Forum » Wolne Myśli

Zapomniane smakołyki.

  • Zdzichó Kowal PJN 23 lut 2010

    Piw i kiełbasa.
    Zakupić piw i kiełbasa z musztardą. Poczymać piw w loduwce a kiełbasa ósmażyć w patelni. Wylać musztardy na kiełbase i otworzyć piw. Najlepi od razu dwa.
    pozdrawiam
    Zdzichó

    3 3 Cytuj
  • 23 lut 2010

    Mam placek bardzo łatwy dla każdego zawsze się udaje. Ale szarlotki nie mam.
    Placek Zebra
    Składniki:
    4jajka, 1,5 szklanki cukru, 2,5 szklanki mąki, 1 szklanka wody, 1 szklanka oleju, 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
    Przygotowanie:
    Jajka utrzeć z cukrem, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Po trochu wlewać wodę i olej. Ciasto podzielić na dwie części. Do I części dodać 3 łyżki kakao, do II 3 łyżki mąki, wlewać na przemian I i II ciasto.
    S M A C Z N E G O

    1 Cytuj
  • PatrycjA 23 lut 2010

    Piernik

    Składniki:
    3 szklanki mąki
    przyprawa do piernika
    2 łyżeczki sody
    szklanka oleju
    3/4 szklanki cukru kryształu
    4 jajka
    szklanka miodu sztucznego
    szklanka przestudzonej herbaty (musi być mocna, z dwóch torebek)

    Przygotowanie:
    ubijamy białka na sztywno, następnie dodajemy powoli cukier i nadal ubijamy, później dodajemy żółta i dalej ubijamy. Później dodajemy stopniowo miód, herbatę, olej - cały czas mieszając. Na koniec dodajemy, przesiewana przez sitko mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i sodą. Mieszamy delikatnie. Wylewamy wkładamy do piekarnika.

    Udanych wypieków :)

    Cytuj
  • 23 lut 2010

    Kurde balans , ale sie dziewczyny nakręciły z tym gotowaniem.
    Nie bede gorszy i będe bronił honoru męskiej częsci forum.

    Uwaga notujcie podaje przepis na herbatę na sznurku z cytryną i cukrem w wersji popularnej.

    Zagotować wodę, ok. 0,5l, może być w czajniku bezprzewodowym.
    Do uprzednio "umytej" i czystej szklanki lub kubka włozyć torebke z herbatą na sznurku.
    Zalać torebkę wrzątkiem (wystarczy 90'C) odczekać aż woda nabierze odpowiedniego koloru(brąz), usunąc torebkę chwytając za sznurek.
    Następnie wkrawamy plasterek cytryny najlepiej z ziarenkami smaku, odczekać az zszokowana cytryna odda sok po czym posłodzić delikatnie wsypując półtora łyżeczki cukru. Mieszamy w prawo, wyjmujemy łyżkę i podajemy herbatę na gorąco.

    Herbate można jeszcze wzbogacić o sok lub tzw. prąd w wersji po góralsku.

    4 1 Cytuj
  • PatrycjA 23 lut 2010

    a jak zamieszany w lewo to pewnie nie będzie już tak smakowała? ;)

    1 1 Cytuj
  • 23 lut 2010

    To jest stary przepis mojej babki, nikt do tej pory nawet nie pomyślał żeby zrobić to wbrew tradycji. Achhh ta dzisiejsza młodzież....;)

    2 Cytuj
  • 24 lut 2010

    Mam pytanie czy ktoś używa maszyny do pieczenia chleba?

