Piw i kiełbasa.
Zakupić piw i kiełbasa z musztardą. Poczymać piw w loduwce a kiełbasa ósmażyć w patelni. Wylać musztardy na kiełbase i otworzyć piw. Najlepi od razu dwa.
pozdrawiam
Zdzichó
Mam placek bardzo łatwy dla każdego zawsze się udaje. Ale szarlotki nie mam.
Placek Zebra
Składniki:
4jajka, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu wlewać wodę i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Do I części dodać 3 łyżki kakao, do II 3 łyżki mąki, wlewać na przemian I i II ciasto.
S M A C Z N E G O
Składniki:
3 szklanki mąki
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
szklanka oleju
3/4 szklanki cukru kryształu
4 jajka
szklanka miodu sztucznego
szklanka przestudzonej herbaty (musi być mocna, z dwóch torebek)
Przygotowanie:
ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, później dodajemy żółta i dalej ubijamy. Później dodajemy stopniowo miód, herbatę, olej - cały czas mieszając. Na koniec dodajemy, przesiewana przez sitko mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Mieszamy delikatnie. Wylewamy wkładamy do piekarnika.
Kurde balans , ale sie dziewczyny nakręciły z tym gotowaniem.
Nie bede gorszy i będe bronił honoru męskiej częsci forum.
Uwaga notujcie podaje przepis na herbatę na sznurku z cytryną i cukrem w wersji popularnej.
Zagotować wodę, ok. 0,5l, może być w czajniku bezprzewodowym.
Do uprzednio "umytej" i czystej szklanki lub kubka włozyć torebke z herbatą na sznurku.
Zalać torebkę wrzątkiem (wystarczy 90'C) odczekać aż woda nabierze odpowiedniego koloru(brąz), usunąc torebkę chwytając za sznurek.
Następnie wkrawamy plasterek cytryny najlepiej z ziarenkami smaku, odczekać az zszokowana cytryna odda sok po czym posłodzić delikatnie wsypując półtora łyżeczki cukru. Mieszamy w prawo, wyjmujemy łyżkę i podajemy herbatę na gorąco.
Herbate można jeszcze wzbogacić o sok lub tzw. prąd w wersji po góralsku.
Przepis na szarlotkę podaje poniżej.
Tradycyjna szarlotka domowa
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
3 żółtka
1 całe jajko
Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O
Dla odmiany.
Szarlotka z dużą ilością jabłek
Jabłka:
2 kg jabłek szara reneta
1/2 szklanki rodzynek
10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
3 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła roślinnego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150stopni. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180stopni. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O
Szarlotka z migdałami
Składniki:
4 jabłka golden delicjusz
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
8 dag masła
1,75 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
Do tortownicy:
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
Do posypania ciasta:
cukier puder, zrumienione płatki migdałowe
Wykonanie:
Jabłka obieram, usuwam środki, kroję w grubą kostkę. Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Golonka z mósztardą.
Nakupić piw i golonke z mósztardą. Uwarzyć golonke i podawać z musztardą. Do golonki popijać piw. Najlepi dwa albo czy.
pozdrawiam
Zdzichó
Odnośnie golonki i piwa, bo widzę że wraca jak bumerang ;) Mam dla Was jeden z moich najstarszych przepisów na golonkę wieprzową. Przepis sięga jeszcze czasów kiedy Bursztynowyn Traktem podróżowali kupcy którzy spragnieni i głodni stołowali sie w największym szynkwasie w Myśleniach; :D
Golonka wieprzowa w piwie.
Składniki;
Golonka wieprzowa ok 1-1,5kg sztuka.
