej 22 sty 2014
    krowka123 napisał/a:

Zazwyczaj bronię Kościoła ale (mimo że były wcześniej przecieki)gdy przeczytałam
    http://ekai.pl/wydarzenia/polska/x74704/jestem-bardzo-w-rekach-bozych-notatki-osobiste/
    strasznie się wku....łam.Jak można było zrobić coś takiego?Jako można nie wypełnić woli zmarłego?kimże jest Dziwisz że stawia się ponad Papieżem?Zawsze uważałem że powołanie Go na Metropolitę Krakowskiego było po to aby pozbyć sie Go z Watykanu bo były o wiele lepsze kandydatury nawet mieszanie w polityce można Mu wybaczyć ale czegoś takiego już nie.

Wybaczać trzeba, zapominać nie należy. I nie osądzajmy drugiego człowieka, nie znając do końca jego motywów. Zresztą, w ogóle nie sądźmy nikogo, co najwyżej jego czyny.

1 1 Cytuj
  • 22 sty 2014

Kliniczny przykład moralności Kalego.Cytat" nie znając do końca jego motywów. "jakich motywów?Ostatnia wola zmarłego jest święta i koniec ,o czym tu dyskutować?Testament też należy wypełnić a nie dyskutować z wolą zmarłego.

• Andrzej 22 sty 2014
    krowka123 napisał/a:

Kliniczny przykład moralności Kalego.Cytat" nie znając do końca jego motywów. "jakich motywów?Ostatnia wola zmarłego jest święta i koniec ,o czym tu dyskutować?Testament też należy wypełnić a nie dyskutować z wolą zmarłego.

Święty jest Bóg, a nie wola człowieka. Jakich motywów pytasz? No widzisz - sam(a) nie wiesz.

• 22 sty 2014

Dla mnie to wielki skandal a nie sukces wydawniczy i zdania nie zmienię.Czyli co Dziwisz uważą że Papież był niepoczytalny pisząc testament?Spalić notatki to znaczy spalić a nie wydać książkę i brać jeszcze za to szmal.Nigdy nie uważałam kamerdynera Jana Pawła II za jakąś osobistość i to potwierdziło moje zdanie.

• 22 sty 2014
    krowka123 napisał/a:

.Czyli co Dziwisz uważą że Papież był niepoczytalny pisząc testament?Spalić notatki to znaczy spalić a nie wydać książkę i brać jeszcze za to szmal

Otwierasz oczy, to bardzo pozytywne zjawisko. Jeszcze niedawno, gdybym ja napisał coś podobnego, miałbym w Tobie walecznego adwersarza.

• 22 sty 2014

Widzisz Bono dla mnie czarne jest czarne a białe jest białe i dlatego nie mogę milczeć gdy dzieje się coś takiego i jeszcze większość to pochwala.To jawne draństwo i skandal a nie sukces wydawniczy.W innych tematach będziemy walczyć dalej.

1 Cytuj
  • 22 sty 2014
    krowka123 napisał/a:

.W innych tematach będziemy walczyć dalej.

A jak duże masz dłonie?

1 Cytuj
  • jeden język a dwoje uszu 23 sty 2014

Należało by najpierw zadać pytanie, czy w testamencie była także mowa o tych prywatnych notatkach z czasów gdy jeszcze nie był papieżem, a które opublikowano. Jeżeli odpowiedź brzmi tak to powinno się je dawno spalić. Skoro je opublikowano to widocznie ktoś uznał, że ta publikacja nie sprzeciwia się testamentowi. Tylko czy to nie jest naciągane to mają prawo budzić się wątpliwości.

• 24 sty 2014

Niech coś rząd zrobi z tym mrozem, bo siedzą z założonymi rękami i nic nie robią, banda złodziei i oszustów.
    Świadomie piszę ten post w blogu o religii, ze względu na złożoność odpowiedzialnych za zimę i mróz.