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Przepis na szarlotkę podaje poniżej.
    Tradycyjna szarlotka domowa
    Ciasto:
    3 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    3/4 szklanki drobnego cukru do pieczenia
    1 cukier waniliowy
    250 g masła roślinnego (może być masło lub margaryna)
    3 żółtka
    1 całe jajko
    Jabłka:
    2 kg jabłek (najlepiej szara reneta albo antonówka)
    około 12 łyżeczek cukru
    1 cukier waniliowy
    5 -10 dag rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu

    Jabłka obrać i pokroić na niewielkie kawałki i razem z cukrem oraz cukrem waniliowym lekko podsmażyć, tak aby się nie rozpadły. Dodać rodzynki i cynamon.
    Przesiać mąkę razem z proszkiem do pieczenia bezpośrednio na stolnicę, dodać cukier, cukier waniliowy oraz masło. Całość posiekać nożem. Dodać 3 żółtka i 1 całe jajko. Zagnieść szybko ciasto i podzielić na 2 części.
    Jedną część rozwałkować i położyć na blaszce (formie). Wyłożyć jabłka. Na jabłka położyć ubite na sztywno białka z trzech jaj z dodatkiem 1/4 szklanki cukru. Na wierzch położyć drugą część rozwałkowanego ciasta.
    Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 1 godzinę w temperaturze 175 - 180 stopni. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
    S M A C Z N E G O

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Dla odmiany.
    Szarlotka z dużą ilością jabłek
    Jabłka:
    2 kg jabłek szara reneta
    1/2 szklanki rodzynek
    10 łyżek brązowego cukru lub do smaku
    3 łyżeczki cynamonu
    1 opakowanie cukru waniliowego

    Ciasto:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła roślinnego
    1/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    Przygotowanie jabłek:
    Jabłka obrać, wykroić środki i pokroić w plasterki (najlepiej przy użyciu krajalnicy lub miksera z odpowiednią końcówką). Surowe jabłka układać warstwami na cieście (przepis poniżej), posypując brązowym cukrem, cynamonem, cukrem waniliowym oraz rodzynkami.

    Przygotowanie ciasta:
    Wszystkie składniki razem posiekać, szybko zagnieść ciasto, schłodzić w lodówce. Rozwałkować i wyłożyć ciastem wysoką formę 30/20 cm, zostawiając 1/3 ilości ciasta na wierzch. Podgrzać piekarnik do 150stopni. Ułożyć na surowym cieście wszystkie jabłka z rodzynkami i cukrem, zetrzeć na tarce resztę ciasta. Wstawić do podgrzanego piekarnika i podnieść temperaturę do 180stopni. Piec około 45 minut, aż ciasto się zrumieni. Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
    S M A C Z N E G O

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Szarlotka z migdałami
    Składniki:
    4 jabłka golden delicjusz
    1,5 szklanki mąki pszennej
    5 łyżeczek mąki ziemniaczanej
    8 dag masła
    1,75 szklanki brązowego cukru
    2 jajka
    2 łyżki mleka
    2,25 łyżeczki proszku do pieczenia
    3/4 łyżeczki soli

    Do tortownicy:
    1 łyżka masła
    2 łyżki bułki tartej
    Do posypania ciasta:
    cukier puder, zrumienione płatki migdałowe

    Wykonanie:
    Jabłka obieram, usuwam środki, kroję w grubą kostkę. Przesiewam oba rodzaje mąki, proszek do pieczenia i sól, dodaję masło pokrojone w kostkę i rozcieram palcami, aż powstanie kruszonka. Dodaję jabłka, cukier (oprócz 1 łyżki) oraz jajka ubite z mlekiem. Mieszam i przekładam do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą tortownicy. Posypuję odłożonym cukrem. Piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, na złoty kolor. Po ostudzeniu posypuję cukrem pudrem i zrumienionymi płatkami migdałowymi.

    Cytuj
  • Zdzichó Kowal PJN 24 lut 2010

    Golonka z mósztardą.
    Nakupić piw i golonke z mósztardą. Uwarzyć golonke i podawać z musztardą. Do golonki popijać piw. Najlepi dwa albo czy.
    pozdrawiam
    Zdzichó

    1 2 Cytuj
  • 24 lut 2010

    Takiego golonka jeszcze nie robiłam muszę spróbować.

    Cytuj
  • adzygmunt 24 lut 2010

    I do tej golonki zasmażka , ZASMAŻKA ... "cholesternie' tłusta obrzydliwość!!!