0,5 l piwa
Marynata wstępna;
3-4 ziarna jałowca
0,5 łyżeczki cząbru
1 soli morskiej
0,5 łyżeczki papryki
1 łyżeczkę majeranku
3-4 ząbki czosnku
3 liśćie laurowe
1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek
Ziarna jałowca rozgniatamy i ucieramy, czosnek rozgniatamy i siekamy na drobne kawałeczki. W miseczce dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Golonkę/ki Dokładnie płukamy, ewentualne pozostałości włosów opalamy uważając by nie przypalić skórki. Suszymy dokładnie i ostrym nożem nacinamy skórkę golonki w szachownicę, uważając by nie przeciąć ostatniej, najgłębszej warstwy skórki. Tak przygotowaną golonkę smarujemy dokładnie przygotowaną marynatą owijamy w bawełnianą serwetą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12h.
Następnie golonkę rozwijamy i razem z marynatą (bez bawełnianej serwety) wsadzamy do garczka wielkości pozwalającej wodzie na przykrycie golonki.
Dodajemy marchew, pora naciowego, pietruszkę, 2-4 sztuki ziela angielskiego, solimy do smaku. Gorujemy od 2-4 godzin adekwatnie do wagi golonki. Nie dolewamy wody do momentu aż poziom wygotowanego wywaru osiągnie 3/4 wysokości golonki. Utrzymujemy poziom 3/4 aż do końca gotowania.
W międzyczasie przygotowujemy marynatę drugą;
1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa majeranku
0/5 łyżki stołowej papryki
2 ząbki czosnku
W miseczce mieszamy roztarte składniki.
Po ugotowaniu, golonka musi być miekka, przekładamy mięso do brytfanki, smarujemy marynatą i wbijamy 2-4 goździków w nacięcia skórki. Na dno brytfanki kładziemy przekrojoną na pół cebulę, 4-6 całych ziaren jałowca, 3-4 ząbków czosnku w osłonkach, podlewamy całość połową szklanki rosołu z gotowania.
Nagrzewamy piekarnik do 200C. Tak przygotowaną golonkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy 45-60 min polewając co 15 minut golonkę 1/4 szklanki piwa. Gdy skórka zacznie się przypalać, przykrywamy folią aluminiową. Golonka jest gotowa gdy skórka jest przypieczona a w środku miekka.
Tak przygotowaną golonkę podajemy w całości najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami, buraczkami na zimno, chrzanem i oczywiście zimnym jasnym piwem!
Smacznego!!! ;)
Zasmażka to tak ale do pierogów z mięskiem, ruskich. Do mięsnych i ruskich polecam zasmażkę z cebulki nie lubię skwarków ponoć są najlepsze. A najlepsza zasmażka to ze śmietany wiejskiej.
Bierzemy słoik ze śmietaną. Wcześniej przygotowaliśmy sobie już patelnie na palniku. Dajemy na tą patelnie 4 łyżki lub więcej jak kto lubi i cały czas mieszamy po kilku minutach wychodzi wspaniała zasmażka.
Kaszanka z piw.
Nakupić piw i kaszanke. Kaszanke dać do patelnie i grzać. W czasie grzania można na przygotowanie wypić pierszy piw. Przy zakończeniu picia zamieszać. Po wypiciu wyłoźyć do talerza i otworzyć drugi piw. Po zjedzeniu można jeszcze czeci w zalerzności nawet i czwarty.
pozdrawiam
Zdzichó
Golonka w piwie
Składniki:
2 średniej wielkości (po około 700g świeże golonki),
3 łyżki smalcu,
szklanka jasnego piwa,
tymianek,
pieprz,
sól.
Sposób przyrządzenia:
Golonki opalić i oskrobać, umyć natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. W głębokim rondlu mocno rozgrzać smalec i zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, dodać do mięsa i chwilę razem smażyć (cebula powinna się zrumienić). Następnie wlać wodę 3 szklanki) i piwo. Golonki dusić na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut. Podawać z ziemniakami i z chrzanem.
