Forum » Społeczeństwo

religia jak supermarket?

• 10 lut 2014

Bono czy Ciebie w dzieciństwie nie molestował jakiś duchowny?

• 10 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Bono czy Ciebie w dzieciństwie nie molestował jakiś duchowny?

A ty duchownym przypadkiem nie jesteś, albo nie marzyłeś?

Dalej pleciesz jak Kazio po piwie, ani na temat, ani na pytanie!

A może wczoraj kapustę kupiłeś, będzie rosół?

1 Cytuj
  • 13 lut 2014

Nigdy nie mów nigdy adresowane głównie do nowoczesnych ,wykształconych z dużych miast naśmiewających się z religii i praktyk religijnych
    http://www.se.pl/rozrywka/plotki/anna-przybylska-po-13-latach-poszla-do-spowiedzi-znow-kumpluje-sie-z-panem-bogiem_380730.html

• 13 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Nigdy nie mów nigdy adresowane głównie do nowoczesnych ,wykształconych z dużych miast naśmiewających się z religii i praktyk religijnych
    http://www.se.pl/rozrywka/plotki/anna-przybylska-po-13-latach-poszla-do-spowiedzi-znow-kumpluje-sie-z-panem-bogiem_380730.html

Powinna cały majątek przeznaczyć na kościół w ramach pokuty, że 13 lat nie poszła do spowiedzi.

• 13 lut 2014

I gdyby dobra kościelne, jak w Anglii, były własnością państwa, taka pokuta była by zasadna bo służyła by rozwojowi społeczeństwa. Ktoś komu by zbywało oddawał by kościołowi, czyli państwu, czyli społeczeństwu, czyli nam. Czulibyśmy się właścicielami, coraz większego majątku wspólnego.

• 13 lut 2014

Cytat" Ktoś komu by zbywało oddawał by kościołowi, czyli państwu, czyli społeczeństwu, czyli nam. Czulibyśmy się właścicielami, coraz większego majątku wspólnego." co by tu jeszcze dodaćmoże "Proletariusze wszystkich krajów łączcie się"Bono ale byłoby fajnie gdyby spełniły się idee Lenina,wszystko byłoby nasze wspólne a nie ciągle ten sam chłop ,sąsiad miałby za dużo poszłoby się i zabrało mu.A tak to ten Kościół tylko poucza-nie kradnij,nie cudzołóż ,nie zabijaj.

• 13 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Cytat"Bono ale byłoby fajnie gdyby spełniły się idee Lenina,wszystko byłoby nasze wspólne a nie ciągle ten sam chłop ,sąsiad miałby za dużo poszłoby się i zabrało mu.A tak to ten Kościół tylko poucza-nie kradnij,nie cudzołóż ,nie zabijaj.

Ależ ty jesteś tępy, w Anglii Lenina nie było a majątek kościoła jest własnością państwa.
    Nie przywoływałem przykładu Rosji, tylko Anglii.

• Andrzej 13 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

A ślub kościelny z Bieniukiem ma? Bo coś to mi krzywo wygląda...

• 13 lut 2014

Cytat"Ależ ty jesteś tępy, w Anglii Lenina nie było a majątek kościoła jest własnością państwa." ale ci Anglicy zacofani,jeszcze nie sprywatyzowali a byli tam nasi wybitni ekonomiści że o Kaziu Izabel nie wspomnę i nie wytłumaczyli im że tylko prywatne jest dobre.To tam już prawie komuna że nawet majątek kościelny należy do państwa u nas jakoś bolszewikom to się nie udało .To może przez to Polacy tak masowo tam wyjeżdżają?

• 19 lut 2014

Pasuje do tematu supermarket jak i religia
    http://www.krakchemia.pl/wladze-spolki
    wydawało mi się że nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć a jednak?
    Ale wszyscy wypominają Rydzykowi bo nie z PO jak Sowa.