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Odnośnie golonki i piwa, bo widzę że wraca jak bumerang ;) Mam dla Was jeden z moich najstarszych przepisów na golonkę wieprzową. Przepis sięga jeszcze czasów kiedy Bursztynowyn Traktem podróżowali kupcy którzy spragnieni i głodni stołowali sie w największym szynkwasie w Myśleniach; :D
    Golonka wieprzowa w piwie.
    Składniki;
    Golonka wieprzowa ok 1-1,5kg sztuka.
    0,5 l piwa
    Marynata wstępna;
    3-4 ziarna jałowca
    0,5 łyżeczki cząbru
    1 soli morskiej
    0,5 łyżeczki papryki
    1 łyżeczkę majeranku
    3-4 ząbki czosnku
    3 liśćie laurowe
    1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek

    Ziarna jałowca rozgniatamy i ucieramy, czosnek rozgniatamy i siekamy na drobne kawałeczki. W miseczce dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy.
    Golonkę/ki Dokładnie płukamy, ewentualne pozostałości włosów opalamy uważając by nie przypalić skórki. Suszymy dokładnie i ostrym nożem nacinamy skórkę golonki w szachownicę, uważając by nie przeciąć ostatniej, najgłębszej warstwy skórki. Tak przygotowaną golonkę smarujemy dokładnie przygotowaną marynatą owijamy w bawełnianą serwetą i odstawiamy w chłodne miejsce na 12h.
    Następnie golonkę rozwijamy i razem z marynatą (bez bawełnianej serwety) wsadzamy do garczka wielkości pozwalającej wodzie na przykrycie golonki.
    Dodajemy marchew, pora naciowego, pietruszkę, 2-4 sztuki ziela angielskiego, solimy do smaku. Gorujemy od 2-4 godzin adekwatnie do wagi golonki. Nie dolewamy wody do momentu aż poziom wygotowanego wywaru osiągnie 3/4 wysokości golonki. Utrzymujemy poziom 3/4 aż do końca gotowania.
    W międzyczasie przygotowujemy marynatę drugą;
    1/4 szklanki smalcu/oliwy z oliwek
    1 łyżka stołowa majeranku
    0/5 łyżki stołowej papryki
    2 ząbki czosnku
    W miseczce mieszamy roztarte składniki.
    Po ugotowaniu, golonka musi być miekka, przekładamy mięso do brytfanki, smarujemy marynatą i wbijamy 2-4 goździków w nacięcia skórki. Na dno brytfanki kładziemy przekrojoną na pół cebulę, 4-6 całych ziaren jałowca, 3-4 ząbków czosnku w osłonkach, podlewamy całość połową szklanki rosołu z gotowania.
    Nagrzewamy piekarnik do 200C. Tak przygotowaną golonkę wsadzamy do piekarnika i pieczemy 45-60 min polewając co 15 minut golonkę 1/4 szklanki piwa. Gdy skórka zacznie się przypalać, przykrywamy folią aluminiową. Golonka jest gotowa gdy skórka jest przypieczona a w środku miekka.
    Tak przygotowaną golonkę podajemy w całości najlepiej z pieczonymi ziemniaczkami, buraczkami na zimno, chrzanem i oczywiście zimnym jasnym piwem!
    Smacznego!!! ;)

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Zasmażka to tak ale do pierogów z mięskiem, ruskich. Do mięsnych i ruskich polecam zasmażkę z cebulki nie lubię skwarków ponoć są najlepsze. A najlepsza zasmażka to ze śmietany wiejskiej.
    Bierzemy słoik ze śmietaną. Wcześniej przygotowaliśmy sobie już patelnie na palniku. Dajemy na tą patelnie 4 łyżki lub więcej jak kto lubi i cały czas mieszamy po kilku minutach wychodzi wspaniała zasmażka.

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Errata;
    Zauważyłem że nie napisałem ile soli morskiej do pierwszej marynaty miało być 1 łyżka stołowa soli morskiej. ;) Wybaczcie.

    1 Cytuj
  • Zdzichó Kowal PJN 24 lut 2010

    Kaszanka z piw.
    Nakupić piw i kaszanke. Kaszanke dać do patelnie i grzać. W czasie grzania można na przygotowanie wypić pierszy piw. Przy zakończeniu picia zamieszać. Po wypiciu wyłoźyć do talerza i otworzyć drugi piw. Po zjedzeniu można jeszcze czeci w zalerzności nawet i czwarty.
    pozdrawiam
    Zdzichó

    1 3 Cytuj
  • 24 lut 2010

    Znam inny przepis na golonko w piwie to co podałeś muszę spróbować zrobić.