1 kg żeberek
2 x 0,25 kg cebuli
mały słoik ketchupu pikantnego
sól
pieprz
majeranek
3 łyżki oleju
papryka słodka, mielona
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plasterki; 25 dag wrzucić do naczynia żaroodpornego;
żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem; obsmażyć z obu stron; przełożyć na cebulę do naczynia żaroodpornego i przykryć drugą warstwą cebuli;
na wierzch wyłożyć ketchup i przykryć naczynie,zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 min
Andrut z masa kakaowa:
-andrut
-puszka mleka skondensowanego
-3-4 lyzki kakao
Puszkę mleka wkładamy do rondla z woda i gotujemy ok 1 godz. Po wystudzeniu puszki, otwieramy i masę przekładamy do miski.Do masy mlecznej dodajemy kako.Wszystko dokładnie mieszamy i przekladamy wafle masa.Można polać dekoracyjnie polewą.
Piw i kiełbasa.
Zakupić piw i kiełbasa z musztardą. Poczymać piw w loduwce a kiełbasa ósmażyć w patelni. Wylać musztardy na kiełbase i otworzyć piw. Najlepi od razu dwa.
pozdrawiam
Zdzichó
Mam placek bardzo łatwy dla każdego zawsze się udaje. Ale szarlotki nie mam.
Placek Zebra
Składniki:
4jajka, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
Przygotowanie:
Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu wlewać wodę i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Do I części dodać 3 łyżki kakao, do II 3 łyżki mąki, wlewać na przemian I i II ciasto.
S M A C Z N E G O
Piernik
Składniki:
3 szklanki mąki
przyprawa do piernika
2 łyżeczki sody
szklanka oleju
3/4 szklanki cukru kryształu
4 jajka
szklanka miodu sztucznego
szklanka przestudzonej herbaty (musi być mocna, z dwóch torebek)
Przygotowanie:
ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, później dodajemy żółta i dalej ubijamy. Później dodajemy stopniowo miód, herbatę, olej - cały czas mieszając. Na koniec dodajemy, przesiewana przez sitko mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Mieszamy delikatnie. Wylewamy wkładamy do piekarnika.
Udanych wypieków :)
Kurde balans , ale sie dziewczyny nakręciły z tym gotowaniem.
Nie bede gorszy i będe bronił honoru męskiej częsci forum.
Uwaga notujcie podaje przepis na herbatę na sznurku z cytryną i cukrem w wersji popularnej.
Zagotować wodę, ok. 0,5l, może być w czajniku bezprzewodowym.
Do uprzednio "umytej" i czystej szklanki lub kubka włozyć torebke z herbatą na sznurku.
Zalać torebkę wrzątkiem (wystarczy 90'C) odczekać aż woda nabierze odpowiedniego koloru(brąz), usunąc torebkę chwytając za sznurek.
Następnie wkrawamy plasterek cytryny najlepiej z ziarenkami smaku, odczekać az zszokowana cytryna odda sok po czym posłodzić delikatnie wsypując półtora łyżeczki cukru. Mieszamy w prawo, wyjmujemy łyżkę i podajemy herbatę na gorąco.
Herbate można jeszcze wzbogacić o sok lub tzw. prąd w wersji po góralsku.
a jak zamieszany w lewo to pewnie nie będzie już tak smakowała? ;)
To jest stary przepis mojej babki, nikt do tej pory nawet nie pomyślał żeby zrobić to wbrew tradycji. Achhh ta dzisiejsza młodzież....;)
Mam pytanie czy ktoś używa maszyny do pieczenia chleba?
Przepis na szarlotkę podaje poniżej.
Tradycyjna szarlotka domowa
Ciasto:
3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
1 cukier waniliowy
250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
3 żółtka
1 całe jajko
Jabłka:
2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
około 12 łyżeczek cukru
1 cukier waniliowy
5 -10 dag rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O
Dla odmiany.
Szarlotka z dużą ilością jabłek
Jabłka:
2 kg jabłek szara reneta
1/2 szklanki rodzynek
10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
3 łyżeczki cynamonu
1 opakowanie cukru waniliowego
Ciasto:
250 g mąki pszennej
125 g masła roślinnego
1/4 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 żółtko
1 łyżka śmietany
Przygotowanie jabłek:
Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.