1 1 Cytuj
  • 24 sty 2014
    Mysleniczanin007 napisał/a:

Chcialbym nawiazac do tematu dyskusji dolaczajac kilka przemyslen z perspektywy laika.
    Wystarczy siegnac do historii by zauwazyc pewne prawidlowosci dotyczacej religii. Zwlaszcza chrzescijanskiej. Walka o wplywy, wladze i zyski pod plaszczykiem krzewienia wiary. Ogniem i mieczem. Strach przed "kara boga" w takim czy innym wymiarze. Pozbywanie sie niewygodnej konkurencji (Templariuszy) i manipulacja glowami panstw wczesnej Europy (Czerwony Kardynal. Koscoil zatracil juz dawno swoje powolanie, uzdrowicieli dusz. Zmienila sie tylko technologia uzyskiwania funduszy na "krzewienie wiary".
    Pytacie dlaczego ludzie odwracaja sie od kosciola? Z bardzo prostej przyczyny.
    Wiedza. Trzy tysiace lat temu manipulowano tlumem straszac kataklizmem przy zacmieniu slonca, piecset lat temu wampiryzmem i egzorcyzmami. Dzis stalo sie to bardzo trudne. Tlum sie wyedukowal, ma dostep do informacji podwazajacej nie tylko fakty, ale i fikcje propagowane przez Kosciol od tysiaca lat.
    Pomyslec tylko ze przed dwustu laty, tylko biskupi i arcybiskupi korzystali z czesci bogactwa zgromadzonego przez stulecia. Jednak jak to bywa w najmocniejszym i najstarszym mocarstwie, nastepuje rozlam. Finansowo podbudowane jednostki czuja sie mocne. Zwlaszcza gdy dzialaja w imie Boze. A "tlum" obserwuje. Oponuje tylko "starszyzna" zaslepiona pamiecia Kosciola bedacego schronieniem, opoka w trudnych czasach. Mlodzi widza tylko chec zdobycia wladzy.
    Przepych i nie ukrywana bute, rodem z Jerycho. Nie mysle ze przyciagnie to nowych pelnych wiary chrzescijan. Kiedy wzorzec sam odchodzi on norm ktorych sam nie przestrzega. Pozwole sobie przytoczyc;

Mateusz 6;5 Gdy się modlicie, nie bądźcie jak obłudnicy. Oni lubią w synagogach i na rogach ulic wystawać i modlić się, żeby się ludziom pokazać. Zaprawdę, powiadam wam: otrzymali już swoją nagrodę. 6 Ty zaś, gdy chcesz się modlić, wejdź do swej izdebki, zamknij drzwi i módl się do Ojca twego, który jest w ukryciu. A Ojciec twój, który widzi w ukryciu, odda tobie.
    6;19 Nie gromadźcie sobie skarbów na ziemi, gdzie mól i rdza niszczą i gdzie złodzieje włamują się, i kradną. 20 Gromadźcie sobie skarby w niebie, gdzie ani mól, ani rdza nie niszczą i gdzie złodzieje nie włamują się, i nie kradną. 21 Bo gdzie jest twój skarb, tam będzie i serce twoje.
    22 Światłem ciała jest oko. Jeśli więc twoje oko jest zdrowe, całe twoje ciało będzie w świetle. 23 Lecz jeśli twoje oko jest chore, całe twoje ciało będzie w ciemności. Jeśli więc światło, które jest w tobie, jest ciemnością, jakże wielka to ciemność!
    24 * Nikt nie może dwom panom służyć. Bo albo jednego będzie nienawidził, a drugiego będzie miłował; albo z jednym będzie trzymał, a drugim wzgardzi. Nie możecie służyć Bogu i Mamonie.
    21:12 A Jezus wszedł do świątyni* i wyrzucił wszystkich sprzedających i kupujących w świątyni; powywracał stoły zmieniających pieniądze oraz ławki tych, którzy sprzedawali gołębie. 13 I rzekł do nich: «Napisane jest: Mój dom ma być domem modlitwy, a wy czynicie z niego jaskinię zbójców»*.
    A jakie interesy im psuł tym że był mesjaszem głoszącym królestwo niebieskie?" - chocby przyziemne. Jak ktos wchodzi do Swiatyni, wygania kupcow i glosi, ze ludzie, ktorzy chca byc zbawieni powinni pomagac innym, a nie tylko sie bogacic, to psuje to interesy ekonomiczne. Jesli ktos glosi, ze wazniejsze od rytualow jest milosierdzie, to psuje porzadek religijny - gdy przywodcy religijni sa przywodcami politycznymi, to juz sprawa polityczna.
    Ewangelia Mateusza jest ostrzezeniem ktorego zdaje sie dzisiejszy Kosciol, zwlaszcza w Polsce, nie zauwazac. Spoleczenstwo rowniez odwraca sie nie tylko od Kosciola ale takze od Pisma Swietego ktorym moglo by pietnowac postepki polskich biskupow i ksiezy.
    Podsumowujac, zdaje sobie sprawe ze moja wypowiedz nie bedzie popularna. Ale przypominam ze tolerancja jest rowniez przyzwoleniem. A na tym slowie jedzie teraz czesc "wielebnych" ktorzy robia co chca bo nie ma nikogo kto by sprowadzil ich do roli pasterzy.
    Moja wypowiedz dedykuje pamieci najwspanialszemu czlowiekowi poswieconemu wierze chrzescijanskiej jakim byl sp. Ksiadz Jan Kruczek.
    Z powazaniem, Myśleniczanin007.