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Na pytanie jakie piwo polecam do golonki;
    1. Clausthaler
    2. Kronenbourg Cold Premier
    3. Krombacher

    2 Cytuj
  • 24 lut 2010

    Golonka w piwie
    Składniki:
    2 średniej wielkości (po około 700g świeże golonki),
    3 łyżki smalcu,
    szklanka jasnego piwa,
    tymianek,
    pieprz,
    sól.
    Sposób przyrządzenia:
    Golonki opalić i oskrobać, umyć natrzeć solą, pieprzem i tymiankiem. W głębokim rondlu mocno rozgrzać smalec i zrumienić na nim golonki ze wszystkich stron. Cebulę obrać, pokroić na plasterki, dodać do mięsa i chwilę razem smażyć (cebula powinna się zrumienić). Następnie wlać wodę 3 szklanki) i piwo. Golonki dusić na małym ogniu pod przykryciem około 90 minut. Podawać z ziemniakami i z chrzanem.

    1 Cytuj
  • 24 lut 2010

    Żeberka zapiekane w cebuli

    Składniki

    1 kg żeberek
    2 x 0,25 kg cebuli
    mały słoik ketchupu pikantnego
    sól
    pieprz
    majeranek
    3 łyżki oleju
    papryka słodka, mielona
    Przygotowanie:
    Cebulę pokroić w plasterki; 25 dag wrzucić do naczynia żaroodpornego;
    żeberka umyć, osuszyć, pokroić na kawałki, włożyć na patelnię z rozgrzanym olejem, posypać solą, pieprzem, papryką i majerankiem; obsmażyć z obu stron; przełożyć na cebulę do naczynia żaroodpornego i przykryć drugą warstwą cebuli;
    na wierzch wyłożyć ketchup i przykryć naczynie,zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni ok 30 min

    Smacznego;)

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Szukałam coś na kolacje.
    Sałatka dla Kozy

    Składniki
    10 dkg makaronu ryżowego Tao Tao (nitki)
    20 g kiełbasy salami
    50 g zielonego ogórka
    50 g czerwonej słodkiej świeżej papryki
    1 grecka oliwka nadziewana migdałem
    2 konserwowe szparagi
    50 g papryki marynowanej z miodem
    2 rzodkiewki
    5 paseczków skórki cytrynowej
    1/10 liścia kapusty pekińskiej (na kły)
    Sos:
    3 łyżki majonezu
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    1/4 łyżeczki białego mielonego pieprzu
    5 marynowanych pieczarek
    3 marynowane cebulki
    Etapy przygotowania
    Makaron zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 3 minuty. Odcedzamy. Układamy na talerzu formując głowę smoka. Z pozostałych składników robimy oczy, nos, kły, rogi, grzywę itd.

    Składniki sosu wkładamy do blendera i miksujemy przez 30 sekund. Sos podajemy osobno.
    Chciałam dodać zdjęcie ale nie umiem jeżeli ktoś by chciał zobaczyć podaje http://www.mojegotowanie.pl/przepisy/salatki/salatka_dla_kozy

    1 Cytuj
  • 24 lut 2010

    Aż mi cholesterol skoczył przez te wasze przepisy.

    Cytuj
  • 24 lut 2010

    Poszukuje coś dobrego z ryby. Ma ktoś jakiś dobry przepis?

    1 Cytuj
  • 24 lut 2010

    Andrut z masa kakaowa:
    -andrut
    -puszka mleka skondensowanego
    -3-4 lyzki kakao
    Puszkę mleka wkładamy do rondla z woda i gotujemy ok 1 godz. Po wystudzeniu puszki, otwieramy i masę przekładamy do miski.Do masy mlecznej dodajemy kako.Wszystko dokładnie mieszamy i przekladamy wafle masa.Można polać dekoracyjnie polewą.

    Cytuj

Odpowiedz