Przygotowanie ciasta:
Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150stopni. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180stopni. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
S M A C Z N E G O
Szarlotka z migdałami
Składniki:
4 jabłka golden delicjusz
1,5 szklanki mąki pszennej
5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
8 dag masła
1,75 szklanki brązowego cukru
2 jajka
2 łyżki mleka
2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
3/4 łyżeczki soli
Do tortownicy:
1 łyżka masła
2 łyżki bułki tartej
Do posypania ciasta:
cukier puder, zrumienione płatki migdałowe
Wykonanie:
Jabłka obieram, usuwam środki, kroję w grubą kostkę. Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi.
Golonka z mósztardą.
Nakupić piw i golonke z mósztardą. Uwarzyć golonke i podawać z musztardą. Do golonki popijać piw. Najlepi dwa albo czy.
pozdrawiam
Zdzichó
Takiego golonka jeszcze nie robiłam muszę spróbować.
I do tej golonki zasmażka , ZASMAŻKA ... "cholesternie' tłusta obrzydliwość!!!
Odnośnie golonki i piwa, bo widzę że wraca jak bumerang ;) Mam dla Was jeden z moich najstarszych przepisów na golonkę wieprzową. Przepis sięga jeszcze czasów kiedy Bursztynowyn Traktem podróżowali kupcy którzy spragnieni i głodni stołowali sie w największym szynkwasie w Myśleniach; :D
Golonka wieprzowa w piwie.
Składniki;
Golonka wieprzowa ok 1-1,5kg sztuka.
0,5 l piwa
Marynata wstępna;
3-4 ziarna jałowca
0,5 łyżeczki cząbru
1 soli morskiej
0,5 łyżeczki papryki
1 łyżeczkę majeranku
3-4 ząbki czosnku
3 liśćie laurowe
1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek
Ziarna jałowca rozgniatamy i ucieramy, czosnek rozgniatamy i siekamy na drobne kawałeczki. W miseczce dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
Golonkę/ki Dokładnie płukamy, ewentualne pozostałości włosów opalamy uważając by nie przypalić skórki. Suszymy dokładnie i ostrym nożem nacinamy skórkę golonki w szachownicę, uważając by nie przeciąć ostatniej, najgłębszej warstwy skórki. Tak przygotowaną golonkę smarujemy dokładnie przygotowaną marynatą owijamy w bawełnianą serwetą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12h.
Następnie golonkę rozwijamy i razem z marynatą (bez bawełnianej serwety) wsadzamy do garczka wielkości pozwalającej wodzie na przykrycie golonki.
Dodajemy marchew, pora naciowego, pietruszkę, 2-4 sztuki ziela angielskiego, solimy do smaku. Gorujemy od 2-4 godzin adekwatnie do wagi golonki. Nie dolewamy wody do momentu aż poziom wygotowanego wywaru osiągnie 3/4 wysokości golonki. Utrzymujemy poziom 3/4 aż do końca gotowania.
W międzyczasie przygotowujemy marynatę drugą;
1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek
1 łyżka stołowa majeranku
0/5 łyżki stołowej papryki
2 ząbki czosnku
W miseczce mieszamy roztarte składniki.
Po ugotowaniu, golonka musi być miekka, przekładamy mięso do brytfanki, smarujemy marynatą i wbijamy 2-4 goździków w nacięcia skórki. Na dno brytfanki kładziemy przekrojoną na pół cebulę, 4-6 całych ziaren jałowca, 3-4 ząbków czosnku w osłonkach, podlewamy całość połową szklanki rosołu z gotowania.
Nagrzewamy piekarnik do 200C. Tak przygotowaną golonkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy 45-60 min polewając co 15 minut golonkę 1/4 szklanki piwa. Gdy skórka zacznie się przypalać, przykrywamy folią aluminiową. Golonka jest gotowa gdy skórka jest przypieczona a w środku miekka.
Tak przygotowaną golonkę podajemy w całości najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami, buraczkami na zimno, chrzanem i oczywiście zimnym jasnym piwem!