2 Cytuj
  • 19 lut 2014

popatrzcie na dziesięć przykazań z lekcji katechezy i porównajcie je z przykazaniami z Księgi Wyjścia
    i jeszcze jedno dlaczego modlimy się" i nie wódz nas na pokuszenie "a w ewangeliach pisze" i nie pozwól nam ulec pokusie"
    dlaczego kościół katolicki poskracał przykazania i dlaczego tak się modlimy
    niech mi ktoś odpowie na to pytanie bo nie rozumiem tego
    czy zostało to zrobione ze względów czysto komercyjnych czy jakichś innych

• Andrzej 20 lut 2014
    krowka123 napisał/a:

Pasuje do tematu supermarket jak i religia
    http://www.krakchemia.pl/wladze-spolki
    wydawało mi się że nic nie jest w stanie mnie zaskoczyć a jednak?
    Ale wszyscy wypominają Rydzykowi bo nie z PO jak Sowa.

PO tutaj nie ma nic do wypominania. Może po prostu bardziej mi się podoba (mentalnie mi bliżej) to, co mówi Sowa od tego, co mówi Rydzyk. Bardziej odpowiada mi formuła religia.tv od tv trwam. Również retoryka tego drugiego mniej mnie przekonuje od tego pierwszego.

johnkotecki napisał/a:

popatrzcie na dziesięć przykazań z lekcji katechezy i porównajcie je z przykazaniami z Księgi Wyjścia
    i jeszcze jedno dlaczego modlimy się" i nie wódz nas na pokuszenie "a w ewangeliach pisze" i nie pozwól nam ulec pokusie"
    dlaczego kościół katolicki poskracał przykazania i dlaczego tak się modlimy
    niech mi ktoś odpowie na to pytanie bo nie rozumiem tego
    czy zostało to zrobione ze względów czysto komercyjnych czy jakichś innych

Z modlitwą to może jakiś skrót językowy był użyty już dawno temu i tak zostało. Co do przykazań, zapytaj kogoś z Kościoła, a nie nas.

Mnie nurtuje inna sprawa: Protestanci wierzą, że człowiek zostaje zbawiony przez wiarę, a nie przez uczynki twierdząc, że uczynki są tylko owocem wiary. A jak to jest w kościele katolickim? Czy jest tak, jak pisał Paweł, czy może jak pisał Jakub, który naprzeciw wiary bez uczynków postawił wiarę z uczynków...
    Jeśli jesteśmy zbawieni przez wiarę, jak pisze Paweł, to co z niewierzącymi?

• 20 lut 2014

Chodzi o to że oskarża się Rydzyka że kocha mamonę a ksiądz Sowa zasiada w Radzie Nadzorczej społecznie?.Mnie bardziej ciekawi z jakiego powodu się tam znalazł,jakiego udziałowca reprezentuje bo w radzie nie zasiada się tak bez powodu?

1 Cytuj
  • 20 lut 2014

Ale przynajmniej stworzył normalna telewizję religijną a nie ten polityczny chłam jak szanowny ojciec dyrektor.

1 1 Cytuj
  • jeden język a dwoje uszu 20 lut 2014

Tylko kolejny raz przypominam. Religia TV nie jest programem katolickim, a nawet chrześcijańskim. Czasem wręcz antychrześcijańską.

1 1 Cytuj
  • 20 lut 2014

Co Ty mówisz poważnie?

1 1 Cytuj
  • 20 lut 2014

Nie oglądam ani jednej ani drugiej więc nie mam porównania a zainteresowało mnie to że obok generała Janickiego w Radzie Nadzorczej zasiada ksiądz.Jakiego reprezentuje udziałowca?

1 Cytuj
  • 20 lut 2014

[cytat=Endrju]

Z modlitwą to może jakiś skrót językowy był użyty już dawno temu i tak zostało. Co do przykazań, zapytaj kogoś z Kościoła, a nie nas.

to kogo mam pytać jak nie was przecież rozmawiacie o religii i należycie do kościoła chyba że jesteście wyznawcami innej religi.
    chyba po to jest to forum żeby wymieniać się opiniami na dany temat

1 Cytuj

Tak poważnie. Już kiedyś szerzej pisałem na tym forum podpierając się przykładem dlaczego tak uważam. Niestety TVN wykonało dziwny manewr techniczny dzięki któremu nie mam możliwości obecnie bez inwestycji oglądać stacji ReligiaTV.