2 Cytuj
  • 24 sty 2014

1000 % RACJI. Takich księży jak ks Jan Kruczek - szukać jak na lekarstwo, prawdziwy myślenicki "święty Franciszek" ...

2 Cytuj
  • 24 sty 2014
    krabik napisał/a:

1000 % RACJI. Takich księży jak ks Jan Kruczek - szukać jak na lekarstwo, prawdziwy myślenicki "święty Franciszek" ...

Kanonizacja, czy beatyfikacja? Franciszek czynił cuda a ks. Jan Kruczek.....?

2 Cytuj
  • 25 sty 2014

Bono w pewnych kulturalnych kręgach nie drwi się ze zmarłych nie dotyczy to naszych elit politycznych i salonu.Czy Ty do nich się zaliczasz?Ludzie pamiętają tego wspaniałego człowieka i nie wypada sobie robić jaj.Wyluzuj.

1 2 Cytuj
  • 25 sty 2014
    krowka123 napisał/a:

Bono w pewnych kulturalnych kręgach nie drwi się ze zmarłych nie dotyczy to naszych elit politycznych i salonu.Czy Ty do nich się zaliczasz?Ludzie pamiętają tego wspaniałego człowieka i nie wypada sobie robić jaj.Wyluzuj.

Moja kpina nie dotyczy zmarłego, kpię tylko z porównania do Św. Franciszka.
    Mierz proporcje Mocium Panie.
    Jakże inną biografię miał Św. Franciszek, inną młodość, nawrócenie, i budowę zakonu.
    Ileż po sobie zostawił Św. Franciszek, jaka szeroka biografię, naukę i spuściznę.

Czy o ks. Kruczku można coś takiego powiedzieć?.
    Można, że był normalnym księdzem. Wobec innego dzisiaj spojrzenia samych księży, na posługę, tamten wydaje się być aniołem.
    I życzę tego współczesnym księżom, aby było im bliżej do anielstwa,
    albo przynajmniej aby byli lepsi od nas i aby ich posługa przybliżyła ich do wzorca jakim był ks. Kruczek.
    Tęsknota za przyzwoitością w śród kleru, powoduje w naszych umysłach to, że przyzwoity człowiek jawi nam się jako święty.