Smacznego!!! ;)
Zasmażka to tak ale do pierogów z mięskiem, ruskich. Do mięsnych i ruskich polecam zasmażkę z cebulki nie lubię skwarków ponoć są najlepsze. A najlepsza zasmażka to ze śmietany wiejskiej.
Bierzemy słoik ze śmietaną. Wcześniej przygotowaliśmy sobie już patelnie na palniku. Dajemy na tą patelnie 4 łyżki lub więcej jak kto lubi i cały czas mieszamy po kilku minutach wychodzi wspaniała zasmażka.
Errata;
Zauważyłem że nie napisałem ile soli morskiej do pierwszej marynaty miało być 1 łyżka stołowa soli morskiej. ;) Wybaczcie.
Kaszanka z piw.
Nakupić piw i kaszanke. Kaszanke dać do patelnie i grzać. W czasie grzania można na przygotowanie wypić pierszy piw. Przy zakończeniu picia zamieszać. Po wypiciu wyłoźyć do talerza i otworzyć drugi piw. Po zjedzeniu można jeszcze czeci w zalerzności nawet i czwarty.
pozdrawiam
Zdzichó
Znam inny przepis na golonko w piwie to co podałeś muszę spróbować zrobić.
Na pytanie jakie piwo polecam do golonki;
1. Clausthaler
2. Kronenbourg Cold Premier
3. Krombacher
Golonka w piwie
Składniki:
2 średniej wielkości (po około 700g świeże golonki),
3 łyżki smalcu,
szklanka jasnego piwa,
tymianek,
pieprz,
sól.
Sposób przyrządzenia:
Golonki opalić i oskrobać, umyć natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. W głębokim rondlu mocno rozgrzać smalec i zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, dodać do mięsa i chwilę razem smażyć (cebula powinna się zrumienić). Następnie wlać wodę 3 szklanki) i piwo. Golonki dusić na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut. Podawać z ziemniakami i z chrzanem.
Żeberka zapiekane w cebuli
Składniki
1 kg żeberek
2 x 0,25 kg cebuli
mały słoik ketchupu pikantnego
sól
pieprz
majeranek
3 łyżki oleju
papryka słodka, mielona
Przygotowanie:
Cebulę pokroić w plasterki; 25 dag wrzucić do naczynia żaroodpornego;
żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem; obsmażyć z obu stron; przełożyć na cebulę do naczynia żaroodpornego i przykryć drugą warstwą cebuli;
na wierzch wyłożyć ketchup i przykryć naczynie,zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 min
Smacznego;)
Szukałam coś na kolacje.
Sałatka dla Kozy
Składniki
10 dkg makaronu ryżowego Tao Tao (nitki)
20 g kiełbasy salami
50 g zielonego ogórka
50 g czerwonej słodkiej świeżej papryki
1 grecka oliwka nadziewana migdałem
2 konserwowe szparagi
50 g papryki marynowanej z miodem
2 rzodkiewki
5 paseczków skórki cytrynowej
1/10 liścia kapusty pekińskiej (na kły)
Sos:
3 łyżki majonezu
1 łyżka jogurtu naturalnego
1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu
5 marynowanych pieczarek
3 marynowane cebulki
Etapy przygotowania
Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Układamy na talerzu formując głowę smoka. Z pozostałych składników robimy oczy, nos, kły, rogi, grzywę itd.
Składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy przez 30 sekund. Sos podajemy osobno.
Chciałam dodać zdjęcie ale nie umiem jeżeli ktoś by chciał zobaczyć podaje http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_dla_kozy
Aż mi cholesterol skoczył przez te wasze przepisy.
Poszukuje coś dobrego z ryby. Ma ktoś jakiś dobry przepis?
Andrut z masa kakaowa:
-andrut
-puszka mleka skondensowanego
-3-4 lyzki kakao
Puszkę mleka wkładamy do rondla z woda i gotujemy ok 1 godz. Po wystudzeniu puszki, otwieramy i masę przekładamy do miski.Do masy mlecznej dodajemy kako.Wszystko dokładnie mieszamy i przekladamy wafle masa.Można polać dekoracyjnie polewą.