1 1 Cytuj

To co nazywamy dziesięcioma przykazaniami jest tylko streszczeniem tekstu biblijnego troszkę przydługawego aby zwykły Kowalski nie miał problemów z zapamiętaniem. U protestantów to streszczenie wygląda inaczej. Na temat różnicy na wielu portalach katolickich znajdziesz wytłumaczenie.

Ewangelie po Polsku są tłumaczeniem z innych języków i się róznią. Możliwe że ta forma modlitwy Ojcze Nasz pochodzi z pierwszego tłumaczenia Pisma Świętego przez ks Wujka, albo z jeszcze wcześniejszych czasów. Pierwsze tłumaczenie należy się spodziewać, że będzie słabsze od nowszych, choć nie koniecznie w każdym fragmencie.

Jesteśmy zbawieni przez wiarę, ale nie koniecznie własną. A wiara bez uczynków, bez miłości jest martwa. Cóż mówi zwykle czytany na ślubach Hymn o Miłości? Że wszelkie niezwykłości i cuda bez miłości są nic nie warte.

2 1 Cytuj
  • Andrzej 21 lut 2014
    sh_ma napisał/a:

Tylko kolejny raz przypominam. Religia TV nie jest programem katolickim, a nawet chrześcijańskim. Czasem wręcz antychrześcijańską.

Czyli Ci wszyscy księża katoliccy udzielający się w religia.tv przyczyniają się do złego? Podaj linki do Twoich wcześniejszych wpisów, chętnie poczytam. Ja bardzo lubiłem posłuchać np. Tajemnice Słowa.

sh_ma napisał/a:

Ewangelie po Polsku są tłumaczeniem z innych języków i się róznią. Możliwe że ta forma modlitwy Ojcze Nasz pochodzi z pierwszego tłumaczenia Pisma Świętego przez ks Wujka, albo z jeszcze wcześniejszych czasów.
    (...)
    Jesteśmy zbawieni przez wiarę, ale nie koniecznie własną. A wiara bez uczynków, bez miłości jest martwa. Cóż mówi zwykle czytany na ślubach Hymn o Miłości? Że wszelkie niezwykłości i cuda bez miłości są nic nie warte.

Ojcze Nasz po angielsku również ma taki sam sens, jak po polsku, tutaj trzeba by poszukać pochodzenia całej modlitwy na przestrzeni wieków jak też etymologii wyrazów przewijających się w niej przez ten czas.

Co do zbawienia, ja myślałem, że zbawieni jesteśmy przez Ofiarę Chrystusa, a nie przez wiarę. A osądzone będzie właśnie nasze postępowanie, a nie imię Boga, jakie wyznajemy, lub też go nie wyznajemy. Ale to tak po ludzku biorąc, ponieważ innego odniesienia nie mamy. Chociaż to i tak postęp, bo dawniej innowiercy palili się w piekle, obecnie jest nadzieja dla każdego człowieka, który czyni dobrze. A i wiara widzę, nie musi być już osobista...

1 1 Cytuj
  • 21 lut 2014

czyli co religia podlega ewolucji?

2 Cytuj
  • 21 lut 2014

Jak PO doprowadzi interesy do końca ,sprywatyzuje szpitale skończy z dopalaczami i kibolami to zabierze się za tłumaczenie Biblli.

1 4 Cytuj
  • 21 lut 2014

[cytat=krowka123]Jak PO doprowadzi interesy do końca ,sprywatyzuje szpitale skończy z dopalaczami i kibolami to zabierze się za tłumaczenie Biblli.[/cytat

Za często używasz tych dwóch liter , jesteśmy na temacie religii mów o religii a nie PO bo to robi się już nudne.

4 Cytuj
  • jeden język a dwoje uszu 22 lut 2014

Nie wiem czy można powiedzieć że religia podlega ewolucji. Natomiast na pewno rozwojowi i zmianie podlega nasze poznawanie Boga. Choćby zapisany na kartach Ewangelii sposób w jaki Jezus opowiadał uczniom o sobie i Ojcu i Duchu Świętym t nie było wyłożenie od razu z grubej rury wszystkiego.

2 Cytuj

Odpowiedz