1 Cytuj
  • 9 lut 2014

Jest teraz stawiana sprawa pieniędzy dla św. Opaczności Bożej i muzeum JP.
    Pieniądze daje Państwo. Zgoda. W przyszłości ma to być obiekt użyteczności publicznej, ale czy aby na pewno?
    Uważa się, że kościół jest powszechny, czyli nasz wspólny, jak park, muzeum, świetlica (dom parafialny).
    OK. , ale,
    jeżeli park zostaje zlikwidowany przez miasto, to pieniądze zostają przeznaczone na inne cele publiczne tego miasta, np chodnik, droga, ulica, szkoła itd.
    W momencie, gdy parafia przestaje istnieć np. w Myślenicach, majątek tej parafii wcale nie jest majątkiem miasta, tylko kurii, która spienięża ten majątek a pieniądze z Myślenic wywozi.
    To samo dotyczy majątku Świątyni Opaczności Bożej.
    Mianowicie załóżmy hipotetycznie że, Polska się laicyzuje, wymierają wszyscy biskupi i odchodzi Prymas Polski, to wtedy świątynie, które naród budował i na które łożyło Państwo, nie przechodzi na naród jako własność publiczna gminy czy Państwa.
    Ten majątek spienięża Watykan, jako spadkobierca po byłym kościele polskim.

2 Cytuj
  • 9 lut 2014

Bono a jak wreszcie w Myślenicach będzie kultura w każdym domu i wtedy już Dom Kultury będzie niepotrzebny to jak go spieniężą to na co pójdą pieniądze a też był za nasze .Podobno większość w tym kraju to katolicy więc dlaczego ma nie być dotacji a na idiotyczną tęczę którą geje mają za świątynie mają być pieniądze?Czy nienawiść musi rozum odbierać.

1 Cytuj
  • 9 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Bono a jak wreszcie w Myślenicach będzie kultura w każdym domu i wtedy już Dom Kultury będzie niepotrzebny to jak go spieniężą to na co pójdą pieniądze a też był za nasze Czy nienawiść musi rozum odbierać.

Ja wywołałem pewien temat, wydaje mi się, że logiczny. Chodzi o to co z tego będą mieć przyszłe pokolenia i nie ma tu żadnego związku moja religijność. To że jestem praktykującym, nie zaciemnia mojego umysłu do tego stopnia, że nie zadaję pytań.
    Moja religijność każe mi poszukiwać, odkrywać, wątpić i zadawać pytania. Wiekszość świętych tak miała (choć nie aspiruję).
    Tylko maluczcy wierzą we wszystko co im się podsuwa.
    Natomiast przywoływanie nienawiści? Pomyliłeś adres, pisz do Torunia do RM. (krzewienie wiary, to nie niszczenie wszystkiego w około i wszystkich, którzy nie są z nami).

2 Cytuj
  • 9 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Bono a jak wreszcie w Myślenicach będzie kultura w każdym domu i wtedy już Dom Kultury będzie niepotrzebny to jak go spieniężą to na co pójdą pieniądze a też był za nasze

No, jak to na co?

Na Zarabie, rondo, naprawę dróg itp. To co myślisz, że nowy burmistrz zabierze jako swoje?, zabierze Rząd?, zabierze Województwo?-nie.
    Ten majątek zawsze zostanie w tym mieście. To takie trudne?

2 Cytuj
  • 9 lut 2014

Pójdzie na skarb państwa tylko których państwa,Nowaków,Rychów,Zdzichów?

• 9 lut 2014

Trochę pleciesz. To znaczy, że mieszkasz nie w Myślenicach, tylko w mieście Nowaków,Rychów,Zdzichów.
    To jak tak mamy rozumieć Państwo, to może w ogóle dajmy sobie spokój z tym pisaniem o losach miasta, państwa, jak jesteśmy tylko narzędziem w rękach w/w.
    Ja nie jestem niewolnikiem i nie czuję takiego zagrożenia. Jeżeli ty jesteś dzisiaj w rękach zaborców, to znaczy, że to jest norma demokracji. Musisz wymyślić nowy ustrój.

natomiast moje pytanie: "Ten majątek spienięża Watykan, jako spadkobierca po byłym kościele polskim?"
    jest tylko moim przemyśleniem, może się mylę i są jakieś regulacje spraw własności, moje pytanie jest tylko wynikiem logicznego myślenia a nie tezy.

3 Cytuj

Odpowiedz